חזרה להחיים הטובים

מסע חוויתי חוצה זמנים מגשר הישנה לנהריים

על גדות הירדן, בסמוך לקיבוץ גשר, נמצאים שני אתרים המשלבים טבע ונוף עם מורשת והיסטוריה: אתר נהריים-גשר הישנה, המספר פרק אחד מסיפורי ההתגשמות של החלום הציוני יחד עם מורשת קרב על קיבוץ גשר שחרב, וגם- אי השלום
מערכת מוטק'ה 03/05/07
מסע חוויתי חוצה זמנים מגשר הישנה לנהריים
בין האטרקציות המרכזיות: חוויית נהריים- מיצג אור קולי מיוחד, שהוקם ע"י קיבוץ גשר וחברת החשמל, הממחיש את פעולתה של תחנת הכוח של נהריים; תצפית לנהר הירדן ולגבול; שלושה גשרים היסטוריים; חאן שיירות מהמאה הארבע עשרה; אי השלום ואתר ההנצחה לזכר הבנות מבית שמש שנהרגו במקום בשנת 1997. בשנים האחרונות קק"ל השקיעה רבות באתר- בהכשרת שבילי גישה, טיילות נוף, מצפורים ואתר הנצחה לזכרן של שבע הבנות.
כיצד מגיעים?
למגיעים מטבריה בצומת צמח פונים ימינה לכביש 90 (בין בית שאן לצומת צמח). מספר קילומטרים לאחר מכן עוברים את קיבוץ אשדות יעקב מאוחד ובית אייל, ומיד לאחריהם יש שילוט המוביל מזרחה לנהריים ולאי השלום. לבאים מכביש הבקעה (כביש 90), פונים ימינה (מזרחה) אל אתר גשר הישנה ונהריים מול הכניסה למושבה מנחמיה על פי השילוט.
המסלול
תחנתנו הראשונה היא המשטרה הבריטית שבה ישבו מגיני קיבוץ גשר ועצרו התקפה של הלגיון הערבי באפריל 1948 ופלישה של הכוחות העיראקיים במאי 1948, אליה נגיע מכביש מס' 90, בין אשדות יעקב לנווה אור מול הכניסה לקיבוץ גשר. בלחימה נהרסו בנייני הקיבוץ לחלוטין, והנשים והילדים פונו לחיפה. נחלוף על פני תחנת "רכבת העמק". מסילת הברזל, סעיף של המסילה החג'אזית, נסללה בקו חיפה-דמשק בשנת 1903 על ידי התורכים. היא שימשה להסעת אלפי עולי רגל מוסלמים למכה שהגיעו בדרך הים לחיפה (על רכבת העמק ראה גיליון E ירוק מס' 92). מכאן אפשר לצפות אל בקעת הירדן, הנמצאת כ- 230 מטר מתחת לפני הים, ואל ערוץ הירדן, המפריד בין הגליל התחתון לגלעד. הרכבת כבר מזמן לא נוסעת כאן, אבל על הפסים מונחים קרונות אותנטיים שלה. נמשיך אל הכניסה לקיבוץ גשר בשלושת הגשרים: גשר המפגש שבו נפגשים הירדן והירמוך; גשר "רכבת העמק" בקו חיפה-דמשק שהוקם בשנת 1904, והגשר השלישי, הבנוי מבטון, שנבנה בשנת 1925 ופוצץ ע"י חברי ההגנה במלחמת העצמאות כדי לעכב את פלישת הצבא העיראקי לאזור.


מכאן ניכנס אל גשר הישנה (הכניסה כרוכה בתשלום), נבקר במוזיאון הקרבות בו מוצגים מסמכים, תעודות, כלי נשק, כלי מטבח, מכשירים רפואיים וחפצים מהווי הקיבוץ. כיוון שלא ניתן להגיע היום אל המפעל, אלא לצפות עליו, הוקם בגשר הישנה מבנה המנסה להעניק למבקר תחושה דומה לביקור בנהריים של רוטנברג. המפעל המקורי נמצא בצידו השני של הגבול בשטח ירדני. בנייתו הושלמה בשנת 1932. היום ניתן רק לראות את המפעל ולא להגיע אליו. לפיכך הוקם בצד הישראלי דגם של מבנה המעניק למבקר תחושה דומה לביקור בנהריים המקורית של רוטנברג. במבנה הבטון הצופה אל המפעל המקורי, נראים ונשמעים כל הזמן מים זורמים. במקום מוצג מופע אורקולי המספר את סיפור התחנה. נכנסים למבואה היישר מאזור הבונקר המתעד את קרבות תש"ח. חלון זכוכית צופה אל התחנה המקורית. לאחר שעוברים ליד מסך ענק, מוקרנות תמונות ישנות מחיי הקהילה שחיה באותן שכונות. חוצים תעלת מים זורמים, הולכים על מסילת ברזל מעל סכר הירמוך ורואים את סכר העודפים והאגם, חולפים על פני צינורות שמביאים מים אל הטורבינות ובחלל המיוחד, צופים ושומעים כיצד פועלות הטורבינות שמניעות גנראטורים המייצרים חשמל. נחזור אל הכביש ממנו באנו וניסע אל הכניסה של מושב מנחמיה. ניגש אל בית המכס הבריטי ומשם נצפה בתעלת המים, היא תעלת ה"אפס", המטה את מי הירדן מאפיקם המקורי ומובילה אותם לאגם. ליד מוצב צה"ל נמצאים סכר הרכבת ומפל המים העודפים, ותרשים מפעלו של "הזקן מנהריים" הלוא הוא פנחס רוטנברג. נחזור באותה הדרך, נעלה על גשר ביילי ונצפה בזרימת הירמוך, בסכר הגדול של נהריים, במפל ובבריכה שבקניון. מכאן נגיע אל המחסום הירדני, שבו נחליף את אישורי המעבר הישראליים באישורים ירדניים (הכניסה בתשלום ועם הצגת תעודת זהות). לאחר המחסום, נפנה ימינה ושוב ימינה, ונמשיך עד לגבעת התצפית הצפונית, שבה התקיים בשנת 1995 מפגש משולש בין קנצלר גרמניה, מלך ירדן וראש ממשלת ישראל. ממזרח לנו ומתחתנו- סוללת בטון ובמרכזה סכר האגם הגדול החוסם את דרכו של נהר הירמוך ויוצר אגם, המכוסה היום בצמחייה, שממנו זרמו המים לעבר הטורבינות לייצור חשמל. מדרום, בקצה האגם- נמצאת מצודת מים שממנה צנחו המים אל בית הטורבינות. ממערב- אפיק הירדן, שהפך להיות הגבול הבינלאומי החדש בין ישראל לירדן לאחר חתימת הסכם השלום.
ה"אי של נהריים"
(האי הוא מקום כלוא בין שני נהרות - הירדן והירמוך - ולכן נקרא "נהריים"): המקום עלה לכותרות בעקבות הסכם השלום עם ממלכת ירדן, שיצר לו מעמד יוצא דופן: בעלי האי הם הקיבוצים המעבדים את השדות שבמקום, בעוד שהריבונות על השטח היא ירדנית. לפיכך, רק חברי הקיבוצים הללו רשאים לתת אישורי כניסה למבקרים מצדו הישראלי של הגבול, כמו גם לצרכי תיירות בלבד. המקום הפך עד מהרה למקום מפגש בין אזרחי ישראל וירדן, שעקפו את מגבלות המעבר בין המדינות. ב- 24 באוקטובר 1994 נחתם הסכם השלום בין ירדן לישראל. בהסכם נקבע כי ב"אי בנהריים" יהיה "משטר מיוחד"- אזור האי יעבור לריבונות ירדנית אולם האדמות תשארנה בבעלות ישראלית פרטית עם זכויות קניין למטרות של חקלאות ותיירות, וזאת לתקופה של 25 שנים, המתחדשת עם סיומה. הכניסה לאתר- ללא דרכונים, ואנשי קיבוץ אשדות יעקב רשאים להיכנס פנימה על מנת לעבד את האדמות שבבעלותם ולהדריך את המבקרים הרבים לסיורים באי-השלום.


על גבעה שבשליטה הירדנית נרצחו בפיגוע ירי בידי חייל ירדני (מרץ 1997) שבע תלמידות מבית הספר "פירסט" מבית שמש, בעת טיול שנתי בשעה שחייל ירדני פתח אליהן באש. לזכרן הקימה קרן קימת לישראל בסיוע הגב' אורנה שמעוני, אתר הנצחה "גבעת הבנות". לכל גבעה יש שם. מסלול הליכה מוביל בין ערוגות טוף לסיפורן המצמרר של הבנות שבסך הכל יצאו לטיול. אתר ההנצחה הוקם ע"י קרן קימת לישראל בסיוע הגב' אורנה שמעוני, אם שכולה מתנועת "ארבע אמהות". באתר ניטעו עצים רבים. בסמוך למקום הירצחן הוקם גן ובו שבע גבעות. לכל גבעה יש שם: נטלי, שירי, עדי, קרן, סיון, נורית ויעלה. מהגבעה נמשיך דרומה, נפנה ימינה, לתצפית על בית הטורבינות, ונשוב למחסום הירדני וליציאה. שם גם נסיים את הטיול.
נהריים: פרטים כלליים
אזור גיאוגרפי: אתר נהריים-גשר הישנה ואתר נהריים-אי השלום נמצאים על הגדה המערבית של הירדן 15 ק"מ צפונית לבית שאן, על חורבותיו של קיבוץ גשר הישן, בין צומת צמח לבית שאן. מתאים ל: כל המשפחה - נסיעה ברגל עם ירידה לביקור באתרים והליכות קצרות ברגל. עונה מומלצת: כל ימות השנה. אורך המסלול: שביל הסכרים סיור רגלי לאורך הירמוך, כחצי שעה הליכה. משך הסיור: בהתאם לעניין. הסיור ברכב האתר בנהריים כולל הדרכה של כ- 50 דק'. סיור רגלי לסכר האגם, בהדרכה מקומית אורך כ- 30 דק' ומיועד גם לילדים ולקשישים. חצר גשר- 45 דק'. הערה: הכניסה לגשר הישנה ולאתר נהריים כרוכה בתשלום. לכניסה לשטח הירדני דרושה תעודת זהות. חניוני נופש: חניון מנחמיה- שולחנות פיקניק וספסלי ישיבה. התאמה למוגבלים בתנועה: אין. טלפונים: גשר הישנה- 04/6752685 (כניסה בתשלום!), "חוויית נהריים" סיפור מפעל החשמל- 4/6753336, פתוח כל השבוע מ- 10:00 עד 16:00, ובשישי וערבי חג מ- 9:00 עד השעה 14:00. ביקורי קבוצות מומלץ לתאם מראש (הכניסה בתשלום) למעבר הגבול לשטח הירדני יש להצטייד בתעודת זהות, והכניסה אף היא כרוכה בתשלום. אשדות נהריים- אי השלום: 04/6709143. סיורים מודרכים: חברי קיבוץ אשדות יעקב בטלפון: 04/6709143, פקס 04/6751777 מפת טיולים וסימון שבילים: הגליל התחתון גיליון מס' 3. אתרים נוספים בסביבה: קיבוץ אשדות יעקב מאוחד ובריכת השחייה "בית אייל" לזכרו של החייל אייל שמעוני ז"ל שנפל בלבנון, דרך נוף גלבוע, נחל חרוד, עין מודע, גן לאומי כוכב הירדן, נחל הקיבוצים, סיפורה של רכבת העמק ומאגר גשר. -------------------------------------- כתיבה: חוה בראון צילומים: ארכיון הצילומים של קק"ל
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה