מעדניות או לא להיות

"לחם שחור, קצת מרגרינה ולפעמים-לפעמים איזו ביציה או לקרדה", מספר דני מפתח תקווה, 68, על האוכל שגדל עליו בבית ואפילו חושף שלעתים, אם המצב בבית היה "איך נאמר, לא משהו", היה הולך לבית ספר עם כריך עליו מרחה אמו קצת שמן וסוכר. כיום, לשמחתו, זה לא המצב. הוא מעדכן, בעודו עומד בתור במעדניית "יום טוב" שבשוק לוינסקי בתל אביב כדי לקנות זיתי קלמטה, שמן זית איכותי ופרמיג'אנו רג'יאנו לטובת הפסטה שהוא הולך להכין למשפחתו המורחבת באותו ערב.
בשנים האחרונות ישראל עשתה חתיכת זינוק בעלייה בכל הנוגע לחך הלאומי. לא רק פלאפל בפיתה, שניצל בבגט ואגרול עם רוטב ורוד לידו, אלא מסעדות המתמחות במטבחים שונים ומביאות אותנטיות ותחכום לצלחת מבחינת חומרי גלם, צורות הכנה ותיבול.
במקביל לכל אותם שפים צעירים ומלאי השראה, הלך והשתדרג גם המטבח הישראלי הממוצע, לא מעט, יש להודות, בהשפעת התכנית "מאסטר שף", שהביאה לצופיה הביתה את מיטב התוצרת המקומית והעולמית ועוררה תיאבון גדול ובעיקר חשק להניח בצד את קופסאות השימורים של האפונה וגזר והפטריות הפרוסות.
בדיוק לנישה הזאת נכנסו המעדניות השונות ברחבי הארץ, חלקן ותיקות מאוד וחלקן נפתחו בשנים האחרונות והפכו לחלק מהמהפכה כשהן משתדרגות בעצמן ומייבאות גבינת פקורינו משובחת מאיטליה, ארטישוקים רומאים ונקניקים, מתבלות זיתים, כובשות דגים ועוד ועוד. מה שנחשב עד לפני כמה שנים ל"פלצני", הפך ל"משובח", "אותנטי" ובפשטות: טוב יותר.
רבות מהן הוסיפו לתפריטים אוכל מבושל שאפשר לקחת הביתה, מה שמקל על החיים עוד יותר, בעיקר למי שנשאר כזוג בבית בלי ילדים, או לבד בבית – כשאין כוח, חשק או מוטיבציה לבשל במהלך השבוע. החיבור בין המעדניות לבין הקונספט של "אוכל מוכן הביתה" התברר כאידיאלי, ומשפחות שלמות חיות על טייק-אווי מהן לאורך השבוע.
הנה כמה מהמעדניות הבולטות בישראל שמומלץ לקפוץ אליהן לביקור לפחות פעם אחת.
מעדניית יום טוב: כריכים משובחים
המעדנייה, שנפתחה ב-1947, על ידי יום טוב לוי ז"ל ומנוהלת כיום בידי נכדיו הנחושים והחייכניים, שוקדת על שיפור הטעם הישראלי עוד בטרם הייתה כאן מדינה ונחשבת למקום עלייה לרגל מרחבי הארץ. המקום עצמו אינו גדול במיוחד אך עובדה זו רק מעצימה את חוויית השפע הנובעת ממיכלי הזיתים המתובלים, מקרר הגבינות המרשים והמדפים לאורך הקירות.
המעדנייה אמנם מוכרת כבלקנית ועיקר השראתה מגיע מטורקיה, אך ניתן למצוא בה מכל וכל וכמובן גם תוצרת של המקום כמו עלי גפן ממולאים ודגים כבושים. אבל לא רק אוכל לקחת הביתה תמצאו כאן. במקום ירכיבו לכם באהבה ובניסיון גם כריכים מצוינים. טיפ שלנוף סמכו עליהם ואל תתערבו להם בסנדוויץ'.
בואו לטעום: שוק לוינסקי, לוינסקי 43, תל אביב, טל 054-6822020.
המעדנייה של גולדשטיין
אלרן גולדשטיין היה יכול לפתוח בקלילות מסעדת גורמה מצליחה. אחרי שעבד ב"קרן" המיתולוגית של שף חיים כהן וגם התמחה ב"דניאל בולו" מעבר לים, חזר ארצה ובמקום להתמקם באיזה מבנה לשימור בתל אביב בחר, לפתוח מעדניית גורמה אמיתית בצומת סביון, בואכה אור יהודה. בעסק המשפחתי עובדים גם זוגתו של גולדשטיין ואביו, והמארחים מכירים כמעט את כל האורחים שמגיעים לקחת טייק אווי - ואת העדפותיהם האישיות.
מעטים הדברים שלא תמצאו כאן – החל מנפלאות המטבח המרזח אירופאי ועד סלטים מרחבי תבל, ממרחים טבעוניים מקרם טופו, לחמי מחמצת וכמובן בשרים מעושנים שכבר צברו חתיכת מוניטין במהלך השנים, כרוב ממולא שזכה לתשבוחות ועוד ועוד. בסופי השבוע פועלת פה מעשנת הבשרים ללא הרף, ולמרות האפיל הקרניבורי – ההיצע הטבעוני מרשים ומגוון.
גם כאן מחכה לכם תפריט מושקע לראש השנה, הכולל בין היתר חלה מתוקה, קיגל, קרעפלך וגם מנות עיקריות המתאימות לטבעונים ולילדים.
בואו לטעום: מרכז מסחרי צומת סביון, בסמוך לתחנת דלק פז, טל' 03-5330304.
אתר: http://www.maadania.co.il/
משלוחים: יש.
יוחנן: במרכז של המרכז
צילום: בן יוסטר
שני חברים, יוחנן ברנשטיין ששימש בעבר כסו-שף במול ים היוקרתית ואיתי פרידמן, הקימו את המקום ברחוב החשמונאים בתל אביב, ומאז פתחו סניף נוסף ברמת השרון – אולי ה-עיר בהא הידיעה לאנשים שרוצים את האוכל שלהם טעים, נגיש והביתה. "יוחנן" שם דגש על אוכל גורמה ביתי (בקר בלימון וכוסברה, עוף בסלק וסלרי, לביבות ועוד ועוד) שניתן להזמין הביתה גם דרך האתר הנגיש שלהם או לאכול במקום.
מלבד האוכל המוכן והמצוין, ביוחנן תמצאו גם ממרחים שונים, מרקחות ריבה מופלאות, משקאות, דגים כבושים, עלי גפן, מאפים וכמובן גם הגרנולה בייצור עצמי של המקום שנחשבת למשובחת במיוחד. בראש השנה ישמחו במעדנייה להוסיף לתפריט הקבוע שלכם, מלבד מרק עוף, קיגל וגפילטע, גם שוק טלה, ביף בורגניון וסלמון פאי רועים טבעוני, סלטים ועוד.
בואו לטעום: החשמונאים 86, תל אביב, טל' 03-6054466; טרומפלדור 10, רמת השרון, טל' 03-5537717.
אתר: http://www.yochanan.co.il/
משלוחים: יש.
איוו: בשר עם בשר
בניגוד למעדניות אחרות, איוו הירושלמית היא קודם כל אטליז משובח אליו עולים לרגל שפים וקרניבורים שונים מרחבי הארץ כדי לרכוש את הבשר המשובח ביותר שמציע המקום. רק לאחרונה הצטרף למעגל הלקוחות של המקום גם שף יונתן רושפלד, שמשתמש בבשר של איוו למסעדה הירושלמית החדשה שלו. בנוסף לגלריית הבשרים המרשימה (החל מאנטרקוט, דרך קוט דה באף ועד ההמבורגרים שנחשבים לבין הטובים בארץ), מציע המקום הוותיק גבינות משובחות מרחבי העולם, דגים טריים, רביולי, קישים, ממרחים משובחים, פסטות, ירקות כבושים ועוד ועוד. למקום שלוחה נוספת, קטנה יותר המתמקדת בעיקר בבשר, תמצאו בשוק הנמל בתל אביב.
בואו לטעום: איוו, שמאי 7, ירושלים, טל': 02-6234676; נמל תל אביב, טל 03-5344859.
משלוחים: יש.
מזלונה: ידידותי למשתמשים
צילום: גיל אפשטיין
שילוב מוצלח של אוכל ביתי מוכן עם השפעות ים-תיכוניות, מגוון מנות לצמחונים, טבעונים וילדים הם הבסיס העיקרי של מזלונה, מעדנייה מרשימה וידידותית להפליא בגני תקווה. המקום, בהנהגת לילך שפית, פועל מזה כשנה וכבר צבר לעצמו קהל לקוחות נאמן של גבינות, נקניקים, דגים כבושים, פסטות, ממרחים וכמובן התפריט המוכן והמגוון.
בין המנות השונות שתוכלו לקחת הביתה תמצאו סלטים, אנטיפסטי, קציצות בקר בחומוס ופלפלים, קישים, קציצות ירק ועוד ועוד. לכבוד החג, מצפה לכם תפריט שישדרג בקלות את ארוחת ראש השנה שלכם שמכיל בין היתר את ה"חשודים המידיים", כבד קצוץ, גפילטע ועוד ועוד.
בואו לטעום: שלמה רבאון 1, גני תקווה, טל' 03-6324433.
אתר: http://www.mezzaluna.co.il/
הכל על בשר נא ואיך לאכול אותו
האוכל כמפלט: הכל על אכילה רגשית
לאלתר במטבח: השאריות הופכות למנה נפלאה ואיך לאכול אותם
הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה
עוד במדור האוכל של מוטק'ה
בישראל קוסקוס נחשב למנה פופולרית שאפילו ילדים אוהבים. הוא מזוהה הכי הרבה עם המטבח המרוקאי, למרות שגם שאר...
חג שבועות עוד רגע איתנו, ואיתו מה שהפך בבתים רבים בישראל לחגיגה קולינרית על טהרת החלבי: קישים, פשטידות,...
אם יום העצמאות הוא חגם של אוהבי הבשר, הרי שחג שבועות שבא לא הרבה אחריו הוא חגיגה לאוהבי הגבינות באשר הם....
אני חושבת שכיום בישראל קיימים כמעט כל סוגי המטבחים מכל העולם אם פעם היה לנו כן רק אוכל איטלקי וארגנטינאי אז כיום אפשר למצוא אפילו הונגרי ושלא לדבר על הסיני או התאילנדי שכמעט מוביל בישראל.
...אני חושבת שכיום בישראל קיימים כמעט כל סוגי המטבחים מכל העולם אם פעם היה לנו כן רק אוכל איטלקי וארגנטינאי אז כיום אפשר למצוא אפילו הונגרי ושלא לדבר על הסיני או התאילנדי שכמעט מוביל בישראל.