חזרה לבריאות טובה

מפה, מצפן ופעילות גופנית

הניווט הספורטיבי הוא ענף קשה ואתגרי. הניווט העממי לעומתו נינוח יותר, המסלולים לא קשים, והוא משלב טיול בטבע עם פעילות גופנית ומחשבתית
עדי כץ 12/03/13
מפה, מצפן ופעילות גופנית

צילום: Shutterstock

 

הימים נעשים יפים, השדות פורחים והשמש זורחת, וכל זה מעורר את החשק לצאת לטבע. אם אתם לא מסתפקים בטיול רגיל, צאו לניווט עממי. מצוידים במפה ובמצפן תוכלו לבדוק איך אתם מתמצאים בשטח בלי ג'י-פי-אס וליהנות אגב כך מהליכה נעימה ביער או בפארק בחברת ידידים או בני משפחה.

לדברי זיו נוימן, מזכיר האיגוד לספורט הניווט בישראל, ספורט הניווט נחלק לספורטיבי ולעממי. "הניווט הספורטיבי הוא קשה טכנית ואתגרי יותר. זהו ענף תחרותי, שבו מי שמגיע ראשון ליעד, זוכה. הניווט העממי לעומתו אינו מוגבל בזמן, הוא נינוח יותר, המסלולים קלים יותר והוא מתאים גם למשפחות ולאנשים בכל גיל, גם כאלה שמעולם לא התנסו בניווט. המסלול אורך כשעה וחצי עד שעתיים של הליכה רגועה".

ניווט, ספורטיבי או עממי, הוא לדבריו פעילות בטבע, שמשלבת הפעלה גופנית ומחשבתית. "בקטע הפיזיולוגי הוא משפר את הכושר הגופני ואת יכולת התנועה בשטחי טבע שונים. ההליכה נעשית על משטחים מסוגים מגוונים והלחץ על המפרקים משתנה כל הזמן.

 

"מעבר לזה יש האלמנט של שיפור יכולת ההתמצאות בשטח. אתה צריך להיות ממוקד, לדעת לקבל החלטות בפרק זמן קצר, וזה תורם לביטחון העצמי. יתרון נוסף הוא בשהייה באוויר הצח, הכרת הארץ, מפגש עם הטבע, הארכיאולוגיה, ההיסטוריה. למי שמשתתף בניווט תחרותי נוספים גם המתח והאדרנלין. אתה חווה הצלחות מיידיות בהגעה לכל נקודת ציון, ומקבל אנרגיות להמשיך, יש התרגשות, ולא משעמם לרגע".

 

בניווט העממי מקבל כל משתתף מפה מיוחדת ומפורטת (תמורת 40 שקל). הוא צריך לעבור לאורך המסלול, דרך נקודות ציון מסוימות שנמצאות בשטח ומסומנות במפה, אך ניתן להגיע מנקודה לנקודה בכל דרך שבוחרים. כדי להוכיח שאכן עברתם בכל הנקודות, יציידו אתכם בכרטיס ביקורת. בכל תחנה נמצא מכשיר ניקוב בצורה שונה, שבאמצעותו מנקבים את הכרטיס.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק 

 

חשוב לסיים את הניווט בשעת היעד המסומנת, וגם אם הפסקתם לנווט באמצע, יש להגיע לנקודת הסיום, אחרת ייצאו לחפש אתכם. התברברתם? לא נורא, זה קורה לכולם. במקרה כזה כדאי לחזור לנקודה האחרונה שבה זיהיתם את מיקומכם על המפה, לנסות להתאפס בעזרת פרטי נוף בולטים או פשוט להיעזר בנווטים אחרים החולפים בסביבה.

האיגוד לספורט הניווט בישראל מקיים פעילויות ניווט עממי מדי סוף שבוע בכל רחבי הארץ. "אנחנו בוחרים באזורים שלא מוכרים לקהל הרחב", אומר נוימן, "יערות או אזורי נוף ייחודיים, מניצנה בדרום ועד רמת הגולן, בעיקר באזורים מיוערים שניתן לנווט בהם רק באמצעות מפה מפורטת. אנשים מגיעים לנקודת ההתחלה ומקבלים את הציוד ואת ההדרכה".

יש יתרון ליוצאי יחידות קרביות?

 

"לאו דווקא. הצבא מקנה יכולת ניווט מאוד בסיסית שלפעמים לא מתאימה לפעילות הניווט העממי. זה ספורט שדורש הרבה מאוד דיוק, קליטה של פרטים קטנים והחלטות מהירות תוך תנועה בשטח, אבל כמובן ללא משא כבד ולאור יום. זה שונה לגמרי מניווט צבאי. בכיוון ההפוך אפשר לומר שלילדים שהתנסו בניווט בגיל צעיר יהיה יותר קל בניווטים בצבא. אפשר להתחיל בכל גיל, וברגע שאתה נכנס לזה - זה לכל החיים. יש לנו אנשים בני 70, 80 ומעלה שמנווטים בצורה תחרותית".

 

באתר האיגוד לספורט הניווט בישראל, www.nivut.org.il, ניתן למצוא פרטים על אירועי הניווט. אין צורך להירשם מראש.

 

אירועי ניווט נערכים גם ב"מרכז הארצי לניווט ספורטיבי" בשמורת "נאות קדומים" שליד העיר מודיעין. פעילות הניווט נערכת בשטח השמורה הכולל 2,500 דונם של צמחי ארץ ישראל, כרמי זית ושטחים פתוחים, ואף ביער בן שמן, בקברות המכבים ועוד.

אפשר למצוא כאן מקצי ניווט עממי ותחרותי, במגוון מסלולים כמו "ניווטמון" (מחפשים את המטמון), ניווט לאור מקורות ישראל, ניווט בנושא לימודי, ניווט משימות, ניווט מצולם, ניווט שבילים (המותאם גם למוגבלים בתנועה) וניווט לילה. פרטים באתר www.n-k.org.il

 

עוד על פעילות גופנית:

פעילות גופנית לאחר שבר במפרק הירך

הליכה במים: פעילות מומלצת למבוגרים

מתקני כושר ציבוריים: פעילות ובריאות לכולם

פעילות גופנית: לעשות את זה נכון

 

לפורום פעילות גופנית וכושר: לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

7 תרגילים פשוטים לישבן חטוב ומוצק

הוא מזדקר בהתרסה או שמוט בהכנעה, בהתאם לגיל ואולי גם לגנטיקה, אבל בעיקר למאמצים שהשקענו בו. בלי סיוע של...

לקריאת הכתבה
התעמלות בונה עצם: 8 תרגילי התעמלות לבניית העצם

 

 

תקראו לזה בריחת סידן, דלדול עצם או אוסטיאופורוזיס, התוצאה היא אחת: העצמות הופכות עם הגיל פריכות...

לקריאת הכתבה
5 תרגילים לשיפור היציבה

אורח החיים כיום מכתיב שעות רבות של ישיבה: מול המחשב, ברכב, מול הטלוויזיה. זה נכון במיוחד לימים אלו, שרובנו...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה