חזרה למגזין אוכל

מריחים חמין באוויר

אין כמו חמין עשיר בסופשבוע חורפי. רוצים לגוון את החמין שלכם או להפוך אותו לבריא יותר? קבלו רעיונות
גלית עדות 12/02/15
מריחים חמין באוויר
(צילומים: Shutterstock)

 

כשמזג האוויר מתקרר ובתחזית מספרים על שלגים בחרמון ועל הצפות בדרום, אנחנו כבר יודעים מה יעשה לנו את סוף השבוע: החמין. כי כשהטמפרטורות צונחות, החום בתנור ועל הפלטה דווקא עולה ועולה. המכורים לעניין רק מחכים לבוקר שבת, אז הריח של הבשר, תפוחי האדמה ושאר המרכיבים נישא ברחבי הבית, ועוד לפני שפוקחים את העיניים כבר אפשר להרגיש את הביס הראשון של ארוחת הצהריים.

 

חמין הוא מאכל שנוצר במיוחד לסוף השבוע, אז יש איסור הלכתי על בישול והבערת אש. מאחר שעל פי ההלכה מותר להתחיל במלאכה לפני שבת ולהמשיכה במידה שהיא נעשית מעצמה במהלך השבת, התפתח המאכל הזה, שבישולו אורך זמן רב והוא אינו נשרף במשך שעות ארוכות. פירוש זה של ההלכה הוא על פי התורה שבעל פה, ולכן יש דעות הסוברות כי אכילת החמין היא למעשה הודאה בקבלת התורה שבעל פה ותורת חז"ל.

בעדות ישראל השונות ישנן גרסאות שונות להכנת החמין, אך היה ברור לכל עמי העולם כי מי שמכין חמין בשבת יהודי הוא, מאחר שתבשיל זה היה ייחודי ליהודים. הנה כמה שורות שכתב המשורר הגרמני יהודי היינריך היינה על התבשיל, שבקרב עדות אשכנז נקרא צ'ולנט: "צ'ולנט הוא ניצוץ־אלוה, מגן־עדן טעמו! כך היה שר לנו שילר לו טעם הוא את הצ'ולנט".

רוצים לגוון את החמין שלכם? קבלו רעיונות מתבשילי העדות השונות. מרכיביו של החמין שונים בהתאם למוצאו, אך לרוב הוא מכיל תפוחי אדמה, בשר, קטניות (שעועית, גריסים, חיטה, חומוס - תלוי בעדה) וביצים קשות. אצל האשכנזים נהוג להוסיף קישקע - מעיים ממולאים. יוצאי מרוקו קוראים למאכל סכינה או דפינה, שבו כל חלק מתבשל בשקית צלייה נפרדת וכך נשמר טעמו. יוצאי עיראק מכנים אותו טבית, והוא כולל עוף ואורז ואת תבלין הבהרט. האושיסבו של המטבח הבוכרי עשוי מאורז, פירות יבשים ובשר, ויש מי שנשבע שהחלק השרוף, שנדבק לתחתית הסיר, הוא הטעים ביותר בכל התבשיל.

 

 

ויש עוד סוגי חמין: לחמים הטוניסאי קוראים טפינה והוא עשוי מעוף ופתיתים; בחמין הפרסי מככבים קציצות בשר, חומוס ואורז; הטריפוליטאים מוסיפים קציצות סולת לחמין שלהם, והחמין של הספרדים הירושלמים עשוי ממקרוני, עוף ותפוחי אדמה.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 

השם שיצא לחמין, כמאכל שאינו בריא במיוחד ולא מתאים לשומרים על המשקל עושה עמו עוול. רכיבי החמין מהווים מקור נפלא לוויטמינים ולמינרלים, והשילוב ביניהם מספק את דרישות הגוף. למשל, הקטניות שעשירות בחלבון צמחי, בסיבים תזונתיים, בנוגדי חמצון ובמינרלים כמו סידן, אשלגן ומגנזיום.

השילוב בין הקטניות לדגנים, כמו אורז או חיטה, יוצר חלבון מלא ובעיקר מהווה מקור לברזל. גם הביצים מלאות בחלבון הדרוש לבניית הגוף. כלל המרכיבים בחמין עשירים בוויטמינים מקבוצה B החיוניים למערכת העצבים ובברזל, שגם הבישול הארוך על אש קטנה אינו פוגע באיכותו.

 

כדי להפוך את החמין לבריא יותר כדאי להשרות את הקטניות למשך הלילה ולהקפיד להשתמש בדגנים מלאים. בנוסף, העדיפו שימוש בשמן זית על פני סודי שמן אחרים. אגב, הצמחונים והטבעונים יכולים להוציא מהמתכונים השונים את העוף ואת הבשר, ועדיין ליהנות מהטעם העשיר של החמין.

  

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

חגיגה אש: ל"ג בעומר, גרסת המבוגרים

למעלה
חזרה