מרכזי יום: חוגים, פעילויות וחברה
גם אם אתם חיים לבד בבית, אתם לא צריכים להרגיש לבד. ברחבי הארץ פזורים מרכזי יום למבוגרים שמספקים כמעט הכול: חוגים, טיפולים, הרצאות, טיולים ובעיקר מסגרת חברתית
עדי כץ
14/02/11

ימי בית הספר חלפו מזמן, וגם עידן העבודה בחיינו כבר תם, אבל הרגל של שנים לקום בבוקר, להתלבש ולצאת לאיזשהו מקום, להיות במסגרת, לא נמחק. את החלל הזה, שנפער אחרי הפרישה לגמלאות ומלווה לעתים בבדידות ובתסכול, מנסים למלא מרכזי היום לגיל השלישי. אפשר למצוא שם כמעט הכול, מחוגים ופעילויות חברתיות ועד טיפולים אלטרנטיביים, תרפיות למיניהן ואפילו תספורת ומניקור, וכמובן ארוחות חמות. בין אנשי הצוות במרכזים הללו אפשר למצוא עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק, מדריכים חברתיים, פיזיותרפיסטים, עובדי משק ועוד.
מי שהקים את מרכזי היום בישראל הוא ארגון אש"ל, שגם מימן את תחילת פעילותם. הגורמים שמממנים אותם כיום הם משרד הרווחה והביטוח הלאומי, והם מופעלים על ידי עמותות למען הזקן. מרכזי היום משתנים בגודל ובהגדרה וחלקם מיועדים לתשושי נפש.
לדברי ורד נתנאל, עובדת סוציאלית ומנהלת המדור לקשיש באגף הרווחה של עיריית חולון, מרכז היום הוא מסגרת שמאפשרת לקשישים להישאר בבית ובסביבה הטבעית מבלי להיאלץ לצאת למסגרות חוץ ביתיות כמו בתי דיור מוגן. "עלה צורך ביציאה מהבית, בהפגת הבדידות, והמענה שלנו היה, כבר לפני למעלה מ-20 שנה, הקמת מרכזי יום. אנשים שהשתלבו במרכזים הללו מקבלים את כל המענים. מעבר להיותם מסגרת חברתית, הם מספקים תמיכה ומגוון שירותים כמו עזרה ברחצה, כביסה, מספרה. יש מרכזי יום שיש בהם אפילו מרפאות שיניים מיוחדות לקשישים.
"מעבר לזה יש אצלנו הרצאות, טיולים, מסיבות בחגים ובימי הולדת, שיעורי התעמלות ותחרויות פטאנק, שיעורי מוזיקה ומלאכת יד. כיוון שאנחנו מספקים גם הסעות, אין בעיה של ניידות. במקביל יש לנו מרכזי יום לתשושי נפש, שמאפשרים להם, למרות הירידה הקוגניטיבית, לצאת מהבית וליהנות מפעילות שמותאמת למצבם ובאותה הזדמנות לתת פסק זמן למטפל הצמוד או לבני המשפחה הנושאים בעול הטיפול. אנשים כאלה יכולים להישאר בבית ועדיין לצאת ממנו לחצי יום".
במרכזי היום ניתנת גם האפשרות ליהנות ממפגשים ומפעילות משותפת עם אנשים צעירים. "יש אצלנו דגש על פעילות בין דורית. צעירים ובני נוער מגיעים ושותפים בפעילויות באופן קבוע, או נקודתית. כרגע פועלת אצלנו קבוצת תיאטרון לניצולי שואה שמעלה הצגות בנושא השואה ביחד עם תלמידים. הקשישים והילדים גם מפיקים ביחד סרטונים הומוריסטיים ומעלים אותם ליוטיוב. למפגש יש בעיני חשיבות לשני הצדדים. המבוגרים נהנים מהמרץ ומהשמחה של בני הנוער, והדור הצעיר נהנה מעצם הקשר עם המבוגרים, שהם לאו דווקא הסבא והסבתא הפרטיים. זה תורם לקירוב ולתחושה של שוויון ושיתוף פעולה".
גם יהודית שורק, עובדת סוציאלית ומנהלת מרכז היום לקשיש ביהוד, שמה דגש על היכולת שמספקים מרכזי היום להישאר בקהילה, אך במסגרת מטפחת. "מרכזי היום שונים זה מזה, אבל יש מסגרת קבועה וסל שירותים בסיסי שכולנו חייבים לתת, כי אנחנו נמצאים תחת פיקוח של משרד הרווחה והביטוח הלאומי. הסל כולל תקנים של צוות ומינימום מסוים של חוגים ופעילויות. כל המסגרות הללו מספקות גם הסעה, ארוחת בוקר, ארוחה קלה באמצע היום וארוחת צהריים בריאה בפיקוח תזונאית. זו מסגרת טיפולית, שנותנת מענה לכל הצרכים הרגשיים, הקוגניטיביים והתעסוקתיים".
במרכז שהיא מנהלת ביהוד, הנהיגה שורק את שיטת הפסיכולוגיה החיובית. "אנחנו דוגלים בהומור כדרך חיים באמצעות פעילויות של דמיון מודרך, קבוצות חשיבה חיובית, עבודות שמתבססות על יצירתיות ודגש על ראיית האדם כמתפתח ויצירתי וכמסוגל ללמוד ולהתחדש כל הזמן. הפקנו סרטים הומוריסטיים שמבוססים על החיים שלנו, ובגדול, אנחנו מנסים להפוך את הלימון ללימונדה. היבט נוסף שאנחנו מדגישים הוא קשר בין דורי, כדי לשמור על כולנו כמארג אנושי אחד. באים אלינו מילדי גן ועד סטודנטים, וביחד איתנו מכניסים הומור לכל פינה בחיים".
הבדידות היא לא מכה עירונית בלבד. למרכז היום נווה אשר שבקיבוץ עין המפרץ, המיועד לאוכלוסיית המועצה האזורית מטה אשר, מגיעים לא מעט תושבי קיבוצים. "גם בקיבוצים יש אנשים בודדים", אומרת ורד אריאל, עובדת סוציאלית ומנהלת המרכז. "קיבוצים רבים עברו תהליכי הפרטה ויש פחות דאגה הדדית. יש כאלה שאין להם משפחה בקיבוץ, הילדים עזבו ואין מי שיטפל בהם, או שהגיעו לקיבוץ כהורים של חברים ואין להם קבוצת השתייכות".
במרכז הכפרי בקיבוץ עין המפרץ מוצאים הקשישים הללו חברה ואוזן קשבת ומגוון רחב של פעילויות. "השנה הקמנו מקהלה", מספרת אריאל, "יש לנו הרצאות, חוגי גינון, ציור, עיסת נייר, קרמיקה כולל תנור לשריפת העבודות, חוגי מוזיקה. אנחנו חוגגים ימי הולדת. כל יום יש התעמלות, ובקיץ מתעמלים בבריכה של הקיבוץ". היא רואה את חשיבות המרכז, בעיקר כמסגרת חברתית. "יש משמעות מאוד גדולה להשתייכות לקבוצה חברתית. ובכלל, להרגיש שיש לך סיבה וטעם לקום בבוקר, להיות פעיל, להפעיל את הגוף ואת המוח, לשמר יכולות ובעיקר - לא להישאר לבד בבית".
עוד על חברה ופעילות בגיל מבוגר:
ריקודי עם: כל אחד יכול לרקוד
חדש במוטק'ה: קהילת מתנדבים למען הקהילה
מבוגרים מאמצים חתולים: שני הצדדים מרוויחים
התוכנית של אירית: להכיר חברים חדשים
גם זו דרך להכיר: מטיילים ורוקדים
לקהילת הכרויות, חיי חברה וזוגיות:
לחצו
עוד על חברה ופעילות בגיל מבוגר:
ריקודי עם: כל אחד יכול לרקוד
חדש במוטק'ה: קהילת מתנדבים למען הקהילה
מבוגרים מאמצים חתולים: שני הצדדים מרוויחים
התוכנית של אירית: להכיר חברים חדשים
גם זו דרך להכיר: מטיילים ורוקדים
לקהילת הכרויות, חיי חברה וזוגיות:
לחצו
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
על האש: המדריך המלא למנפנפים
מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות