מרכז יום וירטואלי: פעילים מהבית
תוכנית חדשה של אשל ומכון גרטנר המופעלת במרכז יום על שם מנדלבוים ברמת גן מאפשרת למרותקי בית להשתתף בחלק מפעילויות המרכז באמצעות תוכנת הסקייפ
עדי כץ
07/02/12

איך לא חשבו על זה קודם? חשבו, אבל בניו יורק. שם מופעלת זה מכבר, על ידי ארגון Self Help, תוכנית של "מרכז יום וירטואלי", המאפשרת לאנשים מבוגרים מרותקי בית לקחת חלק, באמצעות תוכנת הסקייפ, בפעילויות המתרחשות במרכזי יום בסביבת מגוריהם.
לישראל הובאה התוכנית לפני כשלושה חודשים, על ידי ארגון אשל - האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן ומכון גרטנר. הפיילוט הראשוני בארץ מופעל במרכז יום על שם מנדלבוים בשכונת מרום נווה ברמת גן. לדברי מנהלת המרכז, עדינה שץ, התוכנית מיועדת לאנשים שלא יכולים לצאת מביתם בגלל מגבלות פיזיות. "באמצעות הסקייפ אנחנו רוצים לספק להם איזושהי הפעלה, לתת מענה לצורך שלהם ביציאה מהבדידות ובקשר חברתי ולאפשר גירוי אינטלקטואלי וקוגניטיבי".
למרכז היום מגיעים מדי בוקר אנשים מבוגרים מהסביבה, הנהנים מפעילויות חברתיות מעשירות. פעמיים בשבוע, בשעות מסוימות ביום, מצטרפים אלים גם מרותקי הבית. "דרך העובדות הסוציאליות הגענו לאנשים שעונים על הקריטריונים", מספרת שץ. "בשלב הראשון, מאחר שזה פיילוט ולא רצינו להיכנס להוצאות גדולות, פנינו לכאלה שכבר יש להם מחשב בבית, כדי שלא נצטרך לרכוש עבורם את הציוד. התחלנו עם אנשים שכבר ידעו להשתמש בסקייפ, למרות שלאחרונה הצטרפו שניים שלא ידעו קודם לתפעל אותו, ולמדו.
"חשוב לנו לעשות הפרדה בין הפעלת הסקייפ לבין הנושא של הפעלת מחשב באופן כללי, כדי שלא להרתיע את מי שחוששים מהמדיום. אנחנו מעבירים מסר שאפשר להצטרף לפעילות שלנו גם בלי לדעת הכול על הפעלת מחשב. בשלב הראשון תזכרנו אותם טלפונית שיפעילו את הסקייפ בשעות היעודות. היום הם זוכרים לבד".
נכון לעכשיו מחוברים שבעה מרותקי בית לתוכנית, ולדברי שץ המשוב מאוד חיובי. "אנחנו רואים אצלם התמדה. הם מחכים ל'מפגשים' האלה. הם מציעים רעיונות לפעילות או לנושאים שמעניינים אותם, ואנחנו מאוד קשובים. במקביל נוצרו קשרים בינם לבין עצמם דרך הסקייפ גם מחוץ לשעת הפעילות שלנו, והם מתקשרים ביניהם".
מי שמפעיל את התוכנית, הן העובדת הסוציאלית של המרכז ורכזת התעסוקה. משתתפת בה, מהצד של מרכז היום, רק קבוצה מצומצמת של אנשים, המתחלפת בכל פעם. "רצינו ליצור קבוצה יותר אינטימית וגם מהבחינה הטכנית, עדשת המצלמה לא מספיק רחבה כדי לקלוט את הפעילות בקבוצה גדולה. כיוון שממילא קשה להתערות ולהשתתף בשיחה כשלא נמצאים פיזית במקום, גם קל יותר מהבחינה הזאת, כשהקבוצה קטנה".
הפעילויות במרכז היום הווירטואלי עוסקות באקטואליה, באירועי היום, בניתוח קטעים ספרותיים, במשחקי חשיבה וזיכרון או בסתם שיחות על נושאים שונים. "בפנטזיה שלנו יש גם מפגשי שירה בציבור בפורום רחב יותר והרצאות פרונטליות. לנושא הפעילות הגופנית החלטנו שלא להיכנס, כי אין לנו אפשרות להשגיח מקרוב ולהבטיח את שלומו של מי שמתעמל בבית".
בעתיד יש כוונה להרחיב את התוכנית למרכזי יום נוספים בארץ. "זו פעילות מבורכת שנותנת למרותקי בית את האפשרות להרגיש חלק מקהילה. לבד בבית הם מרגישים מאוד מנותקים, לא קשורים ומתוסכלים מכך שהם לא יכולים ליהנות מפעילויות שקיימות בעיר. כך הם מרגישים שהם יוצאים מהבית, מבלי לצאת".
עוד על תמיכה וסיוע למבוגרים:
אמבולנס המשאלות: לפעמים חלומות מתגשמים
ללמוד מחשב בבית: הדרכה למרותקי בית
קהילה תומכת: דיור מוגן בתוך הבית
מיזם חדש: צעירים גרים עם מבוגרים
רובוטים: עוזרים חכמים לחיים בריאים
עוד על תמיכה וסיוע למבוגרים:
אמבולנס המשאלות: לפעמים חלומות מתגשמים
ללמוד מחשב בבית: הדרכה למרותקי בית
קהילה תומכת: דיור מוגן בתוך הבית
מיזם חדש: צעירים גרים עם מבוגרים
רובוטים: עוזרים חכמים לחיים בריאים
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות