חזרה למגזין אוכל

משהו חם וטוב: מרקים מכל העמים

מרק תימני חם, מרק תאילנדי חמוץ-חריף, מרק בסגנון יפני ומרק ירקות יהודי קלאסי - את הימים הקרים הקרובים תעבירו עם מרקים מסביב לעולם
מאת יוספה קמחי 20/12/18
משהו חם וטוב: מרקים מכל העמים
מרק יפני, צילום: Shutterstock

 

 

 

אני זוכרת היטב איך בילדותי, בכל יום כשחזרתי מבית הספר הביתה, הייתי שואלת את אימא שלי מה הכינה היום לאכול. אז לא ידעתי שזה לא מובן מאליו שזכיתי באימא שהכינה אוכל טרי מדי יום, ודאגה לגוון את השלל ואת המתכונים כדי שלא ישעמם לנו בפה. בימים הקרים, כשתשובתה הייתה "מרק", אני, החצופה הקטנה, הייתי עונה: "אבל מרק זה לא אוכל". כי בשבילי מרק היה משהו ששותים, ושתייה זה לא אוכל. היום רק תנו לי מרק טוב ואהיה אסירת תודה. המבוגרים הרי כבר יודעים שמרק הוא לא רק תוספת, הוא יכול להיות הארוחה עצמה.

 

 

היזהרו ממרקים מוכנים

 

"המרק יכול להוות ארוחה שלמה - הוא בריא ומשביע, ובאכילתו אנו מוסיפים ירקות, קטניות, דגנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים לתזונה שלנו", אומרת כוהנת הבריאות חלי ממן. "אלה כמובן דברים שאנחנו יכולים להרוויח מבישול מרק ירקות אמיתי בבית. שימו לב שבמרכולים קיים מגוון רב של מרקים נמסים, מוכנים לאכילה מיידית, וכאלה שדורשים בישול. מרקים אלו מכילים כמות גדולה של נתרן, הגורם לאגירת נוזלים בגוף. הם מכילים חומרים משמרים ועל פי רוב צבעי מאכל, וגם באלו שמכילים 'ירקות', מדובר בכמות מינימלית ובירקות מיובשים חסרים בוויטמינים".

 

או במילים אחרות – אין כמו לבשל בעצמכם מרק חם ומהביל, עשוי מחומרי גלם טריים ואיכותיים וללא חומרים משמרים ותוספות בלתי רצויות. לרוב מדובר במשימה פשוטה שאינה דורשת זמן הכנה רב, אבל התוצאה מנחמת ונעימה. הפעם יש לנו בשבילכם מתכונים למרקים מתרבויות שונות, כדי שלא ישעמם לכם בימים הקרים.

 

 

התאילנדי: מרק טום יאם עוף

 

צילום: ארז חרודי

 

 

מצרכים:

 

600 מ"ל ציר עוף

200 מ"ל חלב קוקוס

1 גבעול למון גראס חתוך (לחתיכות באורך 4 ס"מ)

4 עלי כפיר ליים

4 יחידות שורש גלינגל, מושרות במים לחצי שעה

250 גרם נתחי חזה עוף, מושרים בחלב קוקוס (למשך 5 שעות)

8 כפות רוטב דגים

4 כפות ממרח צ'ילי בשמן

2 כפיות סוכר

4 כפות מיץ ליים (סחוט טרי)

8 יחידות עגבניות שרי חצויות

150 גרם פטריות שמפיניון חתוכות

חופן עלי כוסברה קצוצים

4 יחידות פלפל שאטה יבש

 

ההכנה:

 

1.  מחממים את ציר העוף, חלב הקוקוס, הלמון גראס, כפיר הליים ושורש הגלינגל ומביאים לרתיחה.

 

2. מנמיכים את האש ומוסיפים את העוף, רוטב הדגים, ממרח הצ'ילי, השמן והסוכר. מביאים שוב לרתיחה ומנמיכים את האש.

 

3.  מבשלים עד שהעוף מוכן.

 

4. מוסיפים את מיץ הליים ומכבים את האש.

 

5. מוזגים לכלי הגשה שבתוכו כבר עגבניות השרי, הפטריות, הכוסברה ופלפל השאטה. מומלץ להגיש לצד אורז מאודה.

 

המתכון באדיבות יניר גרין, שף מסעדות "טייגר לילי"

 

 

מרק בשר בסגנון תימני

 

צילום באדיבות יאמן סטריט

 

 

מצרכים:

 

1 ליטר מים

1 ק"ג בשר כתף מספר 5 חתוך לחתיכות של 5 ס"מ/ רגליים

10 יחידות של עצמות

300 גרם עגבניות + 80 גרם עגבניות

80 גרם כוסברה טרייה

60 גרם שום

190 גרם בצל מקולף

150 גרם גזר חתוך לחצאים

55 גרם כרישה נקייה

15 גרם כורכום

10 גרם חוויאג' מרק

11 גרם מלח

30 גרם מרק עוף

15 גרם בצל מיובש

15 גרם פפריקה מתוקה

20 גרם רסק עגבניות

200 גרם תפוח אדמה מקולף

 

ההכנה:

 

1. מרתיחים סיר מים.

 

2. טוחנים את הכוסברה, העגבניות והשום במעבד מזון.

 

3. מניחים את הבשר/ רגליים בסיר ומחכים שייצא הקצף. מסירים את הקצף ומוסיפים תבלינים, ירקות ואת הנוזל של העגבניות, השום והכוסברה.

 

4. מבשלים על אש נמוכה כ-4 שעות לצמצום נוזלים ולריכוך הבשר.

 

5. מסננים את הבשר והירקות לקופסאות. מוסיפים תפוח אדמה ומבשלים כ-30 דקות. מסננים את תפוח האדמה לקופסאות נפרדות וכן את הציר בנפרד.

 

6. אופן ההגשה: שמים סלוף בין 2 קערות עמידות חום ומכניסים לתנור עד שהכל נעשה קריספי. יוצקים פנימה את המרק.

 

המתכון באדיבות מסעדת "יאמן סטריט" ברחובות

 

 

מרק ראמן בסגנון יפני

 

 צילום: דרור כץ

 

 

מצרכים:

 

1 ליטר מים

2 כפות מחית ציר עוף קנוי

400 גרם אטריות אודון מבושלות (יש לבשל לפי הוראות יצרן)

320 גרם חזה עוף מבושל חתוך לרצועות דקות

8 גבעולי אספרגוס חתוכים למקלות של 2 ס"מ כל אחד

80 גרם פטריות שמפיניון חתוכות לפרוסות דקות

80 גרם נבטים

4 כפיות סויה

1/2 כפית שמן שומשום

4 ביצים

1/2 כפית בצל ירוק (חתוך לטבעות)

 

ההכנה:

 

1. מבשלים בסיר את העוף באופן הבא: מרתיחים 450 מ"ל מים, מוסיפים לתוכם 120 מ"ל סויה, 60 גרם סוכר, חצי כפית שמן שומשום ואת רצועות העוף. מבשלים למשך 7 דקות מרגע הרתיחה ומוציאים את העוף מהמים לצלחת נפרדת.

 

2. מכינים את ציר העוף: בסיר נפרד מרתיחים ליטר מים ומוסיפים את שתי כפות מחית ציר העוף הקנוי. כאשר מגיעים לרתיחה מעבירים לאש קטנה ומבשלים כחצי שעה.

 

3. לאחר חצי שעה מוסיפים את האטריות והעוף המבושל. מבשלים 3 דקות ומכבים את האש.

 

4. במקביל מבשלים בסיר נפרד 4 ביצים קשות (שמים ביצים שלמות בסיר, מכסים אותן במים, מוסיפים חצי כפית מלח, מרתיחים ומבשלים כ-5 דקות על אש נמוכה).

 

ההגשה:

 

1. מסדרים בקערית מרק גדולה את הנבטים, פטריות השמפיניון והאספרגוס.

 

2. מוזגים את הנוזל הרותח והמרכיבים אל תוך הקערית עם יתר המרכיבים.

 

3. מפזרים חצי כפית בצל ירוק חתוך לטבעות מעל, ואת הסויה.

 

4. חוצים את הביצה הקשה ומניחים אותה במרכז הקערה.

 

המתכון באדיבות יובל חרותי, שף המסעדות האסיאתיות "הסושייה" ו"פרנג'ליקו"

 

 

מרק ירקות יהודי קלאסי

 

 צילום: ISTOKE באדיבות חלי ממן

 

 

מצרכים:

 

4 גזרים

4 קישואים                    

1 בצל גדול       

1 צרור פטרוזיליה          

¼ כרוב חתוך לרצועות  

1 צרור שמיר     

1/2 ק"ג דלעת   

2 שומר

2 פרחי ברוקולי

1/2 כוס ציר מרק עוף

פלפל שחור ומלח לפי הטעם

 

ההכנה:

 

1. מבשלים את כל הירקות בסיר מכוסה מים למשך 30-40 דקות.

 

2. מוסיפים את אבקת המרק (ציר מרק עוף) והתבלינים וממשיכים לבשל לעוד כ-10 דקות.

 

* מגישים חם.

 

הערה: ניתן לרסק בבלנדר לקבלת מרקם מחית.

 

המתכון באדיבות חלי ממן, קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא

 [#middleBanner] 

כאן תמצאו מתכוני מרקים נוספים 

במקום גפילטע: מרק דגים

ארוחה שלמה בקערה אחת

המבורגרים יוצאים מהשגרה שכולם אוהבים, גם צמחונים

כריכים שהם ארוחה שלמה - והם משגעים

ויש גם לביבות מסביב לעולם

מזרח תיכון חדש על הצלחת

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

0  תגובות 0 אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

המלוח והמתוק: 2 מתכוני טארט טאטן
מקור הטארט טאטן הוא במטבח הצרפתי ומדובר על אחת העוגות המפורסמות ואהובות בצרפת, שמאוד מתאימה דווקא עכשיו,...
לקריאת הכתבה
נאים הדגים: 5 מתכוני סביצ'ה, טרטר וקרפצ׳יו
הן קלילות, קרירות ומלאות צבע וסטייל. מנות עם דגים טריים הן חגיגה לעיניים, לא כבדות, דיאטטיות להפליא,...
לקריאת הכתבה
כמו באיטליה: כך תכינו פוקאצ'ה וקלצונה בבית
מי לא אוהב בצק? בצק נחשב לאחת המעלות הנפלאות של המטבח האיטלקי. פיצה היא רק אחת ממנות הדגל של המטבח הזה, אבל...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה