חזרה למגזין אוכל

משהו חם וטוב: מרקים מכל העמים

מרק תימני חם, מרק תאילנדי חמוץ-חריף, מרק בסגנון יפני ומרק ירקות יהודי קלאסי - את הימים הקרים הקרובים תעבירו עם מרקים מסביב לעולם
מאת יוספה קמחי 20/12/18
משהו חם וטוב: מרקים מכל העמים
מרק יפני, צילום: Shutterstock

 

 

 

אני זוכרת היטב איך בילדותי, בכל יום כשחזרתי מבית הספר הביתה, הייתי שואלת את אימא שלי מה הכינה היום לאכול. אז לא ידעתי שזה לא מובן מאליו שזכיתי באימא שהכינה אוכל טרי מדי יום, ודאגה לגוון את השלל ואת המתכונים כדי שלא ישעמם לנו בפה. בימים הקרים, כשתשובתה הייתה "מרק", אני, החצופה הקטנה, הייתי עונה: "אבל מרק זה לא אוכל". כי בשבילי מרק היה משהו ששותים, ושתייה זה לא אוכל. היום רק תנו לי מרק טוב ואהיה אסירת תודה. המבוגרים הרי כבר יודעים שמרק הוא לא רק תוספת, הוא יכול להיות הארוחה עצמה.

 

 

היזהרו ממרקים מוכנים

 

"המרק יכול להוות ארוחה שלמה - הוא בריא ומשביע, ובאכילתו אנו מוסיפים ירקות, קטניות, דגנים, חלבונים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים לתזונה שלנו", אומרת כוהנת הבריאות חלי ממן. "אלה כמובן דברים שאנחנו יכולים להרוויח מבישול מרק ירקות אמיתי בבית. שימו לב שבמרכולים קיים מגוון רב של מרקים נמסים, מוכנים לאכילה מיידית, וכאלה שדורשים בישול. מרקים אלו מכילים כמות גדולה של נתרן, הגורם לאגירת נוזלים בגוף. הם מכילים חומרים משמרים ועל פי רוב צבעי מאכל, וגם באלו שמכילים 'ירקות', מדובר בכמות מינימלית ובירקות מיובשים חסרים בוויטמינים".

 

או במילים אחרות – אין כמו לבשל בעצמכם מרק חם ומהביל, עשוי מחומרי גלם טריים ואיכותיים וללא חומרים משמרים ותוספות בלתי רצויות. לרוב מדובר במשימה פשוטה שאינה דורשת זמן הכנה רב, אבל התוצאה מנחמת ונעימה. הפעם יש לנו בשבילכם מתכונים למרקים מתרבויות שונות, כדי שלא ישעמם לכם בימים הקרים.

 

 

התאילנדי: מרק טום יאם עוף

 

צילום: ארז חרודי

 

 

מצרכים:

 

600 מ"ל ציר עוף

200 מ"ל חלב קוקוס

1 גבעול למון גראס חתוך (לחתיכות באורך 4 ס"מ)

4 עלי כפיר ליים

4 יחידות שורש גלינגל, מושרות במים לחצי שעה

250 גרם נתחי חזה עוף, מושרים בחלב קוקוס (למשך 5 שעות)

8 כפות רוטב דגים

4 כפות ממרח צ'ילי בשמן

2 כפיות סוכר

4 כפות מיץ ליים (סחוט טרי)

8 יחידות עגבניות שרי חצויות

150 גרם פטריות שמפיניון חתוכות

חופן עלי כוסברה קצוצים

4 יחידות פלפל שאטה יבש

 

ההכנה:

 

1.  מחממים את ציר העוף, חלב הקוקוס, הלמון גראס, כפיר הליים ושורש הגלינגל ומביאים לרתיחה.

 

2. מנמיכים את האש ומוסיפים את העוף, רוטב הדגים, ממרח הצ'ילי, השמן והסוכר. מביאים שוב לרתיחה ומנמיכים את האש.

 

3.  מבשלים עד שהעוף מוכן.

 

4. מוסיפים את מיץ הליים ומכבים את האש.

 

5. מוזגים לכלי הגשה שבתוכו כבר עגבניות השרי, הפטריות, הכוסברה ופלפל השאטה. מומלץ להגיש לצד אורז מאודה.

 

המתכון באדיבות יניר גרין, שף מסעדות "טייגר לילי"

 

 

מרק בשר בסגנון תימני

 

צילום באדיבות יאמן סטריט

 

 

מצרכים:

 

1 ליטר מים

1 ק"ג בשר כתף מספר 5 חתוך לחתיכות של 5 ס"מ/ רגליים

10 יחידות של עצמות

300 גרם עגבניות + 80 גרם עגבניות

80 גרם כוסברה טרייה

60 גרם שום

190 גרם בצל מקולף

150 גרם גזר חתוך לחצאים

55 גרם כרישה נקייה

15 גרם כורכום

10 גרם חוויאג' מרק

11 גרם מלח

30 גרם מרק עוף

15 גרם בצל מיובש

15 גרם פפריקה מתוקה

20 גרם רסק עגבניות

200 גרם תפוח אדמה מקולף

 

ההכנה:

 

1. מרתיחים סיר מים.

 

2. טוחנים את הכוסברה, העגבניות והשום במעבד מזון.

 

3. מניחים את הבשר/ רגליים בסיר ומחכים שייצא הקצף. מסירים את הקצף ומוסיפים תבלינים, ירקות ואת הנוזל של העגבניות, השום והכוסברה.

 

4. מבשלים על אש נמוכה כ-4 שעות לצמצום נוזלים ולריכוך הבשר.

 

5. מסננים את הבשר והירקות לקופסאות. מוסיפים תפוח אדמה ומבשלים כ-30 דקות. מסננים את תפוח האדמה לקופסאות נפרדות וכן את הציר בנפרד.

 

6. אופן ההגשה: שמים סלוף בין 2 קערות עמידות חום ומכניסים לתנור עד שהכל נעשה קריספי. יוצקים פנימה את המרק.

 

המתכון באדיבות מסעדת "יאמן סטריט" ברחובות

 

 

מרק ראמן בסגנון יפני

 

 צילום: דרור כץ

 

 

מצרכים:

 

1 ליטר מים

2 כפות מחית ציר עוף קנוי

400 גרם אטריות אודון מבושלות (יש לבשל לפי הוראות יצרן)

320 גרם חזה עוף מבושל חתוך לרצועות דקות

8 גבעולי אספרגוס חתוכים למקלות של 2 ס"מ כל אחד

80 גרם פטריות שמפיניון חתוכות לפרוסות דקות

80 גרם נבטים

4 כפיות סויה

1/2 כפית שמן שומשום

4 ביצים

1/2 כפית בצל ירוק (חתוך לטבעות)

 

ההכנה:

 

1. מבשלים בסיר את העוף באופן הבא: מרתיחים 450 מ"ל מים, מוסיפים לתוכם 120 מ"ל סויה, 60 גרם סוכר, חצי כפית שמן שומשום ואת רצועות העוף. מבשלים למשך 7 דקות מרגע הרתיחה ומוציאים את העוף מהמים לצלחת נפרדת.

 

2. מכינים את ציר העוף: בסיר נפרד מרתיחים ליטר מים ומוסיפים את שתי כפות מחית ציר העוף הקנוי. כאשר מגיעים לרתיחה מעבירים לאש קטנה ומבשלים כחצי שעה.

 

3. לאחר חצי שעה מוסיפים את האטריות והעוף המבושל. מבשלים 3 דקות ומכבים את האש.

 

4. במקביל מבשלים בסיר נפרד 4 ביצים קשות (שמים ביצים שלמות בסיר, מכסים אותן במים, מוסיפים חצי כפית מלח, מרתיחים ומבשלים כ-5 דקות על אש נמוכה).

 

ההגשה:

 

1. מסדרים בקערית מרק גדולה את הנבטים, פטריות השמפיניון והאספרגוס.

 

2. מוזגים את הנוזל הרותח והמרכיבים אל תוך הקערית עם יתר המרכיבים.

 

0  תגובות  אהבו

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

גם בלי אושפיזין: מתכונים חגיגיים לסוכות

גם את חג סוכות נאלץ לחגוג במתכונת מצומצמת, עם בן או בת הזוג בלבד, אבל זה לא אומר שנוותר על ארוחה חגיגית....

לקריאת הכתבה
הראשונה, העיקרית והקינוח: מתכונים לראש השנה (עם תפוח)

גם אם יש לנו דה ז'ה וו מליל הסדר, וגם אם נאלץ את ראש השנה לחגוג בנפרד מהמשפחה המורחבת, זה לא אומר שלא נפרוש...

לקריאת הכתבה
בלי לטוס לחו"ל: ליהנות מהמנות המפורסמות בעולם אצלכם בבית

השמיים נפתחים לאיטם, יש אפילו הסכם עם איחוד האמירויות, אבל השנה כנראה כבר לא נספיק לנפוש או לטייל במדינה...

לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה