חזרה להחיים הטובים

משימה פטריוטית

תערוכה ראשונה לצלם דוד חריס, שתיעד את שנותיה הראשונות של המדינה, מצטרפת לעוד כמה תערוכות צילום היסטוריות. האם הגילוי המחודש של הצלמים ההם מסמן חיפוש אחר שורשים?
מערכת מוטק'ה 30/12/07
משימה פטריוטית
באחד התצלומים של דוד חריס נראה גבר שרירי, סיגריה שמוטה בפיו, קוטף כותנה בשדה רחב. שוליו של כובע הטמבל שלראשו קופלו בגנדרנות מעלה, ומזכירים כובע של מלח אמריקאי. התמונה, שצולמה בחבל לכיש ב-1962, היא אחת מ-50 עבודות בשחור-לבן התלויות בבית אבי חי בירושלים בתערוכה החושפת את עבודתו של חריס מ-1948 עד 1968. חריס, שתיעד את קליטתן של העליות הגדולות מצפון אפריקה ואירופה בשני העשורים הראשונים לקום המדינה, אינו מציג את הדימוי השחוק של העולה החדש, אלא מראה את מושאי הצילום שלו כגיבורים, כאייקונים. תצלומיו מעלים דימויים אוניוורסליים ולאו דווקא ישראליים. כך למשל צילם עולה חדשה ממצרים - צעירה יפה ואלגנטית - המגישה מסמכים לפקיד סוכנות. ברקע שני גברים בתור מלכסנים אליה מבטים. התמונה נראית כלקוחה מסרט של פרנסואה טריפו. בתצלום אחר נראים עולים מטורזנים על ספינה בנמל יפו, שנראים כמו בשיט תענוגות.


זו תערוכת היחיד הראשונה של חריס בישראל; ב-1991 הציג תערוכת יחיד בפילדלפיה והשתתף בתערוכות קבוצתיות רבות. חריס, יליד 1929, תיעד את התפתחות היישוב והקמת המדינה בעבור מוסדות ממלכתיים, בעיקר הסוכנות היהודית וקרן היסוד. מ-1978 עד 1983 שימש כראש המגמה לצילום במכללת הדסה. את התערוכה אצרה ד"ר רונה סלע, חוקרת והיסטוריונית של צילום מקומי והאוצרת הראשית של מוזיאון חיפה. "חריס הוא צלם חשוב שלא זכה לחשיפה עד היום", היא אומרת. "בעבודותיו אפשר לראות איכויות שלא קיימות עוד". האוניוורסליות המשתקפת בתצלומים אינה מקרית, לדברי סלע. "זה מתחבר לז'אנר האמריקאי של 'משפחת האדם', תערוכה שאצר אדוארד סטייכן בתחילת שנות ה-50 בניו יורק. הפרויקט שלו התמקד באינדיווידואל, במחוות ובסיפורים אישיים, ויצר אסתטיקה ברורה. הז'אנר הזה השפיע ללא ספק על הדור הראשון של הצלמים הישראלים, ביניהם מקסים סלומון, פטר מרום, ורנר בראון וחריס". סלע ממקמת את יצירתו של חריס בהקשר של השיח הפוסט-קולוניאלי, שטוען כי ההאחדה מוחקת את הזהות ההיסטורית ואת יחסי הכוח הגלומים בה. לדבריה, "חריס מצלם תקופת משבר בצורה אסתטית. הבחירה לצלם נושאים מסוימים בצורה יפה מתיישבת עם האידיאה הציונית; התערוכה שובה ויש בה כוח ויזואלי, אבל זה תעתוע". הצלם זוכה פרס ישראל אלכס ליבק אומר כי "תמונותיו של חריס יפהפיות ויש בהן איכות טכנית נדירה; יש בו אהבה עצומה למעשה הצילום ומרגישים זאת בתמונות". ליבק מסתכל על ההיבט הפרקטי בעבודתו של חריס. לדבריו, "הוא קיבל משימה לצרכים פטריוטיים וביצע אותה". את המחויבות של הצלמים שפעלו בזמן הקמת המדינה לפרויקט הציוני ממחיש ליבק באמצעות אנקדוטה על הצלם יעקב בן דב, שתיעד את ישראל משנות ה-20: "הוא שרף את הנגטיבים שלו, מחשד שאינם מייצגים היטב את הרעיון הציוני".
להמשך הכתבה -
לחצו[/u]

התערוכה מוצגת בבית אבי חי, רחוב המלך ג'ורג' 44, ירושלים. עד סוף דצמבר



עוד כתבות על ההיסטוריה של ארץ ישראל וישראל


אקסודוס: הספינה שהביאה להקמת המדינה
[/u]



עצורי ההעפלה
[/u]



איפה הארץ ואיפה החלום של יורם טהרלב
[/u]



עיר, גזוז, פנס ומדינה: על ימיה הראשונים של תל-אביב
[/u]



רגע בהיסטוריה: רצח ברנדוט
[/u]



המושבניק שגילה את דרך בורמה
[/u]



המירדף אחרי אורי מילשטיין והאמת ההיסטורית
[/u]



היו זמנים: 60 להקמתה של מכמורת
[/u]



מוזיאון הפלמ"ח: הסמל והמורשת
[/u]



100 שנה להקמת ארגון "השומר"
[/u]



נעמי פולני: האמא של הלהקות הצבאיות
[/u]



חנה מרון חוגגת 84
[/u]



האיש שאיפשר את מבצע נחשון
[/u]



100 שנה להולדתו של אברהם שטרן ("יאיר")
[/u]



רגע בהיסטוריה: הברחת ספינות שרבורג
[/u]



האיש שהנציח את ארץ ישראל הישנה
[/u]

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

מאבק מוזיקלי ופוליטי: כך תתמודד יובל רפאל בחצי גמר האירוויזיון בבאזל

אוטוטו תעלה יובל רפאל על במת האירוויזיון בבאזל, שוויץ, כחלק מחצי הגמר השני של התחרות. רפאל בת ה-24 מרעננה,...

לקריאת הכתבה
סקס של מבוגרים בפריים טיים. למה לא, בעצם?

 

- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"

- "מה?"

- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"

את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...

לקריאת הכתבה
חתונה ממבט ראשון: סוף סוף זוג מבוגר

במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה