משפחה זה מורכב

כשהילד שלנו מתחתן גם אנחנו סוג של מתחתנים, ולא רק עם בן או בת הזוג שבחר/ה, אלא עם כל משפחתם. החיבור עם המחותנים (וככל שיש לנו יותר ילדים, יהיו כנראה יותר כאלה) יכול להיות מוצלח ולהתפתח ליחסים קרובים, אם יש שפה משותפת. אבל הוא יכול גם להיות בעייתי ולהיגרר לעוינות או לתחרות סמויה על רקע של שוני בהשקפות עולם או במצב הכלכלי וביכולת לסייע לזוג ולנכדים.
לדברי ד"ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית בכירה ומטפלת זוגית ומשפחתית, מערכת היחסים עם המחותנים היא המשך למערכות היחסים שאילצנו את עצמנו, לעתים, לקיים עם הורי החברים של ילדינו. "יש תפיסה שאם לילד יש חבר בגן, אתה צריך להיות חבר של ההורים שלו, ואתה עושה את זה גם אם לא בא לך, כדי שלילד יהיה טוב. ברגע שנשחזר איך זה היה אז, יהיה קל יותר להתחבר למה שקורה היום".
ומה הם הקשיים הכרוכים בקשר הזה?
"אחד הקשיים הוא האילוץ לקיים מפגשים, גם אם לא מעוניינים בהם. יש חשש שנתק עם המחותנים יפגע בקשר הזוגי בין הילדים ובקשר שלנו עם החתן או עם הכלה. עולות שאלות כמו למשל האם להזמין אותם אלינו לליל הסדר. אם לא אזמין, החתן ייעלב והכעס יחזור לבתי ואלי. עדיף לי להזמין, אם זה מה שמצופה ממני, למרות שאולי אני לא אוהבת אותם, כדי לא לפגוע במארג המשפחתי".
יכולה מאידך גם להיווצר חברות עם המחותנים?
"בהחלט כן, אם יש כימיה, ואז יכולה להתפתח מערכת יחסים מאוד יפה. אם זה לא קיים, אי אפשר ליצור את זה יש מאין, והמפגשים צריכים להיעשות בפורמט קצר ככל האפשר. כלומר, לא הזמנה לליל הסדר, אבל יציאה משותפת למסעדה סביב יום ההולדת של הנכד, למשל. זה קצר וממוקד יותר".
מה קורה כששתי המשפחות מגיעות מרקע שונה ויש הבדלי השקפות בנוגע לאורחות חיי הילדים והנכדים?
"האמירה להורים היא בכל מקרה להקטין את העומס על הילדים ולשים לרגע את הצרכים שלהם בצד. קצת למחול וקצת להגמיש את העקרונות. לגבי הנכדים, יש לזכור שהם שייכים להורים שלהם ולנו אין מונופול על החינוך שלהם. יש פה מערכת מאוד עדינה, ואנחנו צריכים להביע כבוד למחותנים גם בפני הנכדים.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
"למשל, אם הסבא והסבתא האחרים נותנים המון ממתקים ואנחנו דוגלים באוכל בריא נטו, אנחנו נכבד את הצד השני ונאמר לנכדים שאפשר גם כך וגם כך, כי הרי לא נחנך את המחותנים. ביקורת על הצד השני תפגע רגשית בנכדים, וכדי להימנע מפגיעה בהם נכבד את הצד השני. מובן שלעולם לא נבטא את מורת רוחנו מהמחותנים גם ליד בנם או בתם, החתן או הכלה שלנו.
"בזמן מפגשים עם המחותנים כדאי להימנע ככל האפשר מעימות סביב אידיאלים ורעיונות דתיים, ערכיים, כלכליים או תפיסתיים, גם אם הצד השני מזמין אותנו לעימות. חשוב גם, לפחות כלפי חוץ, לתת כבוד לאמונות ולמנהגים של הצד השני. אם המחותנים שלי שומרי כשרות, לדוגמה, ואני לא, כשהם יגיעו, תמיד יהיו לי כלים חד-פעמיים כדי לכבד אותם".
מה קורה כשהמצב הכלכלי שונה מאוד בין שני הצדדים?
"אם אני יודעת שהמחותנים במצב כלכלי פחות טוב משלי, אנסה לא להקטין אותם בעיני הנכדים. אם אני יכולה לקחת את הנכדים לטיול בחו"ל כל שנה, אני לא אומר בעוקצנות שהסבים האחרים אפילו לאילת לא לקחו אותם. במקום זה אעביר להם מסרים כמו 'איזה יופי שהסבים השניים משקיעים ומכינים לך את האוכל שאתה אוהב בכל פעם שאתה מגיע', וכדומה, מסרים שמכבדים ומדגישים את החוזקות של הצד השני".
עוד על משפחה:
תגידו צ'יז: כך תפיקו צילום משפחתי מוצלח
אני לא אוהבת את החבר של הבת שלי
"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...
משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...
בקיץ הזה הבת שלנו תלבש לבן, או אולי יהיה זה הבן שישבור את הכוס, אבל אנחנו לא ממש בעננים. לא שלמים עם הבחירה...