חזרה לבריאות טובה

נהיגה בגיל מבוגר: עצות והמלצות

העלייה בגיל עשויה לגרום לירידה בכושר הנהיגה, אבל זה לא אומר שצריך להניח את המפתחות ולוותר על העצמאות
עדי כץ 22/06/09
נהיגה בגיל מבוגר: עצות והמלצות
לא מזמן נלכד בכביש הסרגל נהג בן 83 שדהר במכוניתו במהירות של לא פחות מ-191 קמ"ש. הידיעה זכתה להבלטה בעיקר בגלל גילו של העבריין, גיל שבו רוב הנהגים לא מעלים בדעתם לפתח מהירויות כאלה (גם אם הם "ממהרים הביתה", כפי שתירץ זאת האיש ההוא). מרבית חברי השנתון שאליו הוא משתייך כבר חוששים בכלל לעלות על הכביש. כיוון שנהיגה היא פעילות שמחייבת קואורדינציה, תגובה מהירה וערנות גבוהה, בגיל שבו יש ירידה ביכולות הללו יש לפתח מודעות למצב האישי ולהיערך כהלכה אם רוצים להמשיך לנהוג. לא חייבים להרים ידיים ולהניח את המפתחות. אחרי הכול, נהיגה היא כלי חשוב בכל הנוגע לשמירה על עצמאות.
"השינוי אינו פתאומי. זה תהליך איטי של נסיגה"
ראם סמואל, נהג מרוצים ובעל חברת "מסלולים" ללימוד נהיגה נכונה ונהיגה ספורטיבית, אומר שנהג צריך להבין שבתחילת העשור השביעי לחייו מתחילה הירידה ביכולות הפיזיולוגיות לתת את אותותיה. "השינוי הוא לא פתאומי. מדובר בתהליך איטי של נסיגה שלעתים אנו מבחינים בו רק בשלב מאוחר יחסית". מטבע הדברים, ככל שפעילות מורכבת יותר, הפגיעה בה תהיה יותר משמעותית, וכשמדובר בפעילות מסכנת חיים כמו נהיגה, חשוב להבין זאת ולפעול בהתאם. סמואל: "כשנוהגים יש צורך להיות ערים ומרוכזים במרחב, לקלוט כמויות גדולות של מידע שמשתנה בקצב מהיר ולהיות מסוגלים להגיב במהירות. זה דורש כושר פיזי ומנטלי מעולה. בגיל מבוגר, הכושר הגופני הכללי יורד, כוח השרירים פוחת, טווח התנועה במפרקים נעשה מוגבל, השמיעה והראייה נחלשות וזמן התגובה מתארך. גם המצב הבריאותי שמתערער פוגם ביכולת הנהיגה, וכך גם תרופות שפוגעות בערנות". לדברי סמואל, לנהגים בגיל השלישי עלול להיות קשה להגיב במהירות וביעילות במצבים בלתי צפויים ולהיחלץ ממצבי חירום. "על פניו, עדיף היה אילו נהגים מבוגרים היו מוותרים מרצונם החופשי על נהיגה ועוברים להשתמש בתחבורה ציבורית. יחד עם זאת, הנהיגה חשובה לעצמאות, מה שמונע מנהגים מבוגרים רבים לוותר עליה. קשה לחיות עם המחשבה שהוויתור הזה הוא בלתי הפיך, ויש רצון להיאחז במה שאפשר כדי לשמר את תחושת הערך העצמי. יחד עם זאת, נהג מבוגר חייב להכיר במגבלותיו כדי לא לסכן את עצמו ואת סביבתו".



עשר המלצות לנהגים מבוגרים של ראם סמואל
כדי להמשיך ולנהוג בבטחה סמואל ממליץ: 1. שמרו על כושר גופני על ידי פעילות ספורטיבית סדירה, המשפרת את הגמישות ואת הערנות ומאטה את תהליכי ההזדקנות. 2. הימנעו ככל האפשר מנסיעות ארוכות, מעייפות ומתישות, וקבעו הפסקה של עשר דקות למנוחה ולהתרעננות (כולל יציאה מהרכב לחילוץ עצמות ולשתייה) אחרי 45 דקות של נהיגה. 3. נהגו רק בדרכים שמוכרות לכם היטב, כדי להימנע מהצורך לחפש שלטים והכוונה תוך כדי נהיגה. אם בכל זאת עליכם להגיע למקום לא מוכר, כדאי ללמוד את הדרך לפני שיוצאים אליה ולכתוב הוראות מדויקות. 4. העדיפו לנהוג בשעות הבוקר או אחר הצהריים המוקדמות, והימנעו מנהיגה בשעות הצהריים, הערב והלילה. 5. הימנעו לחלוטין משיחות בטלפון הסלולרי בזמן הנהיגה. אפשר וצריך לדחות כל שיחה עד לאחר שמגיעים ליעד. 6. הקפידו על שמירת מרחק מהרכב שלפניכם. בגיל מבוגר המרחק המומלץ הוא של שלוש שניות. 7. האטו את קצב הנהיגה, ואם צריך להגיע למקום מסוים בשעה מסוימת, הקדימו את היציאה כדי לא למהר. 8. הקפידו לנסוע בנתיב הימני כדי לא לעכב נהגים אחרים ולא לגרום להם לעקוף אתכם מימין. 9. השתדלו לא לחנך את הנהגים האחרים שבכביש. נכון שהם ממהרים ולעתים חסרי סבלנות ועלולים לא לכבד אתכם מספיק, אבל אין טעם להתעמת. זה רק יגרום לכם לאבד את השלווה ואת הריכוז. 10. כדי שתרגישו בטוחים לגמרי, ניתן לקחת מדי פעם שיעורי נהיגה בטוחה מגורם מקצועי, לקבל פידבק על איכות הנהיגה שלכם ולשפר את מה שצריך.
וגם חמש עצות ממאיו קליניק בארצות הברית
מומחי המרכז הרפואי האמריקני מאיו קליניק מוסיפים: 1. נהגים חולי סוכרת חייבים להצטייד לפני הנסיעה בדבר מאכל כדי למנוע נפילת סוכר בזמן הנהיגה. 2. חשוב לבדוק היטב את העלון המצורף לכל תרופה שאתם נוטלים, כדי לוודא שהיא אינה פוגעות בערנות ולא גורמת לסחרחורת. 3. התאימו את הרכב בהתאם למגבלותיכם. ניתן, למשל, להוסיף כיסוי גומי להגה למניעת כאבים בידיים או להרכיב לוח מחוונים עם סימונים גדולים יותר ומראות גדולות. 4. ודאו שמזג האוויר טוב ושהראות טובה לפני שאתם יוצאים לדרך. 5. אם אתם חשים מבולבלים או חסרי ביטחון, ותרו על הנהיגה באותו יום. זה לא אומר שאתם מוותרים על העצמאות.
עוד על ניהול חיים עצמאיים בגיל מבוגר:

הקשישים בישראל: מבלים יותר, מרוצים יותר

חרדת טיסה. אפשר להתגבר על זה

ספר חדש: החיים במחשבה שנייה

עשר דרכים לשמור על מוח יעיל

פילאטיס: לשפר את תפקוד הגוף

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום כושר גופני

פורום תרופות, ייעוץ תרופתי
תגובות  1  אהבו 

29/08/16
לא פשוט עניין הנהיגה בגיל הזה. אני רואה גם במשפחה שכושר הפיקחות בזמן הנהיגה אינו כמו שהיה.. יש מערכות אוטומטיות שמטרתן "לדאוג" לבטיחות בדרכים וכמובן למנוע מצבים מסוכנים כמו עייפות בנהי...
לא פשוט עניין הנהיגה בגיל הזה. אני רואה גם במשפחה שכושר הפיקחות בזמן הנהיגה אינו כמו שהיה..

יש מערכות אוטומטיות שמטרתן "לדאוג" לבטיחות בדרכים וכמובן למנוע מצבים מסוכנים כמו עייפות בנהיגה או סטייה מנתיב . מומלץ לנסות אותן גם עם אנשי הגיל השלישי ולראות את התגובה.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
על האש: המדריך המלא למנפנפים

מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...

לקריאת הכתבה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה