חזרה למגזין אוכל

נפנוף בריא

הבשר שאנחנו אוכלים ביום העצמאות מכיל הרבה שומנים וקלוריות, והצלייה על אש ישירה מסכנת את בריאותנו. המלצות לאכילת בשר על האש
אלה הר-נוי 18/04/10
נפנוף בריא


קנו חכם. בבשר ועוף שלא טופלו בתנאים הנכונים עלולים להיות חיידקים. החיידקים מסוכנים בעיקר לאנשים בקבוצות סיכון כמו קשישים ואנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה. חשוב לקנות בשר בקצביות טובות ומוכרות, ולפעול על פי המלצות משרד החקלאות.


היזהרו מהגריל. כשצולים בשר על הגריל בחום גבוה על אש ישירה, השומן מתפרק ונוצרים קרצינוגנים - חומרים מסרטנים. מסיבה זו, על פי דו"ח של הקרן העולמית לחקר סרטן והסוכנות האמריקנית לחקר סרטן, ברביקיו נקשר באופן ישיר לסרטן הקיבה. "אם צולים בשר על האש, כדי לצמצם את הנזק מומלץ לצלותו על גחלים שכבר האפירו ולא בתוך הלהבות" מסבירה ד"ר רלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז מרכז. "יש לדאוג להסיר חלקים שנחרכו. בנוסף, כדי לסייע במניעת היווצרות גורמי סרטן, מומלץ להפוך את הבשר לעתים קרובות, לנפנף, וגם להשרותו לפני הצלייה, למשל במרינדת תבלינים".

 
אכלו פחות בשר אדום. על פי נתוני משרד החקלאות, ישראלי ממוצע צורך ב"חודש העצמאות" פי 1.6 יותר בשר בקר מאשר בשאר חודשי השנה. "בשר אדום מכיל כולסטרול ושומנים מהחי. כשהוא לא טרי הוא גם מכיל חומרים מסכני בריאות ומלחים" מסבירה מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה של שירותי בריאות כללית במחוז דן. "קיים קשר הדוק בין תחלואת לב וכלי דם לאכילה מופרזת של בשר אדום, ואף לתחלואה בסרטן". קבב ממוצע מכיל 200-220 קלוריות. סטייק בקר קטן ביותר מכיל 350 קלוריות וסטייק של 400 גרם מגיע ל- 600-700 קלוריות. צלעות מכילות מעל 650 קלוריות. אורבך ממליצה להיצמד לבשרים רזים, בריאים יותר ומשמינים פחות, כגון פרגיות, כתף בקר, עוף, הודו או דגים על האש.


אכלו דג. דגים מהווים מקור לחלבון איכותי ודל קלוריות יחסית, ולרכיבים חיוניים אחרים כמו ברזל. בנוסף, אחד היתרונות המרכזיים שלהם הוא יכולתם לסייע במניעת מחלות לב וכלי דם. בדגים יש אומגה 3, חומצת שומן אשר מפחיתה את התגובה הדלקתית בגוף וכך עשויה להקטין טרשת עורקים - תהליך הצטברות כולסטרול ותאי דלקת בכלי הדם המוביל למחלות לב וכלי דם. דג אמנון שלם מכיל רק כש- 300 עד 350 קלוריות ומעט אחוזי שומן, אם כי הוא מכיל מעט אומגה 3 יחסית לדגים אחרים. לעומת זאת, הבורי מכיל מעט קלוריות יחסית, ובנוסף מכיל המון אומגה 3. כך גם הפורל. "זה מאוד פשוט" אומרת אורבך "כל מה שצריך זה לשים את הדג באמצעות מתקן על האש, לאחר שמשמנים אותו במברשת". כדאי גם להוסיף לדג לימון טרי, המסייע לספיגת הברזל.


לא כל עוף הוא עוף טוב. כבר ידוע כי העוף בריא. הוא אמנם פחות עשיר בברזל מאשר בשר בקר, אבל ניתן למצוא בו המון חלבון באיכות טובה ובמחיר קלורי נמוך יחסית לבקר. אבל, לא כל חלקי העוף זהים מבחינת הערכים התזונתיים שלהם. הפרגית למשל היא דלת שומן יחסית ושני שיפודי פרגית מכילים כ- 220 קלוריות בלבד- כמו קבב אחד. סטייק עוף על האש מכיל כ- 250 קלוריות לסטייק, ומנת חזה עוף מכילה רק 150–180 קלוריות. לעומת זאת, מאה גרם ירך או כרע צלוי עם עור יכיל 245 קלוריות, ומאה גרם כנף צלוי עם עור (וכולל עצמות) יעלו לנו ב-288 קלוריות, בלי לתת לגוף שלנו יותר מדי בתמורה.


הורידו את העור.
העור שעל העוף אולי נראה חסר משמעות, אבל המצב אינו כזה. העור מכיל המון שומן, אין בו ערכים תזונתיים והוא בעצם מיותר לחלוטין. כך, למשל, מאה גרם כרע צלוי עם עור מכילים 245 קלוריות ובלעדיו - 207, עם עור הם מכילים 15 גרם שומן ובלעדיו - 11 גרם. עם עור הם יכילו 25 גרם חלבון, ובלעדיו - 26 גרם.

אם כבר קבב, אז לפחות שיהיה ביתי. לא כל אחד יוותר על שיפודי הקבב, אבל אם כבר אוכלים - אז שיהיה הכי בריא שאפשר. "קבב הוא קציצה מבשר בקר טחון. השאלה היא באיזה בשר משתמשים", אומרת אורבך. "קבב מוכן שקונים בסופר בצורה קפואה מכיל שמנים מוקשים וחומרים נוספים שמטרתם לשמור על אורך חיי המדף. זה מביא לאחוזי שומן גבוהים ולניטרטים, שבמגע עם האש יוצרים תרכובות רעילות המזיקות לבריאות. בנוסף, בקבב התעשייתי יש ריכוז גבוה יחסית של מלח, צבעי מאכל, חומרים משמרים ומייצבים". אורבך ממליצה לקנות בשר איכותי ולהכין קבב בבית. "בשר טרי איכותי יהיה עשיר בחלבון איכותי, בברזל בכמות יפה, ובוויטמינים מקבוצתB החשובים למערכת העצבית ולתפקודי גוף רבים ועוד. זה מאוד פשוט: כשהבשר נטחן הוא מוציא חומרי דבק שמחברים את הבשר הטחון יחדיו, ולכן כל מה שנותר לעשות זה ליצור את הצורה".


ותרו על הנקניקיות. "נקניקיות הן תערובת בעייתית, ירודה בהרכבה, שמכילה שאריות של חלקים בלתי ראויים, כולל חלקים שלא הייתם מעלים בדעתכם לאכול אם הייתם יודעים מה הם", מסבירה אורבך. "נקניקיית בקר סטנדרטית, למשל, מכילה בערך 100 קלוריות, אבל כמות החומרים המוספים גדולה, יש בה המון חומרים משמרים ומעט מאוד בשר שגם אינו איכותי".


חכו לבשר האיכותי. מיותר לומר שאסור להגזים באכילה. קצת מחשבה קדימה גם תאפשר לכם לעמוד בכך. "כמעט בכל פעם שעושים 'על האש', בהתחלה מעמיסים את הבשר הפחות איכותי", אומרת אורבך "כדאי לאכול ארוחת בוקר בריאה כדי לא להגיע מורעבים. כך תצליחו לחכות לשלב שבו צולים את הבשר האיכותי".

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה