נפרדים מתשע"ז: האנשים שעשו לנו את השנה

שנה הלכה, שנה באה - וזה הזמן להסתכל לא רק על תאריכים בלוח, אלא על אנשים. מי שבולטים בזירה הציבורית בכל שנה שחולפת, הם אלה שצובעים אותה בצבעים הייחודיים שלה, מעניקים לה נפח, עומק ותוכן. הם אלה שבגללם נזכור את השנה שהייתה, או שאולי נרצה לשכוח. אז לכבוד פרידתנו מתשע"ז, הנה רשימת אנשי השנה שלנו בתחומים שונים. יש להניח כי גם בתשע"ח הם לא מתכוונים לנוח, אבל בינתיים, הנה מבט אל האופן שבו השפיעו על חיינו בשנה החולפת:
פעילות חברתית: אלדד יניב
הוכיחו שאפשר לשתף פעולה גם אם מגיעים מקצוות שונים. מועלם וגלאון, מתוך התכנית "עושים סדר", צילום מסך מתוך יוטיוב
ההישג החקיקתי של השנה, לטעמנו, הוא הישג פמיניסטי. אחרי שנים של מאבקים בתרבות האונס, סוף סוף נחקק כאן חוק שעשוי להביא שינוי אמיתי - "חוק הפללת הלקוח" - שמטרתו להלחם בתופעת הזנות, אבל לא על ידי תקיפת האישה, אלא הגבר שצורך את שירותיה.
זהבה גלאון (מרצ) התחילה בעבודתה על החוק כבר לפני שנים רבות. היו תקופות שהיה נדמה כי לעולם לא תצליח להרים אותו - והנה, דווקא השנה, כשהיא חוברת ליריבתה הפוליטית שולי מועלם (הבית היהודי), החזון הפך למציאות וועדת שרים לחקיקה אישרה את החוק. אין הוכחה ניצחת מזו, שכאשר נשים עובדות ביחד - גם אם הן מגיעות מקטבים שונים - הן מצליחות להביא להישגים מופלאים.
קולנוע: גל גדות
כובשת וצנועה. טריילר הסרט "וונדר-וומן" בכיכובה של גל גדות, מתוך יוטיוב
גל גדות הפכה השנה לוונדר-וומן, והוכיחה לכולנו מה זה פלא אמיתי. איך בחורה טובה, צנועה ומתוקה מישראל מצליחה להתלבש על כל שלט חוצות ענק ברחבי העולם? כיצד היא מגיעה למצב בו היא מובילה סרט קומיקס חשוב במאות מיליארדי דולרים? התשובה, כנראה, היא בתכנית מחושבת ומבוצעת היטב, שגדות הייתה חלק ממנה עוד מהרגע הראשון.
גדות יודעת מי האנשים הנכונים להקיף את עצמה בהם, לא מסיתה עין מהמטרה, והכי חשוב, כנראה - יודעת לא להסתנוור מהגלאם של הוליווד, במיוחד כשיש לה נישואים יציבים ושתי בנות מהממות. הדוגמא שהיא נותנת לבנות ישראל, איך להצליח בלי להתבלבל וכל זה עם חיוך כובש, היא אחד הנכסים הגדולים של השנה החולפת.
ספורט: אלונה ברקת
בעלים ראשונה ויחידה של קבוצת כדורגל בישראל. אלונה ברקת, "אולפן שישי", מתוך יוטיוב
זה לא מובן מאליו כי האדם המשפיע ביותר בספורט השנה הוא אישה, ולא סתם אישה - אשת עסקים חזקה, נחושה ומלאת לב. אחרי שבשנה שעברה אלונה ברקת הובילה את קבוצת "הפועל באר שבע" בכדורגל שבבעלותה לזכייה באליפות ליגת העל, השנה היא חזרה על אותו ההישג, והוכיחה כי מדובר לא סתם במזל חד פעמי, אלא באלופה חוזרת.
ברקת ממשיכה להיות אייקון באר שבעי, מבלי שלתושבי העיר אכפת שהיא בכלל גרה בשכונת צהלה בתל אביב, ומשקיעה בקבוצה ובתרבות שסביבה בצורה שמעצימה את העיר.
אמנם בליגה האירופאית עוד לא הצלחנו לשמוח בשנה החולפת, אבל הרלוונטיות של הפועל באר שבע ושל אלונה ברקת, היא עובדה קיימת ומשמחת ביותר.
מוזיקה: דודו טסה
מופע חימום בניחוח עירקי ל"רדיוהד". דודו טסה עם "הגולה", לייב באולפן גלגלצ, מתוך יוטיוב
דודו טסה בן ה-40 זוכה לראות את הקריירה שלו לוקחת אותו השנה למחוזות שאולי לא ציפה. תמיד היה מוזיקאי מצליח ואהוד בישראל, אבל עם יציאת אלבומו החדש, "הגולה", בשיתוף עם גלעד כהנא, הצליח לייצר באזז בינלאומי סביבו. התוצאה: הוא נבחר השנה יחד עם להקת "הכוויתים" להופיע כמופע חימום של להקת רדיוהד, בסבב ההופעות שלהם בישראל ובארצות הברית. אחרי הופעה מדוברת של רדיוהד בתל אביב, ההפתעה שבחיבור בין שורשיו העירקיים של טסה לרוק האיכותי של רדיוהד, רק עושה לנו חשק לשמוע ממנו עוד.
ספרות: דויד גרוסמן
דויד גרוסמן על ספרו "סוס אחד נכנס לבר", זוכה פרס הספרות היוקרתי. מתוך יוטיוב
בוקר אחד השנה קמנו וגילינו שבלילה, הסופר הג'ינג'י האהוב כל כך, דויד גרוסמן, זכה בפרס הספרות היוקרתי "מאן בוקר" לשנת 2017, על ספרו "סוס אחד נכנס לבר" מ-2014. מדובר באחד הפרסים היוקרתיים ביותר בעולם הספרות. כן, בסדר, זה לא נובל, ובאמת שנמאס מהדיון עמוס-עוז-נובל-מתי, אבל יודעי דבר התרגשו מאוד מהמעמד שגרוסמן זכה לו, ששם אותו בשורה ראשונה עם טובי הכותבים בעולם.
הפרס כנראה נתן לגרוסמן חשק לחזור לתודעה ציבורית, ולאחרונה הועלה ברשת שיר חדש פרי עיטו, "לרצות", בביצוע הדג נחש ובהלחנתו של יוני רכטר, עם מסרים פוליטיים מובהקים ואמירה חדה. אנחנו תמיד נשמח לקבל מגרוסמן עוד.
הדיווה של השנה: מירי רגב
מירי רגב באחד מרגעיה הגדולים, משבחת את טרנטינו בדרכה המיוחדת ומתארת מה אהבה בסרטיו. "ערב טוב עם גיא פינס", מתוך יוטיוב
אפשר לא לאהוב אותה, מותר לא להסכים אותה, אבל קשה להתווכח עם היותה של שרת התרבות מירי רגב אשפית של תקשורת ויחסי ציבור. בשנה האחרונה, כמו בזו שקדמה לה, רגב הצליחה להיות שם בכל כותרת, בכל שער מגזין, בכל דיון ציבורי. היי, אפילו לריאליטי "הישרדות" היא הצליחה להשתחל עם העוזרת שלה מעיין אדם, שייצגה את הדור הצעיר של המירי-רגביות.
רגב הפכה את משרד התרבות האפרורי לאחד המשרדים המדוברים ביותר בציבוריות הישראלית - בין אם זו התבטאות על תוכן הסרטים הישראלים, החלטות מימון לגבי מופעים עם עירום בפסטיבל ישראל, או שמלה שערורייתית בפסטיבל קאן עם ציור של ירושלים המאוחדת. כל העת היא לא נרתעת לתת לקהל את מה שהוא רוצה – שואו של התנסחויות, קריצות והתכסחויות אישיות (הפעם היריב התורן הוא ליאור אשכנזי), כשהכל מתובל באופיה המיוחד. שמענו שבשנה הקרובה עומדים לכתוב סדרת טלוויזיה המבוססת עליה. אנחנו לגמרי מחכים לזה.
כמעט נכנסו לרשימה:
[#middleBanner]
אילנה דיין (תחקיר "עובדה" על הנעשה בבית ראש הממשלה ומשפט המחץ שלה לאחר הקראת תגובתה הארוכה בתבל של לשכת ראש הממשלה: "מה אומרים? לא אומרים"); גאולה אבן (הדמעה המפורסמת בסוף שידורי ערוץ 1), ריטה (אלבום חדש וזוגיות מסקרנת), יוסף סידר (יש האומרים ש"נורמן" הוא הסרט הטוב של השנה), שימי תבורי ויהודית באומן (תאונת דרכים בשידור חי זה אפילו יותר מהקרדישיאנ'ס), נפתלי בנט (איפה הסטודנט?!?), בר רפאלי (שני הריונות ברצף וקמפיין משותף עם סטיבן טיילר), ושני אנשים יקרים שנתגעגע אליהם בלב כואב בתשע"ח - אמיר פריישר גוטמן ומאיר בנאי, יהי זכרם ברוך.
עוד לראש השנה: 3 מתכוני עדות למנות עיקריות
יש גם קינוחי דבש חגיגיים
אושפיזין: 7 ידוענים שהיינו רוצים לארח בסוכה
לפני שנים, כשכולנו ידענו את השם של הדוור שלנו ובאיזו שעה הוא מגיע, לפני האימייל והוואטס-אפ, היו מכתבים....
"השירים של יום הזכרון יותר מדי יפים", מהרהר יובל ניב, "בכל שנה מחדש אני נתקל בפער הזה בין יופי השירים...
אמנם ביום כיפור הקרוב מי שצריכה לבקש מכולנו סליחה זו תשפ"ד, שנה שכולנו כנראה נעדיף למחוק מהזיכרון, אבל זה...