חזרה ליחסים

סבתא-דולה: קורס הכנה ללידה לסבתות טריות

היחסים בין אמא לבת עלולים להיות מורכבים, בעיקר בחדר לידה. קורס חדש מלמד את האמהות איך לתמוך בבתן או בכלתן שיולדת
עדי כץ 17/12/15
סבתא-דולה: קורס הכנה ללידה לסבתות טריות
מציידים את הסבתות הטריות בכלים תיאורטיים ומעשיים לחדר הלידה. צילום: Shutterstock

 

 

לידה היא אירוע מכונן, ובתרבויות שעדיין משמרות את אורח החיים המסורתי, מדובר באירוע המשותף לכל נשות המשפחה. הסבתות, הדודות, השכנות וכמובן המיילדת של הכפר, משתתפות ומנצחות על התהליך, במיומנות העוברת מדור לדור. בלי אפידורל או גז צחוק, מוניטור או מלקחיים.

 

ציפי מונט, דולה (תומכת לידה), מורה ליוגה בהריון ואנתרופולוגית של ההולדה, החוקרת את המיילדות המסורתית בעולם, מציעה לסבתות המערביות להיות שותפות פעילות בתהליך המשפחתי, המרגש והמשמעותי, ממש כמו מקבילותיהן ה"פרימיטיביות".

 

קורס חדש בן חמישה מפגשים, שפתחו מונט בת ה-55 ועליזה זילברשיין בת ה-74, מיילדת ותיקה ומדריכת מיילדות (שתיהן גם סבתות), מבקש להכניס אתכן עם הבת או עם הכלה לחדר הלידה, אך לא למטרות "אוי ויי" וכסיסת ציפורניים, אלא כשותפות ותומכות.

 

"הקורס נולד בעקבות מפגשים רבים שלי עם סבתות ליד חדרי לידה", מספרת מונט. "הן תמיד מאד לחוצות, ואני מוצאת את עצמי נותנת להן טיפים, שאחרי הלידה הן מאד מודות לי עליהם. סבתות רבות רוצות להיות לעזר לבנותיהן אך לא יודעות איך, והרבה מהיולדות רוצות את אמא שלהן בחדר הלידה, אז למה לא לצייד אותן בכלים מתאימים?".

 

חומר תיאורטי לצד כלים מעשיים

[#middleBanner] 

 

- למעשה הסבתא יכולה להפוך לסוג של דולה?

"היא לא דולה, היא סבתא-דולה. בחמישה מפגשים הסבתא יכולה לקבל הרבה כלים מעשיים, אבל זו עדיין לא ההכשרה המעמיקה שמקבלת דולה".

 

בקורס, המתקיים בסטודיו "לוטוס" בכפר מעש, הסבתא לומדת קודם כל לתקשר עם היולדת. "בחדר הלידה כל המשקעים עולים", מסבירה מונט. "אם היולדת היא לא הבת אלא הכלה, זה יכול להיות אפילו מורכב יותר". בהמשך, לומדות הסבתות על מקומן בחדר הלידה מול הצוות הרפואי ומול המיילדת, וגם חומר תיאורטי באנטומיה, תנוחות לידה והשפעת האפידורל.

 

"אנחנו נותנות לסבתות כלים מעשיים לחיזוק היולדת, לעידוד ולהעצמה שלה", אומרת מונט. "בין היתר, אנחנו מלמדות אותן טכניקות של הרפיה, עיסוי, נשימות, שימוש בצמחי מרפא, הומיאופתיה ורפלקסולוגיה. מובן שמטבע הדברים, הכל נלמד בצורה בסיסית בלבד".

 

בקורסים הראשונים שנפתחו השתתפו בעיקר סבתות חרדיות, שנדרשות מן הסתם לסייע בלידות לעיתים תכופות. "הסבתות באות לקורס כזה מיוזמתן, או לאחר שהבת שלחה אותן", מספרת מונט. "אחרי הלידות, אני שומעת מהן תגובות מאד חיוביות".

 

על החשיבות של נוכחות בת משפחה בוגרת ללידה טובה, למדה מונט במהלך מסעותיה בעולם, בעשר השנים האחרונות, מהג'ונגלים הנידחים של אסיה, דרך כפרי האסקימוסים באלסקה ועד ליישובים ערביים בישראל, בהתחקות אחר סודות המיילדת המסורתית. "אני משתתפת בלידות ולומדת המון ממיילדות מקומיות", היא מספרת. "עשיתי מסעות כאלה בגמביה, במדגסקר, בבורמה, בתאילנד ובהודו. במוסקבה השתתפתי בלידה של כל מיני מכשפות, באלסקה תחקרתי מיילדות אסקימוסיות קשישות". 

 

על ההבדל בין הלידות המסורתיות לאלה המתרחשות בבתי חולים בעולם המערבי, יש למונט הרבה מה לומר. "ההבדל מאד מהותי", היא אומרת. "לידה מסורתית נערכת בסביבה נשית, שבה מיילדת הכפר מכירה את היולדת וזה דבר חשוב מאד. בלידות הללו נעשה שימוש בידע אחר - זה לא הידע המדעי, הרציונלי, הגברי, אלא ידע נשי, אינטואיטיבי ולא שכלתני, שעובר מאם לבת". 

 

לידה מסורתית יחד עם הטכנולוגיה המודרנית

 

הזדמנות לחזק את הקשר בין האם לבת. צילום: Shutterstock

 

לדבריה, המיילדות המסורתיות משתמשות בצמחי מרפא, שרבים מהם הוכחו מדעית כמשפיעים על ההורמונים, בעיסויים ובטכניקות שונות שעברו לאורך הדורות. "אם יש בעיה, המיילדת גם מתייעצת עם הרוח של אמה המתה. ללידה מגיעות כל נשות הכפר, אין שם הדרה של הלידה והמוות מהחברה כמו אצלנו".

 

- כיום, להבדיל, כולנו יכולים להיות שותפים בלידות דרך תכניות ריאליטי כמו "בייבי בום".

"זה בעיניי סוג של אונס וחדירה בוטה למרחב הפרטי. אפשר, אגב, לראות בתכניות הללו כיצד היולדות חסרות שליטה בתהליך הלידה, וכפופות לחלוטין להחלטות המערכת הרפואית. אני לא מתנגדת ללידה בבית חולים ואפילו לא לאפידורל, אבל יש פה אינדוקטרינציה שאומרת, שאם את לא משתמשת במכשור הרפואי, את פרימיטיבית.

 

"זה לא שאני חושבת שצריך לחזור לתנאים ולצורה של המיילדת המסורתית - יש שם גם מקרי מוות של יולדות ושל יילודים. אני בעד שילוב של לידה רגועה ומשפחתית עם הטכנולוגיה המודרנית. לשמחתי הרבה בתי חולים היום פתוחים לזה, ואין להם בעיה לאפשר לי להעניק ליולדת דיקור סיני או עיסוי בחדר הלידה".

 

- ומה עמדתך לגבי לידות בית?

"אם זה מתאים ליולדת מבחינה בריאותית ויש לה מיילדת מוסמכת, זה דבר נפלא. בתי הצעירה ילדה לא מזמן בביתה שבארה"ב, לידה ראשונה, שהיתה נפלאה. כשהיא הודיעה על ההחלטה ביקשתי שתפעל רק מתוך האמונה שלה עצמה, אבל היא היתה נחושה. מובן שנסעתי לשם והשתתפתי בלידה, לצד דולה נוספת ומיילדת".

 

גם כשבתה הבכורה ילדה, לפני 9 שנים, העדיפה מונט - למרות ניסיונה כדולה - לא לעשות את זה לבד. "בתי בחרה בלידה טבעית בבית חולים לניאדו, וביקשה שאהיה הדולה שלה. שמחתי מאד, אבל הרגשתי שזה גדול עלי, וצירפתי אלי שתי דולות חברות.

 

"זה נהדר שסבתא נוכחת ומשתתפת בלידה, אבל מאד עוזרת גם נוכחות של דולה מקצועית. מובן שתמיד אפשר לבקש ממנה, ברגעים המרגשים של יציאת התינוק, להשאיר את היולדת ואת אמא שלה לבד".

 

לפרטים נוספים ולהרשמה לקורס סבתות בחדר לידה: 054-2070382.

 

סבתא סורגת: אמנית רחוב בת 104

חיפשה מידע על אמה - ומצאה משפחה

סבתא בת 60 היא כוכבת הטיפוח של יו טיוב

לא תאמינו מה הסבא הזה הביא לנכדים שלו

הבן חזר בתשובה? כך תמנעו נתק במשפחה

חמותי וצרות אחרות: כך תחיי בשלום עם כלתך 

אני לא אימא. אז מה, אין לי זכות קיום?

גירל פאוור: מהפכת הנשים המבוגרות 

לחיות 150 שנה? זה אפשרי 

להגשים חלום: שחקניות בגיל 70

מלכת היופי לניצולות שואה: החיים חזקים יותר

לשמור על הנכדים? לא תודה

5 נשים שהגיל עושה להן רק טוב

יצאנו לפנסיה, מה עכשיו? 

 

הצטרפו לקהילת דילמות במשפחה של מוטק'ה

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד ביחסים

"הסבים והסבתות הם שקופים במשפחת השכול"

"כאבם העז ושבריריותם אינם נראים ואינם נשמעים. קבוצה שקופה מבחינת הממסד והחברה, אך לצערנו הולכת וגדלה –...

לקריאת הכתבה
מה שלום בני הגיל השלישי והרביעי בצל המלחמה?

"מאז פרוץ המלחמה, כותרות החדשות והרשתות החברתיות עוסקות בעיקר בסיפורי ילדים ובמשפחות צעירות. בני הגיל...

לקריאת הכתבה
משפחה לא בוחרים: איך לעבור את החגים בשלום

 

משפחה. מילה אחת שבתוכה כל כך הרבה מורכבויות מכל סוג שהוא. אבל בחגים זה הולך ומתגבר, כי אם בימות השנה אנחנו...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה