סדרת סדנאות: מסבתאות עד כתיבת זיכרונות
במרכז הקהילתי של נעמת בגבעתיים נפתחת סדרת סדנאות, שחלקן מיוחדות לגיל הזהב. בין הסדנאות - סבתאות מודרנית, קריאה בטקסטים, הגנה עצמית והרזיה
עדי כץ
28/09/09

הנקודה בזמן שנקראת "אחרי החגים" היא, כך נראה, מתאימה במיוחד להתחלות חדשות. סדרת הסדנאות שנפתחות בתקופה זו של השנה במרכז הקהילתי של נעמת בגבעתיים ופתוחות גם למי שאינם תושבי העיר, היא הזדמנות טובה להתחלות כאלה. לבני גיל הזהב יש כמה שמתאימות במיוחד, "האקדמיה לסבתאות מודרנית" למשל.
סיגל הורנפלד, מאמנת אישית, בוגרת מדעי ההתנהגות ומומחית לגיל השלישי מטעם מכון אדלר ומי שמעבירה את הסדנה, אומרת שכיוון שכדי להיות סבא או סבתא אין צורך לסיים תואר אקדמי והראייה היא דורות של אנשים שמילאו את התפקיד בהצלחה ללא התמחות, יוכלו בוגרי הסדנה ללמוד רק איך לעשות את זה נכון יותר, וגם ליהנות. "סבתאות היא תפקיד שאנחנו אמנם לא בוחרים בו, אבל לרוב מאוד שמחים בו. למרות שהוא נעים במהותו, יש מקום ללמוד להפוך אותו גם למשמעותי יותר".
הסדנה, בת עשרה מפגשים, מאפשרת למשתתפים להתוודע לנושאים כמו תקשורת בין-אישית ובין-דורית, להתמודד עם מצבים משפחתיים חריגים, לסגל אופני התקשרות עכשוויים כמו שימוש בדואר אלקטרוני ותוכנות תקשורת ממוחשבות ואף ללמוד מניסיונם של אחרים.
"לא בכדי קראתי לסדנה 'האקדמיה לסבתאות מודרנית'", אומרת הורנפלד, "חלק גדול ממנה מוקדש להיכרות עם עולם המושגים של ימינו.
" הסבתא של היום היא לא תמיד הקשישה לבנת השיער שמכינה מרק לנכדים. היא יכולה להיות אישה פעילה ועסוקה. היא לא תאפה בהכרח במו ידיה את עוגת יום ההולדת של הנכד, אלא תעצור בדרך לאירוע בקונדיטוריה ותקנה עוגה מוכנה. היא אישה שהולכת למכון הכושר ולהרצאות באוניברסיטה, ולעתים עובדת עדיין במשרה מלאה. אני מלמדת איך לומר 'לא' ולהישאר בחיים כשמבקשים ממנה להפוך לבייביסיטר או לשירות הסעות לחוגים, ואיך לבנות את כרטיס הביקור האישי שלה וגם לתפקד כסבתא".
בסדנה עולות גם סיטואציות משפחתיות סבוכות כמו בן שהתגרש, הנכדים חיים אצל הכלה והסבים רוצים לשמור איתם על קשר רציף, או ילדים ונכדים שחיים בחו"ל ויש צורך להיעזר בתקשורת הדיגיטלית כדי להתעדכן ולהיות איתם בקשר.
המפגשים מתנהלים כהרצאות פרונטאליות, המשולבות בהתנסות חווייתית. "בשלב הראשון יש היכרות ולמידה. אנחנו מדברים על כרטיס הביקור האישי, על העברת מסרים, על הקשבה שהיא כלי חשוב בתקשורת, ויוצרים אינטימיות בקבוצה. בהמשך, כל אחד מביא את הסיפור שלו וחולק עם האחרים".

סדנה נוספת שיכולה להתאים מאוד לבני גיל הזהב, היא "שירת חיינו - סדנה חווייתית לכתיבת זיכרונות". מעבירה אותה שלומית מירון, מנחת קבוצות, כותבת ועורכת. "הסדנה מבוססת על דינמיקה קבוצתית", היא מספרת. "היא מאפשרת לאנשים לעבד את סיפור החיים שהתקבע בזיכרונם, ולעתים לגלות בו זוויות חדשות ולעבד אותו בצורה אחרת".
באי הסדנה מגיעים עם הפרקים שהחלו לכתוב, קוראים קטעים וזוכים למשוב מצד המנחה והמשתתפים האחרים. "אני מנחה אותם כיצד לארגן את החומר, מפרקי הילדות, דרך העלייה לארץ, אם הייתה כזאת, מפעלי החיים, אירועים מיוחדים, נותנת הנחיות לגבי הבחנה בין עיקר לטפל והצגה של הדברים בצורה מעניינת".
מעבר לסדנת המתחילים (בת 15 מפגשים), יש גם סדנאות למתקדמים, כאלה שכבר עשו כברת דרך ועדיין זקוקים לליווי ולמשוב. "יש אנשים שכותבים כבר שנים ועדיין מגיעים לסדנאות, לעומת אנשים שמגיעים לסדנת המתחילים, כשמעולם לא התנסו בכתיבה מעבר לברכות ליום הולדת. אני אומרת שאין צורך בידע מוקדם בכתיבה, אלא רק בראש פתוח ובנכונות להיפתח רגשית. ברגע שאדם מתבטא באופן אותנטי ורגשי, הטקסט לא יכול להיות משעמם. אף אחד לא צריך להיות עמוס עוז. חשוב להביא את עצמך".
המניע לכתיבת הזיכרונות אצל מרבית המשתתפים הוא הצורך להשאיר זיכרון ומורשת לקרובים. "כל אחד רוצה להרגיש שהטביע את חותמו, שעשה משהו בחייו, וספר אוטוביוגרפי הוא מעין סיכום עבור עצמך ובני משפחתך. יש גם כאלה שעברו אירוע משמעותי או קשה בחייהם ורוצים לכתוב כדי לעבד את הטראומה. כתיבה היא הרבה פעמים תהליך תרפויטי וסוג של מסע פנימה".
כדי להתחבר לצד הרגשי ולהביא אותו לכתיבה, נערכות במהלך הסדנה הפעלות כמו השמעת שירים ישנים, העלאת זיכרונות, שימוש בתמונות מהעבר ובדמיון מודרך. "זה מביא ללא מעט מעמדים מרגשים ובכי ומאפשר לקבל פרספקטיבה חדשה ופרשנות שונה לאירועי החיים. לא תמיד העובדות הן הדבר המשמעותי, אלא איך תפשנו אותן, מה אנחנו זוכרים ומה בחרנו לקחת איתנו לדרך".
בנעמת גבעתיים מציעים גם את הסדנה "חדר משלך", חוג לקריאה ודיון משותף בטקסטים בהנחיית ציפורה שקד, שעוסק בין השאר בכתביהם של עגנון, בשביס זינגר, וירג'יניה וולף, סביון ליברכט ואחרים, סדנת הגנה עצמית לנשים בשם "הכוח בידיים שלך" וסדנת הרזיה אחרת. כל הסדנאות בתשלום.
בירורים והרשמה בטלפון: 7326220 03
עוד על קורסים וסדנאות:
תוכנית פל"ג: לנצל נכון את הפנאי
אוניברסיטה בגיל מבוגר: ללמוד לשם ההנאה
עיסוק באמנות: הנאה גדולה והרבה יתרונות
לימודים בגיל מבוגר: אין סוף אפשרויות

בירורים והרשמה בטלפון: 7326220 03
עוד על קורסים וסדנאות:
תוכנית פל"ג: לנצל נכון את הפנאי
אוניברסיטה בגיל מבוגר: ללמוד לשם ההנאה
עיסוק באמנות: הנאה גדולה והרבה יתרונות
לימודים בגיל מבוגר: אין סוף אפשרויות
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים
טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+
ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים
מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב
מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות