חזרה לבריאות טובה

סוכרת: איזון באמצעות תזונה נכונה

אי אפשר להבריא לגמרי מסוכרת, אבל אפשר לאזן את רמת הסוכר בדם באמצעות תזונה נכונה. כמה המלצות חשובות
שרה בר אשר 09/02/10
סוכרת: איזון באמצעות תזונה נכונה
ישנן כמה מחלות שמתמודדות ביניהן על התואר "המגפה הגדולה ביותר של המאה ה-21". בחרתי הפעם להתייחס ל"מתוקה" שביניהן - סוכרת מסוג 2. אך לפני שמתחילים לטפל בתזונה של חולי סוכרת, צריך קודם כל להכיר בכמה עובדות חשובות: ? כל טיפול תזונתי לאיזון רמות הסוכר בדם חייב להיות מלווה במעקב של הרופא המטפל. ? הטווח התקין של הסוכר בבדיקות הדם - 70-120 - איננו תורה מסיני. הטווח נקבע על פי סטטיסטיקה באוכלוסייה המערבית, והוא משתנה מעת לעת. הוא לא אחיד בין כל קופות החולים ובין המעבדות השונות. ובכל זאת, העדיפו להיות יותר קרובים ל- 70 מאשר ל-120. ? לכל אלה ששואלים בפליאה: "מה? אפשר לצאת מסוכרת?" התשובה היא: אפשר "להרדים אותה". כמובן שתמיד תצטרכו להקפיד על תפריט טוב. תמיד תצטרכו לבדוק את רמת הסוכר בדם שלכם, ולפי דרישת הרופא תבדקו את רמת ה- HbA1c. תמיד יהיו לכם בתיק תרופות או מזרק. אלו הם אמצעי זהירות. חריגה מההמלצות התזונתיות תקפיץ את רמות הסוכר שלכם. לכן גם אם אתם מאוזנים, גם אם הרופא אישר שאינכם זקוקים עוד לתרופות, אל תשכחו שיש לכם שיבוש מטבולי שבה לידי ביטוי במשק הסוכר שלכם. הצלחתם להרדים את הבעיה - מעולה. כעת שמרו על השקט כדי שהיא לא תתעורר. ? סוכרת היא אחת המחלות המודרניות שקיבלה תאוצה במאה הקודמת. לא בכדי. המחלה הזאת כמעט שאיננה קיימת בעולם השלישי שניזון בעיקר מדגנים מלאים, מפירות ומירקות שעשירים בסיבים תזונתיים. אז נכון. הם עדיין מתים מרעב וממחלות זיהומיות ולכן לא נתחיל לחיות כמותם, אך הם לא חולים במחלות מודרניות. לכן, אולי כדאי ללמוד מהם כמה דברים. ? עם זאת, כשתושבי המדינות המתפתחות נחשפים לתזונה המערבית, ובעיקר לג'אנק פוד, הם מפתחים סוכרת, פשוט כי הגוף שלנו (המערביים) הסתגל ושלהם עדיין לא. אך גם להסתגלות הזאת יש גבול. ולראיה - ראו את מספר האנשים שאתם מכירים שחולים בסוכרת. תוסיפו להם את האנשים שרמת הסוכר בדמם הינה מעל 100 ותבינו שמצבנו לא מתוק בכלל. ? נס שלא כולם חולים בסוכרת. מעולם לא צרכנו כל כך הרבה מתוק. ואל תגידו שאתם מעדיפים מלוח. אם אתם אוכלים פחמימות, אתם אוכלים סוכר. פחמימה זאת מילה נרדפת לסוכר, ולהיפך. אני מתאפקת שלא להגיב בכל פעם שמישהו שואל: "האם יש סוכר בעוגה?". עוגה זה סוכר. יש בה קמח. לא פלא שאתם לא מצליחים להרדים את המחלה. אתם פשוט לא מבינים מה זה סוכר. ולא, אל תורידו את הפחמימות. הורידו את הפחמימות הלבנות (זה השלב הראשון בדרך לריפוי). ? תוסיפו לכך שמעולם האדם לא אכל כל כך הרבה. אולי כי לא היה לו פנאי ותקציב לכך. כך שאנחנו גם אוכלים פחמימות, וגם הרבה. אז שלא תחשבו שהמגיפה נחתה עלינו משום מקום. יש סיבות. שלב ראשון בריפוי הוא איתור האשמים.


חשוב להבין שרמות גבוהות של סוכר בדם גורמות לחמצון יתר של כל אברי הגוף ובכללם כלי הדם. חמצון = קלקול. כיוון שהדם מזין את כל אברי הגוף, מדובר בפגיעה סיסטמטית בכל אברי הגוף. מה עושים?
? שינוי התפריט:
ככל שאדם יותר שמן כך, סטטיסטית, יש לו יותר סיכוי לחלות בסוכרת. לכן שלב ראשון בטיפול במחלה הוא הרזיה. עם זאת, בפועל ישנם חולים רבים שלא צריכים לרזות, אך כיוון שמדובר במטבוליזם לא נכון של פחמימות, יש צורך בשינוי תזונתי.
? ממתיקים מלאכותיים:
לאחר שנודע לאדם שהוא חולה בסוכרת, מיד הוא משנה את כל המאכלים שלו למאכלי דיאט. כך הוא נשאר עם אותם מאכלים בדיוק, רק שכעת הם בגרסת דיאט. בשביל מה צריך את כל הממתיקים המלאכותיים האלה? האם הסוכרת נבעה מחוסר סוכרזית בדם או שהיא נבעה מאכילת יתר של פחמימות לבנות? מטופל אחד סיפר לי שהוא נוהג לאכול בכל יום חטיף אחד ללא סוכר. אך החטיף הוא מקמח, וקמח = סוכר. נכון, אין בו סוכר לבן. יש בו ממתיק מלאכותי. אך בפועל האדם לא מצליח לאזן את הסוכרת.
? סטיביה:
ממתיק טבעי ללא קלוריות. גם טבעי וגם מתנהג כמלאכותי - מה רע? אפשר לשתול עלים בגינה או באדנית, ואפשר להשתמש בו כתיון, כטיפות, כאבקה, או ככמוסות. כל אחד בוחר את הדרך הנוחה לו.
? טיפול:
כדי להוריד את רמות הסוכר בדם יש צורך להפחית את כמות הפחמימות בתפריט. ההפחתה נעשית בהדרגה במשך כארבעה שבועות. כשבכל שבוע מקבל המטופל תפריט אחר. זאת עד לתפריט שבו כמעט ואין פחמימות. חשוב לעשות את זה באופן מדורג גם כדי שהגוף יתרגל וגם כדי שהאדם יתרגל. בתום ארבעת השבועות מתחילים להחזיר את הפחמימות באופן מבוקר והדרגתי. כל התהליך נעשה, כמובן, תוך כדי בדיקות דם.
? לחם מחיטה נבוטה:
זהו הלחם היחיד המתאים לחולי סוכרת, כיוון שהערך התזונתי שלו הוא כמו של ירק. הרבה פעמים ההמלצה היא לאכול לחם מחיטה מלאה. ההמלצה הזאת הייתה נכונה כשהאדם היה בריא. עובדה שכעת הוא אוכל לחם מלא וזה לא עוזר לו.
? פירות:
הרבה אנשים מפחדים מפירות כיוון שיש בהם סוכר. אבל סוכר הפירות, הנקרא פרוקטוז, לא משפיע על האינסולין. כשחולים בסוכרת צריך להפחית את צריכת הפירות כיוון שחילוף החומרים משובש, אך אדם בריא לא צריך לחשוש מפירות.
? כולסטרול:
מחלת הסוכרת מורכבת בדרך כלל מסינדרום של ארבע מחלות - רמת כולסטרול גבוהה, יתר לחץ דם, השמנה ורמת סוכר גבוהה. הבעיה היא שמרוב פחד מפחמימות, אוכלים הרבה שומן ושוכחים שבכך מעלים עוד יותר את רמת הכולסטרול. לכן תפריט דל בפחמימות צריך להיות גם דל בכולסטרול. אבל לא משאירים את האדם ללא פחמימות, ובטח שלא לאורך זמן רב. אדם צריך פחמימות להרבה תהליכים בגוף, כמו למשל לצורך הפרשת הורמון הסרוטונין. אבל הפחמימות צריכות להיות מלאות. לכן כשמגיעים לרמות נכונות של סוכר יש להחזיר את הפחמימות. אך שימו לב - אך ורק את המלאות.
? איזון:
כשאני מדברת על איזון, אני מתכוונת לאיזון ללא תרופות.
עוד על סוכרת:

סוכרת: סדנת איזון בדרך טבעית

סוכרת: בעיקר בעיה חברתית

יוצאים לטייל, שומרים על כף הרגל

ספר בישול חדש: בישולייט

המלצות לתזונה בעלת ערך גליקמי נמוך

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום סוכרת, אנדוקרינולוגיה

פורום תזונה קלינית

פורום תזונה נכונה
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה