חזרה למגזין אוכל

סופגנייה תאילנדית ולביבה בניחוח אסיה

חשבתם שסופגנייה במילוי קרם אגוזים זה מקורי? קבלו מתכונים לסופגנייה תאילנדית מתוקה על בסיס אורז וללביבות חנוכה אסיתיות, שיהפכו אתכם לכוכבי החג
עדי כץ 06/12/15
הצטרפו למוטק'ה LIVE פרימיום
ספריית הVOD שלנו פתוחה רק למנויי פרימיום. הצטרפו עכשיו וקבלו גישה מלאה לכל תכני הפרימיום של מוטק'ה LIVE:
  • השתתפות במגוון רחב של 10-15 שיעורי כושר שבועיים
  • הרצאות איכותיות לחברי פרימיום בלבד
  • קורסים במגוון נושאים המתחלפים כל חודש
  • חוג "ראשון בדיגיטל" - להיכרות עם העולם הדיגיטלי
  • צפייה באלפי שעות VOD של הרצאות מרתקות מוקלטות
  • הנחות קבועות להשתתפות בטיולים, מפגשים ואירועים מיוחדים לחברים של מוטק'ה

 

 

החגים הם שעתן היפה של הקלוריות. גם מי שלא מתרגש מהמסורת וממשמעויות החג, מתקשה לעמוד בפני סופגנייה חמה ומתוקה, שהיא לרוב גם תעשייתית, עתירת שמן וקלוריות ריקות.  

 

מקורן של מחרבות הדיאטה הללו, אגב, הוא בעוגה מתוקה וספוגית מהתקופה ההלניסטית, שבתלמוד נקראה "סופגנין" והוכנה מקמח לבן, שמן ודבש. מספרים שהמכבים יצאו לקרבותיהם מצוידים בלביבות בצק מטוגנות, אז מי אנחנו שנעמוד בפיתוי?

 

הסופגניות והלביבות זכו למגוון רחב של פרשנויות בקרב עדות ישראל, כולן טעימות ומגרות, אך עתירות סוכר, שמן וכולסטרול. האשכנזים דבקים בלאטקעס תפוחי אדמה, שעליהן מפזרים סוכר או מורחים שמנת. יהודי צפון אפריקה פיתחו את הספינג' - בצקניות אווריריות מטוגנות בשמן עמוק. יהודי תימן הפיקו את הזלאביה - כדורי בצק שמרים מגולגלים בסוכר, הרומנים את הפפנש - בצקניות מגבינה, קמח וסולת ממולאות בשמנת, וההונגרים את הצ'רגה - סופגניות בטיגון עמוק, העשויות קמח, ביצים ושמנת, עם אבקת סוכר מלמעלה.

 

אבל סופגניות ולביבות חנוכה לא חייבות להיות מפגע בריאותי וקלורי, גם אם נועדו להזכיר את נס פך השמן. כמו כל מאכל אחר, עדיף להכין סופגניות ולביבות בבית, ולא לקנות מן המוכן.

 

איך בוחרים שמן בריאותי לטיגון?

 

שמן הוא לא בהכרח מילה גסה כשמדובר בבריאות, ואפשר למצוא כיום על המדפים מגוון של שמנים בריאותיים המופקים מזרעים, מקטניות, מאגוזים ומפירות. חוץ משמן הזית המוכר, אפשר למצוא גם שמן קוקוס, שמן זרעי ענבים, שמן אבוקדו, שמן פשתן, שמן מרווה (צ'יה), שמן אגוזי מלך ועוד.

 

שמן בריאותי הוא כזה שיוצר בכבישה קרה, המבטיחה את שימור המרכיבים התזונתיים של חומרי הגלם. בניגוד לתהליך ייצור השמן התעשייתי, הכבישה הקרה אינה מערבת חימום, זיקוק או שימוש בכימיקלים, ומבוססת על לחיצה מכנית וסחיטת השמן.

 

שמנים בכבישה קרה מאוחסנים בבקבוקי זכוכית ולא פלסטיק. הם עשירים בחומצות שומן רב בלתי רוויות, בוויטמינים ובנוגדי חמצון. לטיגון, יש לבחור בשמנים בעלי נקודת עישון גבוהה. שמן שעובר את נקודת העישון מתחמצן, והופך לחומר מזיק לבריאות. מסיבה זו גם אין להשתמש באותו שמן לטיגון נוסף.

 

השפית סוואלי אלדר, ילידת תאילנד ובעלת חברת "אוריינטל פוד", המתמחה בייבוא מוצרי מזון מהמזרח הרחוק, מציעה מתכון מעניין ומקורי לסופגניות בנוסח תאילנד, מבוססות על אורז. אם אתם נועזים באמת, תוכלו להמשיך עם לביבות חנוכה מיוחדות עשויות תירס, בצלי שאלוט, שום וכוסברה.

 

בסוגיית השמן, אלדר ממליצה להשתמש בשמן סובין אורז, הנפוץ במטבח התאילנדי. נקודת העישון הגבוהה של השמן, 230 מעלות צלסיוס, עומדת לטובתו כשמדובר בטיגון לביבות וסופגניות, וכך גם טעמו הנייטרלי. הבונוס, לדבריה, הם חומצות אומגה 3 ונוגדי חמצון הקיימים בשמן זה.     

 

 

המתכון: סופגניה תאילנדית (קאי נוק קטה)

 

החג הזה תנסו משהו שונה. סופגניות תאילנדיות. צילום: שירן כרמל

 

 

המצרכים (ל-20 סופגניות):

 

לבצק:

 

3 כוסות קמח אורז דביק

כוס וחצי קמח רגיל

חצי כוס סוכר דקלים

רבע כוס חלב קוקוס (מומלץ מסדרת Chaokoh)

 

למילוי:

 

כוס וחצי שבבי קוקוס

כוס וחצי סוכר דקלים

חצי כפית מלח

חצי כוס מים

שמן לטיגון (שמן סובין אורז מזוכך)

לקישוט: 1 כוס שומשום לבן

 

אופן ההכנה:

 

1. להכנת הבצק: מערבבים בקערה את הרכיבים, מוסיפים מעט מים ולשים עד ליצירת בצק אחיד. מניחים במקרר ל-12 שעות. לאחר מכן יוצרים מהבצק כדורים בקוטר של כ-2 ס"מ.

 

2. להכנת המילוי: מערבבים את כל הרכיבים בסיר, ומבשלים על אש קטנה עד לקבלת עיסה דביקה. מניחים בצד לקירור קל, ויוצרים כדורים בקוטר של 1.5 ס"מ.

 

3. פותחים כל כדור בצק, מניחים במרכז שלו את התערובת, וסוגרים בבצק. מגלגלים את הכדורים בשומשום.

 

4. מחממים שמן בווק, בסיר או במחבת רגילה על אש בינונית, ומטגנים את הכדורים כ-7 דקות.

 

 

המתכון: לביבות תירס עם שאלוט, שום וכוסברה (טוט מן קאו פוט)

 

גיוון, זה שם המשחק. לביבות אסיתיות. צילום: שירן כרמל

 

 

המצרכים (ל-10-15 לביבות):

 

2 כוסות גרעיני תירס

1 כוס טופו קצוץ

רבע כוס בצלי שאלוט קצוצים

3 שיני שום חתוכות דק

1 כף עלי כוסברה טרייה קצוצים

רבע כפית פלפל לבן

רבע כוס קמח

קורט מלח

2 כפות סויה (מומלץ מסדרת Healthy Boy)

שמן לטיגון (שמן סובין אורז מזוכך)

 

אופן ההכנה:

 

1. מערבבים בקערה את כל הרכיבים מלבד השמן, ויוצרים מהעיסה קציצות קטנות (בקוטר של 4 ס"מ).

 

2. מחממים שמן בווק, בסיר או במחבת רגילה על אש בינונית, ומטגנים את הכדורים כ-3 דקות (כל צד כדקה וחצי). מגישים חם.

 

המדריך המלא: כל האירועים והבילויים לחנוכה

האמן שמייצר סביבונים כל השנה

לביבות סלק וגזר

טיפים להכנת סופגניות

מהמטבח באהבה: גיל חובב מחלק מתכונים

ארוחת בוקר מפנקת: בראנץ'

רוצים לטעום אוכל תאילנדי אמיתי? למה שלא תטוסו למזרח?

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה!

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

מהונגריה באהבה: מתכוני גולאש מושלמים

אפשר לאכול אותו עם כף ולפעמים גם עם מזלג, כי בעוד שבכל העולם הוא מוגש כנזיד, בהונגריה שם הומצא הוא בכלל מרק....

לקריאת הכתבה
סופגניות ביתיות ב-5 דקות

לאורך שמונת ימי החנוכה, ובינינו - כבר שבועות לפני בואו, קשה להימלט מהן. סופגניות מקושטות בשלל ציפויים...

לקריאת הכתבה
לביבות כאלה עוד לא טעמתם

חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטוכאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה