חזרה למגזין אוכל

סופר-פוד: כוח העל של "מזונות על"

קוראים להם "מזונות על" בזכות שפע ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, והבטחה להפוך אותנו לבריאים יותר. מהספירולינה ועד זרעי הצ'יה: כל מה שרציתם לדעת על הסופרפוד, ומתכונים לשייקים קיציים בכיכובם
מאת עדי כץ 08/06/17
סופר-פוד: כוח העל של
יש להם כוחות על. מזונות על - סופרפוד, צילום: Shutterstock

 

 

יש הטוענים שההכתרה התקופתית של מיני פטריות מהאמזונס ושורשים מהרי אורל כ"מזונות על", היא לא יותר מגימיק שיווקי. שגם מזונות שגורים כמו קקאו, שיבולת שועל, רימון, סלק, תרד, כרוב ושאר ירקות שנמצאים בכל מטבח, הם מזונות על לא פחות מהמוצרים האקזוטיים, הנדירים והיקרים. ובכלל, הסוד הוא בגיוון.

 

מה הופך מזון למזון-על, מה שמכונה בלעז Super Food? ריכוז גדול של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, הפועלים בסינרגיה שלא ניתן לשחזר באמצעים מלאכותיים. מזון-על הוא כזה שגם יחזק את המערכת החיסונית, גם ינקה אותנו מהרעלים הרבים שאנחנו סופגים ביומיום, ימנע שלל מחלות ועל הדרך יעודד את תפקוד המוח ויצר המין, ירזה וישפר את מצב הרוח.

 

מה שמעניק לרוב למזון מסוים את הכותרת "מזון-על", הוא רמת נוגדי החמצון. אלה שלוחמים ברדיקלים החופשיים גורמי המחלות, ומנטרלים את נזקי החמצון. את כמות נוגדי החמצון מודדים על פי מדד תזונתי שפותח בארה"ב בשם ORAC. על פי הטבלה, אגב, בארטישוק ובשזיף יש יותר נוגדי חמצון מאשר בפירות הג'וגי והאסאי הטרנדיים. מצד שני, למה לא להכיר כמה מהמזונות האקזוטיים שזכו בתואר הנחשק?    

 

 

שורש המאקה

 

בארץ ניתן להשיג כאבקה, ג'ל או מיצוי. מאקה, צילום: Shutterstock

 

 

המאקה הוא שורש של צמח רב שנתי ממשפחת המצליבים שמקורו בהרי האנדים, דומה לצנון או ללפת במראה ובטעם. מכיוון שמגדלים אותו רק בפרו, אם לא הזדמנתם לשם תוכלו להשיג אותו רק כאבקה, ג'ל או מיצוי.

 

המאקה מכיל חומצות אמינו רבות, פחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. בני האינקה הקדומים, ובעקבותיהם הכובשים הספרדים של אמריקה, השתמשו בשורש למאכל וגם לריפוי חולשה ושיפור הפריון.

 

במחקרים נמצא שהשורש אכן טוב לאיזון הורמונאלי, מעודד את האון הגברי ואת החשק המיני אצל גברים ונשים כאחד, נוגד דיכאון, מעלה את רמת האנרגיה ומשפר את הזיכרון. בנוסף, הוא נמצא מוצלח גם להפחתת תופעות גיל המעבר כמו חרדות ודיכאון ולהורדת לחץ הדם, הכולסטרול הרע ושומני דם.

 

 

זרעי צ'יה

 

תכולה מרשימה של אומגה 3, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. זרעי צ'יה, צילום: Shutterstock 

 

 

אחד הלהיטים בתחום מזונות העל הם זרעי הצ'יה, זרעים של צמח המרווה ההיספנית שמקורו בדרום אמריקה. הזרעים הקטנים והשחורים (שפירוש שמם כוח) שימשו כמזון מחזק אצל האצטקים ובני המאיה, וקנו את שמם לימים בעקבות מחקרים מדעיים בזכות תכולה מרשימה של אומגה 3, ויטמינים, מינרלים כמו ברזל וסידן, סיבים תזונתיים והרבה נוגדי חמצון.

 

טעמם הנייטרלי של זרעי הצ'יה מאפשר לשלב אותם בכל דבר - בסלטים, בשייקים, באורז, ביוגורט או במרק, מבלי להרגיש אותם כלל. בהשריה במים ובמגע עם נוזלים בכלל הם תופחים ומפרישים ג'ל, ולכן משמשים גם כחומר מדביק, באפייה ללא ביצים.

 

אכילת זרעי צ'יה טובה לדיאטה, כי הם מתרחבים בקיבה ויוצרים תחושת שובע. תכולת החלבונים הגבוהה טובה לשמירה על מסת שריר, חומצות השומן החיוניות עוזרות לתפקוד המוח, והסיבים התזונתיים מורידים את רמות הסוכר. מבחינת סידן, יש בזרעים הללו כמות יפה של סידן, מה שמועיל למניעת הידלדלות העצם. 

 

 

פרי הנוני

 

מחקרים מצאו שלפרי הנוני פעילות אנטי סרטנית. צילום: Shutterstock

 

 

הנוני, פרי אקזוטי וקרוב משפחה של האנונה, נמנה גם הוא על מזונות העל. מקורו באיי פולינזיה והוא גדל גם בארצות טרופיות אחרות כמו טהיטי, הוואי ופיג'י, ומשמש באזורים הללו כבר אלפי שנים לשיקום הגוף וכזריקת מרץ. צורכים אותו כמיץ או כאבקה מהפרי והזרעים.

 

הנוני עשיר בוויטמינים, מינרלים, חומצו אמינו, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. יש בו כמות גדולה של ויטמין C, שהוא נוגד חמצון חשוב, אשלגן המוריד לחץ דם, ברזל שמועיל נגד מצבי אנמיה וסידן לעצמות ולשיער.   

 

אבל רשימת התועלות לא מסתיימת כאן - מחקרים מצאו שלפרי גם פעילות אנטי סרטנית, הוא מאזן רמת סוכר בדם, מחזק את מערכת החיסון, טוב נגד מצבי עצירות וצרבת, תומך החלמה מפצעים וריפוי רקמות פגועות, עוזר לפעילות מערכת הנשימה וטוב נגד מיגרנות ועייפות כרונית, מנקה רעלים מהכבד ומשפר את מצב הרוח ואת איכות השינה.  

 

 

אצות הספירולינה והכלורלה

 

מנקה את הדם ואת הכבד, מורידה כולסטרול ומשפרת זיכרון. ספירולינה, צילום: Shutterstock

 

 

אצות הן לא רק צמחי מים חלקלקים שיש לחמוק מהם בזמן הרחצה בים, אלא מרכיב חשוב במטבחי דרום מזרח אסיה זה אלפי שנים, הנחשבות למזון-על. הן דלות קלוריות ועשירות בנוגדי חמצון, ויטמינים, חומצות אמינו, מינרלים, אומגה 3 וסיבים תזונתיים יותר מכל ירק הגדל על פני האדמה.

 

הבולטות בהן מבחינת ערכים תזונתיים הן הספירולינה והכלורלה, אצות כחולות-ירוקות. הן באות בכמוסות או באבקה, ויש גם פתיתי ספירולינה שניתן לפזר בסלט או על אורז.

 

הספירולינה היא אצה חד תאית בעלת צורת ספירלה, הגדלה במים מתוקים. היא אנטי בקטריאלית, מנקה את הדם ואת הכבד, מורידה כולסטרול, מחזקת את מערכת החיסון, מייצבת את הסוכר בדם ומשפרת זיכרון. האבקה חסכונית יותר בצריכה מאשר כמוסות, וניתן לשלב אותה בשייקים או לפזר על סלט. הריח לא משהו אך הטעם כמעט בלתי מורגש, בעיקר אם משלבים בפירות מתוקים.   

 

אצת הכלורלה מכילה כמות גבוהה מאוד של כלורופיל ולכן מנקה את הקיבה ואת הכבד ומסייעת בהובלת החמצן בדם. יש בה הרבה סיבים תזונתיים וחלבון מושלם. היא מחזקת את המערכת החיסונית, מאזנת את רמת הסוכר בדם, טובה לבעיות בבלוטת התריס ומחדשת את תאי העור, השיער והציפורניים.

 

 

גוג'י ברי

 

 

יש הטוענים כי הוא הפרי המזין ביותר על פני כדור הארץ. גוג'י ברי, צילום: Shutterstock

 

 

יש הטוענים שהגוג'י הוא הפרי המזין ביותר על כדור הארץ. זהו פרי יער קטן, אדום ומאורך, שמקורו בדרום מזרח אירופה ואסיה, שם הוא נחשב מסורתית כתרופה לחיזוק התפקוד המיני ולחיזוק הגוף בכלל.

 

הפירות צומחים על שיח רב שנתי ואלינו מגיעים מיובשים. אפשר לנשנש אותם כך, או לשלב בסלטים, בגרנולה, בשייקים ובדייסות. הם מכילים 19 חומצות אמינו, פחמימות מורכבות, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין E ומינרלים כמו אבץ, ברזל, נחושת, סידן, סלניום וזרחן.

 

בנוסף, יש בגוג'י חומרים נוגדי דלקת והוא מכיל הרבה קרוטנואידים, שהם נוגדי חמצון חזקים ולוטאין, נוגד חמצון נוסף, המחזק את הראייה ומונע מחלות עיניים. אכילת הפרי מאזנת, על פי מחקרים, גם את החומציות בדם, מגבירה חיוניות ומחזקת את המערכת החיסונית, עוזרת להתמודד עם מתח, מגנה על הכבד, מורידה לחץ דם ומונעת טרשת עורקים.

 

 

פרי האסאי

 

הישר מברזיל: אסאי. בארץ מגיע באבקה, כמיץ וכמחית. צילום: Shutterstock

 

 

פרי נוסף הנחשב למזון-על הוא האסאי מברזיל, הצומח על דקל טרופי בגובה 25 מטר. אפשר למצוא את עצי האסאי במדינות שונות באזור האמזונס - על כל גזע כמה אשכולות של גרגרים כחולים, המזכירים אוכמניות גדולות ומבשילים לאורך כל השנה.

 

באסאי יש ריכוז גבוה במיוחד של נוגדי חמצון וחומצות אמינו רבות. המדד הגליקמי שלו נמוך והוא עשיר בוויטמינים ובמינרלים. אפשר למצוא אותו באבקה, כמיץ וכמחית. 

 

אכילת הפרי או תוצריו נמצאה כמשפרת את בריאות הלב בשל נוגדי החמצון הרבים, מנקה את מערכת העיכול ומסייעת בהרזיה, תורמת לבריאות העור ומונעת סרטן ואף מעניקה אנרגיה וחיוניות.

 

 

זרעי המפ

 

עשירים בחלבון איכותי, אומגה 3, סיבים תזונתיים וברזל. זרעי המפ, צילום: Shutterstock

 

 

זרעיו הזכריים של זן הסאטיבה של הקנביס, הידועים בשם זרעי המפ, הם מזון-על נוסף, מאחר שנמצאו כמיטיבים עם תפקוד המוח ויכולת הריכוז, מגנים על הלב, מורידים כולסטרול וטובים למראה העור.

 

הזרעים אינם מכילים את ה-THC הגורם להשפעה הפסיכו-אקטיבית של הקנביס, ומשמשים למאכל בלבד. הם עשירים בחלבון איכותי, כלומר בכל חומצות האמינו הנחוצות לגוף. יש בהם גם חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6 ביחס אופטימלי, כלורופיל, סיבים תזונתיים, כמות גדולה של ויטמין E, ויטמין B12, מגנזיום, ברזל ואבץ.

 

אפשר לקנות זרעי המפ בחנויות טבע, שלמים או קלופים, באבקה (שמערבבים במים או במיץ), כחלב או כשמן. את הזרעים מומלץ להשרות במים כמה שעות לפני האכילה, וניתן לפזר אותם על סלטים, דגנים או בשייק. בחלב אפשר להשתמש כחלב צמחי לכל דבר ואת השמן, בעל הטעם האגוזי, ניתן לשלב בסלטים, בשייקים, בממרחים ובמנות קרות.

 

לקינוח, קבלו שלושה מתכוני שייקים עם מזונות על, מתוך הספר "10 ימים של ניקוי רעלים באמצעות שייקים ירוקים" של ג'יי. ג'יי. סמית, בעריכת אומינה קדמי:

 

 

שייק קוקוס ופירות יער עם תותי גוג'י:

 

 צילום: Shutterstock

 

 

הרכיבים:

 

2 חופנים של עלים ירוקים

1 כוס מים

2 נקטרינות מקולפות ומגולענות

1 בננה מקולפת

1/2 כוס תותי גוג'י

1/2 כוס שבבי קוקוס טבעי לא ממותק

 

ההכנה:

 

מכניסים הכול לבלנדר, מערבלים ושותים.

 

 

שייק בננה ומנגו עם ספירולינה:

 

  צילום: Shutterstock

 

 

הרכיבים:

 

2 חופנים של עלים ירוקים

2 כוסות מים

1 בננה מקולפת

1/2 כוס מנגו חתוך

2 כפיות אבקת ספירולינה

2 כפות אגוזי מלך

 

ההכנה:

 

מכניסים הכול לבלנדר, מערבלים ושותים.

 

 

שייק בננה וזרעי צ'יה:

 

   צילום: Shutterstock

 

 

הרכיבים:

 

2 חופנים של עלים ירוקים

1/2 כוס מים או קרח כתוש

1 בננה מקולפת

1 כוס פטל שחור קפוא

2 כפיות זרעי צ'יה

 

ההכנה:

 

מכניסים הכול לבלנדר, מערבלים ושותים.

 

 [#middleBanner] 

סיפור צהוב: כל מה שבריא בכורכום

מתכונים מנצחים עם פטריות

כרובית: מלכת המטבח החדשה

סיבים תזונתיים שאוהבים 

שמן טוב: סגולות שמן הקוקוס

טיפים להבראת המטבח 

על שום מה: כל מה שטוב בשום

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

0  תגובות 0 אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

מתוק התפוח: כל הסיבות לאכול תפוחים
רובנו מכירים את ההמלצות לאכול תפוח אחד ביום (באנגלית אפילו יש פתגם ידוע: An apple a day keeps the doctor away), אבל האם...
לקריאת הכתבה
עלה עולה: למה כדאי לאכול מנגולד
אחד ממנהגי ראש השנה הבא עלינו לטובה הוא להגיש לשולחן החג צלחת ובה מיני מזונות, כאשר לכל אחד מהם משמעות....
לקריאת הכתבה
שולפים קוצים: הכל על הסברס (ומתכון נפלא)
כישראלים אנחנו נוהגים לחשוב שצמח הצבר הוא ישראלי, וכשאנחנו אוכלים סברס אנחנו מרגישים הכי ישראלים. אבל...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה