ספרי הבישול המסקרנים שיצאו ב-2017

בעידן שבו ניתן לשלוף מתכונים מהאינטרנט, ובלוגים של בשלנים משלימים את החסר, נדמה כי ספרי הבישול הופכים ללא רלוונטיים. האמנם? במקום להיעלם מן העולם, ספרי הבישול דווקא החכימו להמציא את עצמם מחדש, והם לגמרי כאן כדי להישאר.
ספרי הבישול מהדור החדש נותנים פייט אמיתי לעולם הווירטואלי המופגז במאות אלפי מתכונים, כי הם מביאים לקדמת הבמה את הנשמה של הבישול. הם גם מעניקים למלאכת הבישול עומק ומספקים פרספקטיבה תרבותית רחבה על אוכל. מרביתם יוצאים לאור במימון עצמי או במימון המונים, ולא תמצאו בהם שום זכר למתכונים היבשים - כי התוכן של הספרים הללו מגלה נדבך חדש בעולם הבישול: האותנטיות. ספרי הבישול שיצאו ב-2017 לוקחים אותנו הרבה מעבר למתכונים חדשים - תמצאו בהם סיפורים אישיים, מידע על חומרי גלם, וגם השקפות חדשות על האוכל ועל המקום שלו בחיינו. הנה כמה מספרי הבישול היותר מסקרנים שיצאו בשנה החולפת:
עין כרם - לטייל ולבשל
ספר בישול שכולו אהבה וכבוד לשכונת עין כרם, לקולינריה ולתרבות שבה (בצילום: כריכת הספר)
ספר שיצרו שלוש נשים שחולקות אהבה גדולה לשכונת עין כרם, לשעבר כפר ערבי שסופח לירושלים בתור אחת משכונותיה. פנינה עין מור, מדריכת סיורים באזור עין כרם, העניקה את הסיפורים הבלעדיים על השכונה שבה התגוררה רוב חייה. בתה, השפית עתליה עין מור, נולדה בשכונה וחיה בה עד היום, הוסיפה את המתכונים שמציגים את הפרשנות האישית שלה לעושר הקולינרי של הכפר העתיק.
חברתן של השתיים, הצלמת מיכל פתאל, משלימה את הסיפור עם צילומים שעושים חשק לעזוב את הכול ולעלות לירושלים, לספוג את הקסם של השכונה. כל זה מועבר בספר באמצעים ויזואליים, מתכונים לא מסובכים ובחירה מדויקת של מילים, שיוצרות חווית קריאה מרתקת. השילוב של שלוש היוצרות, שמדברות כל אחת בקולה האינטימי ומתוך אהבה והיכרות עמוקה עם עין כרם, הופך את הספר הזה לחובה לא רק במטבח. בימים אלו הוא גם מועמד לפרס מטעם Gourmand World Cookbook Awards - האוסקר של ספרי הבישול. כל המתכונים בספר – 42 במספר - כשרים.
הוצאת לאנצ' בוקס, מחיר: 134 שקלים.
הבחירה שלנו: מתכון קרם מלבי, הל ותמרים ברוטב תותים חמצמץ
צילום: מיכל פתאל
מצרכים (ל-8-10 מנות אישיות):
5 תמרים מזן מג'הול קצוצים
לקרם:
3 כוסות (720 מ"ל) חלב
2/3 כוס קורנפלור
2 כפות מי ורדים
2 מיכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
2/3 כוס סוכר
½1 כפיות הל טחון
לרוטב:
½1 כוסות דחוסות של תותים או מנגו חתוך גס
½1 כפות אבקת סוכר
2 כפות מיץ לימון סחוט טרי
2 כפות פיסטוקים קצוצים לקישוט
[#middleBanner]
ההכנה:
1. בתחתית כלי הסופלה מסדרים את התמרים הקצוצים.
2. מכינים את הקרם: בקערה שמים ½1 כוסות חלב, קורנפלור ומי ורדים. בעזרת כף מערבבים היטב עד לקבלת תערובת חלקה. שימו לב: לקורנפלור נדרש ערבוב עיקש עד שהוא מתרכך.
3. לסיר שופכים את שארית החלב, השמנת המתוקה, הסוכר וההל ומביאים לרתיחה.
4. מוסיפים את תערובת הקורנפלור ומבשלים על אש קטנה תוך כדי ערבוב מתמיד בעזרת כף עץ,
5. ממשיכים לבשל על אש קטנה במשך 2 דקות נוספות.
6. שופכים את התערובת החמה על התמרים שבכלי ההגשה. מכסים כל אחד מהם בניילון נצמד. מעבירים למקרר למשך 6 שעות לפחות עד לכרישה.
7. מכינים את הרוטב: במעבד מזון טוחנים תותים או מנגו, אבקת סוכר ומיץ לימון.
8. מסננים דרך מסננת דקה עד לקבלת רוטב חלק.
9. מרכיבים את המנה: מוציאים את המלבי מהמקרר ומקשטים כל מנה ברוטב, מפזרים מעל פיסטוקים קצוצים ומגישים.
ספר הכרובית
ספר שכולו שיר הלל לכרובית (צילום כריכת הספר, יח"צ)
לאחר שהשתתף בריאליטי "היפה והחנון", עז תלם הפך לכתב ולבלוגר אוכל. אבל הוא לא הסתפק בזה, כי מאז ומעולם האמין שכרובית היא "הירק המושלם שתמורת עשרה שקלים בממוצע לקילוגרם יכול לספק עולם ומלואו", כדבריו. מצד אחד הכרובית לא דומיננטית, אבל כשמוסיפים אותה מיד מרגישים שהיא שם. האמונה העיוורת בכרובית ובכך שהיא תהפוך לחומר הגלם החם הבא, הובילה לכתיבת ספר הכרובית, ש-100 מתנדבים בדקו את המתכונים המופיעים בו רק כדי לבדוק את טיבם. התוצאה: ספר בישול שיגרום גם לבשלנים הכי ותיקים להסמיק. על פיצה שהבצק שלה עשוי מכרובית כבר שמעתם?.
הספר מכיל 72 מתכונים כשרים. הוצאה עצמית, מחיר: 135 שקלים.
הבחירה שלנו: מתכון "סלט ליאת"
צילום: אסף אמברם, סטיילינג: נעה קנריק
מצרכים: (ל-4-5 מנות):
1 כרובית קטנה
2 פלפלים (מומלץ מצבעים שונים)
2-3 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס
1 כוס עדשים שחורות, שטופות היטב ומסוננות
2.5 כוסות מים
חופן קטן עלי פטרוזיליה
בצל סגול קטן, קלוף
חופן אגוזי קשיו קלויים
3-4 כפות שמן זית
מיץ מ-1/2 לימון
כפית חומץ, מלח ופלפל שחור
ההכנה:
1. מחממים תנור ל-190 מעלות.
2. בסיר בינוני שמים את העדשים עם 2.5 כוסות מים ומעט מלח. מביאים לרתיחה, מכסים חלקית ומבשלים על להבה בינונית-נמוכה במשך 20-25 דקות, עד שכל המים נספגו בעדשים והן רכות אך לא מתפרקות (אם נגמרו המים והעדשים לא רכות מספיק, מוסיפים עוד מעט מים וממשיכים לבשל).
3. מקררים את העדשים (אם נשארו מעט מים בתחתית זה בסדר, העדשים יספגו אותם).
4. חותכים את הכרובית לתפרחות קטנות ואת הפלפלים לקוביות בגודל 2-3 ס"מ.
5. מניחים בקערה, מתבלים בשמן זית, מלח ופלפל ומערבבים.
6. מעבירים לתבנית עם נייר אפייה, מכניסים לתנור ואופים במשך 25-30 דקות, עד שהכרובית והפלפלים רכים וזהובים.
7. קוצצים היטב את הפטרוזיליה, חותכים גס את האגוזים ואת הבצל חותכים לקוביות קטנות.
8. מניחים בקערה עדשים מבושלות, כרובית ופלפלים אפויים, בצל סגול, אגוזי קשיו ופטרוזיליה קצוצה.
9. מערבבים היטב ומתבלים במלח, פלפל, שמן זית, מיץ לימון וחומץ לפי הטעם.
חן ואלון מבשלים את השוק
מתכנית האפייה "בייק אוף" לספר משלהם. כריכת הספר, צילום באדיבות חן קורן
חן, בחורה דתייה שנולדה ביישוב מסורתי בדרום ואלון, קיבוצניק חילוני, הכירו בתיכון, נפגשו שוב בטיול אחרי הצבא, הפכו לזוג והקימו בית עם לב פתוח ואהבת אדם. מאז שזכו במקום השני ובתואר חובבי הקהל בתוכנית הריאליטי "בייק אוף" שעסקה באפייה, הם מעבירים סיורים קולינריים, מנחים סדנאות בישול ואפייה ומארחים קבוצות לארוחות שף בביתם, שממוקם באזור קולינרי מהמסקרנים שיש - שוק מחנה יהודה הירושלמי. בספר, אותו הוציאו בהוצאה עצמית, הם משלבים בין המתכונים המסורתיים של הסבתות של שניהם לבין הסיפורים המשפחתיים שלהם, ושזורים בו גם מתכונים עכשוויים שמבוססים על מה שהסביבה של שוק מחנה יהודה יכולה להציע.
הספר כשר, יש בו 72 מתכונים והוא אינו נמכר בחנויות אלא רק באתר של חן ואלון.
הבחירה שלנו: מתכון עוגיות בירה של אמא של חן
מצרכים (לתבנית אחת של עוגיות):
 
כשבלוגרית האוכל "לייזה פאנלים", שבחיים האמיתיים נקראת חגית ביליה, ילדה את בתה הרביעית בגיל 42, היא עזבה משרה...
השף ישראל אהרוני הוא פנים מוכרות בכל בית. כולנו מכירים אותו מהטור הוותיק בידיעות אחרונות, מספרי הבישול...
מגפת הקורונה הבינלאומית והמצב הלא פשוט שאנחנו מתמודדים עמו סגר רבים מאיתנו בבית, מה שהופך את החיים...