ספר אפייה חדש: קאפקייקס
הנה מגיע השיגעון האמריקני התורן גם אלינו: "קאפקייקס", הספר שילמד אתכם להכין בבית את העוגות הקטנות שכמו נוצקו לספלונים. ויש גם מתכון
אורית הראל
13/09/10
הקאפקייקס, מיני עוגות (לא לבלבל עם עוגיות) אישיות, שנראות כאילו נוצקו לתוך ספלון (ומכאן שמן), הן חלק מרפרטואר המאפים האמריקניים כבר שנים רבות. בחמש השנים האחרונות, כמו הרבה דברים ותיקים שזוכים לעדנה מחודשת, גם הן נהפכו לטרנד אופנתי חם במולדתן, וממנה יצאה הבשורה לעולם.
עכשיו היא גם מגיעה אלינו, טיפין טיפין, ואישה אחת שאחראית לא מעט לחשיפה לגבעו?ניו?ת המשמחות הללו היא ויולה גורן, קונדיטורית מדופלמת שלמדה ועבדה בארצות הברית, שזה ארבעה חודשים היא בעלת הקפה-מאפייה "ויולה'ס קאפקייקס" ברחוב דיזנגוף בתל אביב ובימים אלה היא משיקה את הספר "קאפקייקס", שמלמד את האלף-בית של אפיית העוגות הקטנות הללו.
"בשנים האחרונות, בעקבות סרטים וסדרות טלוויזיה, למשל 'סקס והעיר הגדולה', הקאפקייקס נהפכו לטירוף באמריקה", מסבירה גורן. "פתחו שלל בתי קפה ורשתות רק לזה. אנשים כל הזמן מחפשים משהו חדש באוכל, ובעצם חוזרים למשהו שישנו ורק מגלים אותו מחדש. וזה גם מה שאני עשיתי בספר - חיברתי טעמים ודברים. למשל, יש בספר קאפקייק בלק פורסט - כעוגה זה טעם שקיים עשרות שנים, אבל הטוויסט של קאפקייק הוא חדש".
גורן מסבירה כי סוד קסמו של הקאפקייק הוא בשילוב של טעם וצורה: "זה מוצר כייפי, משמח, שלא צריך בשבילו כלי הגשה, סכו"ם או מפיות. זה דבר שמושך את העין, זה יפה, טעים, זה דבר אישי שמצביע על השקעה כי הוא עשוי בעבודת יד. זה עולם שלם במשהו קטן וטוב. מטרה שלי היא שבכל בית יידעו מה זה ויכינו, כי זה משהו שעושה שמח. הסיסמה שלנו היא bake my day".
הקאפקייק, כפי שהיא מסבירה בפתח הספר, היא עוגה אישית הנאפית בגביע קטן (מנג'טים) ובאופן טיפוסי יש בה חלק אפוי שלפעמים יש בו מילוי קרמי רך, והוא מצופה במגוון ציפויים. אפשר לצייר עליהם, לקשט, להחביא הפתעות בפנים, מה שתרצו. כל קאפקייק בהחלט יכול להיות יצירה קטנה של שניים-שלושה ביסים. בדרך כלל מדובר במאפים מתוקים, אבל בספר שלה הכניסה גורן גם פרק של קאפקייקס מלוחים. "כשפנו אלי לכתוב את הספר, אמרתי שיהיה משעמם אם לא נעשה גם מלוח", היא מסבירה. "ואין בעיה, גם עם זה אפשר לשחק. אני באה ומחברת דברים, משחקת עם מה שיש, לא ממציאה משהו חדש. אני קשובה לאנשים, לבקשות שלהם ומכאן הקאפקייקס המלוחים. עכשיו אני עושה גם בריאותיים".

לא, בעיניה אין סתירה בין "קאפקייק" שמזוהה עם אוצר קטן של קלוריות לבין "בריאותי": "בבריאותי אני משתמשת בקמח מלא, בגבינה דלת שומן וללא סוכר. יש חומרים שאפשר להחליף, וזה עונה על הצורך, אבל צריך לזכור שבסופו של דבר עוגה זה לא דבר בריאותי. מצד שני, קאפקייק הוא תמיד גם קטן יותר, ולכן יש בו פחות קלוריות מאשר בפרוסת עוגה".
לפי אותו עיקרון היא מציעה בספר גם קאפקייקס ל"חגים ומועדים", מראש השנה ועד קאפקייקס לפסח, ואפילו לחתונה. גורן מספרת כי באחרונה חלק מטרנד הקאפקייקס הוא להמיר בהן את עוגות החתונה או את שאר עוגות אירועים. לא מזמן, הכינה במאפייה שלה 500 קפקייקס למסיבה של גוגל, שעל כל אחת היה הלוגו של גוגל, בכל צבעיו.
"אפשר לעשות כל דבר עם קאפקייקס. לא קשה להכין אותן בבית, ואם רוצים להתפנק - אפשר גם לקנות. להביא מבחר קאפקייקס במקום עוגה זה יותר מעניין לעין ולפה".
גורן, ילידת רוסיה שעלתה לישראל בגיל שמונה ולמדה והשתלמה בארצות הברית, מגדירה את הקאפקייקס וניל ושוקולד כקאפקייקס הבסיסיים, שמהם אפשר לגוון ולעשות וריאציות. היא עצמה, במאפייה שלה, יוצרת 12-14 סוגים בסיסיים והשאר - טעמים מתחלפים. ויש גם טעמים ישראליים מובהקים לקאפקייקס: "נוטלה, שיש מתכון שלו בספר, ואפשר לעשות גם עם שוקולד השחר, וטעם שאני אופה במאפייה - קרמבו, שזה בסיס של עוגת בראוני ועל זה מרנג איטלקי טבול בשוקולד". זה, אגב, גם הטעם החביב עליה - הודאה שקשה היה לחלץ ממנה אחרי שחזרה ואמרה שאת כל מתכוני הספר היא אוהבת במידה שווה.
לא, היא אינה חוששת שהטרנד האמריקני הזה יהיה קצר מועד אצלנו כמו שהיו לפני שנים אחדות הדונאטס, שהגיעו הנה ברעש גדול ונעלמו בקול דממה דקה. "זה בכלל לא דומה, כי הדונאטס זה באמת דבר שמן וזה לא לאירוח. קאפקייקס זה לימי הולדת, לאירועים. זה דבר שעושה שמח וכיף, וזה גם טעים ומאוד אישי". עיון בספר המחולק לפרקים (כל הציוד הנחוץ, מתכוני בסיס, המילוי, הציפוי, שוקולד, מלוח, חגים ומועדים) ובעיקר בתמונות, מוכיח חד משמעית שהעוגות הקטנות האלה בהחלט עושות שמח בעיניים וחשק בפה.
אז אמנם ראש השנה מאחורינו, אבל יש עוד כמה חגים לפנינו ולכבודם בחרנו את מתכון קאפקייקס הדבש מהספר. שנה טובה ומתוקה!

קאפקייקס דבש בציפוי גבינת שמנת וקינמון
אמנם טעם הדבש המתובל מזכיר במעט את עוגת הדבש המפורסמת, אבל גרסת הקאפייק הזו טעימה וקלה בהרבה 16 קאפקייקס גדולים או 48 קאפקייקס קטנים
החומרים:
¾ כוס מים 1 שקיק תה ארל גריי 3 ביצים ½ כוס סוכר ½ כוס דבש ¾ כוס שמן קנולה ¼2 כוסות קמח 1 כפית סודה לשתייה 1 כפית קינמון ½ כפית ציפורן טחון ½ כפית ג'ינג'ר (זנגביל) טחון קורט אגוז מוסקט טחון
לציפוי:
1 כוס (240 גרם) גבינת שמנת 1 כוס אבקת סוכר 1 כפית מיץ לימון טרי 1 כף שמנת מתוקה 1 כפית קינמון
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבניות קאפקייקס במנז'טים מנייר. 2. בסיר קטן מביאים את המים לרתיחה ומסירים מהאש. מוסיפים את שקיק התה ומניחים למים להתקרר לטמפרטורת החדר. מוציאים את שקיק התה. 3. בינתיים מקציפים במיקסר את הביצים, הסוכר והדבש במשך כ-5 דקות במהירות בינונית עד שהתערובת אוורירית וצבעה בהיר. 4. מוסיפים בהדרגה את שמן הקנולה ומערבבים. 5. בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, הסודה לשתייה, הקינמון, הציפורן, הג'ינג'ר ואגוז המוסקט. 6. מוסיפים את תערובת הקמח ואת התה לקערת המיקסר לסירוגין, וממשיכים לערבל במהירות בינונית עד שהתערובת אחידה (יש להיזהר מערבוב יתר). 7. מעבירים את הבלילה אל תבניות הקאפקייקס וממלאים כל שקע עד ¾ מגובהו. 8. אופים 30-25 דקות לקאפקייקס גדולים או 17-15 דקות לקטנים, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. 9. שמים את התבניות על גבי רשת מתכת ומניחים לקאפקייקס להתקרר לטמפרטורת החדר. 10. מכינים את הציפוי: במיקסר עם וו גיטרה מערבבים את גבינת השמנת ואבקת הסוכר עד שהתערובת אוורירית וצבעה בהיר. מוסיפים את מיץ הלימון, השמנת המתוקה והקינמון ומערבלים עד שהתערובת אחידה. 11. מצפים את הקאפקייקס ומגישים מיד, או מאחסנים בקירור בכלי אטום עד יומיים.
"קאפקייקס", מאת ויולה גורן. צילומים: דניה ויינר; תרגום מתכונים: טל אניב ברגמן; עריכה לשונית: הילה מירוני; סגנון: דיאנה לינדר; עיצוב ועימוד: סטודיו מיכל ודקל. הוצאת פן-ידיעות ספרים. 125 עמודים עוד על אוכל ומתכונים:
עוגת פרי העונה
כבד עוף חם במעטפת פילו פריך
קינוחים חגיגיים
חזה אווז עם פירה אפונים במנטה ורוטב פורטו
ספר בישול חדש: אוכל למחשבה
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום בישול, אפייה, מתכונים ואירוח
לכל מתכוני מוטק'ה:
מתכונים


קאפקייקס דבש בציפוי גבינת שמנת וקינמון
אמנם טעם הדבש המתובל מזכיר במעט את עוגת הדבש המפורסמת, אבל גרסת הקאפייק הזו טעימה וקלה בהרבה 16 קאפקייקס גדולים או 48 קאפקייקס קטנים
החומרים:
¾ כוס מים 1 שקיק תה ארל גריי 3 ביצים ½ כוס סוכר ½ כוס דבש ¾ כוס שמן קנולה ¼2 כוסות קמח 1 כפית סודה לשתייה 1 כפית קינמון ½ כפית ציפורן טחון ½ כפית ג'ינג'ר (זנגביל) טחון קורט אגוז מוסקט טחון
לציפוי:
1 כוס (240 גרם) גבינת שמנת 1 כוס אבקת סוכר 1 כפית מיץ לימון טרי 1 כף שמנת מתוקה 1 כפית קינמון
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבניות קאפקייקס במנז'טים מנייר. 2. בסיר קטן מביאים את המים לרתיחה ומסירים מהאש. מוסיפים את שקיק התה ומניחים למים להתקרר לטמפרטורת החדר. מוציאים את שקיק התה. 3. בינתיים מקציפים במיקסר את הביצים, הסוכר והדבש במשך כ-5 דקות במהירות בינונית עד שהתערובת אוורירית וצבעה בהיר. 4. מוסיפים בהדרגה את שמן הקנולה ומערבבים. 5. בקערה נפרדת מערבבים את הקמח, הסודה לשתייה, הקינמון, הציפורן, הג'ינג'ר ואגוז המוסקט. 6. מוסיפים את תערובת הקמח ואת התה לקערת המיקסר לסירוגין, וממשיכים לערבל במהירות בינונית עד שהתערובת אחידה (יש להיזהר מערבוב יתר). 7. מעבירים את הבלילה אל תבניות הקאפקייקס וממלאים כל שקע עד ¾ מגובהו. 8. אופים 30-25 דקות לקאפקייקס גדולים או 17-15 דקות לקטנים, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי. 9. שמים את התבניות על גבי רשת מתכת ומניחים לקאפקייקס להתקרר לטמפרטורת החדר. 10. מכינים את הציפוי: במיקסר עם וו גיטרה מערבבים את גבינת השמנת ואבקת הסוכר עד שהתערובת אוורירית וצבעה בהיר. מוסיפים את מיץ הלימון, השמנת המתוקה והקינמון ומערבלים עד שהתערובת אחידה. 11. מצפים את הקאפקייקס ומגישים מיד, או מאחסנים בקירור בכלי אטום עד יומיים.
"קאפקייקס", מאת ויולה גורן. צילומים: דניה ויינר; תרגום מתכונים: טל אניב ברגמן; עריכה לשונית: הילה מירוני; סגנון: דיאנה לינדר; עיצוב ועימוד: סטודיו מיכל ודקל. הוצאת פן-ידיעות ספרים. 125 עמודים עוד על אוכל ומתכונים:
עוגת פרי העונה
כבד עוף חם במעטפת פילו פריך
קינוחים חגיגיים
חזה אווז עם פירה אפונים במנטה ורוטב פורטו
ספר בישול חדש: אוכל למחשבה
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום בישול, אפייה, מתכונים ואירוח
לכל מתכוני מוטק'ה:
מתכונים
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל
רוח סתיו: 5 מתכונים שמתאימים לתקופה
אנחנו אולי מסתובבים עדיין עם בגדים קצרים במשך היום, אבל הערבים הקרירים והשקיעות המוקדמות לא מותירות מקום...
מנות לסוכות: 3 מתכונים חגיגיים
ראש השנה עם מנות הדגים מאחורינו, ועכשיו הזמן לחשוב על ארוחת החג הבאה – סוכות. סוכות הוא החג היהודי היחיד...
טיפים ומתכונים לארוחה מפסקת
אם אתם מתכננים לצום בכיפור, אתם בוודאי יודעים שהארוחה המפסקת שונה מכל ארוחה אחרת, שכן עליה לספק לגוף...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות