ספר בישול חדש: בישולייט
למעלה מ-250 מתכונים בריאים ונטולי סוכר מכיל "בישולייט" מאת נחמה כהן. ספר בישול חדש שמתאים במיוחד לחולי סוכרת
אורית הראל
16/09/09

נחמה כהן, יהודייה אמריקנית המעידה על עצמה שתמיד נאבקה בעודפי משקל, הייתה כבר בעלת משפחה, נטיות קולינריות מובהקות והרגלי אכילה ובישול כשאובחנה כחולה בסוכרת מסוג 1. כהן למדה את המחלה שפלשה לחייה, רכשה ידע בתזונה ובסוכרת, והיום היא מדריכה לסוכרת, מייסדת ויו"ר Jewish Diabetes Association ומחברת ספר מתכונים הרואה עכשיו אור בעברית, בהוצאת פלדהיים, "בישולייט".
הספר יצא בארצות הברית ב-2006 ומאז זכה במדליית כסף מבין 400 ספרי בישול שם והיה לרב מכר. המניע העיקרי מאחורי הספר היה, כפי שאפשר להבין, ליצור ולספק לכל דורש שלל מתכונים למאכלים טעימים עד אנינים שיהלמו את מגבלות התזונה של חולי סוכרת. כאלה, כפי שמדגישה כהן, יש יותר ויותר, שכן בעשור האחרון זינק מספרם של חולי סוכרת בארצות הברית (ב-50 אחוז), וגם בישראל ובעולם המערבי בכלל, כמו גם מספרם של הלוקים בהשמנת יתר. זו, כידוע, כבר הגיעה לממדים של מגפה: לפי נתוני האגודה האמריקנית לסוכרת 64 אחוז מהאמריקנים סובלים מעודף משקל, ובתחום הזה אנחנו לא מפגרים בהרבה אחריהם.
מתכוניה של כהן אמנם מלווים בטבלאות המפרטות ערך קלורי ושומנים, אבל אלה רק שניים מתוך שורה של ערכים תזונתיים שהיא מפרטת. זה מתקשר למסר העיקרי שכהן מבקשת להעביר בספר - אימוץ דרך חיים בריאה כחלק ממודעות וממניעה של התחלואה המאיימת, דרך חיים שאפשר, קל, נעים וטעים להתמיד בה לאורך שנים.
על הדרך, מספקים רבים מהמתכונים בספר אפשרויות קולינריות גם למי שרגישים לגלוטן, לחולי צליאק, קרוהן ושאר בעלי צרכים תזונתיים ייחודיים. צריך רק לקרוא ולעקוב. בפתח הספר מוצגת תפיסת עולמה של כהן לצד מידע תזונתי ובריאותי, שוודאי יעזור לרבים לעשות סדר בערבוביית המידע החלקי או הסותר על מה שבריא ומה שלא.

אבל גם זה עוד לא הכול: הספר של כהן, אישה דתייה, כשר מהמנות הראשונות ועד לאחרונות, ומתחשב לא רק בחיבת האכילה היהודית והאוכל היהודי (הוא כולל באמת את כל מנות האירוח, ממרק עוף דל פחמימות וקניידלאך נטולי שומן ועד כבד קצוץ עם טופו ובישול סיני), אלא גם בחגים ובמועדים (פרק מיוחד מוקדש לפסח).
"עכשיו אנחנו עומדים לפני שלושה שבועות של אכילה אינטנסיבית", חייכה כהן אל הנוכחים בהשקת הספר בעברית, "אז באנו להוכיח שאפשר לעשות את זה בלי להתמוטט בסוף".
אז לסיום, שני מתכונים מתוך הספר המכיל למעלה מ-250 מתכונים, כמו גם הסברים ושורה של נספחים שימושיים וביניהם טבלאות להשוואת מנות, רשימת תחליפי שומן בריאים ותחליפי בישול ואפייה.
סלט תפוחי אדמה מדומה
מתכון דל שומן ופחמימות; שמונה מנות
החומרים לסלט:
2 תפוחי אדמה אדומים לא קלופים במשקל 90 גרם כל אחד 1 כוס שעועית ירוקה מאודה ופרוסה (לא חובה) 1/2 כוס גזר מאודה פרוס (לא חובה) 4 כוסות פרחי כרובית מאודים וחתוכים לרבעים 6 מלפפונים חמוצים פרוסים 1 בצל סגול קטן קלוף ופרוס דק
החומרים לרוטב:
1/2 כוס מיונז דל קלוריות 4 כפות חומץ 3 כפות מים 3-2 שיני שום קלופות וקצוצות דק תחליף סוכר שווה ערך לכף סוכר מלח ופלפל שחור לפי הטעם
ההכנה:
מרתיחים את תפוחי האדמה, השעועית והגזר ומבשלים על אש גבוהה עד שהם מוכנים, אבל מקפידים שיישארו מוצקים. פורסים. שוטפים את הירקות המאודים במים קרים מיד לאחר שהם מתרככים, אולם עדיין מוצקים (אם רוצים לחסוך בזמן, אפשר להשתמש בירקות משומרים מקופסה או קפואים, מופשרים ומסוננים). פורסים את פרחי הכרובית לרבעים ושמים עם תפוחי האדמה בקערה. מוסיפים את כל שאר הירקות. טורפים את חומרי הרוטב או מנערים בצנצנת סגורה, יוצקים אותו על הירקות ומערבבים קלות. טעמו של הסלט ישתפר יום אחרי ההכנה.

סלמון צרוב עם פרחי ברוקולי ובצל ירוק
מתכון דל פחמימות, דרגת שומן בינונית; ארבע מנות
החומרים:
4 סטייקים של סלמון ללא עור במשקל 700 גרם מלח ופלפל שחור לפי הטעם 1 כף פפריקה מתוקה 1/2 כפית פפריקה חריפה 2 כפיות שמן זית תרסיס שמן 1.5 כוסות פרחי ברוקולי קטנים 6 בצלים ירוקים פרוסים לחתיכות באורך 5 ס"מ 1/2 כוס עגבנייה קצוצה 1 כף מיץ לימון סחוט טרי 2 שיני שום קלופות וקצוצות 1 כפית מרווה קצוצה
ההכנה:
מתבלים את נתחי הסלמון במלח ובפלפל ובפפריקה מתוקה וחריפה. משמנים מחבת טפלון בכפית שמן זית ובתרסיס שמן ומחממים על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים את נתחי הדג ומטגנים משני הצדדים כ-8-6 דקות בסך הכול, או עד שהדג מקבל מעטה זהוב ופריך מבחוץ והוא עשוי ורך מבפנים. מוציאים את הדג מהמחבת ושומרים חם. מכניסים את הברוקולי לסיר עם מים רותחים וחולטים כדקה. מוסיפים את הבצל הירוק וחולטים דקה נוספת. מסננים ושוטפים במים קרים. מערבבים את הברוקולי והבצל עם עגבנייה קצוצה בקערה. מערבבים את כפית שמן הזית שנותרה עם מיץ לימון, שום ומרווה. מחממים את המחבת שבה טיגנו את הדג, מעבירים אליה את הירקות ואת תערובת השמן-לימון ומחממים יחד כדקה. להגשה מניחים פילה על צלחת ועליו ירקות. מטפטפים עליו מן המיצים שנותרו במחבת.
"בישולייט", מאת נחמה כהן. פלדהיים הוצאת ספרים. 417 עמודים. מחיר: 129 שקל.
עוד על מתכונים ואוכל:
ספר חדש: 365 יום בלי תירוצים
מתכונים וחידושים לארוחת חג
ספר מתכונים חדש: פרווה
לחמניות כוסמין - טעימות וגם בריאות
ספר חדש: המתכון הסודי של אבא
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום תזונה קלינית
פורום בישול אפייה מתכונים ואירוח

סלט תפוחי אדמה מדומה
מתכון דל שומן ופחמימות; שמונה מנות
החומרים לסלט:
2 תפוחי אדמה אדומים לא קלופים במשקל 90 גרם כל אחד 1 כוס שעועית ירוקה מאודה ופרוסה (לא חובה) 1/2 כוס גזר מאודה פרוס (לא חובה) 4 כוסות פרחי כרובית מאודים וחתוכים לרבעים 6 מלפפונים חמוצים פרוסים 1 בצל סגול קטן קלוף ופרוס דק
החומרים לרוטב:
1/2 כוס מיונז דל קלוריות 4 כפות חומץ 3 כפות מים 3-2 שיני שום קלופות וקצוצות דק תחליף סוכר שווה ערך לכף סוכר מלח ופלפל שחור לפי הטעם
ההכנה:
מרתיחים את תפוחי האדמה, השעועית והגזר ומבשלים על אש גבוהה עד שהם מוכנים, אבל מקפידים שיישארו מוצקים. פורסים. שוטפים את הירקות המאודים במים קרים מיד לאחר שהם מתרככים, אולם עדיין מוצקים (אם רוצים לחסוך בזמן, אפשר להשתמש בירקות משומרים מקופסה או קפואים, מופשרים ומסוננים). פורסים את פרחי הכרובית לרבעים ושמים עם תפוחי האדמה בקערה. מוסיפים את כל שאר הירקות. טורפים את חומרי הרוטב או מנערים בצנצנת סגורה, יוצקים אותו על הירקות ומערבבים קלות. טעמו של הסלט ישתפר יום אחרי ההכנה.

סלמון צרוב עם פרחי ברוקולי ובצל ירוק
מתכון דל פחמימות, דרגת שומן בינונית; ארבע מנות
החומרים:
4 סטייקים של סלמון ללא עור במשקל 700 גרם מלח ופלפל שחור לפי הטעם 1 כף פפריקה מתוקה 1/2 כפית פפריקה חריפה 2 כפיות שמן זית תרסיס שמן 1.5 כוסות פרחי ברוקולי קטנים 6 בצלים ירוקים פרוסים לחתיכות באורך 5 ס"מ 1/2 כוס עגבנייה קצוצה 1 כף מיץ לימון סחוט טרי 2 שיני שום קלופות וקצוצות 1 כפית מרווה קצוצה
ההכנה:
מתבלים את נתחי הסלמון במלח ובפלפל ובפפריקה מתוקה וחריפה. משמנים מחבת טפלון בכפית שמן זית ובתרסיס שמן ומחממים על אש בינונית-גבוהה. מוסיפים את נתחי הדג ומטגנים משני הצדדים כ-8-6 דקות בסך הכול, או עד שהדג מקבל מעטה זהוב ופריך מבחוץ והוא עשוי ורך מבפנים. מוציאים את הדג מהמחבת ושומרים חם. מכניסים את הברוקולי לסיר עם מים רותחים וחולטים כדקה. מוסיפים את הבצל הירוק וחולטים דקה נוספת. מסננים ושוטפים במים קרים. מערבבים את הברוקולי והבצל עם עגבנייה קצוצה בקערה. מערבבים את כפית שמן הזית שנותרה עם מיץ לימון, שום ומרווה. מחממים את המחבת שבה טיגנו את הדג, מעבירים אליה את הירקות ואת תערובת השמן-לימון ומחממים יחד כדקה. להגשה מניחים פילה על צלחת ועליו ירקות. מטפטפים עליו מן המיצים שנותרו במחבת.
"בישולייט", מאת נחמה כהן. פלדהיים הוצאת ספרים. 417 עמודים. מחיר: 129 שקל.
עוד על מתכונים ואוכל:
ספר חדש: 365 יום בלי תירוצים
מתכונים וחידושים לארוחת חג
ספר מתכונים חדש: פרווה
לחמניות כוסמין - טעימות וגם בריאות
ספר חדש: המתכון הסודי של אבא
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה
פורום תזונה קלינית
פורום בישול אפייה מתכונים ואירוח
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל
אוזני המן אלפחורס כבר טעמתם?
אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...
חורף חם: חגיגת דגנים וקטניות
הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...
מיוחד לימים הקרים: 3 תבשילי בשר
כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות