חזרה למגזין אוכל

ספר בישול חדש: לבשל עם יעל

"לבשל עם יעל" מאת יעל גרטי הוא ספר בישול צמחוני המבוסס על חמש שנות מתכונים שפרסמה באינטרנט, הרבה ירקות ופירות טריים וגישה ישירה ופשוטה
אורית הראל 25/01/10
ספר בישול חדש: לבשל עם יעל
עיתוי צאת ספר הבישול הראשון (ובעצם - ספרה הראשון בכלל) של יעל גרטי, מתכונאית עם ותק של חמש שנים בערוץ האוכל של YNET, נופל כמו כפפה ליד הששה להקליד קלישאות, ולמרות זאת, ההתרגשות והשמחה אמיתיים וכנים. כי גרטי, זאת לדעת, חובקת את הספר הראשון הזה רגע לפני שהיא חובקת את ילדה הראשון. וכך, בזמן שאנחנו נתוודע אל "לבשל עם יעל" ונתיידד עם הספר, יתוודעו ויתיידדו מקורביה של גרטי עם בתה הבכורה (כן, היא גילתה לי). גרטי מספרת כי הספר הוא הגשמה של חלום, "שהתגבש עם הזמן ובעקבות פניות של גולשים, שעוקבים אחרי המתכונים שלי באתר. זה מהלך מתבקש אצל מתכונאי, כי ספר בישול הוא במובן מסוים נוח יותר לשימוש. לפני כשנה וחצי פנו אלי מהוצאת מודן, ומאז זה התקדם והבשיל". ובכך נוגעת גרטי בנקודה שנויה במחלוקת בין אסכולות, של איתור ושימוש במתכונים דרך האינטרנט לעומת ספרי הבישול. גרטי, שקנתה את מעמדה והתבססה באופן מובהק במדיום החדש, אתר אינטרנט, דווקא מאמינה בנחיצותם של שני סוגי המדיה ובהשלמה ביניהם. "יש מקום גם לזה וגם לזה", היא אומרת. "אני חיית אינטרנט. אני מדפיסה ותולה על המקרר כל מתכון שאני מוצאת ומוצא חן בעיני. אבל לספר בישול יש היתרונות שלו. אם אני אוהבת מתכונאי מסוים, אז הריכוז של מתכונים שלו בספר הוא נוח יותר. אחד הטוקבקים החביבים עלי שמישהי שלחה לי היה שהיא פתחה בקלסר המתכונים שלה חוצץ על שמי. אז ספר זה כמו 'חוצץ' של מתכונאי מסוים. ולפי המפתח הזה, קל יותר למצוא מתכונים של מישהו מסוים כשכולם בספר ובכלל, ספר נשלף בקלות ונוח במובן זה לשימוש. לכל דבר יש היתרונות שלו". "לבשל עם יעל" בנוי בפרקים לפי נושאים - מנות ראשונות וסלטים, בראנץ', מרקים וכו' - כשכל מתכון מוצג בבירור ומוסבר בשפה פשוטה ובהירה, וכולל טיפים והנחיות גם למי שאין לו שום מושג קודם בבישול מנה דומה או בבישול בכלל. "אני משתדלת לתת מקסימום טיפים לכל מתכון בכל מקום, כי לדעתי מתכון בלבד אינו מספק", היא מבהירה את התפיסה המנחה אותה בכתיבה, באתר וגם בספר. "אם למשל משהו נראה סמיך, אני מבהירה שככה הוא אמור להיראות כדי שהמבשל לא יתפתה לשנות ולדלל, כי ככה זה צריך להיות.


"הטיפים נועדו כדי שאנשים לא יעשו שטויות ושלא יהיו להם שאלות מיותרות. זה בפירוש ספר שמפרט דברים במקסימום האפשרי עם כל הטיפים, ספר שמיועד גם למי שהם לגמרי מתחילים, ולמי שאין לו שום מושג בבישול". כל המתכונים בספר כשרים וכולם, לדבריה, נוסו מספר פעמים על ידיה ובמרבית המקרים גם בידי נסיינית נוספת. "הכול נועד לבישול במטבח ביתי, ויש בספר גם אימייל שלי, שהקוראים והמשתמשים מוזמנים לפנות אליו אם יש שאלות". פן ייחודי נוסף בספר הוא העובדה שכולו על טהרת הצמחונות - הרבה מתכונים של סלטים, מרקים, מאפים מלוחים ומתוקים, ודגש חזק על ירקות ופירות טריים וטבעיים, כאלה שאפשר להשיג ולמצוא בכל סופרמרקט או ירקניה שכונתית סבירה. חומרים בריאים ומגוונים, אבל בשום אופן לא כאלה שדורשים מסעות מפרכים לשווקים נידחים בכיסים מלאים מזומנים וגם לא ספר בישול מהזן הבריא, כי לצד כל התוצרת הטרייה יש גם לא מעט שימוש בחמאה. הצמחונות היא בגלל שגרטי עצמה צמחונית זה שנים וטוב לה מאוד עם זה. "אין באמת מצוקה של צמחונים בארץ", היא קובעת. "נכון שיש רק מעט מסעדות צמחוניות פר-אקסלנס, אבל בהרבה מסעדות יש מנות צמחוניות טובות. ובבית זה עניין של הכרת חומרי גלם חדשים וטכניקות חדשות. מי שמכיר רק מרק מינסטרונה ופיצה הוא מוגבל, אבל אפשרויות יש המון. צריך להתמסר לדברים חדשים. אני מעולם לא השתעממתי מאוכל צמחוני". גם לטרנד האוכל הבריא, היא מסכימה, הייתה תרומה נאה לאגף הצמחוני. "קינואה, אורז אדום, אורז פרא, כוסמין - אלה כולם מרכיבים שלא היו בעבר, וזה פותח המון אופציות". ומה המתכונים האהובים עליה מתוך כל הרבים שבספר? אחרי ניסיון התחמקות אחד - "זה כמו לשאול איזה ילד הכי אהוב" ? ואי אלה אנחות, היא מודה ש"בין המתוקים זו עוגת הדבש עם תפוחים ותמרים, ובין המלוחים - אורז אדום עם תמרים, שמיר ופיסטוקים. לסיום - מתכון הלקוח מהספר, למאפה פסטה עם טריק, שגרטי מספרת בספר איך עבר מיד ליד עד שהגיע אליה מחברה. הטריק במתכון הוא שאת הפסטה לא מבשלים, אלא בעצם נותנים לה לשחות במשך כמה שעות עד לילה שלם בשמן זית. אחר כך היא נאפית ברוטב העגבניות ומתרככת באפייה. זאת ועוד: טעמה, כך מובטח, אפילו משתפר כעבור יום.
מאפה פסטה עם טריק
6 מנות



המרכיבים:

לפסטה:
500 גרם פסטה מסוג פ??נ?ה (צינורות) 5 כפות שמן זית
לרוטב:
1.4 ק"ג עגבניות מרוסקות 1/4 כוס שמן זית 1 כף אורגנו יבש 1 כפית גדושה מלח 1 כפית שטוחה פלפל שחור גרוס גס 1/3-1/2 כפית פלפל צ?ילי יבש כתוש 1 כפית סוכר
להכנת המאפה:
7-6 עגבניות תמר או עגבניות באשכולות, שטופות וחתוכות לפרוסות דקות 2-1 כפות שמן זית מלח תבנית פיירקס בגודל 20X30 ס"מ, (עומק 6-5 ס"מ), משומנת בשמן זית
אופן ההכנה:
1. מכינים את הפסטה: מניחים פסטה (יבשה) בקערה, מוסיפים את שמן הזית, מכסים בניילון נצמד או בצלחת ומניחים כך למשך שלוש שעות עד לילה בטמפרטורת החדר או במקרר. 2. מכינים את הרוטב: מערבבים את העגבניות המרוסקות, שמן הזית, האורגנו, המלח, הפלפל השחור, הצ?ילי והסוכר. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. 3. מכינים את המאפה: מחממים תנור לחום גבוה (200 מעלות צלזיוס). מסדרים מחצית מכמות פרוסות העגבניות בתבנית, כך שיכסו את התחתית. מזלפים מעט שמן זית ובוזקים מעט מלח. 4. מערבבים את הפסטה עם הרוטב ומעבירים לתבנית. מהדקים ומיישרים, כך שהפסטה תהיה מכוסה היטב על ידי הרוטב. 5. מעטרים במחצית השנייה של פרוסות העגבניות, מזלפים מעט שמן זית ובוזקים מעט מלח. אופים במשך שעה עד שעה ורבע, עד שפרוסות העגבניות שלמעלה צרובות קלות ועד שפסטה הנשלפת ממעמקי התבנית רכה דייה. מוציאים מן התנור, מצננים קלות ומגישים.
"לבשל עם יעל", מאת יעל גרטי, הוצאת מודן. עריכה קולינרית: ליה שומרון, עריכה לשונית: שולמית דוידוביץ', עיצוב: סטודיו שרון מורו, צילומים: דניה ויינר, איורים: מרב סלומון, סטיילינג: דיאנה לינדר. 208 עמודים. כשר עוד על אוכל ומתכונים:

פטריות אחרי הגשם: מה מותר לאכול

ספר בישול חדש: בני ואבי מבשלים

מתכון חורף: טאג'ין טלה עם שזיפים וג'ינג'ר

ספר בישול חדש: ליהנות מאוכל בריא

לחם: פשוט לאפות בבית

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום בישול, אפייה, מתכונים ואירוח

לכל מתכוני מוטק'ה:

מתכונים
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

רוח סתיו: 5 מתכונים שמתאימים לתקופה

אנחנו אולי מסתובבים עדיין עם בגדים קצרים במשך היום, אבל הערבים הקרירים והשקיעות המוקדמות לא מותירות מקום...

לקריאת הכתבה
מנות לסוכות: 3 מתכונים חגיגיים

ראש השנה עם מנות הדגים מאחורינו, ועכשיו הזמן לחשוב על ארוחת החג הבאה – סוכות. סוכות הוא החג היהודי היחיד...

לקריאת הכתבה
טיפים ומתכונים לארוחה מפסקת

אם אתם מתכננים לצום בכיפור, אתם בוודאי יודעים שהארוחה המפסקת שונה מכל ארוחה אחרת, שכן עליה לספק לגוף...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה