חזרה למגזין אוכל

ספר בישול: מימונה כל השנה

ספר בישול מרוקני מסורתי, שהפן הפולקלוריסטי-האישי שבו תופס מקום מרכזי כמעט כמו המתכונים עצמם
אורית הראל 10/04/09
ספר בישול: מימונה כל השנה
לאסתר ביטון, כך היא מספרת בפתח-דבר לספר הבישול החדש שלה, "מימונה כל השנה" שיצא בתזמון מדויק לחג הפסח המביא על שובלו את המימונה, היה במשך שנים חלום לכתוב ספר בישול מסורתי כזה. מימושו של החלום בדפי כרומו צבעוניים ובכריכה קשה ארך שנים, אבל בסופו של דבר התגשם. ואין דבר נחמד יותר מלראות מישהו שדבק שנים בחלומו, מגשים אותו בסופו של דבר. ביטון, בת 61, שלישית מבין שמונה ילדים, נולדה במרוקו ועלתה לארץ עם משפחתה בגיל 12. זיכרונות המימונה הראשונים שלה הם עוד משם, מהעיר פס שבמרוקו, מקהילה יהודית מסורתית שחיה בשכנות טובה עם מוסלמים. היא מספרת על כל זה בפתח-דבר שלה, שבו היא בעצם מכניסה את הקוראים לאווירת הספר, שהפן הפולקלוריסטי-האישי שבו תופס מקום מרכזי כמעט כמו המתכונים עצמם.


כך למשל מסבירה ביטון כי משמעות המילה "מימונה" היא מזל והצלחה, ומשום כך מרבים בחג באכילת מתוקים, שהם סמל למזל ולהצלחה. היא מסבירה עוד מנהגים וסמלים של החג והטקסים, על פי המסורת - זו שבכלל, זו שקיבלה גוונים ישראליים ייחודיים וזו האישית של משפחתה. את הספר כולו היא מעטרת בפתגמים שעליהם גדלה כפי שהיא מעידה, שכן "יוצאי מרוקו מרבים להתבטא בעזרת פתגמים". הפתגמים כתובים כולם בעברית ובניקוד - לטובת כל מי שאינם דוברים את השפה או בקיאים בהגייתה, ובצמוד להם מובא הביאור או המקבילה בעברית לפתגם. שלושה שערים יש בספר, לפי הסוגים של מאכלי החג, שאת כולם אפשר כמובן להכין ולאכול כל השנה. אז ספק אם רבים יאכלו מצות בחלב כל השנה, אבל לריבת תותים ודאי יש אוהדים בכל יום בשנה. השערים הם: ריבות, עוגיות וממתקים, ומאכלים מסורתיים - הפרק הכולל את המלוחים למיניהם ואת המופלטה הנודעת. בפרק הריבות אפשר למצוא ליד ריבות פרי מקובלות גם ריבות של חצילים, ורדים ואבטיח. פרק המאכלים המסורתיים כולל מטעמים מרוקניים מוכרים יותר ופחות, עם שמותיהם המנוקדים שמופיעים לצד הגדרתם בעברית, כמו למשל פשטידת בשר ? ל?ח?ל?ע ולחם ממולא ? ל?אר?ש?ה.


אני מודה שהפרק שהכי דיבר אלי הוא פרק העוגיות וממתקים, כי יש בו שפע דברים החביבים עלי כמו עוגיות חול, פקעות בוטנים, עוגיות שקדים מזוגגות, נוגט שומשום, שומשומיות, נוגט שקדים, סהרוני בוטנים, עוגיות במילוי שקדים ודובדבנים בשוקולד. בחיי שזה לא כל ההיצע, יש שם עוד מתוקים רבים ושונים, לחובבי כל הטעמים וכל אופני ההכנה. המתכונים כולם מובאים במבנה פשוט וברור, בחלוקה לחומרים ואופן הכנה, בליווי תצלומים ובתוספת הערות חשובות במידת הצורך (למשל, במתכון לריבת רימונים מעירה ביטון כי מרקמה של הריבה צריך להיות דליל יותר ממרקמן של רוב הריבות, לטובת כל מי שאיננו שף ריבות מדופלם ובחיים לא עשה ריבת רימונים). תרבחו ותסעדו, שמשמעו כפי שמסבירה ביטון: תרוויחו ותצליחו, ושיהיה לכם מזל טוב!
"מימונה כל השנה" מאת אסתר ביטון; צילומים: זהר שיטרית; עיצוב גרפי: חפצי ביטון דנינו; הוצאת אוריון, 98 שקלים

עוד על אוכל ומתכונים:

ספר חדש: עוגת השבוע

מרנג שקדים וקציפת לימון ברוטב פירות יער

ביקורת ספר: המטבח הבריא של על השולחן

מתכון מצולם: פאי פירות טריים

חמין. הכי טוב בבית
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

מפתיע וטעים: 5 מתכונים שונים עם קוסקוס

בישראל קוסקוס נחשב למנה פופולרית שאפילו ילדים אוהבים. הוא מזוהה הכי הרבה עם המטבח המרוקאי, למרות שגם שאר...

לקריאת הכתבה
3 עוגות גבינה: המפתיעה, המיוחדת והקלאסית

חג שבועות עוד רגע איתנו, ואיתו מה שהפך בבתים רבים בישראל לחגיגה קולינרית על טהרת החלבי: קישים, פשטידות,...

לקריאת הכתבה
גם לטבעונים מגיע: עוגת גבינה ללא גבינה

אם יום העצמאות הוא חגם של אוהבי הבשר, הרי שחג שבועות שבא לא הרבה אחריו הוא חגיגה לאוהבי הגבינות באשר הם....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה