ספר חדש: השיטה הסודית

רחל טלשיר. צילום: יוסי צבקר
אין אדם שניזון מתפריט מערבי, כך טוענת רחל טלשיר בהקדמה לספרה החדש "השיטה הסודית" (הוצאת כתר), שלא סובל ממיגרנה, סוכרת, פסוריאזיס, אסתמה, עודף משקל, עצירות או טחורים. הבעיה היא שאנחנו לא תולים את הסיבה לכל אלה בתזונה שלנו, וגם אם כן, דוחים למחר את החזרה למוטב.
אצל טלשיר, סופרת ועיתונאית ובעלת הטור "לאכול או לא לאכול" ב"הארץ", נפל האסימון כשחלתה ב-2001 בסרטן השד, בתחילת שנות ה-40 לחייה. המחלה, ממנה החלימה, הביאה אותה לצאת למסע בעקבות החיים הבריאים. "כולנו רוצים ליהנות מבריאות טובה ומהרגשה נפלאה", היא כותבת, "אבל דוחים את השינוי למועד מאוחר יותר. במקרה שלי, חיכיתי עד הסרטן".
במשך עשר שנים אספה מידע ואף התנסתה אישית במיני שיטות תזונה וחיים בריאותניות. "הייתי נחושה בדעתי לבדוק מקרוב ובלי משוא פנים כל שביב מידע. ככל שרעיון מסוים נשמע קשה או מאתגר יותר וגם מוזר יותר ולפעמים אפילו דוחה, כך מצאתי אותו ראוי יותר לחקירה ולניסוי ואימצתי אותו, לפחות לפרק זמן קצר".
השינוי התזונתי שערכה, שעיקרו התמקדות במזון מן הצומח והימנעות ממזון מתועש, שיפר משמעותית את מצבה הבריאותי. "ברמה העמוקה", היא אומרת, "הוא גם שינה את ההתייחסות שלי לעולם שסביבי ואת האופן שבו אני חווה ומבינה דברים. לדוגמה, בעבר הייתי בטוחה, זאת השקפה רווחת בקרב בני דורי, שהכנה של מזון טרי מדי יום מבזבזת זמן יקר ומצמצמת את המוח, ואילו המזונות המהירים, המקפיא והמיקרוגל חוסכים זמן יקר, שאותו ניתן להשקיע במהות, ברוח, במשמעות. עכשיו, אחרי השינוי שעברתי, אני יודעת שמזון טרי וטוב לא רק משפר את תפקודי הגוף, אלא גם משפיע לטובה על הרוח ועל הנפש. אם זה נשמע מסובך, הרי שברמה היומיומית האפשרות שנפתחה בפני להשפיע לטובה על בריאותם של רבים אחרים מעניקה לחיים שלי משמעות וסיפוק שלא הכרתי בעבר".
הידע התזונתי שצברה מובא בספר, המספק 100 כללים פשוטים לאכילה בריאה וחמש שיטות לתזונה אלטרנטיבית, שהיא גם בריאה יותר וגם מוסרית ואקולוגית. ארבע השיטות הראשונות מוכרות. השיטה החמישית היא התמהיל שיצרה הכותבת, או "השיטה הסודית".
"ארבע השיטות שהצגתי הן כאלה שבלעדיהן, על פי ניסיוני ובחירתי, המסע של כל אדם לעבר הבריאות המיטבית לא יהיה שלם", אומרת טלשיר. "שיטת קינגסטון, השיטה הטבעונאית, צום סוכר והשיטה המצפונית התמודדו, כל אחת בתורה, עם האתגרים שבפניהם ניצב מי שרוצה לחיות בתרבות המערב, ליהנות ממנה וגם לשמור על היקר מכול: בריאות, שמחה ומשמעות.
"השיטה הסודית מתבססת על המסקנה שלי, שלפיה אין שיטה אחת שמתאימה לכולם ואין בעצם שיטה שמתאימה לשני אנשים. השיטה הסודית כוללת בתוכה מרכיבים מהשיטות הקודמות אבל, כאמור, נגזרת באופן אישי לפי המידות הפרטיות של כל קורא וקוראת. איך? זה כמובן החלק הסודי".
כדי להתחיל בשינוי צריך, לדבריה, להתבונן במראה ולערוך את רשימת הקלקולים שצברתם. היא עצמה אספה בנקודת הזמן שבה חלתה רשימה ארוכה של בעיות רפואיות נוספות, כמו כאבי בטן וקשיי עיכול, פסוריאזיס, מפרקים נפוחים, כאבי ראש, עייפות ועוד. את הסיבה לכל אלה היא תולה בתפריט שלה דאז, שהתבסס על מזון קפוא ומעובד, הרבה קפה וחטיפים תעשייתיים.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
השיטות התזונתיות שהיא מציגה יכולות להיתפש בעיני רבים כסגפניות למדי, אך טלשיר טוענת שסגפנות, כמו קיצוניות, היא מושג יחסי וגם תלוי תרבות. "חינכו אותנו, יותר נכון אילפו, לאכול מוצרים מן החי, מוצרי קמח ומוצרים ממותקים, רובם ככולם מעובדים מדי ונטולי ערך תזונתי. מהמקום שבו אני נמצאת, מי שבאמת סובל מאורח חיים סגפני ומיוסר הוא מי שרגיל לתפריט המערבי וסובל בגללו ממגוון של תחלואים. רוב התחלואים לא נחשבים לכאלה, מפני שציבור עצום של אנשים סובלים מהם ומשכנעים עצמם שזה חלק מהחיים.
"אני ושכמותי נהנים משפע של פירות, ירקות, אגוזים ודגנים בשפע של צורות הכנה, ולרגע לא מתגעגעים לסל המוצרים שמרכיבים את התפריט המערבי. היום רוב המוצרים שנחשבים רגילים ואף טעימים, כולל קינוחים מפוצצים, נראים לי פחות טעימים מבונזו לכלבים".
ארבע השיטות:
"שיטת קינגסטון", שפותחה בסקוטלנד בראשית המאה ה-20, גורסת ויתור על מזון קפוא ומעובד ופרידה מהמיקרוגל, מעבר לדגנים מלאים והמעטה במזונות מהחי. לפחות מחצית מהתפריט היומי צריך להיות מבוסס על ירקות, חיים או מאודים, ו-30 אחוז נוספים על פירות (בחמישה צבעים) ויש להרבות באכילת אגוזים לא קלויים וקטניות. כללים נוספים הם לא לאכול עם הקימה ולפני השינה, ללעוס את המזון היטב, להמיר סוכר לבן בדבש או בסילאן, להימנע מקפה, מלח, תבלינים חריפים, חמוצים, אלכוהול, טיגון ותרופות.
"שיטת ויגמור-טנקו" היא שילוב שערכה הכותבת בין שיטת אן ויגמור לשיטת ויקטוריה בוטנקו, שתיהן שיטות טבעונאות (אכילת מזון נא). על פי הזרם התזונתי הזה, יש לאכול רק מזון מהצומח. להרבות באכילת ירקות עליים ירוקים, נבטוטים, גרעינים ואגוזים, לשתות מיץ עשב חיטה ומיצי פירות וירקות בכלל, להימנע מבישול ולהחליף אותו בייבוש, הנבטה, השרייה והתססה. אחת לכמה ימים יש לערוך צום מיצים לניקוי הגוף.
"שיטת צום סוכר", הלקוחה בין השאר מהספר Suicide By Sugar של התזונאית ד"ר ננסי אפלטון והעיתונאי ג'.נ. ג'ייקובס, מדירה לחלוטין מהתפריט את השטן הידוע, הסוכר, לפחות לתקופה מוגבלת. האיסור כולל גם ממתיקים בריאותיים כמו מולסה או דבש וממתיקים מלאכותיים. אפשר לאכול פירות, שגם הם מתוקים, בלי הגבלה, או להכין לבד חטיפים, גלידות ועוגות ללא סוכר (יש מתכונים). בנוסף יש להימנע ממוצרים מעובדים ומאלכוהול.
"השיטה המצפונית" היא חלק מתפישת עולם אקולוגית. התזונה, על פי השיטה, צריכה להיות כזו שמצמצמת את הפגיעה בכדור הארץ ובבעלי החיים. העיקרון המרכזי הוא הימנעות מאכילת בשר מטעמים בריאותיים, אקולוגיים ומצפוניים, המעטה בצריכת מוצרי חלב וביצים המיוצרים במשקים נצלניים והימנעות מצריכת דגים, המדלדלת את אוכלוסיית הימים והאוקיינוסים ופוגעת בסביבה. אפילו הדבורים בתעשיית הדבש מנוצלות על פי גישה זו, ולכן יש להימנע גם מדבש. כל זה במקביל לקניית מזונות מקומיים ובעונתם, כדי לחסוך באריזות ובשינוע, שתיית מי ברז, פרידה משקיות הניילון והכלים החד פעמיים והעדפת סחר הוגן.
100 הכללים מפוזרים לאורך פרקי הספר, כך שניתן ללקט מהם את ההרכב המתאים. 20 הכללים האחרונים שייכים ל"שיטה הסודית", שגיבשה טלשיר. בין הכללים שלה: להיות שבעים, להתמקד במה שיש ולא במה שאין, להתרחק ממוצרים עתירי פרסום ויחצ"נות, לאפשר לעצמנו גם לחרוג מהכללים, לא לספור קלוריות, לאכול רסק אחד ירוק ליום, להמעיט בסוכר, מלח, חיטה וחלב, לגוון ולהתנסות. בסוף הספר מובאים 20 טיפים למתחילים.
"השיטה הסודית" מאת רחל טלשיר, הוצאת כתר, 98 שקל
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
לפורום תזונה לחצו
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...