ספר מתכונים: סבתושף

תפוחי אדמה בשכבות של לאה שדה. צילומים: ליאור לייבוביץ
מתכונים היו בעבר חלק מהמסורת המשפחתית והועברו מאם לבת. היום כבר לא מתייעצים עם אמא או עם סבתא כשנכנסים למטבח. שפע ספרי הבישול, כתבות האוכל בעיתונים והיצע המתכונים העצום באינטרנט הופכים את ההעברה הבין דורית למיותרת ודנים חלק גדול מהמתכונים המסורתיים לשכחה.
"סבתושף", ספר מתכונים שהופק על ידי המרכז לאזרחים ותיקים ע"ש מיטשל בתל אביב, עמותת "רעות" המפעילה אותו, המיזם החברתי "סבתוש להשכרה" ועיריית תל אביב, מאפשר ל-30 גמלאים (29 נשים וגבר אחד) תל אביביים להנציח מתכונים מבית אמא וארץ המוצא, לצד כאלה שאימצו או פיתחו עם השנים, לטובת בני המשפחה.
בין המתכונים, אפשר למצוא מאכלים מסורתיים כמו פריקסה טוניסאי, מטבוחה, מרק תימני, כופתאות צ'כיות וקרעפלעך, וגם עכשוויים יותר, כמו בראוניז, מדליוני תרד וגבינות וסלמון דיאטטי. לצד המתכון, תעודת זהות אישית קצרה של תורם המתכון עם ארץ המוצא, הקשר שלו לאותו מאכל, התחביבים שלו וטיפ לחיים.
הספר המתוק
לקהילת אוכל: לחצו
כשבלוגרית האוכל "לייזה פאנלים", שבחיים האמיתיים נקראת חגית ביליה, ילדה את בתה הרביעית בגיל 42, היא עזבה משרה...
השף ישראל אהרוני הוא פנים מוכרות בכל בית. כולנו מכירים אותו מהטור הוותיק בידיעות אחרונות, מספרי הבישול...
מגפת הקורונה הבינלאומית והמצב הלא פשוט שאנחנו מתמודדים עמו סגר רבים מאיתנו בבית, מה שהופך את החיים...
תפוחי אדמה בפריסה דקה,עם מגוון תבלינים,כולל שום,טימין,פטרוזיליה ושמיר יבשים,פילפל שחור,מלח,מעט שמן,פפריקה-הכל מנוער בתוך שקית ומועבר מתוך השקית לתבנית משומנת.הוספתי כנוזל כוס קטנה של משקה שיבולת שועל (כי זה מה שהיה).
פעם הבאה אוסיף טופו מפורר או סייטן.בשביל ה"שכבות".
המאפה היה בתנור עד שהיה רך ושחום.קצת יותר מאשר במתכון.
הייתי רוצה שלאה שדה תשמע שהכנתי לפי המתכון שלה,גירסה טבעונית,טעימה.לא נשאר פירור.
אני בטוחה שהיא תשמח לשמוע.ביקשתי שיעבירו לה.התקשרתי לטל' המצוין בכתבה,שוחחתי עם אחת דורית,שהבטיחה להעביר ללאה.
מקווה שהיא אכן תעשה את זה.