חזרה למגזין אוכל

סתווי ומנחם: קציצות בקר על תחתיות ארטישוק

מזג האוויר המתקרר הוא זמן טוב להתחיל לחשוב על מנות עשירות ומנחמות, שישמשו אתכם בעונה הקרה. למשל המתכון המצוין שלפניכם, של תחתיות ארטישוק ממולאות בבשר
מיה אבידן 20/11/23
סתווי ומנחם: קציצות בקר על תחתיות ארטישוק
טעים, מזין ועם ארומה לימונית. קציצות בקר על תחתיות ארטישוק, צילום: לירון אלמוג

 

לקראת החורף, העולם מתחלק לשניים: כאלה שמתלהבים ממראה הגשמים, ונחפזים להוציא מהארון את הסוודרים והמעילים, וכאלה שכבר  מתגעגעים לאבטיח קר, לכפכפים ולים. בימים מורכבים אלה, אם יש משהו להתנחם בו בסתיו הוא האוכל: האוכל בעונה הקרה הוא נעים, מחמם ומה שנקרא, מנחם. ומי מאיתנו לא צריך קצת נחמה בימים מורכבים אלה. 

יסלחו לנו רגע מסעדות הגורמה או חסידי האוכל הבריא, אוכל מנחם הוא בסופו של דבר האוכל הטעים ביותר. כשמדברים על ה"קומפרט פוד" (מזון מנחם), הוא ממש לא חייב להיות "ג'אנק פוד". מדובר על מנות ביתיות, פשוטות להכנה, עשויות מחומרי גלם שניתן למצוא בכל מקרר, או מקסימום בסופרמרקט הקרוב לביתכם.

קציצות בשר, למשל, הן האוכל המנחם המושלם: ככל שמכינים אותן יותר כך מפתחים מיומנות גלגול גבוהה יותר. אפשר לקחת מתכון בסיסי ולגוון אותו ככל העולה על רוחנו, והכי כיף - הקציצות הולכות נהדר עם כל תוספת: אורז, פסטה, קינואה או תפוחי אדמה.

לטובת קציצות בקר איכותיות יש להצטייד בבשר טחון טוב – כשהטחינה נעשית מול עיניכם בלבד. כתף או צוואר הם החלקים המתאימים למטרה. ב-100 גרם בקר יש כ-215 קלוריות וכ-18 גרם חלבון. השומן הרווי, ממנו רצוי להימנע ככל האפשר, עומד על קצת פחות מ-6 גרם.

 

המפתח לקציצה טובה: לישה יסודית של התערובת

 

 לישה טובה תוציא את החלבון החוצה ותקשור את כל מרכיבי הקציצה יחד. צילום: Shutterstock

 

שילוב של בקר עם תחתיות ארטישוק הוא מצוין, ועובד גם עם רטבים אחרים על בסיס לימוני או על בסיס ציר בקר. מי שפחות מתחבר לירקות קפואים – אין סיבה. אלה נשמרים היטב יחד עם ערכיהם התזונתיים, הארטישוקים הטריים הפכו למוצר נדיר יחסית בשווקים, וגם – אמרנו מתכונים פשוטים להכנה, לא? למי יש כוח לכל כך הרבה עבודה?

כשזה מגיע לקציצות, לכל אחד יש את הסוד המשפחתי שלו לשיפור התערובת (מי סודה, סודה לשתייה, פיתה רטובה במקום חלה וכן הלאה), אבל יש חלק אחד שאי אפשר לחמוק ממנו: לישה טובה ויסודית של התערובת, שתוציא את החלבון החוצה ותקשור את כל המרכיבים יחד לקציצות דשנות ושמנמנות שאינן מתפוררות.

המתכון שאנחנו בחרנו עושה שימוש בתחתיות ארטישוק ומתאים ל-6 מנות, אבל אם אתם כבר מזמן לבד בבית, שימו את הסיר במקרר ותוכלו לחמם לכם ממנו במשך מספר ימים (או לחילופין – להקפיא ולהפשיר בזמן שמתאים לכם, או כשהנכדים קופצים במפתיע). בתיאבון.

 

המתכון: תחתיות ארטישוק ממולאות בבשר

 

 צילום: לירון אלמוג

 

המרכיבים (6 מנות):

לקציצות:

500 גרם בשר בקר טחון

1 בצל קצוץ דק או מגורד

1 ביצה

1 פרוסת חלה רטובה מפוררת או 2 כפות פירורי לחם

פטרוזיליה קצוצה, כוסברה (למי שאוהב)

מלח

פלפל

2 חבילות תחתיות ארטישוק קפואות, מופשרות

 

לרוטב:

1 בצל קצוץ

כף פפריקה מתוקה

קופסת רסק עגבניות (200 גרם)

מלח

קורט בהרט

2 כפות אבקת מרק עוף

2 כוסות מים

 

ההכנה:

 

1. להכנת הקציצות: בקערה מערבבים יחד את כל החומרים ולשים היטב. מכסים ומכניסים למקרר לחצי שעה. מוציאים וצרים מהתערובת כדורים בינוניים בגודלם.

 

2. מחממים מעט שמן במחבת, משחימים את הקציצות קלות ומוציאים לצלחת עם נייר סופג.

 

3. מסדרים בתוך כל תחתית ארטישוק קציצה אחת.

 

4. להכנת הרוטב: בסיר שטוח ורחב (סוטאז') עם מעט שמן מכניסים את כל המרכיבים ומביאים לרתיחה. מסדרים בפנים את תחתיות הארטישוק עם הקציצות. אם המים לא מכסים את הארטישוק, מוסיפים מים עד לכיסוי. מנמיכים את האש, טועמים ומתקנים תיבול. מכסים ומבשלים כ-45 דקות.

 

המתכון מתוך הספר "בישולים בסבא-בא", מאת יואל ושנית ריפל

 

מיוחד: עוף ממולא בפוחים וערמונים

נוסח ים תיכון: פילה דג וסלט צנוניות מרענן

עוף רקורד: מתכון קליל לקבב עוף

פילה דניס עם פסטה שחורה

המטבח הבלקני: חגיגה עשירה של טעמים

ומה לקינוח? רגע מתוק: קינוחי כוס אישיים

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

תגובות  2  אהבו 

ץןדה מקרב לב נראה מצוין בטח גם מאוד טעים.
עושה את זה כבר שנים. הנכדים אוהבים מאד
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

חמוצים ושאר ירקות כבושים: המדריך המלא

אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...

לקריאת הכתבה
פותחים את התיאבון: מנות ראשונות לליל הסדר

ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...

לקריאת הכתבה
קבלו אותן: מנות עיקריות לחג

 

מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה