חזרה למגזין אוכל

עונת המלפפונים

הוא נמצא כאן כל השנה ואנחנו לוקחים אותו כמובן מאליו, בטח בסלט, אבל המלפפון יכול להפוך למסמר המנה אם רק ניתן לו את הבמה. כל מה שאפשר לעשות עם מלפפונים במטבח, ומתכונים כמובן
מאת לין לוי 24/10/19
עונת המלפפונים
מתי בפעם האחרונה מילאתם מלפפון? (צילום: shutterstock)

 

עונת המלפפונים נחשבת בשיא הקיץ, אבל גם עכשיו אפשר למצוא מלפפונים עסיסיים וטעימים, מלאי מיץ וגרעינים. מלפפון הוא ירק שיהיה לנו קשה לדמיין בלעדיו את סלט הירקות הישראלי, אבל יש בו הרבה יותר מתוספת לסלט. הוא שייך לאותה משפחה כמו הקישוא והאבטיח, ונחשב כאייקון של הטיפולים הקוסמטיים כי שני עיגולי מלפפון תמיד מונחים על עיני המטופל/ת שרוצה להפחית עיגולים שחורים מתחת לעיניים.

את המלפפונים התחילו לגדל לפני 1500 שנה בהודו, וכיום המלפפון הממוצע מגיע ל-21 סנטימטר. יחד עם זאת ניתן למצוא היום בחנויות גם מלפפונים גמדיים שמגיעים לשליש מאורכו של המלפפון הרגיל. באירופה נפוץ המלפפון הארוך, שנמכר במרכולים ביחידות עטופות בניילון. המלפפון הכי ארוך בעולם גדל באנגליה, והגיע לאורך של מטר ו-19 סנטימטרים!

אם אתם מעוניינים לאכול מלפפונים מלאי טעם, עדיף לשמור אותם מחוץ למקרר, מה שאומר שהם ישמרו הרבה פחות זמן אבל יספקו הרבה יותר הנאה, בגלל שמלפפון שנשמר לא בקירור שומר יותר טוב על טעמו.

 

מלפפונים טובים לבריאות

 

שפע ויטמינים וסגולות בריאותיות. מלפפונים, צילום: שאטרסטוק

 

מכיוון שמלפפונים מכילים 90% מים, אכילתם יכולה למנוע התייבשות ואם אתם סובלים ממחלות חניכיים, המלפפון גם יסייע לכם להיפטר מריח לא נעים בפה. מכיוון שמלפפונים מכילים ויטמינים מסוג A, B ו- C הם נחשבים לירקות מאוד בריאים ובעלי לא מעט סגולות, ביניהן חיזוק המערכת החיסונית (אם אוכלים אותם עם קליפתם).

מיץ המשלב גזר, מלפפון ותרד יספק לכם בוסט של בריאות לכל היום. מלפפון מאוד בריא גם לעור שלנו: בין היתר הוא מרגיע עור מגורה ולכן מאוד מומלץ להניח פרוסות מלפפון על העור לאחר חשיפה לשמש. הנחת פרוסות מלפפון על העיניים, אפרופו האייקון הקוסמטי, תוריד נפיחות ותפחית את העיגולים השחורים. מכיוון שמלפפון מכיל חומר בשם סיליקה הוא גם גורם לציפורניים להיות מבהיקות וחזקות, והגופרית שבו מעודדת צמיחת שיער.

מיץ מלפפונים מכיל הורמון הנחוץ לתאים לשם ייצור אינסולין, לכן שתייתו מסייעת לאיזון הסוכר אצל החולים בסוכרת. הסיבים התזונתיים שמכיל המלפפון, וביניהם אשלגן ומגנזיום, מסייעים לשמירה על לחץ דם תקין ומונעים לחץ דם גבוה. הסיבים הללו גם מצוינים לעיכול ולכן מומלץ לאכול מלפפון כטיפול לבעיות עצירות. בנוסף, אכילת מלפפונים מפחיתה את רמת החומציות בשתן, מה שעוזר בשמירה על תפקוד הכליות.

 

חוץ מלהוסיף אותו לסלט, להחמיץאותו ולחתוך אותו לעיגולים כדי להניח על העיניים, מתברר שאפשר לעשות לא מעט דברים מעניינים עם מלפפון. הנה כמה רעיונות כאלה:

 

נסו כוס מים עם מלפפון, זה בריא. צילום: שאטרסטוק

 

- הבוכרים ממלאים את המלפפונים (ממש מכינים מהם ממולאים) וגם מוסיפים אותם לחמין שזוכה לשם ״אושי בודרינק״. הערבים מכינים ממלפפונים מרק חם בשם ״דוריה״.

 

- השף איתמר דוידוב שמתמחה במטבח מקסיקני מציע לאכול את המלפפון עם הקליפה כתרופה לצרבת, וגם להוסיף כמה פרוסות מלפפון חתוכות לאורך (ונקיות מגרעינים) לתוך קנקן מים - זה מחייה לדבריו את הנפש.

 

- השף אלכסי רודנקוב מציע לחצות את המלפפונים לשניים, להוציא את תכולתם ולמלא את הסירות שמתקבלות עם סביצ׳ה, גבינה מתובלת וצנוברים, בשר ויוגורט או אורז, חמוציות ונענע.

 

- השף צבי אייל מציע להכין מיץ ממלפפון וסלרי, והשף יוגב לוי ממסעדת ״בראשית״ בגדרה מכין עם מלפפון גרסה מעניינת של קוקטייל ג׳ין & טוניק. פשוט מוסיפים לתוך הכוס עם הקוקטייל מלפפון, ליים, טימין ופלפל חריף. ואם כבר מדברים על הקוקטיילים, מלפפון יתאים מאוד לקישוט ויוסיף רעננות לבלאדי מרי, וגם ישדרג את קוקטייל המוחיטו.

 

ועכשיו, למתכונים:

 

למעט הימים החמים שעוד נותרו השנה: צזיקי

 

צילום: שאטרסטוק

 

מצרכים:

1 גביע לאבנה

1 מלפפון בינוני

2 שיני שום

חצי צרור שמיר

כף מיץ לימון

מלח, פלפל

להגשה:

מלפפון קצוץ

שמיר

שמן זית

פלפל גרוס

 

ההכנה:

1. טוחנים הכל במעבד מזון בפולסים עדינים.

2. טועמים ומתקנים תיבול, מקשטים ומגישים.

 

המתכון באדיבות השף אורי ארנולד

 

וגם: מרק יוגורט בולגרי קר

 

צילום: שאטרסטוק

 

מצרכים (למנה אחת):

250 מ״ל רוויון

1 מלפפון טרי

מלח ופלפל

שמיר

שמן זית

קרוטונים לסלט (אם רוצים)

בצל ירוק או עירית קצוצה (אם אוהבים)

 

ההכנה:

1. שופכים את הרוויון לצלחת.

2. מוסיפים את המלפפון חתוך דק.

3. מזלפים מעל שמן זית איכותי, ממליחים, מפלפלים לפי הטעם.

4. מוסיפים שמיר קצוץ ומעל בצל ירוק וקרוטונים.

5. מערבבים ומגישים.ֿ

 

* גרסה נוספת למרק יוגורט קר עם מלפפונים: שמים בבלנדר שן שום, חופן שמיר טרי, יוגורט חמצמץ ומלח, טוחנים את הכול יחד ומגישים.

 

לאוהבי החמוצים: מלפפונים מלוחים

 

צילום: לין לוי

 

מצרכים:

1 ק"ג מלפפונים קטנים

צרור שמיר

5 שיני שום חצויים לשניים

2 כפות חומץ בן יין

70 גרם מלח גס

3 עלי דפנה

חופן פלפל שחור אנגלי

אם אוהבים פיקנטי: ¾ פלפל שאטה

 

ההכנה:

1. מסדרים בחלק התחתון של הצנצנת שמיר ושום.

2. מרתיחים בסיר ליטר וחצי מים, מוסיפים את המלח, עלי הדפנה, הפלפל האנגלי ואם רוצים, גם את הפלפל החריף.

3. מצננים את הנוזל עד לטמפרטורת החדר.

4. מורידים מהמלפפונים את הקצוות - אבל רק מילימטר, לא יותר מזה.

5. מסדרים את המלפפונים בצנצנת כך שהם עומדים, ושופכים עליהם את הנוזל המצונן. מעל זה שופכים את החומץ.

* המלפפונים מוכנים כשהם מחליפים צבע.

 

המתכון של שאול עברון (ז״ל), שהיה הבעלים של מסעדת ״יועזר בר יין״

 

לרענון: סלט מלפפונים

 

צילום: רלי לב

 

מצרכים (ל-10 מנות):

5 מלפפונים ירוקים 

חצי קילו גמבה

1 בצל לבן 

חצי חבילת שמיר

שמן זית לפי העין

חומץ לפי הטעם

מלח וסוכר לפי הטעם

 

ההכנה:

1. שוטפים את המלפפונים ופורסים לחצאי פרוסות דקות.

2. חותכים את הגמבה לרצועות דקות.

3. חותכים בצל לבן מקולף לפרוסות דקות.

4. שוטפים את השמיר וקוצצים.

5. מערבבים בקערה את כל הירקות

6. מכינים בקערה נפרדת את הרוטב: מערבבים שמן זית, חומץ, מלח וסוכר ושופכים לפני ההגשה על הירקות.

 

המתכון באדיבות מסעדת קיטון

 

ההפתעה: מלפפונים ממולאים עם ביצים קשות ומיונז

 

צילום: לין לוי

 

מצרכים (ל-2 מנות):

מלפפון אחד

2 ביצים קשות

¾ כף מיונז

מלח, פלפל, זעתר

 

ההכנה:

1. חותכים את הביצים דק, ממליחים ומערבבים עם מיונז.

2. מצננים כחצי שעה לספיגה והתייצבות.

3. חותכים את המלפפון לשניים ומרוקנים עם התכולה שלו.

4. ממלאים כל סירת מלפפון עם תערובת ביצים, ומעל מפזרים קצת זעתר.

 

או לה לה: מתכונים מהמטבח הצרפתי

המתוק והמלוח: שני מתכוני טארט טאטן

כמו באיטליה: כך תכינו פוקאצ'ה וקלצונה בבית

מתוק התפוח: כל הסיבות לאכול תפוחים

 

הצטרפו לקבוצת האוכל של מוטק'ה

0  תגובות 1 אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

הרבה יותר מקובה: מתכונים מהמטבח הכורדי
כשמדברים על אוכל כורדי, הדבר הראשון שעולה לראש הוא קובה – אותה קציצה טעימה ומפורסמת שאפשר להכין בגרסאות...
לקריאת הכתבה
עונת המלפפונים
  עונת המלפפונים נחשבת בשיא הקיץ, אבל גם עכשיו אפשר למצוא מלפפונים עסיסיים וטעימים, מלאי מיץ וגרעינים....
לקריאת הכתבה
מה אוכלים בסוכה? טאפאס!
חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה