חזרה לבריאות טובה

עידן המסכים: כך תשמרו על העיניים

בעידן הדיגיטלי קשה להימנע משימוש רב במסכים, שעלולים לגרום נזק לעינינו. רופא עיניים ואופטומטריסטית קלינית מסבירים מהן הסכנות, למה נשים סובלות יותר, ואיך נוכל להגן על העיניים שלנו. בשיתוף לוכסוויז'ן
חני יודל 21/08/16
עידן המסכים: כך תשמרו על העיניים
ריבוי המסכים גורם לתסמונות של יובש בעין, גרד, תחושת חול ואי נוחות. צילום: Shutterstock

 

 

 

בשיתוף חברת לוכסוויז'ן

 

 

טאבלטים, סמארטפונים, פייסבוק, פורומים, צ'טים, וואטסאפ - החידושים וההמצאות של העידן הדיגיטלי עושים לנו את החיים קלים ומעניינים יותר, אבל גם עלולים להזיק לבריאותינו. או ליתר דיוק – לבריאות העיניים שלנו. להבדיל מאמצעי הטכנולוגיה של העבר, טלוויזיה למשל, שדרשו מאיתנו מיקוד לרחוק, העידן הטכנולוגי הפך את העולם שלנו לקרוב יותר, עם מסכים במרחק של עשרות סנטימטרים בודדים מאיתנו, ולפעמים אף פחות מזה.

 

העבודה מול מסכים קרובים והגלישה הממושכת בסמארטפונים ובטאבלטים חושפות אותנו למאמץ עיניים דיגיטלי (Digital eye strain). כך למשל, אנו נחשפים ביתר שאת לאור הכחול הנמצא במסכים – אנרגיה קצרה בעלת השפעות מזיקות. ארזה פרוכטר, אופטומטריסטית קלינית, חברת ועד מועצת האופטומטריסטים בישראל ובוחנת מטעם משרד הבריאות, מסבירה כי מדובר בחלק מהספקטרום של אור כחול קצר המתקבל בטווחים של 30 ס"מ (פלאפון, אייפד) עד חצי מטר (מחשב נייח). לדבריה, פרט להשפעתו הרעה על השינה שלנו (האור הכחול מעכב את הפרשת המלטונין, הורמון השינה), האור הכחול גורם גם ליובש עיניים.

 

השפעה מזיקה נוספת לעיניים כתוצאה מריבוי המסכים הקרובים בעידן הדיגיטלי היא תסמונת ה-CVS (Computer Vision Syndrome) - תסמונת ראיית מחשב. התסמונת נובעת מהעובדה שהעין לא מצליחה למצוא נקודת מיקוד ברורה בתמונת המסך, המוקרנת באמצעות פיקסלים ולא דרך תמונה רציפה. בעקבות כך, שריר העין משקיע מאמץ רב בניסיון חוזר ונשנה למיקוד, והעומס עליו הולך וגובר ככל שמבלים זמן רב יותר מול המסכים. מאמץ המיקוד, מסבירה פרוכטר, גורם לנו למצמץ הרבה פחות, דבר שמוביל אף הוא לייבוש העין.

 

 

יובש עיניים: מופיע בסביבות גיל 50

 

 טיפות ג'ל או משחות להרטבת העין יסייעו להתמודד עם היובש. צילום: Shutterstock

 

 

"יובש עיניים הוא לא מחלה - זהו דבר טבעי שמופיע עם השנים, בדרך כלל באזור גיל 50, ותלוי גם באורח חייו ובמקצועו של האדם", אומר ד"ר רמי קונט, רופא עיניים. "מי שעובד בחדר סגור עם מזגן או בישיבה ממושכת מול המחשב יסבול כמובן יותר מהתופעה, ויש גם מחלות מסוימות שעלולות לגרום ליובש בעין, דוגמת מחלות אוטואימוניות. יובש בעין מתבטא בתחושה של דקירות וחול בעיניים, גרד ואי נוחות, שגורמים לרצון למצמוץ מוגבר. יובש עיניים עלול להגיע למצב של גירוי ואפילו של דלקות חוזרות".

 

התופעה אמנם אינה נעימה, אך ניתן לטפל בה. "הדרך הטובה ביותר למנוע יובש עיניים היא להישאר צעיר לנצח, אך מכיוון שזה בלתי אפשרי, הפתרון הוא טיפות ג'ל או משחות להרטבת העין למנוע התייבשות", אומר ד"ר קונט. ארזה פרוכטר מוסיפה, כי הטיפות המומלצות ביותר הן אלה המכילות חומרי סיכה רבים בשילוב חומצה היאלורונית, שמשהים את חומרי הסיכה בעין. ד"ר קונט מציין, כי מי ששוהה זמן רב מול המסכים צריך לעשות זאת במצב הנוח ביותר האפשרי: "אם הוא זקוק למשקפי ראייה, כדאי שירכיב משקפיים המותאמים לראייה במוקדים משתנים כמו משקפי מולטיפוקל, וחשוב גם לבדוק את מיקוד הראייה אצל אופטומטריסט – לוודא שלא נפגעה היכולת למקד את שתי העיניים על אותה הנקודה מבלי להתעייף".

 

 

כ-64% מבני ה-50 פלוס מדווחים על מאמץ עיניים דיגיטלי

 

 65% מעבירים יותר מחמש שעות מול מכשיר דיגיטלי מדי יום. צילום: Shutterstock

 

 

 

דו"ח שפורסם לאחרונה על ידי מגזין ה- vision council בארה"ב, חושף נתונים מעניינים על אודות הרגלי הראייה והמאמץ המופעל על העיניים שלנו בעידן הדיגיטלי. כך למשל, מהדו"ח עולה כי 66% מהנשים והגברים בשנות ה- 40 לחייהם חווים סימפטום אחד או יותר של מאמץ עיניים דיגיטלי. 65% מעבירים יותר מחמש שעות מול מכשיר דיגיטלי מדי יום, ובכך מעלים את הסיכון לסבול מתסמיני מאמץ העיניים הדיגיטלי, כגון יובש עיניים.

 

בני ה-50 פלוס הם הראשונים שהתרגלו לשלב את האמצעים הדיגיטליים בחייהם, ובעיקר את המחשב הביתי. רובם עושים שימוש במחשבים נייחים וניידים כמכשיר העיקרי, כאשר 63.9% מהם מדווחים על סימפטומים של מאמץ עיניים דיגיטלי.

 

 

למה נשים סובלות יותר מגברים?

 

 שינויים הורמונליים אצל נשים, דוגמת אלה המתרחשים בגיל המעבר, משפיעים לרעה על ייצור הדמעות. צילום: Shutterstock

 

 

 

בני ה-60 פלוס מייצגים את הדמוגרפיה הגדולה ביותר ברשת החברתית הפופולרית פייסבוק. בגלל המחויבות שלהם לבריאות ולאיכות החיים, הם גם הראשונים שמתעדכנים במידע רפואי דרך האמצעים הדיגיטליים. מהדו"ח עולה, כי 37% מהם משתמשים למעלה מחמש שעות ביום במכשירים דיגיטליים. הם יעדיפו להיעזר במחשב הנייח או הנייד שלהם כדי להשיג הנחיות הגעה למיקומים שונים (55%), למצוא מתכון ברשת (61%), לבצע מחקר (84%), להתעדכן במדיה חברתית (59%) ולשחק משחקים (21%).

 

עובדה מעניינת נוספת, עליה מצביעים גם ארזה פרוכטר וגם ד"ר קונט, היא כי נשים סובלות יותר מיובש עיניים מאשר גברים. הסיבה לכך היא שינויים הורמונאליים שעוברות הנשים, כגון נטילת גלולות מסוגים שונים, הריון, ובגיל המבוגר יותר – שינויי גיל המעבר. תנודות בהורמונים, מתברר, משפיעות לרעה על מערכת ייצור הדמעות.

 

יובש עיניים עלול להפריע לתפקוד היומיומי, ופרט לשימוש במסכים השונים, הוא עלול להקשות על פעולות כגון קריאת ספר, נהיגה, וכל פעולה אחרת הדורשת חדות ראייה.

 

 

9 טיפים למניעת עיניים יבשות בעידן הדיגיטלי:

 

 חשוב לעשות הפסקות ולתת לעיניים לנוח ולהתמקד באובייקט מרוחק. צילום: Shutterstock

 

 

 

לטובת מי שעושה שימוש רב במסכים, או במילים אחרות – מי שחי בעידן הדיגיטלי, מספקת פרוכטר מספר טיפים חשובים לשימוש נכון במסכים, למניעת עיניים יבשות:

 

1. הביטו במסכים בקו ישר ולא כלפי מטה. כשמטים את הראש קדימה ולמטה כדי להסתכל בנייד, למשל, אנו מוסיפים לחץ נוסף על העורף, מה שעלול להוביל לסימפטומים של מאמץ עיניים דיגיטלי. לכן יש למקם את המסך במרחק נכון ונוח מאיתנו, קצת מתחת לקו העיניים.

 

2. אל תשבו קרוב מדי למסך המחשב. זוכרים איך גערתם בילדיכם הקטנים כשישבו קרוב מדי למסך הטלוויזיה? הדבר נכון גם לגבי שאר המסכים. כשהטקסט במסך קטן מדי אנחנו נוטים לרכון קדימה לכיוון המסך, ובכך מוסיפים לחץ מוגבר על הגב. המרחק האידיאלי לישיבה מול המחשב הוא מרחק של יד. מתקשים בקריאת הטקסט? תמיד אפשר להגדיל את הפונט.

 

3. התאימו את גובה מסך המחשב. הזזת המסך עלולה לגרום ללחץ מיותר על העורף ועל הגב. הדרך הנכונה היא למקם את המסך ישירות מול הפנים, קצת מתחת לקו העיניים. כתוצאה מכך, העיניים יישארו במצב של רגיעה, שמעודד מצמוץ באופן תדיר.

 

4. למניעת עומס, השתמשו במסגרות משקפיים קלות. משקפיים כבדים עלולים להכביד על העומס ולעורר כאבי ראש, תופעה לא נעימה במיוחד למי שכבר סובל מאי נוחות בעיניים. המותג השוויצרי סוויספלקס, למשל, מייצר משקפי נוחות עם מסגרות קלות במיוחד, פטנטים בלעדיים וטכנולוגיה מהפכנית, המתאימים במיוחד למי שסובל מתופעות של כאבי ראש בישיבה ממושכת מול מסכים. כך למשל, המשקפיים מצוידים ברפידת אף המתאימה את עצמה למבנה האף, ובמבנה עדשות ייחודי, להתאמה מושלמת למבנה הפנים.

 

5. התאימו את תאורת החדר. התאורה סביב המסך מתחרה בתאורת המסך עצמו, ובכך מגדילה את כמות האור הכחול המזיק שחודר לעיניים. צפייה בטלוויזיה או עבודה על המחשב בסביבה חשוכה מוסיפות לחץ על העיניים, שנאלצות כל הזמן להתרגל לשינוי הדרסטי בתאורה. ניתן להימנע מהאור הכחול על ידי משקפיים המותאמים למסכי המחשב. בנוסף, כדי להפחית את הלחץ על העיניים, נסו להתאים את תאורת החדר לתאורה הבהירה ביותר של המסך שלכם.

 

6. קחו פסק זמן. צפייה במסכים במשך זמן ממושך עלולה להפחית את תדירות המצמוצים שלנו, דבר שמגביר את תופעת העין היבשה. יש לשמור על חוק ה- 20-20-20 על מנת להימנע מעיניים יבשות ועייפות: לעצור כל עשרים דקות ולהתבונן במשך עשרים שניות באובייקט המרוחק כשישה מטרים מאיתנו.

 

7. שימוש ב"עדשות דיגיטל" (Digital Lenses). מדובר על עדשות ראייה המצוידות בטכנולוגיה חדשנית להעלמת סנוור מסכים, החוסמת מאור כחול לחדור לעינינו ומונעת עייפות בראייה בזמן הבהייה במסכים. העדשות החדשניות מחלישות באופן מהותי את דיכוי הפרשת המלטונין, ואת החלשת הערנות שמגיעה בעקבות החשיפה לאור הכחול. עדשות אלו מיועדות למרכיבי משקפיים בשנות ה-30-40, הסובלים מרמות שונות של קשיי ראייה, בגלל שימוש רב במסכים במשך שעות רבות.

 

8. שימוש בעדשות מולטיפוקל. לאנשים מבוגרים יותר המרכיבים משקפיים עם עדשות מולטיפוקל, קיים פתרון המתאים לעולם הדיגיטלי: לאחרונה הושק דור חדש של עדשות מולטיפוקל, המצוידות גם הן בטכנולוגית Digital Inside. הטכנולוגיה החדשה מתחשבת בהבדל בין מרחקי הקריאה וזווית הקריאה השונה במכשירים דיגיטליים, לעומת זו שבמדיום המודפס, ומעניקה מענה אמיתי וראייה חדה, נטולת מאמץ עם פוקוס מהיר בין המרחקים השונים.

 

9. מי שמרכיב עדשות מגע - רצוי שירכיב עדשות עם מרכיבי לחות גבוהים, שיעניקו לו לחות ונוחות בהרכבה ממושכת. הפיתוח האחרון הוא של עדשות מגע עם מדרג מים, המאפשר נוחות לעיניים יבשות.

 

"אני ממליץ גם למי שסובל מעיניים יבשות להמשיך לקרוא, לבלות מול המחשב ולעסוק בכל הפעילויות הרגילות - אבל להתאים את הפעילות ליכולת", מסכם ד"ר קונט. "לא לוותר, הפעילות השגרתית לא תחמיר את התופעה - להפך. זה כמו הליכה - אולי אדם בן 70 לא ילך כמו בן 30, אבל הוא כן צריך להמשיך להיות פעיל. אותו הדבר עם העיניים, זו התעמלות לכל דבר - אנחנו מאמנים את העיניים ואת המוח. אם מזניחים את המערכת, היא מתנוונת".

 [#middleBanner] 

 

לפרטים נוספים לחצו כאן

 

 

לכתבות נוספות בנושא בריאות העין

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה!

תגובות  2  אהבו 

כתבה מומלצת במיוחד לכל אנשי המסך שבינינו. כמה זה חשוב לשמור על העיניים אין לכם מושג. ...
כתבה מומלצת במיוחד לכל אנשי המסך שבינינו. כמה זה חשוב לשמור על העיניים אין לכם מושג. 
01/08/18
כתבה מעולה. תודה רבה. עכשיו נכדי לומדים שני קורסים שעובדים בהם הרבה עם מחשבי. האחד לומד לימודי סייבר. השניה לומדת קורס לימודי עיצוב פנים. בסה"כ שניהם די מרוצים. שלחתי לשניהם קישור לכתבה...
כתבה מעולה. תודה רבה. עכשיו נכדי לומדים שני קורסים שעובדים בהם הרבה עם מחשבי. האחד לומד לימודי סייבר. השניה לומדת קורס לימודי עיצוב פנים. בסה"כ שניהם די מרוצים. שלחתי לשניהם קישור לכתבה
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פותח עיניים: הטיפול הרב תחומי בסוכרת והקשר למחלות רשתית העין

ד"ר עומר טרביצקי, סגן מנהל מערך עיניים באיכילוב ומנהל מרכז המקולה, משוחח עם ד"ר ליאת ברזילי יוסף,...

לקריאת הכתבה
פותח עיניים: בינה מלאכותית ומחלות רשתית – האמנם?

ד"ר עומר טרביצקי, סגן מנהל מערך עיניים באיכילוב ומנהל מרכז המקולה, מארח בפודקאסט "פותח עיניים" את פרופ' ענת...

לקריאת הכתבה
פותח עיניים: ניוון מקולרי גילי רטוב - כל מה שחדש בהתמודדות עם המחלה

ד"ר עומר טרביצקי, סגן מנהל מערך עיניים באיכילוב ומנהל מרכז המקולה, מארח בפודקאסט "פותח עיניים" את ד"ר שירי...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה