על יין וירידה במשקל (1)
האם לשתיית יין השפעה על משקלנו? מהן ההשלכות של צריכה קבועה של משקאות אלכוהוליים? האם צריכתם לאורך זמן גם בכמות הנחשבת לסבירה מאפשרת שמירה על משקל תקין? כל התשובות לפנינו.
ד"ר אסנת רזיאל
19/09/08

אלכוהול הוא שם כולל למשקאות חריפים המכילים תרכובת של אתנול שהינו תרכובת אורגנית המהוה את הכוהל הפשוט ביותר. אתנול מצוי בכל המשקאות החריפים והוא זה המקנה להם את השפעתם הפיזיולוגית על גוף האדם. הדומיננטיות הרבה של האתנול בקרב משפחת הכוהליים, וכן ההשפעה הרבה של המשקאות החריפים על תרבות הצריכה, הביאו לכינוי הכללי בשם "כוהל", או "אלכוהול" כמיצג מרכזי של משפחת הכוהליים.
שתית יין ומשקאות אלכוהוליים משרה לרוב על השותים הרגשה של רוגע והתעלות אופורית של מצב הרוח. מסורת השתייה וסוגי המשקאות האהובים משתנים בין עמים, אבל כמעט לכל פלח אוכלוסיה יש נוהגים משלו, משקאות מועדפים וזמני שתייה וחגיגה מסורתיים.
שתיית יין בעת העתיקה
עדויות לשתיית יין במזרח הקדום נמצאות בשפע בספרי ההיסטוריה: כדי חרס עתיקים, בתי בד ויקבים עתיקים נמצאים בשרידים ארכיאולוגים רבים. השרידים הקדומים ביותר של משקה חריף עצמו נמצאו בכד יין מצרי עתיק. ליין היה תפקיד חשוב בחיי הפולחן במצריים העתיקה: ציורים של כדי יין נמצאים בתוך קברי הפרעונים, כמו גם כדים קדומים להגשתו, בעת המסע בעולם הבא של המלכים. גם התנ"ך מתייחס לתהליך השתייה כטקס דתי ואל היין כמשקה "המשמח לבב אנוש". היוונים והרומאים אהבו מאד לשתות משקאות אלכוהוליים והמיתולוגיה היוונית אף קבעה אל ייחודי לכך: דיוניסוס, אשר סביב פולחנו נקבעו משתאות מפוארים שכללו שתיית יין וסוגי אלכוהול אחרים. בימים קדומים נהגו ליחס למשקאות אלכוהולים סגולות של חוכמה ואומץ ואף קישרו בין שתייתם לבין פוריות מוגברת.

יתרונות ונזקים בשתיית יין
כיום ידוע כי צריכה מתונה של יין מקטינה את הסיכון למחלות לב. לעומת זאת, צריכה מוגברת של יין גורמת לנזקים רבים: 1. אלכוהול גורם להתרחבות כלי הדם. הדבר מוביל תחילה לתחושת חום, אך לאחר מכן, במיוחד במזג אויר קר, חלה ירידה ניכרת בחום הגוף, אשר עשויה במקרים קיצוניים להביא להיפוטרמיה ומוות. 2. האלכוהול גורם גם לנזק עצבי המתבטא בהפרעות בזיכרון, בדיבור ובמצב הרוח. 3. בטווח הארוך שתיית אלכוהול פוגעת בכבד ועשויה להוביל לשחמת הכבד. 4. שתית אלכוהול גם מביאה לצרבת, עליה בחומציות הקיבה ונטיה ליצירת כיבים.
השפעת היין על המשקל
גרם אחד של אלכוהול משמעותו 7 קלוריות - בהשואה ל-4 קלוריות לגרם פחמימות או חלבונים ו- 9 קלוריות לגרם שומן. שתיה מופרזת מעמיסה קלוריות עודפות ועשויה לתרום להשמנה ניכרת. המסקנה ברורה שהקפדה על צריכה נורמטיבית של אלכוהול, מבלי לגלוש לקיצוניות, יכולה לסייע לנו ליהנות מיתרונותיו, מבלי לפגוע בבריאותנו ובמשקלנו. הפרזה בשתיית אלכוהול תביא לשינויי התנהגות, לפגיעה בבריאות ולהשמנה.
עוד על תזונה בגיל המבוגר
תזונה לגיל הזהב
נשים מבוגרות יוכלו לחיות יותר אם... ישתו יין
הקשר בין תזונה נכונה לתפקוד מיני
מחקר חדש מאשש: בשר אדום מעלה הסיכון לסרטן
שמן דגים עשוי למנוע בעיות זיכרון
על חשיבות הסידן בגיל הזהב
נשנושים בין הארוחות: אידיאליים לגיל הזהב
שתיית יין כתרופה לדלקת פרקים
מיץ חמוציות עוזר לרפא אולקוס
תזונה דלת שומן מונעת חזרה של סרטן השד
40 טיפים לבישול ואכילה בריאים בגיל הזהב
שתיית תה על בסיס יומי מסייעת ללב
דגנים מלאים מורידים לחץ דםד אצל נשים
תזונה ים-תיכונית מונעת אלצהיימר
טיפים לתזונה דלת כולסטרול לגיל הזהב
תזונה עשירה בפחמימות = חשיבה מהירה יותר
האבוקדו מציל חיים
רוצים להאריך ימים? תאכלו אוכל ים-תיכוני
תזונה נכונה לבעלי עודף כולסטרול וסוכרת
המדריך המלא לתזונה מונעת בגיל הזהב
מי אמר שדיאטה דלת שומן טובה לבריאות?
יין אדום מפחית את סיכוני ההשמנה
מחקר בעכברים שהואבסו בדיאטה מסוכנת ועתירת שומנים, הראה כי אלו מהם שקיבלו בנוסף את אחד ממרכיבי היין האדום, הצליחו להמשיך ולזלול - וגם לשמור על בריאותם. איגוד רופאי הלב בארה"ב אמנם איננו ממליץ להתחיל ולשתות אלכוהול כדי למנוע מחלות לב ועורקים, אבל תוצאותיו של מחקר זה מפתות לעשות זאת יותר מתמיד. על פי המחקר, שנערך באוניברסיטת "הארוורד" בארה"ב והתפרסם בשנת 2006 בכתב העת היוקרתי Nature, רכיב טבעי שנמצא ביין אדום ונקרא רזברטרול (resveratrol), מצליח "לתקן" את ההשפעה השלילית של השומנים העודפים על כלי הדם, ואפילו להאריך את החיים. במחקר הואבסה קבוצה של עכברים בדיאטה עשירה בקלוריות ועתירת שומנים רוויים השקולה אצל בני אדם לאכילת עוגת קרם שלמה כל ארוחה, מידי יום ביומו. אותם עכברים סבלו מהשמנת יתר חולנית, הכבד שלהם הפך שומני, הם פיתחו מחלות לב ועורקים קשות ומתו בדמי ימיהם. אבל החוקרים לא הסתפקו בכך, ונתנו את אותה דיאטה מסוכנת גם לקבוצת עכברים שנייה, הפעם בתוספת הרזברטרול, נוגד החמצון הטבעי המנטרל את פעילותם המחמצנת והמזיקה של הרדיקלים החופשיים, ונמצא בין היתר ביין אדום. להפתעתם, למרות שגם מימדי גופם של עכברי הקבוצה השנייה תפחו מאוד והם סבלו מהשמנת יתר - כל מדדי הבריאות שלהם היו תקינים, הכבד שלהם היה נורמלי לחלוטין, והם האריכו ימים בדיוק כמו עכברים רגילים הנהנים ממשקל גוף תקין, ולא סבלו ממחלות לב או טרשת עורקים. "כעבור 6 חודשי ניסוי", סיפר רפאל דה-קאבו, מהמכון הלאומי להזדקנות בארה"ב, "הרזברטרול פשוט הצליח לנטרל את כל ההשפעות השליליות של הדיאטה עתירת הקלוריות והשומנים על גופם של העכברים". מוביל המחקר, פרופ' דייויד סינקלייר מ"הארוורד", ציין כי החומר הפעיל שבענבים "הצליח לשנות את חילוף החומרים של העכברים, בצורה כזאת שהגנה עליהם מפני תופעות הלוואי החמורות של ההשמנה". הוא הוסיף כי יש צורך במחקרים נוספים, כדי שגם בני אדם יוכלו להנות מהשפעתו המיטיבה של החומר. הרזברטרול נמצא בקליפה ובזרעים של ענבים - אך עדיין לא ידוע אם שתיית כוסית של יין אדום מקנה יתרונות בריאותיים ממשיים. נוסף על ענבים, אפשר למצוא את החומר החשוב הזה גם בפירות גרגריים ובבוטנים. מחקרים אחרים שנערכו עליו, הוכיחו כי אכילת בוטנים פעמיים בשבוע יכולה להפחית משמעותית אצל בני אדם את הסיכוי לפתח את סרטן המעי הגס ואת סרטן פי הטבעת. במחקרים נוספים נמצא כי רזברטרול מאט את התפתחות מחלת האלצהיימר, ויכול אפילו למנוע את התפתחותה.

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תזונה נכונה
פורום תזונה ודיאטה
פורום תזונה קלינית
שתיית יין בעת העתיקה
עדויות לשתיית יין במזרח הקדום נמצאות בשפע בספרי ההיסטוריה: כדי חרס עתיקים, בתי בד ויקבים עתיקים נמצאים בשרידים ארכיאולוגים רבים. השרידים הקדומים ביותר של משקה חריף עצמו נמצאו בכד יין מצרי עתיק. ליין היה תפקיד חשוב בחיי הפולחן במצריים העתיקה: ציורים של כדי יין נמצאים בתוך קברי הפרעונים, כמו גם כדים קדומים להגשתו, בעת המסע בעולם הבא של המלכים. גם התנ"ך מתייחס לתהליך השתייה כטקס דתי ואל היין כמשקה "המשמח לבב אנוש". היוונים והרומאים אהבו מאד לשתות משקאות אלכוהוליים והמיתולוגיה היוונית אף קבעה אל ייחודי לכך: דיוניסוס, אשר סביב פולחנו נקבעו משתאות מפוארים שכללו שתיית יין וסוגי אלכוהול אחרים. בימים קדומים נהגו ליחס למשקאות אלכוהולים סגולות של חוכמה ואומץ ואף קישרו בין שתייתם לבין פוריות מוגברת.

יתרונות ונזקים בשתיית יין
כיום ידוע כי צריכה מתונה של יין מקטינה את הסיכון למחלות לב. לעומת זאת, צריכה מוגברת של יין גורמת לנזקים רבים: 1. אלכוהול גורם להתרחבות כלי הדם. הדבר מוביל תחילה לתחושת חום, אך לאחר מכן, במיוחד במזג אויר קר, חלה ירידה ניכרת בחום הגוף, אשר עשויה במקרים קיצוניים להביא להיפוטרמיה ומוות. 2. האלכוהול גורם גם לנזק עצבי המתבטא בהפרעות בזיכרון, בדיבור ובמצב הרוח. 3. בטווח הארוך שתיית אלכוהול פוגעת בכבד ועשויה להוביל לשחמת הכבד. 4. שתית אלכוהול גם מביאה לצרבת, עליה בחומציות הקיבה ונטיה ליצירת כיבים.
השפעת היין על המשקל
גרם אחד של אלכוהול משמעותו 7 קלוריות - בהשואה ל-4 קלוריות לגרם פחמימות או חלבונים ו- 9 קלוריות לגרם שומן. שתיה מופרזת מעמיסה קלוריות עודפות ועשויה לתרום להשמנה ניכרת. המסקנה ברורה שהקפדה על צריכה נורמטיבית של אלכוהול, מבלי לגלוש לקיצוניות, יכולה לסייע לנו ליהנות מיתרונותיו, מבלי לפגוע בבריאותנו ובמשקלנו. הפרזה בשתיית אלכוהול תביא לשינויי התנהגות, לפגיעה בבריאות ולהשמנה.
עוד על תזונה בגיל המבוגר
תזונה לגיל הזהב
נשים מבוגרות יוכלו לחיות יותר אם... ישתו יין
הקשר בין תזונה נכונה לתפקוד מיני
מחקר חדש מאשש: בשר אדום מעלה הסיכון לסרטן
שמן דגים עשוי למנוע בעיות זיכרון
על חשיבות הסידן בגיל הזהב
נשנושים בין הארוחות: אידיאליים לגיל הזהב
שתיית יין כתרופה לדלקת פרקים
מיץ חמוציות עוזר לרפא אולקוס
תזונה דלת שומן מונעת חזרה של סרטן השד
40 טיפים לבישול ואכילה בריאים בגיל הזהב
שתיית תה על בסיס יומי מסייעת ללב
דגנים מלאים מורידים לחץ דםד אצל נשים
תזונה ים-תיכונית מונעת אלצהיימר
טיפים לתזונה דלת כולסטרול לגיל הזהב
תזונה עשירה בפחמימות = חשיבה מהירה יותר
האבוקדו מציל חיים
רוצים להאריך ימים? תאכלו אוכל ים-תיכוני
תזונה נכונה לבעלי עודף כולסטרול וסוכרת
המדריך המלא לתזונה מונעת בגיל הזהב
מי אמר שדיאטה דלת שומן טובה לבריאות?
יין אדום מפחית את סיכוני ההשמנה
מחקר בעכברים שהואבסו בדיאטה מסוכנת ועתירת שומנים, הראה כי אלו מהם שקיבלו בנוסף את אחד ממרכיבי היין האדום, הצליחו להמשיך ולזלול - וגם לשמור על בריאותם. איגוד רופאי הלב בארה"ב אמנם איננו ממליץ להתחיל ולשתות אלכוהול כדי למנוע מחלות לב ועורקים, אבל תוצאותיו של מחקר זה מפתות לעשות זאת יותר מתמיד. על פי המחקר, שנערך באוניברסיטת "הארוורד" בארה"ב והתפרסם בשנת 2006 בכתב העת היוקרתי Nature, רכיב טבעי שנמצא ביין אדום ונקרא רזברטרול (resveratrol), מצליח "לתקן" את ההשפעה השלילית של השומנים העודפים על כלי הדם, ואפילו להאריך את החיים. במחקר הואבסה קבוצה של עכברים בדיאטה עשירה בקלוריות ועתירת שומנים רוויים השקולה אצל בני אדם לאכילת עוגת קרם שלמה כל ארוחה, מידי יום ביומו. אותם עכברים סבלו מהשמנת יתר חולנית, הכבד שלהם הפך שומני, הם פיתחו מחלות לב ועורקים קשות ומתו בדמי ימיהם. אבל החוקרים לא הסתפקו בכך, ונתנו את אותה דיאטה מסוכנת גם לקבוצת עכברים שנייה, הפעם בתוספת הרזברטרול, נוגד החמצון הטבעי המנטרל את פעילותם המחמצנת והמזיקה של הרדיקלים החופשיים, ונמצא בין היתר ביין אדום. להפתעתם, למרות שגם מימדי גופם של עכברי הקבוצה השנייה תפחו מאוד והם סבלו מהשמנת יתר - כל מדדי הבריאות שלהם היו תקינים, הכבד שלהם היה נורמלי לחלוטין, והם האריכו ימים בדיוק כמו עכברים רגילים הנהנים ממשקל גוף תקין, ולא סבלו ממחלות לב או טרשת עורקים. "כעבור 6 חודשי ניסוי", סיפר רפאל דה-קאבו, מהמכון הלאומי להזדקנות בארה"ב, "הרזברטרול פשוט הצליח לנטרל את כל ההשפעות השליליות של הדיאטה עתירת הקלוריות והשומנים על גופם של העכברים". מוביל המחקר, פרופ' דייויד סינקלייר מ"הארוורד", ציין כי החומר הפעיל שבענבים "הצליח לשנות את חילוף החומרים של העכברים, בצורה כזאת שהגנה עליהם מפני תופעות הלוואי החמורות של ההשמנה". הוא הוסיף כי יש צורך במחקרים נוספים, כדי שגם בני אדם יוכלו להנות מהשפעתו המיטיבה של החומר. הרזברטרול נמצא בקליפה ובזרעים של ענבים - אך עדיין לא ידוע אם שתיית כוסית של יין אדום מקנה יתרונות בריאותיים ממשיים. נוסף על ענבים, אפשר למצוא את החומר החשוב הזה גם בפירות גרגריים ובבוטנים. מחקרים אחרים שנערכו עליו, הוכיחו כי אכילת בוטנים פעמיים בשבוע יכולה להפחית משמעותית אצל בני אדם את הסיכוי לפתח את סרטן המעי הגס ואת סרטן פי הטבעת. במחקרים נוספים נמצא כי רזברטרול מאט את התפתחות מחלת האלצהיימר, ויכול אפילו למנוע את התפתחותה.

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תזונה נכונה
פורום תזונה ודיאטה
פורום תזונה קלינית
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
על האש: המדריך המלא למנפנפים
מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות