חזרה לבריאות טובה

על סיבים תזונתיים ואירועים מוחיים

כיצד משפיעה התזונה שלנו, ובמיוחד סוג הפחמימות שאנו אוכלים, על היווצרות קרישי דם ואירועים מוחיים
אורנית יונה 10/06/13
על סיבים תזונתיים ואירועים מוחיים

צילום: Shutterstock 

 

שבץ מוחי הוא הסיבה העיקרית לנכות תפקודית אצל מבוגרים והסיבה השנייה למוות בעולם. אחד הגורמים לשבץ מוחי הוא היווצרות של קריש דם הנודד למוח, חוסם כלי דם קטנים וגורם לאי אספקת חמצן לאזור מסוים במוח ולפגיעה באותו אזור. הפגיעה של אזורים מסוימים במוח מביאה לשינויים בתפקוד, בדיבור, בשליטה באיברים שונים, בזיכרון ובפונקציות נוספות בהתאם לאזור הנפגע.

 

כיצד נוצרים קרישי הדם?

 

קריש דם נוצר בתהליך של טרשת עורקים. כתוצאה משחיקת כלי הדם קיימת הסננה של כולסטרול, הגורמת לדלקת בדופן כלי הדם וליצירת קריש דם. כל גורם אשר משפיע על החלשת כלי הדם מעודד יצירת קרישי דם, בין אם מדובר בלחץ דם גבוה, סוכרת, כולסטרול גבוה בדם או שומנים מסוג טריגליצרידים הנוצרים מעודף שומן וסוכר בתפריט. לכן תפקיד התזונה במניעת היווצרות קרישי הדם הוא קריטי.

 

כיצד סוג הפחמימות משפיע על מניעת אירוע מוחי?

 

1. עלייה בטריגליצרידים - טריגליצרידים הם שומנים הקשורים לשלד סוכרי. כאשר הם עולים בדם הם עלולים להגביר את טרשת העורקים ואת הדלקת. הם עולים בדם כתוצאה מצריכת עודפת של שומן וסוכר, בייחוד סוכר פירות וסוכר שולחני. הגברת הסיבים בתפריט מלחמים מלאים, דגנים מלאים וירקות, מביאה לשובע ומפחיתה את כמויות הפחמימה הנצרכות. בכך היא מורידה את הטריגליצרידים ומסייעת במניעת יצירה של קרישי דם.

 

2. עלייה בסוכר בדם - עודף סוכר בדם נקשר לחלבון ויוצר חלבון מסוכרר אשר פוגע בכלי הדם. לכן במצב של סוכרת לא מאוזנת קיימת פגיעה קבועה בכלי הדם ויצירת דלקת. צריכת סיבים תזונתיים מאטה את ספיגת הסוכר במעי ומורידה את רמות הסוכר בדם.


3. תנגודת לאינסולין ויצירת דלקת - פחמימות פשוטות ומעובדות נספגות מהר יותר מאשר דגנים מלאים ופחמימות מורכבות. הספיגה המהירה של הסוכר גורמת לעלייה מהירה של האינסולין בדם, ועם הזמן עלולה לגרום לכך שהגוף יתעלם מנוכחות האינסולין וייווצר מצב של תנגודת לאינסולין. תנגודת לאינסולין מקושרת ליצירת מתווכי דלקת ועלולה להגביר את הדלקת בגוף, ומכאן את היווצרות קרישי הדם.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 

4. ויטמינים ומינרלים כנוגדי חמצון - דגנים מלאים כמו לחם מלא, אורז מלא, קינואה, קורנפלקס מדגנים מלאים, ירקות ופירות מכילים שפע סיבים תזונתיים, מאחר שהם נאכלים עם קליפתם. בנוסף, בקליפת הדגנים נמצאים גם רוב הוויטמינים והמינרלים בצמח וגם נוגדי חמצון נוספים אשר מפחיתים את חמצון הכולסטרול, את שקיעתו ואת הפגיעה בעורקים ובכלי הדם.


5. עודף משקל כתוצאה מעודף פחמימות - עודף משקל, בייחוד באזור הבטן, גורם ליצירת מתווכי דלקת ולעלייה בסיכון לטרשת עורקים. צריכת סיבים תזונתיים אשר משרה תחושת שובע תורמת לשמירה על משקל תקין ומפחיתה את גורמי הסיכון לאירוע מוחי.

 

במחקר שפורסם ב- 2004 בקרב 78,779 נשים בארצות הברית נמצא כי צריכה עודפת של פחמימות מעובדות קשורה לעלייה בסיכון ללקות בשבץ מדמם, במיוחד בקרב נשים סובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר. בנוסף, צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים מדגנים קשורה לסיכון נמוך יותר של שבץ משני הסוגים.

 

מכאן, ניתן להסיק כי צריכת סיבים תזונתיים בתפריט מאוזן תורמת להורדת הסיכון ללקות באירוע מוחי דרך מנגנונים רבים, וכי צריכה עודפת של פחמימות פשוטות ומזוקקות עלולה להגביר את הסיכון לשבץ מוחי.

 

אורנית יונה היא דיאטנית קלינית בסטודיו C, סניף רמת גן

 

עוד על סיבים תזונתיים:

כל יום והסיבים שלו

 

לפורום תזונה: לחצו  

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה