על סיבים תזונתיים ואירועים מוחיים

צילום: Shutterstock
שבץ מוחי הוא הסיבה העיקרית לנכות תפקודית אצל מבוגרים והסיבה השנייה למוות בעולם. אחד הגורמים לשבץ מוחי הוא היווצרות של קריש דם הנודד למוח, חוסם כלי דם קטנים וגורם לאי אספקת חמצן לאזור מסוים במוח ולפגיעה באותו אזור. הפגיעה של אזורים מסוימים במוח מביאה לשינויים בתפקוד, בדיבור, בשליטה באיברים שונים, בזיכרון ובפונקציות נוספות בהתאם לאזור הנפגע.
כיצד נוצרים קרישי הדם?
קריש דם נוצר בתהליך של טרשת עורקים. כתוצאה משחיקת כלי הדם קיימת הסננה של כולסטרול, הגורמת לדלקת בדופן כלי הדם וליצירת קריש דם. כל גורם אשר משפיע על החלשת כלי הדם מעודד יצירת קרישי דם, בין אם מדובר בלחץ דם גבוה, סוכרת, כולסטרול גבוה בדם או שומנים מסוג טריגליצרידים הנוצרים מעודף שומן וסוכר בתפריט. לכן תפקיד התזונה במניעת היווצרות קרישי הדם הוא קריטי.
כיצד סוג הפחמימות משפיע על מניעת אירוע מוחי?
1. עלייה בטריגליצרידים - טריגליצרידים הם שומנים הקשורים לשלד סוכרי. כאשר הם עולים בדם הם עלולים להגביר את טרשת העורקים ואת הדלקת. הם עולים בדם כתוצאה מצריכת עודפת של שומן וסוכר, בייחוד סוכר פירות וסוכר שולחני. הגברת הסיבים בתפריט מלחמים מלאים, דגנים מלאים וירקות, מביאה לשובע ומפחיתה את כמויות הפחמימה הנצרכות. בכך היא מורידה את הטריגליצרידים ומסייעת במניעת יצירה של קרישי דם.
2. עלייה בסוכר בדם - עודף סוכר בדם נקשר לחלבון ויוצר חלבון מסוכרר אשר פוגע בכלי הדם. לכן במצב של סוכרת לא מאוזנת קיימת פגיעה קבועה בכלי הדם ויצירת דלקת. צריכת סיבים תזונתיים מאטה את ספיגת הסוכר במעי ומורידה את רמות הסוכר בדם.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
4. ויטמינים ומינרלים כנוגדי חמצון - דגנים מלאים כמו לחם מלא, אורז מלא, קינואה, קורנפלקס מדגנים מלאים, ירקות ופירות מכילים שפע סיבים תזונתיים, מאחר שהם נאכלים עם קליפתם. בנוסף, בקליפת הדגנים נמצאים גם רוב הוויטמינים והמינרלים בצמח וגם נוגדי חמצון נוספים אשר מפחיתים את חמצון הכולסטרול, את שקיעתו ואת הפגיעה בעורקים ובכלי הדם.
במחקר שפורסם ב- 2004 בקרב 78,779 נשים בארצות הברית נמצא כי צריכה עודפת של פחמימות מעובדות קשורה לעלייה בסיכון ללקות בשבץ מדמם, במיוחד בקרב נשים סובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר. בנוסף, צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים מדגנים קשורה לסיכון נמוך יותר של שבץ משני הסוגים.
מכאן, ניתן להסיק כי צריכת סיבים תזונתיים בתפריט מאוזן תורמת להורדת הסיכון ללקות באירוע מוחי דרך מנגנונים רבים, וכי צריכה עודפת של פחמימות פשוטות ומזוקקות עלולה להגביר את הסיכון לשבץ מוחי.
אורנית יונה היא דיאטנית קלינית בסטודיו C, סניף רמת גן
עוד על סיבים תזונתיים:
לפורום תזונה: לחצו |
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...