על רשות המיסים להחזיר מיליארדים לציבור

במשך 3 שנים גבתה רשות המיסים מהציבור מס של מיליארדי שקלים בגביית יתר, אך לא הודיעה על כך ולא עשתה דבר על מנת להחזיר את הכסף לידי הציבור. כך עולה מדוח מבקר המדינה השנתי שפורסם אמש (רביעי). עוד עולה מהדוח, כי קיימים פגמים חמורים בכל הנוגע למיצוי זכויות הציבור בתחום המיסים, ולשירות שניתן ברשות המיסים לתושבים.
הממצאים מטרידים, ומלמדים על רשות שמתהדרת בייעול הגבייה מהאזרחים, כאשר לא תמיד מדובר בגביית מס אמת. כשהאזרח משלם יותר מדי, על פי דוח המבקר, רשות המיסים לא טורחת לעדכן אותו על כך, ו"שומרת" את הכסף בקופת המדינה.
מי שנפל קורבן לגביית יתר זו של מיליארדי שקלים הם העובדים השכירים, שעבדו רק חלק משנת המס. נמצא, כי בשנת 2012 לבדה עמד סכום גביית היתר על כ-563 מיליון שקלים. את הסכום העודף שילמו כ-364,000 שכירים, וסכום ההחזר הממוצע לעובד עומד על כ-1,550 שקלים לשנת המס.
עוד נמצא, כי רשות המיסים גבתה מס ביתר של כמה מאות מיליוני שקלים מציבור השכירים, אשר עבדו אצל יותר ממעסיק אחד ולא ביצעו תיאום מס. רק ב-2012 עמד סכום גביית יתר זה על כ-74 מיליון שקלים.
כך נקבל את הכסף חזרה
הרשות מתהדרת בייעול הגבייה, אבל מה עם גביית היתר? צילום: Shutterstock
האם נוכל לקבל החזרים מהמדינה? לצורך קבלת הכסף בעבור מס היתר שנגבה על ידי רשות המיסים, על ציבור השכירים להגיש דוחות להחזר המס ששולם ביתר. באתר "כל זכות", המהווה מאגר מידע של זכויות הציבור, ניתן למצוא מדריכים מפורטים בנושא.
כשל נוסף העולה מהדוח נוגע להוצאות האש"ל, שעובדים שכירים יכולים לנכות מהכנסתם לצורכי מס. מבקר המדינה מציין בדוח, כי לאורך השנים נמנעו שרי האוצר מעדכון סכומי הוצאות האש"ל המרביים המותרים בניכוי מס. כתוצאה מכך, סכומי האש"ל שציבור השכירים יכול לנכות מהכנסתו לא היו ריאליים.
בשנת 2011 דווקא עודכנו הסכומים, והציבור יכול היה לנכות מהכנסתו עבור הוצאות אש"ל סכום של כ-1.2 מיליארד שקלים – אלא שרשות המיסים לא טרחה לפרסם עובדה זו.
הציבור הפסיד לאורך השנים גם בשל אי-מיצוי הטבות מס בהפקדות לחיסכון הפנסיוני. אופן חישוב ההטבות הללו הוא מורכב, וציבור החוסכים מתקשה בהבנתו. לפי הדוח, אזרחים רבים אינם ממצים את מלוא זכויותיהם בהפקדות לחיסכון הפנסיוני, והרשות לא פיתחה כלים מקצועיים מתאימים, הכוללים כלים ממוחשבים, שיעזרו לציבור בהבנתם, כך שיממשו את זכותם וישלמו פחות מס.
הרשות לא טורחת לעדכן את הציבור על זכויותיו
גם השירות לקוי. צילום: Shutterstock
גם בנושא מימוש הטבות מס כלליות, כגון פטורים ממס, ניכויים, קיזוזים וזיכויים, מצא מבקר המדינה כי הציבור יוצא נפסד. שני הגופים שאוספים נתונים בדבר הטבות המס הם מינהל הכנסות המדינה ורשות המסים, ושניהם אמורים לאמוד את היקף מיצוי הטבות המס שבידי ציבור משלמי המסים. מנהל הכנסות המדינה מפרסם מדי שנה אומדן של הטבות מס לשנה העוקבת, וכך, האומדן לשנת 2013 היה כ-44.25 מיליארד שקלים.
אלא שמהדוח עולה, כי למרות שלרשות המיסים יש מידע על ההכנסות של ציבור משלמי המיסים, אין בידיה מידע שניתן להסיק ממנו על האופן שבו הוא מממש את הטבות המס המגיעות לו. מכיוון שהרשות גם לא מעדכנת את הציבור על מה שמגיע לו, חלק גדול ממשלמי המיסים הזכאים להטבות אינם מממשים אותן.
חלק מפרק המיסוי בדוח מוקדש לשירות שמעניקה רשות המיסים לאזרחים, בין היתר באמצעות המענה הטלפוני, והשירות הניתן במשרדי השומה. גם כאן נמצאו פגמים חמורים, כגון ליקויים בטיפול בהחזרי מס במשרדי השומה, בהחזר יתרות זכות לציבור על ידי משרדי השומה, במשלוח הודעות ודרישות לכתובת דואר שגויה, בטיפול בפורשים לפנסיה במשרדי השומה ועוד.
"אחת מהחובות המוטלות על ממשלת ישראל ועל משרד האוצר היא לוודא, כי מערכת המס מגשימה את מטרותיה וגובה מס אמת מהנישומים", קבע מבקר המדינה. "על רשות המסים להכיר בכך, שמיצוי הטבות מס הוא חלק מהחובה של רשות שלטונית, ועליה להסדיר זאת בפעילויותיה, תוך הקצאת משאבים בהיקף משמעותי ופיקוח מתאים".
מרשות המסים נמסר בתגובה, כי מדובר באלפי שקלים בודדים בלבד, וכי הנתונים שהיו בידי מבקר המדינה שגויים וחלקיים.
דוח מצב: עולים קשישים עניים פי שניים
אזרחים ותיקים? מגיעות לכם הטבות בבנקים
חברות הסלולר גובות כסף מיותר? כך תלחמו
בקרוב: רמת הסיכון בחיסכון הפנסיוני תותאם לגיל
כיצד ישפיע עליכם הקיצוץ בפנסיה?
איך קוראים את דוחות הפנסיה?
המצב מרגיז? בואו לדבר על זה בקהילת הפרלמנט של מוטק'ה
בכל שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל קצת פחות מ-2,000 תביעות בגין נזקים שנגרמו מרשלנות רפואית. לפי הנהלת בתי...
אף אחד לא אוהב שחייבים לו כסף או להיות בצד החייב, אבל כולנו ודאי לקחנו בשלב כלשהו בחיים הלוואה מהבנק דוגמת...
כולנו מכירים את סיפורי המרמה והונאה הנוגעים לכל תחומי החיים ומתפרסמים חדשות...