פדיון שבויים: הרפורמה בפוליסות הביטוח

האם זאת הולכת המהפכה הגדולה בשוק ההון אחרי רפורמת הסלולר? המפקחת על הביטוח במשרד האוצר דורית סלינגר הודיעה בשבוע שעבר, כי בקרוב, כמו בחברות הסלולר, תיפתח בפני המבוטחים אפשרות ניוד של פוליסותהביטוח.
המשמעות: לא עוד חוסכים "שבויים".
המשמעות לחוסכים: המהלך ישפר את עמדת המיקוח על דמי הניהול.
כבר כיום יש תרעומת גדולה מאוד בקרב החוסכים על דמי ניהול גבוהים. לא רק באוצר רואים בדמי הניהול שוד לאור היום אלא גם בקרב המחוקקים בכנסת. בשלב זה, שווי הפוליסות שייכנסו לרפורמה עומד על כ-60 מיליארד שקל. "אגף שוק ההון מיישם רגולציה חכמה, המכירה במגבלות הצרכן בקבלת ההחלטות, ונותנת לצרכן את הכלים לקבל את ההחלטות הנכונות", אמרה סלינגר בדברים שנשאה בכנס שהתקיים במכללה למנהל. "על החוסך להתעניין מדי פעם בחיסכון הפנסיוני ולא לבדוק את החיסכון רק בסמיכות לגיל הפרישה", הדגישה סלינגר.
הצטרפו לקהילת הכסף שלי
60 מיליארד שקל תקועים
המטרה: צרכנות נבונה. דורית סלינגר. צילום: לע"מ
כיום שוכבים כ-60 מיליארד שקל של חוסכים בביטוחי מנהלים שלא ניתן להתמקח על דמי הניהול בהם או להעבירם לגוף מתחרה בשל איסור השיווק שלהם.
בסך הכל בשוק ביטוחי המנהלים כ-200 מיליארד שקל, אך כ-140 מיליארד שקל מתוכם שוכבים בפוליסות ישנות שהונפקו עד 2001 וזכאיות למקדם קצבה מובטח שלא קיים יותר בשוק, ושאף חברת ביטוח לא תסכים לתת כעת.
הצעד הזה גורם ללא מעט תגובות נסערות בשוק, בעיקר בקרב התאחדות החברות של ביטוחי החיים כמו מגדל וכלל ביטוח, שמחזיקות בתיקי ביטוח החיים הוותיקים והגדולים ביותר, והן אלו שהכי מעוניינות בשימור המצב הקיים.
גם באוצר יש מי שלא יוצא מגדרו מהרפורמה המתהווה. מול רצונם של המפקחת ואחרים לקדם תחרות על התיק הקיים והרווחי של חברות הביטוח, ישנה התנגדות פנימית, שנובעת מחשש לאיום עתידי על היציבות של החברות שיקלטו מבוטחים רבים עם מקדם מובטח ודמי ניהול נמוכים מדי. סלינגר הודפת את החששות ונחושה לקדם את הצעד שככל הנראה ימצא חן מאוד בעיני שר האוצר החדש משה כחלון.
"אנחנו מכוונים לצרכנות נבונה שחסרה בשוק הישראלי", הדגישה סלינגר, "מחשבון ביטוח החובה לרכב היה הצלחה, אנחנו בתהליכי פיתוח מתקדמים של מחשבוני דמי ניהול ודמי ביטוח בריאות, שיגרמו לתחרות גדולה יותר בשוק ולחיסכון של הצרכן".
מסע ההפחדות הצפוי של חברות הביטוח
נציגי חברות הביטוח יפחידו אתכם ויפתו אתכם. צילום: shutterstock
לפי נתוני משרד האוצר, בפוליסות עם מקדם מובטח זה שהיו ניתנות לניוד עוד ב־2013, נמצאים יותר מ־56 מיליארד שקל שמ־2014 יהפכו לכספים שבויים בידי חברות הביטוח. מדוע שבויים? מכיוון שסוכני הביטוח ונציגי חברות הביטוח יסבירו לאותם חוסכים שלא כדאי להם להעביר את החיסכון לקרן פנסיה, שכן אז יאבדו את המקדם המובטח שלא קיים עוד בשוק. מצב כזה מאפשר לחברות הביטוח לא לחדש הנחות שהעניקו לחוסכים בביטוחי המנהלים, וכך לגבות מהם דמי ניהול גבוהים.
האם יש סיכוי שהמהלך יצא לפועל?
באוצר אומרים כי יש להם דרכים קלות ודרכים קשות לטפל בנושא הריכוזיות בענף הביטוח. "נתחיל בקלות ונקווה שלא נצטרך להגיע לקשות", אמרה סלינגר בשבוע שעבר.
במסגרת המלחמה בריכוזיות במשק מצהירים גורמים בכירים באוצר שיש קבוצה מאוד קטנה של אנשים בענף הפנסיה שמקבלת החלטות גדולות ומשמעותיות לכלל תושבי המדינה.
ההפחדות מצד חברות הביטוח הגדולות לא יאחרו להגיע. יאמרו לכם שתאבדו זכויות שצברתם במשך שנים, יאיימו בסנקציות ואף ירעיפו עליכם מתנות נחמדות - והכול כדי השאיר את המצב הקיים על כנו.
יחד עם זאת ברור שפורמה הזאת תעביר את הכוח ללקוח ותתן לו אפשרות להתמקח על כל שקל. זו אחת הבשורות הגדולות של השנים האחרונות – והיא מכוונת להתנגשות חזיתית בגופים שהיו חסינים עד כה.
יש לכם שאלות על ביטוחי מנהלים? על הפנסיה שלכם? כתבו לנו!
עוד במדור הכסף שלי
האם ממתינים לכם כספים בקופת הגמל?
איך לקרוא את דוחות הפנסיה שלכם
הצטרפו לקהילת הכסף שלי
כשאומרים "משכנתא", האסוציאציה הראשונית היא הלוואה לצורך קניית דירה, שלרוב מלווה...
בגיל הבוגר לרבים מאיתנו יש סוג כזה או אחר של חיסכון - בין אם מדובר בחיסכון של שנים, ובין אם...
עם הפרישה ממקום העבודה, רבים מוצאים את עצמם עם סכום כסף לא מבוטל ביד: יש מי שמחליטים...