ג'אן דארק

לוחמת אמיצה ונחושה שהלכה בראש צבאה במלחמה של הצרפתים נגד הבריטים וניצחה.
ג'אן דארק

ג'אן היתה נערה צרפתיה שחיה בראשיתה של ה-115, רונלד קולינס פרופ' לסוציולוגיה בדימוס, יו"ר האמריקני לסוצתיולוגיה שחקר את ההיסטוריה של דארק .

היא היתה בעלת כח צבאי על טבעי, בעלת אומץ לב מיוחד, מלכה דתיה, ואנטי אנגליה בכל עצמותיה.

בגיל 18 עעמדה דארק בראש צבאו של מלך צרפת שארל ה-7 והצליחה להטות את המלחמה הממושכת בין צרפת לאנגליה. יש שכינו אותה מכשפה משוגעת חולת נפש, ויש שכינו אותה             גיבורה גאונה ואשה שהקדימה את זמנה.

 

כמעט 600 שנה לאחר שהעלו אותהנ על המוקד באשמת כישוף זיכה אותה האפיפיור מכל אשמה. היא מצליחה עדיין לסקרן ולהצית את הדמיון, איך נערה כפרית פשוטה הצליחה להפעיל השפעה חזקה כל כך על המלך? איחך הצליחה לשכנעא את כל צבאות העם, אצילים, חיילים ואיכרים, ללכת אחרי למלחמה חסרת סיכוי? עשרות מחקרים מאמרים וספרים שנכתבו עליה, מחזות אופרות סרטים ושיריפם פופולאריים ניסו לפענח את דמותה ואת פועלה ועדיין התשובות חלקיות.

סיפור חייה שזור ונטוע עמוק בלב המאבק, שהתבטא במלךחמות לסירוגין בין צרפת לאנגליה.

 

היא נולדה בשנת 1412 היתה הצעירה במשפחה בת 5 אחים, שחיה בפר קטן דומרמי,

 אביה היה איכר שעשה עסקים עם אצילים ועורכי דין מקומיים.בילדותה המוקדמת יצאה עם אחיה לעזור בעבודות חקלאיות,הצטרפה אל אימה בביקורים תכופים בכנסיה,כבר בגיל צעיר שיתפה את סובביה בכמיהה להיות חיילת, עד שאביה איים טטליה שיטביעה בנהר.

 

בגיל 13 החלה דארקר שהיא שומעת קולות של קדושיםהמעבירים לה מסרים מהאל, שדוחקים בה לצאת ולסייע למלך צאפת המודח.היא היתה נערה יוצאת דופן ששילבה את חזיונותיה  הדתיים והפוליטיים, בגיל 17 התוודתה בפני הוריה שהיא רוצה למלא את שליחותה,הם ניסו להניאה מכך, הביאו בחור צעיר שהביא מסמך ובו כתוב שהובטחה לו שהיא תינשאע לו, היא התייצבה בפני הכומר שכנעה  אותו לבטל את המסמך.

 

היה זה תהליך של שכנועים רבים עד להשגת מטרתה, היא חיפשה מישהו שיציגה בפני המלך שישב בגלות, בעוד שפריז היתה תחת השלטון הבריטי,אביה סירב לשתף פעולה, שכנעה את דודה  שילווה אותה למפקד הצבאי, המפקד שמע את סיפורה ושלח אותה בבושת פנים, אך היא לא וויתרה וחזרה אליו לאחר מספר חודשים, הפעם הוא השתכנע,ונתן לה שריון סוס וליווי צבאי קטן ומסמך המלצה לדוכס בחצר המלוכה, נלהבת משליחותה בדרכה עצארה בכל כנסיה לתפילה, הדוכס השתכנע מסיפורה והביאה לפני המ לך.

 

המלךרצה לבחון את יכולותיה, הוא התלבש כאחד מאנשי הפמליה שלו, הצעירה שלא ראתה אותו מעולם זיהתה אותו, אנשי המלך החליטו לשלוח אותה   לעיר פואטייה, לחקירה צולבת וגם כאן עברה את המבחן, תנו לי חיילים אמרה בביטחון ואצא לקרב, לא נבהלה מאנשי סמכות, היתה אנאלפביתית כמו כל הנשים בתקופתה הטון השדקט הבטוח, לא כועס ולא ווכחיני שכנע את אנשי הדת, המלך צייד אותה בסוס שריון וחרב עם חמישה צלבים. היא ביקשה שיציירו עבורה דגל לבן שמעליו מפוזרים פרחי איריס סימלה של צרפת, המילים מריה וישוע, ובצידו השני מריה הקדושה.

 

לא היה לה קשהנ לגייס חיילים להצטרף למלחמה, נוסף על הצבא שהמלך נתן לה, הצטרפו עוד 10.000 חיילים[ לאורך המסע לשחרור אורליאן אנשים התפעלו מהפשטות והענווה שלה.

 

היא שינתה את האווירה ואת קוד ההתנהגות, הצבא היה מורכב מערב רב של חיילים מקצועיים, של סוחרים שניסו לפלס דרך בכאוס הפוליטי ואיכרים שחיפשו שלל ביםן הפצועים והמתים. את האיכרים סחפה באמונתה הדתית ומהחיילים המקצועיים ביקשה להפסיק לקלל, להימנע מלהשתמש באלכוהול ובסקס, הצליחה להפוך חלק מהגדודיןם לנועזים ומוכנים לבצע התקפות.

.ב029 באפריל 1429 נעמדו דארק וצבאה מול עעמדות האנגלים, דארק רכבה על סוסה לאורך החומיות, הפגינה נוכחות אוחזת גבוה את דגלה, הצבא שעט אחריה.

 

דארק סיפקה להם עליונות רגשית ופסיכולוגית, ששברה את שורות האוייב, גם כשנפצעה מחץ בכתיפה, המשיכה לחלק פקודות, עד ה-9 במאי הצליח הצבא הצרפתי להדוף את הכוחות האנגליים, ולהסיר את המצור מהעיר, בעקבות הנצחון זכתה למעמד מיסטי בקרב החיילים. ביוןני אותה שנה שחררה את העיר פטאי וביולי 1429 הוכתר שארל ה-7 למלך. בעיר ריימס עד ספטמבר באותה שנה נכנעו האנגלים ב03 ערים, בלי קרב,הצבא הצרפתי הרג 3500 אנגלים.

 

גל הנצחונות נקטע במאי 1430, דארק נתפסה סמוך לפריז ע"י אנשיו של הדוכס מבורגונדי שהיה בעל בריתם של האנגלים, לאחר חוגשים מספר היא נמסרה לאינקויזיציה, וב-30 במאי 1431 הועלתה על המוקד.

 

500 שנה לאחר מותה הוכרזה כקדושה   על ידי הכנסיה.

 

מדוע עד היום היא מעוררת סקרנות והשראה?

בזכות אומץ ליבה, בזכות הנחישות והבטחון, ובזכות האמונה בשליחותה היא מעוררת השראה עד עצם היום הזה.

 

תגובות  0  אהבו 

132
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

אליזבט הראשונה מלכת אנגליה ב-116
לפתור את כל הקונפליקטים באמצעות דיפלומטיה איפיין את רובהמלכות ששלטו בתקופות שונות מאד בהיסטוריה, אליזבט לא...
לקריאת הפוסט
הצעירה שברחה נגד כל הסיכויים מצפון קוריאה
שיאונמי פארק שנאמה בא"ם ריגשה עד דמעות את הקהל באולם ואת מליונחי הצופים שצפו בסרטון בבית. מעטים שהצליחו...
לקריאת הפוסט
רמאויות בעולם המדע
הפוליטיקה ועולם הפרסום אינם יכולים להתקיים בלי שקרים ובדיות, במדע אחד התחומים היחידם שהמטרה ה יא חקר...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה