"אשמת" היאור

במוזאון ירושלים ניפתחת בימים אלה תערוכה על מצרים העתיקה,1500 לפני הספירה(לפרופורציות-1400 נחשבת לתקופת יהושע בן-נון)וזה הזכיר לי משהו מעניין שפעם קראתי על הנילוס.
מבוא-
ידוע שבבל העתיקה היתה מפותחת מבחינה מדעית.הלא היא פיתחה את המדידה של המעגל ב360 ובעצם את הבסיס של 60 שמלווה אותנו עד ימינו בשעון ובחישובי העיגול,המעגל,כמו כן פיתחו את תורת האסטרונומיה,ועוד כתב היתדות .קצרה היריעה מלפרט.
אבל
אל תשכחו שהתיקשורת העולמית לא היתה כמו בימינו.אז מצרים פיתחה את המדעים שלהם,סבורים,בלי קשר להתפתחות המדע בבבל.
חושבים שה"אשם"בכל היה..... הנילוס,שהיה מציף מדי שנה את הישובים על גדותיו וגורם להרס רב.חשבו המצרים שהיה כדאי,אולי לנצל את המים האלה להשקיית השדות בעת הגאות.לחפור תעלות שתווסתנה את המים ותולכנה אותם להשקיית השדות.
לכן החלו לחשב מה צריך להיות עומקן ,אורכן וגובהן של התעלות האלה בהם יזרמו המים לשדות כדי שתהיינה יעילות.כך התפתח מדע ההנדסה מחישובים אלה
כמו כן, האמונה של המצרים בעולם המתים, יחד עם החישובים שציינתי,סייעו בבניית פירמידות, מיבנה שהיה קשה לבנות אפילו בעת החדשה.אין אלה פירמידות כמו שבנו המאיה בדרום אמריקה.ששם כל קומה בפירמידה יוצרת מדרגה ולכן קל היה לבנות אותן,אלא כפי שמוכר לכם בודאי מהתמונות או אולי אפילו ביקרתם בגיזה,שם הפירמידות הן בשיפוע חלק .שלא לדבר על המיבנה הפנימי.
טוב,לא אלאה אתכם יותר,כל זה רק על קצה המזלג,אלא כדאי לציין שאותו ה"יאור"שהציל את משה,בסופו של דבר,הביא גם להתקדמות המטמטיקה וההנדסה.
(הערת אגב,מוזס,היה שם מצוי בכתובים המצרים באותה התקופה בה חי משה שלנו)
(הערה:מי שביקר כבר במוזאוננו ראה בודאי מימצאים מצריים משם או בארץ מתקופת שילטון המצרים בארץ,אבל כעת זה מרוכז בתערוכה אחידה .
שנית,הבה ניזכר שמצרים דאז נחשבה לאימפריה ממש ושלטה על יותר מאשר על ארץ כנען,שלא לדבר מאוחר הרבה יותר כששלט שם תלמי ההלניסטי.מדענים מפורסמים מאותה העת-חיו במצרים או הגיעו לשם כמו שכיום מגיעים לארה"ב.,אפילו רמבננו ברח לשם מספרד )
ביקרתי במצרים ובמיוחד במוזיארון הגדול בקהיר לתרבות המצרית ותולדותיה.ראיתי את הסרקופגים שבהם נקברו פרעוני מצריים,את הכתבים העתיקים ואת ההשגים שלה במתמטיקה ושאר המדעים.ביקרתי כמובן בפירמידות העתיקות שהם בתי קבורה ובספינקסים[פסלים דמויי מלך ואדם] ועוד הרבה דברים מענינים.איני כמובן רוצה לפרט את הכל כי דוגל אני בצמצום עד כמה שצריך וצריך.אני רוצה להדגיש שהחומר שהבאת לפוסט הוא חשוב ,מעניין וקריא מאוד.[אלמנטים הכי חשובים]במוזיאון הגדול בקהיר הייתה לי חויה אישית שאותה אני זוכר הרבה יותר טוב מפירטי הפרטים שראיתי.בפתח היה כתוב"אין להכניס מצלמות וידיאו".הייתה לי מצלמה רגילה.אותה כן הכנסתי.אבל השומר בפתח התעקש גם מצלמות כאלה אסור להכניס.לא התוכחתי איתו ביקשתי ממנו להפקיד את המצלמה אצלו למשמרת.סרב בתוקף.הב נתי שהוא חשדן ופניתי למדיכה המצרית שליוותה אותנו בטיול הזה.היא גרה במקרה בשכונת הליופוליס בקהיר על יד הנשיא.הציגה את עצמה בפני השומר .וזה נעתר לבקשתה והרשה לי להכניס את המצלמה.כך עברתי בשלום את הביקור במוזיאון.
תודה שאהבת.
הרמב"ם היה רופאו של הסולטאן,אך נאלץ להציל נפשו מאוחר יותר ולכן נימלט למצרים.כעת הוא קבור,בודאי ידוע לך,בטבריה.
התקופה היא ימי הביניים.התערוכה היא על 1500 לפני הספירה.
כשמצרים שלטה בארץ ולא רק בה.
תודה על תגובתך מאירת העיניים.
אתה צודק שמצרים שלטה תקופה של מאות שנים בארץ.כתב החרטומים היה כתב ציורים שבעיקר החרטומים הצליחו לפענחו.כתב היתדות נוצר בבבל,וניקרא כך כי באמת השתמשו בכתיבה על לוחות חימר בעזרת יתד.היות וקשה לעגל על חמר ציור או כתב,הרי שהכתב היה מרובע.
לעומתו האותיות שכיום אנו מכנים אותן"לטיניות"התפתחו על סמך האותיות שנוצרו בצור וצידון.כתב החרטומים,כמובן שלא היה אלפביתי לא כן האותיות שלנו.
תודה על תגובתך.
היה מעניין לקרוא את דבריך.ניסיון אישי תמיד תורם להרחב הידע והאופק.
איה כיף שראית את המוצגים במקורם ,במקום צמיחתם.אני ראיתי אותם במוזאון ירושלים,מזמן ובמוזאון הבריטי בלונדון.אבל אין כמו לבקר במקום עצמו שזכית לעשות זאת.אולי פעם אוכל לעשות זאת.
תודה על דבריך המעניינים.