מוטקה > בלוגים > איתנקה > עיונים במגילת אסתר

עיונים במגילת אסתר

עיונים במגילת אסתר

התאווה לשלטון – מגילת אסתר                         איתן קליש
(נכתב לפני כמה שנים)
במגילת אסתר ישנה ביקורת חריפה על "חברת השפע" הפרסית, שחיה בשושן (וגם על החברה היהודית) אך אנו נתמקד רק בנקודה אחת – התאווה לשלטון. פרופ' אליעזר שביד, אחד מההוגים החילוניים - דתיים המובילים בארץ בנושא של "מחשבת ישראל", מצביע על הבזבנות והנהנתנות שבאים לידי ביטוי במשתה אחשוורוש. על רדיפת ההנאות, (גם המיניות) הראוותנות וההתפארות הנהוגה בחצר המלך. אך יותר מכל הוא מצביע על רדיפת השלטון המתנשאת בשושן לדרגת ערך עליון: "הרדיפה אחר השלטון לשמו מתנשאת לדרגת ערך עליון, המעניק משמעות לכל... השלטון איננו נתפס כאמצעי להשגת תועלת כללית, כגון סדר חברתי, יציבות, שלווה ובטחון מפני אויב מבחוץ. השלטון הוא ערך לגופו, כי הוא מעניק לשליט יתרון על האחרים וכופה אותם להביע שוב ושוב את ההודאה  ביתרונו" (ספר מחזור הזמנים, עמ' 128).
ברור שכל זה אינו חל על הפוליטיקאים הישראלים. הרי ידוע שכל מעייניהם נתונים רק  לטובת העם, לסדר חברתי מתוקן, לשמירה על השלום והבטחון וכו'. הם לא עוברים ממפלגה למפלגה מתוך תאוות שלטון חס וחלילה, אלא רק לטובת העם ומתוך מניעים אידיאולוגים טהורים.
נחזור למגילת אסתר וניווכח עד כמה הדמויות שם מונעות ע"י תאוות השלטון, וכיצד המחבר מנצל את האירועים השונים (המוכרים לכולנו) כדי להלעיג על דמויותיו, ולהציג את האיוולת שבהתנהגותם.
המגילה נפתחת במשתה של מאה שמונים יום (!) לציון שלוש שנים לשלטונו של אחשוורוש, על 127 מדינות, אשר מטרתו היא להראות "את עושר כבוד מלכותו ואת יקר תפארת גדולתו" (א,ד). המשתה מתקיים בפאר לא ייאמן, ואז קורה משהו שמציג את שלטונו של המלך כריק מתוכן: אשתו של אחשוורוש מסרבת לבוא ולהראות לשרים ולעם את יופיה, בניגוד לפקודת המלך. חוסר האונים של המלך, ההתרוצצות וההתיעצות עם שרי המלך, ועצתם המטופשת, מבליטים את מוטיב האיוולת, הנכרך כצל, אחרי הרדיפה אחר השלטון.
דמותו של המן מצטיינת יותר מכל הדמויות ברדיפה אחר השלטון. המלך מנשאהו מעל כל השרים, אך זה לא מספיק לו. הוא מוציא מהמלך צו שכל אנשי הממלכה צריכים להשתחוות לו. (כל תכניות המן, עומדות בסימן של מאבק לעוד ועוד שלטון, אך הן תמיד מסוכלות באורח פארודי, ובסוף הוא משלם עליהן בחייו). מכל מקום, אי-מילוי הצו ע"י מרדכי מרגיז כל כך את המן, עד שהוא מוכן להשמיד בעבורו את כל היהודים בממלכת פרס – שוב, מוטיב האיוולת נכנס לתמונה.
כאשר המן מסית את אחשוורוש להשמיד את היהודים, הוא מדגיש כי הם אינם סרים לשלטונו של המלך: "ודתיהם שונות מכל עם ואת דתי המלך אינם עושים ולמלך אין שווה להניחם" (ג, ח). "נוהל קבלת ההחלטות" של אחשוורוש, גם הוא נגוע כולו באיוולת וברדיפת בצע (זהו אותו קשר בין "הון ושלטון" שהוא כל-כך זר לפוליטיקאים שלנו);
מיד אחר שהמן, הסביר לאחשוורוש מי הם היהודים, (קראתי שגם לבוש נשיא ארצות הברית, היה צריך להסביר מי הם השיעים), המן מבטיח לו עשרת אלפים כיכר כסף, אם יסכים להשמיד אותם.
אחשוורוש לא מהסס או מתייעץ עם מישהו מחכמיו ושריו, (בכל זאת מדובר כאן על אזרחי המדינה שלו), הוא מוריד את טבעת החותם  שלו (שבעזרתה נותנים תוקף לצווים), נותן אותה להמן, ומודיע לו "הכסף נתון לך והעם לעשות בו כטוב בעיניך" (ג, י"א).
למרבה האירוניה והאיוולת מסתבר לנו יותר מאוחר, כי כאשר המלך רוצה לחזור בו, ולבטל את הגזירה, הדבר בלתי אפשרי, כי צו של המלך אי-אפשר לבטל, וכאן אנחנו רואים כי שלטונו של המלך הזה, למרות שיש לו 127 מדינות הוא פארסה אחת גדולה: המן אומר לו מה לעשות, נשותיו יותר חזקות ממנו, את הפקודות שהוא הוציא הוא אינו זוכר, וגם אינו יכול לבטל אותן: "כתב אשר נכתב בשם המלך ונחתום בטבעת המלך אין להשיב", והמלך צריך לתת את הסכמתו למלחמת אזרחים, ידועה מראש, כאשר הוא נותן ליהודים רשות לתקוף את אויביהם, ביום שנקבע להשמדתם.
אם נוסיף לכך את מעמדם הנישא של אסתר ומרדכי בחצרו, לאחר הסתלקותו של המן, ניווכח כי דווקא היסוד החלש ביותר בממלכה – היהודים והנשים – הם בעצם מנהלים אותה ושולטים בה.
 
 

תגובות  2  אהבו 

1155
13/03/16
מגילת אסתר - עיונים
לאיתן, לא חשוב לי שמי שאמר את זה הוא פרופסור.המגילה הזו היא מעין אגדת ילדים שמבוססת על מצב פוליטי מציאותי. ההגזמה של העושר הרב בממלכה מתואר רק כדי להגביר את ניצחון  היהדות על האימפריה הפרסית שה...
לאיתן,

לא חשוב לי שמי שאמר את זה הוא פרופסור.המגילה הזו היא מעין אגדת ילדים שמבוססת על מצב פוליטי מציאותי.

ההגזמה של העושר הרב בממלכה מתואר רק כדי להגביר את ניצחון  היהדות על האימפריה הפרסית שהיתה אז בסדר גודל של ברית המועצות.לומר:ראו כמה שרים היו לו וכמה שהמלך הזה היה בעל אמצעים.וידוע היה שממלכת מדי-פרס(שכיום איראן היא רק חלק מאימפריית עבר זו)היתה מאורגנת להפליא.אבל כדי שהסיפור יוכל להסביר איך אשה ניצחה את ראש האימפרייה הזו,ממש כמו שהנשים בסיפורי יציאת מצרים ניצחו את פרעה הגדול והנורא,צריך היה להקצין כל צד,האחד עשיר,גדול וחזק והצד השני חלש,מועד לפורענות ,מיעוט פוליטי ובקצהו אשה.הקווים המאפיינים את מגילת אסתר הם הקווים המאפיינים אלף לילה ולילה,כלומר סיפור אגדה אוריינטלי.הגזמות.מההיסטוריה ידוע שאחשוורוש לא היה טיפש כפי שמתואר כאן.אבל הסיפור היה צריך להאדיר יכולתו,בתאור עושרו הרב.

אין להשליך תפיסות של דאגת השליט לעמו,דבר שלא היה מקובל אפילו באירופה המאוחרת בצרפת שם לואי ה14(אם איני טועה)אמר LE LOI CE MOIכלומר "החוק זה אני",אם תקרא את מקיאוולי"הנסיך"מהתקופה הרבה יותר מאוחרת,למגילת אסתר,או את דבריו של הובס, שתאר את השילטון כרע הכרחי,אז המושגים שהמלך צריך לדאוג לעמו התפתחו בעיקר אחרי 1789,המהפכה הצרפתית ומשם זה עבר לשאר חלקי אירופה.ומשם,הרבה יותר מאוחר לארה"ב.

אין כאן מילת ביקורת,אפילו לא בין השורות.אנו אולי משליכים על הסיפור..את הביקורת הזו.את המושגים שלנו על מה שאנחנו חושבים שלא תקין.הקורא במגילה,נהנה לקרוא על העושר במעמד "בחירת מלכת היופי" שבמעמד כזה נבחרה לא פחות ולא יותר,אלא אסתר "שלנו."

ידוע שפרס ומדי היו מאורגנות להפליא.המלך כן היה יכול לבטל את הצו,רק האימפריה היתה כל כך גדולה ולא היו סמרטפונים,כך שעד שהצו החדש היה מגיע לפריפריה,כבר היו עלולים לפגוע שם ביהודים.עובדה שהצו הופר ועל פי האגדה היפה הזו היהודים של פרס ומדי ניצלו.

אף כי שם האלוהים אינו מופיע אף פעם במגילת אסתר,היהודי שקורא את המגילה בבית הכנסת חש בפעילותו של האל מאחורי הקלעים.זה בעצם מה שהסיפור רוצה להביע.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
חנה ואלקנה
חנה ואלקנה – שני אנשים אצילים (שמואל, א, א)כבר כתבתי בכמה מקומות כי את הזוג הזה אני מעריץ, והם מגלמים בעיני...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה