מוטקה > בלוגים > איתנקה > הצד הבעייתי של מגילת אסתר

הצד הבעייתי של מגילת אסתר

הצד הבעייתי של מגילת אסתר

 
 מגילת אסתר כמגילת הגלות
למרות המסר הפמיניסטי שלו, מגילת אסתר הוא אחד מספרי התנ"ך הפחות חביבים עלי, וכל-כך למה? משום שהמסר של ספר זה הוא: "נצח הגולה לא ישקר". היהודים תמיד יסתדרו ויתגברו על שונאיהם בארצות הגולה. הכי חשוב זה לשמור על קשר טוב עם השליט, לעשות לו קומבינות (ובזה היהודים טובים), ואין כל צורך בעזרת האל, בתורה ובשמירה על ערכים.
שימו לב כמה שונים המסרים של חג זה מהמסרים של חג הפסח. המסר של סיפור יציאת מצרים הוא בדיוק הפוך: יכול להיות שליהודים יהיה טוב בתקופה מסויימת בארצות הגלות, ויכול להיות שהם יהיו קרובים לשליט, אך בסופו של דבר הכל יתהפך לשנאה ורדיפה כלפיהם. בסופו של דבר הפתרון עבורם הוא יציאה מארצות הגולה ועלייה לארץ ישראל.את המהפך הזה הם יכולים לעשות רק בעזרת האל. לעומת זאת במגילת אסתר האל לא נזכר כלל. לא צריכים אותו. הקומבינה היהודית מספיקה.
לשם יציאה מהשעבוד וחיי חרות כעם העומד ברשות עצמו, בני ישראל זקוקים לתורה, למצוות ולערכים. על אילו ערכים שומרים מרדכי ואסתר? הם לוקחים לעצמם שמות של אלים בבליים, אסתר מתחתנת עם מלך גוי בעידוד דודה – מרדכי – בניגוד גמור למצוות התורה וההלכה. מרדכי כביכול נלחם מאבק ערכי עם המן כאשר הוא אינו משתחווה לו. למעשה, אין שום מצווה בתורה או בהלכה שמצווה עליו לעשות כך. נהפוך הוא בהלכה כתוב : "דינא דמלכותא דינה", כלומר, החוק של המדינה הוא החוק שהיהודי צריך לכבד. מרדכי למעשה הימר על חיי העם היהודי, במאבקו עם המן על מקומו בהיררכיה הפרסית. מרדכי מוכן לעשות הכל בתחרות האישית שלו עם המן. למשל למסור את אחייניתו למלך הטיפש והמסואב הזה, אחשוורוש.
שני היהודים "הגאים" האלו טורחים היטב להסתיר את זהותם היהודית: "לא הגידה אסתר את עמה ואת מולדתה, כי מרדכי ציווה עליה אשר לא תגיד" (אסתר, ב, י). למה מרדכי הורה לה לעשות כך? אולי אם אחשוורוש היה יודע שאשתו האהובה שייכת לעם היהודי הוא לא היה מסכים מלכתחילה למזימתו של המן? אבל מרדכי ידע לקבל את הבונוס שלו מהקשר החדש עם בית המלך, ככתוב במגילה.
שוב, עולה לעיני התנהגותו האצילית של משה. הרי הוא היה יכול בנקל להשתלב בבית פרעה כנסיך מצרי. אבל הוא בחר לצאת אל אחיו, ולהשתלב במאבק כנגד השעבוד המצרי.
העובדה שהאל אינו נזכר במגילה ונזכר כל-כך הרבה ביציאת מצרים אינה מקרית. האל, בתפיסה של חילוני כמוני, הוא מכלול של ערכים ואידיאלים גבוהים. הציונות לא היתה יכולה להצליח אם לא הייתה מציבה לפני העם אידיאלים נשגבים כמו חידוש חייו העצמאיים של העם, חידוש תרבותו, התחדשות החברה היהודית כחברת צדק סוציאלי, והתחדשות האדם היהודי. למעשה, כל הערכים האלו מצויים בתורה הניתנת לעם ביציאת מצריים. במגילת אסתר, אין כל ערך אנושי או לאומי חיובי, מלבד שנאת גויים ורצון עיקש לחיות בתוכם.
 

 

תגובות  3  אהבו 

845
16/03/16
מגילת הגלות
16/03/16
איתן, היטב הצגת טיעוניך, ואני יכולה בקלות להסכים עימם. ונשארתי עם השאלה - מדוע, למרות כל המסרים השליליים שיש בסיפור המגילה, בכל זאת הוכנסה לקנון שלנו, התנ"ך. מן הסתם הועלו פתרונות יצירתיים, על ...
איתן, היטב הצגת טיעוניך, ואני יכולה בקלות להסכים עימם.

ונשארתי עם השאלה - מדוע, למרות כל המסרים השליליים שיש בסיפור המגילה, בכל זאת הוכנסה לקנון שלנו, התנ"ך.

מן הסתם הועלו פתרונות יצירתיים, על ידי חז"ל ופרשנים מאוחרים יותר. מעניין יהיה לראות כיצד הם מיישבים את העניין. 
16/03/16
היי מירה, העתקתי כמה קטעים מ"עולם התנ"ך", מגילת אסתר. כותבים שם גדולי החוקרים בישראל: החוקרים את המגילה מתחלקים לשלוש קבוצות - האסכולה הוותיקה הסבורה כי מגילת אסתר משקפת עובדות היסט...
היי מירה,



העתקתי כמה קטעים מ"עולם התנ"ך", מגילת אסתר. כותבים שם גדולי החוקרים בישראל:

החוקרים את המגילה מתחלקים לשלוש קבוצות - האסכולה הוותיקה הסבורה כי מגילת אסתר משקפת עובדות היסטוריות. בקצה השני עומדים אלה הגורסים כי המגילה היא סיפור דמיוני המורכב מממספר מוטיבים עממיים. הגירסה המקובלת היום היא כי המגילה היא עיבוד חופשי של חומר היסטורי. נראה כי חג פורים שתחילתו במאה הא' לפני הספירה לא היה מתקבל לולא היה מבוסס על אירוע היסטורי ממשי של רדיפת יהודים והצלתם המופלאה.

בתקופת אחשוורוש אכן היו רדיפות יהודים, וגם אח"כ היו רדיפות והמגילה נתחברה כנראה כסיפור נחמה. (ד"ר משולם מרגליות; פרופ' מיכאל הלצר).

בתקווה שזה עונה במידת מה על שאלתך.



בברכה, איתן
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
ספר חדש - "נשים במקרא" בהיבט פמיניסטי
הספר הזה עוסק במעמד האשה במקרא. מעמד האשה במקרא מכיל בתוכו סתירה. מבחינה משפטית-חוקית, מעמד האשה נחות כחלק...
לקריאת הפוסט
חנה ואלקנה
חנה ואלקנה – שני אנשים אצילים (שמואל, א, א)כבר כתבתי בכמה מקומות כי את הזוג הזה אני מעריץ, והם מגלמים בעיני...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה