מוטקה > בלוגים > עניינים של יום יום >  ביקור על נושאת מטוסים

 ביקור על נושאת מטוסים

ישראלים מטיילים בחו"ל ומגיעים גם לניו יורק. מעטים הולכים למוזיאון האינטרפיד. זאת היתה נושאת מטוסים במלחמת העולם השניה והשתתפה גם בהטלת פצצת האטום על יפן. היום מסבירים בה אנשי מילואים ששירתו בה בעבר כמלחים. ביקור מעניין.השבוע נפטר שבע ימים ומעשים העתונאי אורי אבנרי. הוא זכה לשבחים בעולם ובארץ (וגם למתנגדים רבים). סיפור אישי - בבלוג. 
 ביקור על נושאת מטוסים
הקיץ הוא העונה שבה ישראלים מטיילים. מבקרים בעולם ומגיעים גם לניו יורק.
במנהטן, על ההדסון, ממש במרכז העיר, מוצגים במוזיאון שני כלי משחית, ששירתו את צבא ארצות הברית במלחמת העולם השניה ובמלחמה הקרה. אחד מהם היא האינטרפיד, נושאת המטוסים המאסיבית, יותר גדולה מאניית קרוזים שעליה משייטים היום. על האינטרפיד היו 3000 אנשי צוות (מעניין, כמה אנשים יש בחיל הים שלנו). זה דרש מערכת תקשורת מסועפת בתוך האוניה עצמה ולא הסתפקו בכך, היה להם גם עיתון כדי לעדכן את המלחים במה שקורה בספינה.
כשמטיילים באוניה הענקית, המוצגים והסיפורים מעניינים, ובמיוחד סרט עם פעלולים, שמדגים את הקומה התחתונה ששימשה להאנגר מטוסים ובו הכינו אותם לטיסות קרב. הסיפון שימש כמסלול המראה ונחיתה, וקשה להאמין איך הצליחו להטיס ולנחות ממסלול כה קצר.  
"המסבירים על האינטרפיד", אמרו לי אלה שביקרו שם, "הם פנסיונרים, ששירתו עליה בעת המלחמה. במקרה פגשנו את אחד המתנדבים והוא סיפר שהיה על האוניה בין השנים 1945 ו-1946. חישבנו, שהוא צריך להיות בן למעלה  מ-90 והוא נראה טוב"...
בזמן ששירת, הספינה הענקית היתה מחוץ לחופי יפן. הוא היה מעורב בהטלתה של פצצת האטום. "זו היתה אופרציה עצומה במהלך המלחמה. מאות כלי משחית ימיים נמצאו לא הרחק מחופי יפן והמלחים יכלו לראות את הפיטריה העצומה".
"ידענו שמשהו גדול עומד לקרות, אבל לא ידענו מה זה יהיה... לאחר ההפצצות (ב-3 וה-6 באוגוסט 1945) היינו צריכים לעזור בניקוי ההריסות, באיזור שמחוץ לאיזור הקרינה. זה היה די מצמרר"... - סיפר.
עוד ידע המדריך לספר כי כשאנשי צוות האינטרפיד מצאו תקלה במטוס, פשוט היו זורקים אותו לים. באירוע אחד נפטרו מ-30 מטוסים בבת אחת. פשוט, לא רצו לסכן אף טיסה מבצעית.  גם בצה"ל מנסים לחסוך בחיי אדם, אבך באמצעים אחרים. הסיפור הזה ממש מזכיר את המחזה "כולם היו בני" של ארתור מילר.
הצוות הטכני, שמכין את המטוסים, מעמיס עליהם לפני ההמראה את כל התחמושת והנשק. במקרה אחד, איש הצוות הטכני עלה לקוקפיט לבדוק שהמטוס מוכן. פקחי הטיסה חשבו בטעות שהוא הטייס ו...הטיסו אותו.
הוא לא ידע להטיס ובקושי מילא את ההוראות מן הקרקע כשהמטוס היה באוויר. אבל היה קשה ביותר לעזור לו להנחית את המטוס על הנחתת, שהתנודדה מעלה מטה על הגלים הגבוהים. גם טייס מצטיין היה מתקשה להנחית מטוס. אחרי שקיבל הוראות ושתי פעמים לא הצליח לנחות, הורו לו להפעיל את כסא המפלט. המטוס צלל לים. הטעות עלתה במטוס, אבל לא בחיי אדם.

אורי אבנרי - עתונאי יוצא דופן
אורי אבנרי נפטר סמוך לגיל המופלג של 95. מכריו וידידיו נזכרים ומספרים. אני לא הכרתיו אישית, אבל הערכתי מאד מאד את העתונאי המקורי והייחודי. אחד הפרטים, שאני זוכר ב"קורס לעתונות" שלמדתי ממנו בעקיפין. באחת הכתבות או המאמרים הוא הדגיש: גם אם הקורא רואה מה יש בתמונה, תמיד חייב העורך להצמיד לה כיתוב. אם, למשל, רואה הקורא בתמונה כי בן גוריון עומד על הראש, צריך לכתוב: "בן גוריון עומד על הראש".
זה היה, כנראה, לפני ששים שנה. ממני השיעור לא נשכח. היום אני רואה במגזינים שונים, לעתים, שעורכים לא למדו את השיעור הזה.
אורי אבנרי, כידוע, המציא את הרעיון של מגזין דו-צדדי: שער אחד הוקדש לפוליטיקה (שלמענה נוסד העתון) והשער השני הציג נשים חצי ערומות (והוא נועד להגביר את התפוצה). הרעיון של אורי אבנרי זכה לשבחים יוצאי דופן בעתונות בעולם.
זכור לי, שלהורי היתה חנות ספרים ועתונים. אמי, שעמדה בחנות, סיפרה לי שבא אליה לקוח וביקש את העולם הזה. היא שלפה את העתון מן הדלפק, אבל הלקוח השיב: "לא זה. אולי הגליון של שבוע שעבר". אמא ז"ל הפכה את העתון והלקוח אמר "כן, זהו זה".
תגובות  0  אהבו 

758
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

בנק הוא לא ידיד
בזמן האחרון כמה מהבנקים הגדולים צמצמו את כוח האדם שלהם. רוצים עוד רווחים. בעתונים הכלכליים מצאתי שרווחי...
לקריאת הפוסט
לילה ללא שינה
על עטיפת הספר כתוב "ברוך דרור הוא שחקן, נשוי ואב לשניים ומתגורר בתל אביב". זה רומן הביכורים שלו והופיע ב-2020...
לקריאת הפוסט
זיקני ציון
היום, במלאות כששים וחמש שנה אני נזכר כי בשנת 1956 היינו מלאי מרץ כשסיימנו את בית הספר התיכון "אהל שם" ברמת גן,...
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה