סדנת כתיבת סיפור חיים - פרק 11, הדמויות

אחת המטלות שאנו מקבלים על עצמנו בעת כתיבת הזכרונות היא תאורן של דמויות שלקחו חלק בחיינו. לעתים, אנו מכירים את הדמויות הללו היטב ולעתים - יש לנו עמן הכרות שטחית בלבד. במקרים רבים, גם דמויות המוכרות לנו היטב יוצאות תחת ידינו "שטוחות", כלומר: דלות מבחינת המניעים והעולם הפנימי שלהן. כשהמדובר בדמויות משמעותיות, רצוי מאוד שתהיינה "עגולות", קרי: כאלה שהחווייה הפנימית שלהן, הידועה לקורא, מפותחת דיה כדי שיבין את מניעיהם הנסתרים ויקבל כהתפתחות סבירה התנהגויות שונות, מפתיעות לכאורה, במהלך העלילה.
"דמות שטוחה" היא אפוא כזאת הבנויה סביב תכונה אחת. "דמות עגולה" מכילה תכונות רבות או פוטנציאל פסיכולוגי לתכונות רבות ועל כן גם מסוגלת לפעול ואפילו להפתיע באופן משכנע. בבואנו לתאר את האנשים שאיישו את חיינו, סבא, סבתא, בן, בת, או בני זוג - אין די בתאור הפעולות שפעלו, ויש צורך לבנות את הרקע הפסיכולוגי לפעולות אלו: מדוע קם סבא ועזב את סבתא לאחר שלושים שנות נישואין? מדוע החל הבוס שלי להתאנות אליי? - שאלות כאלה עומדות מאחרי הפעולות שאנו מתארים ודורשות פיתוח פסיכולוגי של הדמויות הראשיות, עד להפיכתן ל"דמויות עגולות".
תרגיל:
תארו דמות כלשהי ופעולה שהיא פועלת (למשל: אחיינית המבקשת הלוואה מדודה או מדודתה). הפכו אותה ל"דמות עגולה", שמניעיה ברורים ומבארים את פעולתה.
להשתתפות בסדנה וקבלת משוב מאמנון ז'קונט אנא כיתבו את התרגיל בבלוג שלכם במוטק'ה ולפני אישור הפוסט סמנו וי בצ'ק בוקס: סדנת גיבור תרבות הנמצא מעל כפתור האישור.
למדריך טכני לכתיבת בלוג באתר מוטק'ה: לחצו כאן
לסדנאות כתיבה של גיבור תרבות : לחצו כאן
לפורום כתיבה יוצרת באתר מוטק'ה: לחצו כאן