מוטקה > בלוגים > הבלוג של אתר מוטק'ה > העולם שייך לצעירים או לפעילים?

העולם שייך לצעירים או לפעילים?

שנים רבות מחנכים אותנו לעבוד עד גיל פרישה ולפרוש עם פנסיה טובה כשאתה עוד בריא ויכול. מסתבר שלפרוש מהעבודה אינו בהכרח חלום שצריך לשאוף אליו, כיוון שלעבודה יש מקום משמעותי באושר האישי שלנו
העולם שייך לצעירים או לפעילים?


שנים רבות מחנכים אותנו לעבוד עד גיל פרישה ולפרוש עם פנסיה טובה כשאתה עוד בריא ויכול. לעיתים פרישה כוונתה, עזיבת העבודה בגילאים צעירים מאד (45 ואילך), תלוי במקום העבודה. תוכניות פרישה בגילאים אלו קיימות לצה"ל, שירותי הביטחון, לעיתים גם משרד החינוך, משטרה, שב"ס וכו'. אין ספק שתוכניות מסוג זה מושפעות גם מאווירה כללית שגויה כי "העולם שייך לצעירים".

תוכניות מסוג זה וסלוגנים כאלו, משדרים לעובדים בפרט ולציבור ככלל כי פרישה מעבודה היא תהליך טבעי שמתרחש בהתאם לגיל כרונולוגי. בהתאם לכך, לאחר הפרישה המיוחלת אמורה להגיע תקופה של חוסר עבודה והנאה מהעובדה, כי אינך צריך להמשיך להתאמץ, והינך יכול להתחיל ליהנות מפנסיה טובה ושקט נפשי. 

בשנים האחרונות, כשיותר ויותר אנשים בריאים ופוריים מצאו את עצמם עובדים בגילאים שנחשבו גילאי פרישה, מסתבר שלפרוש מהעבודה ו/או מעשייה משמעותית אינו בהכרח חלום שצריך לשאוף אליו.
מסתבר שעבודה יכולה להיות גם מקור גדול לאושר, סיפוק ובסיס ליצירתיות ופוריות שכלית ורגשית.

פרוייד, אשר מיעט לעסוק בהיבטים של עבודה, טען כי האדם הבריא בנפשו מסוגל וצריך: א. לאהוב, ב. לעבוד. ניתן להניח כי פרוייד ראה את העבודה בקשר הדוק לwell being (רווחה נפשית) של האדם. העבודה משמע עשייה, אינה בהכרח קשורה לעשייה למען שכר אך היא אינדיקציה לבריאות נפשית, רווחה נפשית ותפקוד מרבי.

מחקרים בארץ ובעולם מעידים כי אנשים עובדים, ובעיקר כאלו שעובדים בתחומים אותם בחרו ואותם הם אוהבים, מאושרים יותר מאנשים שלא עובדים.

לפני כשנה פגשתי בהרצאה בדיור מוגן אקסקלוסיבי במרכז הארץ אישה כבת 80+ שפנתה אלי אחרי הרצאה בנושא תעסוקה בגיל השלישי ואמרה לי: "אני בריאה, בעלת אנרגיה, עבדתי כל השנים והייתי מאד שמחה למצוא עבודה בחצי משרה בשעות הבוקר בתחום מזכירות" היא המשיכה ותיארה את החיים שלה. "אני מתגוררת כאן בבית האבות, לא חסר לי כלום, יש לי הכול, אני עדיין נוהגת, משתתפת בכל הפעילויות והכי הייתי שמחה למצוא עבודה ..." היא המשיכה ואמרה: "לא קריירה, לא בלחץ, אבל משהו מקצועי לשעות הבוקר שאוכל להמשיך ולתרום..."
משפטים מסוג זה נאמרים לי יותר ויותר בשיחות עם אנשים שפרשו ומרגישים שחסר להם משהו. והמשהו הזה אינו כספי בהכרח. מסתבר כי לעבודה יש מקום משמעותי באושר האישי שלנו.

פרופסור יורם יובל ומיקי רוזנטל, במחקר שעשו בישראל מצאו כי מי שעובד: א. חי יותר שנים ב. פחות חולה ג. פחות בדיכאון ד. יש לו יותר סיפוק בחיים. (אם כי עבודה אין משמעותה דווקא עבודה לצורך פרנסה!) כמו כן מעניין לדעת כי 9 מתוך 10 אנשים שזכו בלוטו האמריקאי חזרו לעבוד! המחקר הראה כי על מנת שהעבודה תעשה אותנו יותר מאושרים אנחנו חייבים להרגיש שהעבודה שלנו היא חשובה ומשמעותית.
פחות חשוב במה אנו עוסקים ויותר חשוב איך אנו מרגישים עם העשייה . המסקנה העיקרית של החוקרים האלו הייתה כי מי שלא עובד הוא פחות מאושר!

אם כך מדוע "מכרו" לנו את המודל של "תפרוש ותתחיל ליהנות מהחיים"?

מציאות ימינו מלמדת כי אנשים העוסקים בתחומים המעניינים אותם ושלהם הם מוכשרים, לא מפסיקים לעסוק בהם כי הגיעו לגיל כרונולוגי כלשהוא או לסכום כסף מספיק כדי לנוח.
שארל אזנבור שר וממלא אולמות בגיל 89, נשיא המדינה כבר מתכנן את הקריירה הרביעית או החמישית שלו. גם אנשים פחות מפורסמים שאנו פוגשים מידי יום ממשיכים בעשייה שלהם. מרצה בפנסיה ממכללה לספורט בארץ, בן 86, המשיך לתת הרצאות ולמכור את תורתו הבריאותית לקהל נופשים צעירים ממנו, במלונות בים המלח. סבתא רבא בת 77+ ניצולת שואה, מלווה בשמחה נערים למסעות בפולין. בתוכנית טלוויזיה על האיש המבוגר ביותר בכפר נידח בפרו, דיבר ה"צעיר" בן ה 100+, כי הוא קם כל בוקר לשדה שלו. בביקורי האחרון בעיירה שוויצרית קטנה, נכנסתי לחנות השעונים המקומית ופגשתי את השען בן ה80+, שממשיך לתקן, להחליף בטריות ולתת שירות לצעירים רבים ממנו. 

דוגמאות אלו ורבות נוספות מעידות שלתעסוקה מקצועית מגוונת, אין שעון ביולוגי וכנראה גם לא צריך להיות. אנשים רבים מבוגרים שממשיכים לעבוד ולהיות פוריים, מלמדים כי אין גיל לפרישה מהעבודה ויש ערך גדול להמשך עשייה.

פרישה מתעסוקה ו/או הפסקת עבודה היא החלטה אישית של כל אחד, יתכן שמושפעת, בצורה שגויה, ממשהו שניסו למכור לנו בעשורים האחרונים. על שארל אזנבור שהופיע בהיכל נוקיה לפני כמה חודשים כתבו "גדול השנסיונרים החיים, הוכיח שאגדות חיות הן נטולות גיל" ואני אשמח להוסיף ככלל, כי תעסוקה אמורה להיות נטולת גיל.
במקום סיסמאות היסטוריות כמו העולם שייך לצעירים או למבוגרים, יש לשנות את הגישה ולהוביל סיסמאות של העולם שייך לפעילים ולעסוקים.

ד"ר אוהלה אביניר
מכון שיפור

פוסט אורח כחלק מהמאמץ לקדם את נושא העבודה אחרי גיל הפרישה.

יש יתרון לגיל ולניסיון סידרה של חמישה מפגשים של ותיקים ברשת- ללא תשלום אך בהרשמה מראש החל מה1/9/14.

 

תגובות  0  אהבו 

986
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
פוסטים אחרונים

ט"ו בשבט שמח, עד כמה שאפשר
לקריאת הפוסט
2023 - חפשו עצמכם בתמונות
שנת 2023, מבחינה לאומית, הייתה שנה קשה (בלשון המעטה), שֶׁתְּקֻעְקַע בזיכרון ההיסטורי לְדִרְאוֹן עוֹלָם.אנחנו,...
לקריאת הפוסט
הנשיקה הראשונה: הסיפורים שלכם
כשהשנה האזרחית התחלפה בתחילת החודש, והביאה איתה את נשיקת הסילבסטר, הזמנו אתכם להיזכר בנשיקה הראשונה שלכם....
לקריאת הפוסט

מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה