תזונה לחולי סוכרת

תזונה לחולי סוכרת / עבור חולי סוכרת רבים הפגישה עם הדיאטנית הינה חוויה לא נעימה, משהו מאיים ומרתיע. המחשבות שחולפות בראש לפני הפגישה הן על הבלתי צפוי והצפוי כאחד, עתיד " טפל"- חסר טעם ודל קלוריות, המון מיתוסים ואמונות תפלות קשורות למחלת הסוכרת ולטיפול התזונתי בה, והחולה כבר שומע מהסביבה הקרובה "המלצות" שונות, שרובן חסרות בסיס ונובעות מבורות ו/או חוסר עדכון. למעשה, הדיאטה לחולה הסוכרתי היא אותה הדיאטה המתאימה לכל האוכלוסייה. כמעט ואין מאכלים שאסורים לאכילה לחלוטין, התפריט כולל את כל אבות המזון ומכיל גם לחם, את כל סוגי הירקות והפירות וגם דברי מתיקה. אין שום בסיס למחשבה שחולה סוכרת צריך לאכול בצורה שונה לחלוטין ממה שנהג לאכול קודם לגילוי המחלה. החשוב הוא למידת כללי עזר שיעזרו לסוכרתי בתכנון התפריט , שיכלול מאכלים שהוא אוהב, ושבעזרתם ילמד איך להתנהג גם כאשר סדר היום שלו משתנה, גם כשהוא מוזמן לאירועים ולמסעדות. שני הדברים המשפיעים בצורה ישירה על רמות הגלוקוז בדם ? גודל המנות שאוכלים ותזמון הארוחות. גודל המנות ? כל חולה צריך להכיר את קבוצות המזון השונות, ובראש וראשונה את קבוצת הפחמימות, המכילה פחמימות מורכבות (קמח, עמילן ודגנים שונים) ופחמימות פשוטות (פירות, דברי מתיקה, מאכלי חלב נוזליים כמו יוגורט ולבן). ככל שארוחה תכיל יותר פחמימות ? רמת הגלוקוז בדם תהיה גבוהה יותר ולכן צריך לתכנן את גודל מנות הפחמימה בכל ארוחה. אין זה אומר שצריך להימנע לחלוטין מאכילת פחמימות, להיפך ? הפחמימות הן אב מזון חשוב ביותר המספק לנו אנרגיה ונותן תחושת שובע. כל חולה צריך ללמוד מה גודל המנה המתאימה לו, כי לכל אחד יש גוף אחר ותגובה אחרת. מכשיר למדידת רמת גלוקוז הוא הכלי השימושי ביותר למדידת תגובת הגוף לארוחה ורצוי מאד שלכל חולה סוכרת יהיה מכשיר כזה ברשותו. ע"י מדידת רמת הגלוקוז לאחר ארוחות, אפשר יהיה לדעת בדיוק איזה מאכלים עדיף לאכול, ממה אפשר לאכול יותר או פחות, ואפילו לבצע נסיונות ולאכול מאכלים שפעם נחשבו לאסורים לחלוטין, כמו גלידה או עוגה. תזמון ארוחות ? אם אוכלים מנות קטנות במשך כל היום, במקום ארוחה אחת או שתיים, יש צורך בפחות אינסולין כדי להוריד את רמת הגלוקוז בדם. יש לחלק את מספר הקלוריות המותר לאכילה לאורך כל היום, ובמיוחד לחלק את כמות הפחמימות, ולפזר אותה בין הארוחות השונות. אסור לדלג על ארוחות, גם בגלל סיבות הקשורות ישירות להפרשת גלוקוז ואינסולין בדם, וגם כדי לא להגיע לארוחה הבאה עם תחושת רעב. כולנו יודעים מה קורה כאשר אנחנו מגיעים לארוחה כשאנו רעבים ? אי אפשר לדבר על אכילה איטית ובודאי שלא על כמויות מוקצבות מראש. לכן רצוי לחלק את היום לשלוש ארוחות גדולות יותר ולשלוש ארוחות קטנות של חטיף או פרי. אם חולה סוכרת סובל מעודף משקל ? דבר ידוע הוא שככל שיוריד במשקל, כך תרד רמת הגלוקוז בדם והאיזון יושג במהירות גדולה יותר. לכן מומלץ גם להקפיד על כמות השומן באוכל, לבחור מזונות דלי שומן, ולבצע פעילות גופנית שתעזור לירידה וגם תשפר את תגובת הגוף לאינסולין. ככל שנדע יותר על השפעת המזון על הסוכרת, יטב. ליצירת קשר: 0546452439