חזרה לבריאות טובה

פורים: הכול על פרג

למרות שבשנים האחרונות אפשר למצוא אוזני המן בכל מילוי שרק נעלה על דעתנו, פרג הוא עדיין המילוי הקלאסי והפופולארי ביותר. כמה עובדות על פרג
איילת נדיב 05/03/12
פורים: הכול על פרג
הפרג הוא צמח ממשפחת הפרגים. ישנם כ-120 מינים, שהחשוב בהם מבחינה כלכלית הוא הפרג התרבותי. הפרג צומח בכל רחבי ישראל, מהחרמון ועד לדרום. קל לזהות את הפרגים על פי הכתמים השחורים בבסיס עלי הכותרת. לפרג גבעול שעיר וזיפי, וריחו לא נעים. בארץ גדלים בר שבעה מיני פרג. הפרגים מעדיפים אקלים ממוזג וחמים. למרבית מיני הפרג ארבעה עלי כותרת בעלי גודל דומה, והם רחבים, בעלי ברק ומפורצים. רוב חלקי הצמח מכילים שרף חלבי או צהבהב או חסר צבע המכיל אלקלואידים שונים. שבירה או שריטה של הצמח מביאה לשחרור השרף המר בטעמו ורעיל לבעלי חיים. הפרחים חסרי צוף וריח, והמאביקים נמשכים אליהם בעיקר על פי צבעם העז וגודל הפרחים. הפרג היה ידוע ביוון כצמח רפואי עוד במאה התשיעית לפני הספירה וסימל את אל השינה. הפרג התרבותי הוא צמח גבוה בעל פרחים לבנים או כחולים-ארגמניים, ומכיל זרעים שחורים אפרפרים או לבנבנים. הפרחים של הפרג התרבותי משמשים לנוי ולקישוט, אך עיקר ערכו של הצמח טמון בשרף החלבי. במהלך גידולו של הפרג מופיעים, בהדרגה, אלקלואידים שונים בשרף המכונים בשם הכולל "אופיום". מן האופיום מפיקים מספר רב של תרופות: מורפין - סם מרדים ומשכך כאבים רב עצמה. נרקוטין - בעל השפעות דומות למורפין אך מתון יותר. קודאין - המשמש בתרופות נגד שיעול. פפוורין - הפועל על שרירי המעיים ומשכך עוויתות וכאבי בטן. תבאין - חומר הדומה למורפין אך רעיל ממנו בהרבה. האופיום הגולמי נמכר כסם משכר ומערפל חושים העלול להפוך לסם מוות כאשר מגזימים בצריכתו. מסיבה זו אוסרות רוב מדינות העולם לגדל פרג תרבותי ללא רישיון אפילו כצמח נוי בלבד. זרעי הפרג התרבותי אינם מכילים אופיום ומשמשים לתיבול ולאפייה. את הפרג כדאי לקנות בשווקים ובחנויות שבהן טוחנים את הפרג במקום לנגד עינינו. כדאי להתרחק משקיות הפרג הטחון שנחות על מדפי המרכולים. טעמו של פרג זה מר. על גבי זרעי הפרג השלמים יושב חיידק לא רעיל שאינו מסוגל לפצח את הקליפה, אך אם טוחנים את הפרג, הוא יכול לחדור פנימה ובמשך הזמן הוא שהופך את הפרג למר. כשגרגרי הפרג שלמים - הם שומרים על תכונותיהם, אך כשטוחנים אותם, הארומה שלהם מתחילה להשתחרר, ולכן מוטב לטחון את הפרג קרוב ככל שניתן למועד השימוש, אז טעמו של הפרג לא הופך למריר. הפרג עשיר בסידן. בכל 100 גרם פרג יש 1500 מ"ג סידן. הפרג עשיר גם במינרלים נוספים כגון אשלגן, זרחן, מנגן ומגנזיום. מבחינה קלורית חשוב לדעת כי כל 100 גרם פרג מכילים 530 קלוריות.
עוד על תזונה נכונה:

צמחונות: כל הסיבות הנכונות

לאכול נכון בגיל מבוגר

כריכים בריאים ומשביעים

חמוציות: יתרונות בריאותיים רבים

ספר חדש: השיטה הסודית

חלבון: חיוני לבריאות, עוזר למשקל

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום תזונה נכונה

לקהילת בריאות ואיכות חיים:

לחצו
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
על האש: המדריך המלא למנפנפים

מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...

לקריאת הכתבה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה