פירה אפונה צהובה: החומוס של היוונים

אחד הזיכרונות הנעימים מהאי סנטוריני - ויש לא מעט כאלה, יעיד כל מי שביקר באי היווני הקסום - הוא הפאבה (Fava). מדובר במחית של אפונה צהובה, הנחשבת למנה מסורתית אופיינית לאי שאפשר למצוא בעיקר במסעדות אותנטיות.
הפאבה מוגשת לשולחן בתחילת הארוחה, ליד הצזיקי ושאר המזטים היווניים המוכרים. היא באה בטמפרטורה חמימה, מתובלת במלח, מיץ לימון ושמן זית, ולקישוט מפוזרים עליה קוביות בצל סגול ועלי פטרוזיליה קצוצים. בצד לא נפקדות כמובן פרוסות עבות של לחם טרי לניגוב.
החומוס של היוונים אמרתם? בהחלט מתבקש. ההכנה, ההגשה והאכילה של הקטנית הזאת, בת דודתו של החומוס, מתכתבות עם מנת הדגל שלנו, למרות שיש אומרים שהומצאה עוד קודם. אבל בנוסף לתפקידה כמנה ראשונה, המרקם והצבע דמויי הפירה של הפאבה, מכשירים אותה להשתתף גם במנה העיקרית כמצע למנות של בשר, פירות ים, פטריות צלויות ועוד.
אבל מהי בכלל אפונה צהובה? ובכן, מדובר בקטנית לא לגמרי מוכרת אצלנו, אבל כזו הנחשבת לאחת הקטניות העתיקות בעולם לאחר שתורבתה באדמה הגעשית של האי סנטוריני, כבר לפני 3,500 שנה. בארץ ניתן למצוא אפונה צהובה בחנויות טבע על המשקל, אבל לאחרונה היא מיובאת גם באריזות וזמינה במרכולים.
דלה בשומן, עשירה בחלבון ובפחמימות מורכבות
שופעת ויטמינים, אומגה 3 ומינרלים. אפונה צהובה, צילום: Shutterstock
אפונה ככלל נחשבת קולינרית לירק, אבל מכיוון שמדובר בזרעים שהתפתחו בתרמיל, בוטנית היא למעשה פרי. העובדה שזרעיה העגולים אכילים נחשפה כבר לפני אלפי שנים, כפי שמעידים שרידים קדומים של אפונים שנמצאו בעירק, בטורקיה ובישראל.
שווה להכיר את האפונה הצהובה ולו בכדי להרחיב את מגוון הקטניות בתפריט, שהן כידוע מהמזונות המזינים, הטעימים והמשביעים יותר שאנחנו יכולים לפרגן לעצמנו, ומקור טוב גם לחלבון מהצומח.
כמו אחותה הירוקה, האפונה הצהובה דלה בשומן ויש בה רק 81 קלוריות ל-100 גרם. היא עשירה בחלבון אבל גם בפחמימות מורכבות שתורמות לשובע, בסיבים תזונתיים שמאזנים את רמת הסוכר בדם, ובנוגדי חמצון מסוגים שונים שבין השאר מונעים היצרות עורקים ומחלות לב, ונמצאו יעילים גם למניעת סרטן במעי. בנוסף, יש בה אומגה 3, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, ויטמין K שמועיל לבריאות העצמות, כמות יפה של ויטמין C שיסייע נגד מחלות החורף ומינרלים כמו אשלגן, זרחן, מגנזיום וסידן.
מאפונה צהובה מייצרים גם קמח, המצטרף לרשימה לא קצרה של קמחים ללא גלוטן שניתן למצוא כיום לטובת חולי צליאק ומי שלא מחבב את חלבון החיטה הזה. ניתן לקנות את הקמח מוכן או לטחון את האפונה המיובשת לקמח בבית. לקראת חנוכה הקרב ובא, כדאי לדעת שקמח אפונה צהובה יכול להשתלב בהצלחה במתכוני לביבות.
טעמה של האפונה הצהובה עדין יותר מזה של הירוקה. היא מגיעה אלינו בגרסה המיובשת ואחרי ההשריה והבישול, יש לה מרקם רך, קטיפתי ונימוח. עם בוא הימים הגשומים, אפשר להכין ממנה מרקים עשירים ומשביעים וניתן גם להכין ממנה ממרחים, לשלב אותה בקציצות ובפלאפל או פשוט לרסק אותה למחית בנוסח סנטוריני, שיכולה לשמש גם בתפקיד של חומוס וגם של פירה תפוחי אדמה. ועכשיו – למתכון:
פירה אפונה צהובה
צילום: באדיבות אתר "תיאבון בריא"
המרכיבים:
500 גרם אפונה צהובה יבשה
מים (להשריה)
מלח לפי הטעם
בצל ירוק ועשבי תיבול קצוצים לקישוט
ההכנה:
1. משרים את האפונה במים למשך שמונה שעות. מומלץ להחליף את המים מדי פעם.
2. מסננים את המים ומעבירים את האפונה לסיר. כדאי לבחור בסיר עמוק ולמלא במים בגובה של לפחות 5 סנטימטר מעל האפונה.
3. מבשלים את האפונה עד רתיחה, מעבירים לאש הכי נמוכה ומבשלים כשעתיים.
4. בודקים שהאפונה מוכנה (כלומר נמעכת בקלות).
5. מעבירים את תכולת הסיר למסננת ונותנים לאפונה להגיר את נוזלי הבישול במשך כחצי שעה. אפשר לעזור בבחישה.
6. מכניסים את האפונה למעבד מזון וטוחנים במשך כדקה עד למרקם חלק.
7. ממיסים כפית מלח או יותר במעט מים חמים ומוסיפים לאפונה תוך כדי הטחינה במעבד המזון.
8. מוציאים את המחית לכלי מתאים ומגישים. אפשר לקשט במעט בצל ירוק או כוסברה קצוצים.
המתכון באדיבות רעות ויגו מאתר "תיאבון בריא"
אין פשוט מזה: סינייה טלה וטחינה
ערמונים מהאש: שני מתכונים מפתיעים עם ערמונים
כל היתרונות בסיבים תזונתיים (ומתכון)
כל מה שרציתם לדעת על תחליפי בשר
לא רק חומוס-טחינה: 10 דברים שתמצאו רק בארץ
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת הטבעונים של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...
חזרנו מחופשה במלון חמישה כוכבים שקרוי Grace Santorini והיה פשוט אחלה.
יש עוד מלון נחמד שנקרא Canaves Oia שבתי גם מוסרת עליו ביקורות חיוביות.
אין על Oia סנטוריני...