פירות יבשים: דברים שכדאי לדעת
ט''ו בשבט מגיע, ואיתו הפירות היבשים והפיצוחים. קבלו מספר המלצות כדי שהחג יהיה בריא ובטוח
אלה הר-נוי
17/01/11

ביום חמישי הקרוב ייחגג ט"ו בשבט, והפירות היבשים כבר מציצים מכל פינה. "לפני ששולחים את היד לצלחת, כדאי לזכור כי בתהליך הייבוש מאבדים הפירות את רוב הנוזלים, ולכן תכולת הסוכר שבהם עולה באופן משמעותי", מסבירה ד"ר אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי תל אביב. "חשוב גם לדעת כי פירות יבשים עוברים עיבוד על ידי תרכובות גופרית, שעלולות לגרום לתגובות אלרגיות ולהתקפי קצרת אצל אנשים רגישים".
ד"ר רז מוסיפה כי למרות ערכם הקלורי הגבוה, הפירות היבשים עדיפים ללא ספק על "נשנושים" אחרים כמו עוגיות, חטיפים, סוכריות ושוקולד. הסיבה היא שבנוסף לטעמם המשובח, לפירות יבשים תכונות רבות חשובות כמו תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, סידן, ברזל, ויטמין בטא קרוטן ועוד.
איך אפשר לעשות את זה בריא יותר?
בלי תוספות:
קיימים פירות יבשים טבעיים (כמו צימוקים, שזיפים ומשמשים) שהם בעלי סגולות תזונתיות, אבל גם פירות מסוכרים (כמו פפאיה, אננס ובננה), המהווים בעצם יותר ממתקים מאשר פירות. "רצוי גם להימנע מאכילת פיצוחים מצופים בסוכר, ולהעדיף פיצוחים טריים ללא קלייה, טיגון או תיבול", מוסיפה עדינה בן אהרון, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי סורוקה. "פיצוחים מומלחים מכילים כמויות גדולות של מלח, ומומלץ לאנשים המוגבלים בצריכת מלח להימנע מאכילתם".
רחצו את הפירות:
"מאחר שאיננו יודעים מהיכן הגיעו הפירות היבשים למכולת שלנו, כדאי מאוד לשנות את ההרגל של הישראלים לאכול פירות יבשים ללא רחצה", אומרת ד"ר רז. "מומלץ לרחוץ היטב את הפירות היבשים, רצוי אפילו במים חמים, מה שהופך אותם לא רק לנקיים, אלא גם לרכים יותר ומתוקים יותר".
אורגני עדיף:
מומחי מכון התקנים מסבירים שכדי למנוע את קלקול הפירות היבשים וליצור להם מראה רענן, היצרנים מוסיפים להם חומרים כימיים שונים דוגמת גופרית דו חמצנית SO2 (חומר משמר), שמן פרפין (להברקה) תמיסה אלקלית ותחליב שמן (לייבוש הפרי). לעומת זאת, הפירות היבשים האורגניים לא מכילים תוספים. גופרית דו חמצנית ((SO2 בריכוזים גבוהים עלולה לגרום לכאב ראש, לסחרחורות, להפרעות בראייה, לשיעול ולפגיעה בנשימה (לאוכלוסייה רגישה), לכן קיים תקן ישראלי המציין את תכולת החומר המרבית בפירות יבשים: משמשים, אפרסקים, ענבים שזיפים ותאנים: 2000 מ"ג לק"ג, בננות: 1000 מ"ג לק"ג, תפוחי עץ ואגסים: 600 מ"ג לק"ג ופירות מיובשים אחרים: 500 מ"ג לק"ג. בבדיקה שנערכה במכון התקנים הישראלי לנוכחות החומר במשמשים, בתאנים ובבננות נמצא כי כמות ה SO2 במשמשים גבוהה בכ-20-30 אחוז מהמצוין בתקן ובתקנות בריאות הציבור, לעומת המשמש האורגני שבו כמות ה-SO2 הייתה זניחה. כמות ה-SO2 בבננות ובתאנים תאמה למצוין בתקן ובתקנות בריאות הציבור.
זהירות עם הילדים:
חנק הוא סיבת המוות השנייה מבין תאונות הבית והפנאי בקרב ילדים והגורם ל-5.3 אחוזים ממקרי המוות בגין היפגעות בלתי מכוונת. מיכל זוהר שמשי, רכזת שלוחת בטרם במרכז הרפואי סורוקה, מבהירה כי אין להגיש לילדים שגילם פחות מחמש פיצוחים למיניהם ובעיקר גרעינים ובוטנים הידועים בתכונתם לספוח נוזלים, לתפוח ולחסום את דרכי הנשימה ובכך עלולים לגרום לחנק, פירות יבשים כמו צימוקים ואגוזים, וגם לא תאנים מיובשות, תמרים ומשמשים יבשים, שמרקמם הדביק עלול לגרום לחנק.
צחצחו שיניים:
בגלל תכולת הסוכר הגבוהה ודביקותם הגדולה של חלק מהפירות היבשים, אכילתם עלולה לזרז תהליך עששת, כך שמומלץ לצחצח שיניים לאחר אכילתם.

מה בצלחת?
צימוקים
100 גרם צימוקים מכילים כ- 250 קלוריות, כ- 1.5 גרם ברזל, כ-500 מ"ג אשלגן וכ-5 גרם סיבים. "הענבים, שמהם עשויים הצימוקים, ובמיוחד הזנים האדומים, מכילים חומרים טבעיים הנקראים ביופלבונואידים, שהם בעלי תכונות מיוחדות", מסבירה ד"ר רז. "לדוגמה, בקליפת הענבים נמצא ביופלבונואיד קוורצטין, המסוגל לאזן את רמת הכולסטרול בדם, לשפר את זרימת הדם, לסייע במניעת מחלות לב והוא אף בעל תכונות אנטי סרטניות. יש סיבה לחשוב שגם הצימוקים מכילים כמות מסוימת של קוורצטין, אך תכולתו לא נבדקה בהם".
תמרים
12 תמרים מכילים כ-275 קלוריות, 650 מ"ג אשלגן ו-2 גרם סיבים. "תמרים מהווים מקור מצוין לאשלגן, לברזל, לסידן ולסיבים תזונתיים", מסבירה ד"ר רז ומציינת גם כי תמרים מכילים את החומר טיראמין, העלול לגרום לכאבי ראש באנשים רגישים.
תאנים
חמש תאנים יבשות מכילות כ-260 קלוריות, 5 גרם סיבים, וכ-750 מ"ג אשלגן. "למרות הערך הקלורי הגבוה שלהן, התאנים מהוות מקור טוב למגנזיום, לאשלגן, לסידן, לברזל ולסיבים", מסבירה ד"ר רז. "תכולה גבוהה של סיבים מקנה לתאנים השפעה משלשלת, כך שהן מהוות מזון טוב לסובלים מעצירות, אך מצד שני עלולות לגרום לשלשולים בקרב אנשים רגישים".
שזיפים יבשים
שזיפים יבשים מכילים ריכוז גבוה של סוכר: חמישה שזיפים יבשים, מכילים כ-115 קלוריות. "שזיפים יבשים מהווים מקור עשיר בבטא קרוטן, ברזל ואשלגן. הם מכילים גם מגנזיום, זרחן וויטמינים מקבוצהB ", אומרת ד"ר רז שמוסיפה כי שזיפים יבשים ידועים כמועילים לעצירות, וזאת עקב תכולת הסיבים ונוכחות חומרי איסטין, בעלי השפעה משלשלת.
פיצוחים
"פיצוחים מכילים 45 קלוריות בשלושה אגוזי פקאן, בשלושה אגוזי מלך או בשתי כפות של גרעיני חמניות, אבטיח ודלעת", מפרטת בן אהרון. "מומלץ לא להגזים באכילת פיצוחים כדי לא לעלות במשקל".
עוד על תזונה נכונה:
תזונה בריאה, שיניים בריאות
דיאטה לסוכרתיים ולטרום-סוכרתיים
תזונה נכונה לבריאות הלב
שנה חדשה - תזונה חדשה
לאכול נכון: לחם
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תזונה נכונה
עוד כתבות בריאות באתר
כמוני
איך אפשר לעשות את זה בריא יותר?
בלי תוספות:
קיימים פירות יבשים טבעיים (כמו צימוקים, שזיפים ומשמשים) שהם בעלי סגולות תזונתיות, אבל גם פירות מסוכרים (כמו פפאיה, אננס ובננה), המהווים בעצם יותר ממתקים מאשר פירות. "רצוי גם להימנע מאכילת פיצוחים מצופים בסוכר, ולהעדיף פיצוחים טריים ללא קלייה, טיגון או תיבול", מוסיפה עדינה בן אהרון, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי סורוקה. "פיצוחים מומלחים מכילים כמויות גדולות של מלח, ומומלץ לאנשים המוגבלים בצריכת מלח להימנע מאכילתם".
רחצו את הפירות:
"מאחר שאיננו יודעים מהיכן הגיעו הפירות היבשים למכולת שלנו, כדאי מאוד לשנות את ההרגל של הישראלים לאכול פירות יבשים ללא רחצה", אומרת ד"ר רז. "מומלץ לרחוץ היטב את הפירות היבשים, רצוי אפילו במים חמים, מה שהופך אותם לא רק לנקיים, אלא גם לרכים יותר ומתוקים יותר".
אורגני עדיף:
מומחי מכון התקנים מסבירים שכדי למנוע את קלקול הפירות היבשים וליצור להם מראה רענן, היצרנים מוסיפים להם חומרים כימיים שונים דוגמת גופרית דו חמצנית SO2 (חומר משמר), שמן פרפין (להברקה) תמיסה אלקלית ותחליב שמן (לייבוש הפרי). לעומת זאת, הפירות היבשים האורגניים לא מכילים תוספים. גופרית דו חמצנית ((SO2 בריכוזים גבוהים עלולה לגרום לכאב ראש, לסחרחורות, להפרעות בראייה, לשיעול ולפגיעה בנשימה (לאוכלוסייה רגישה), לכן קיים תקן ישראלי המציין את תכולת החומר המרבית בפירות יבשים: משמשים, אפרסקים, ענבים שזיפים ותאנים: 2000 מ"ג לק"ג, בננות: 1000 מ"ג לק"ג, תפוחי עץ ואגסים: 600 מ"ג לק"ג ופירות מיובשים אחרים: 500 מ"ג לק"ג. בבדיקה שנערכה במכון התקנים הישראלי לנוכחות החומר במשמשים, בתאנים ובבננות נמצא כי כמות ה SO2 במשמשים גבוהה בכ-20-30 אחוז מהמצוין בתקן ובתקנות בריאות הציבור, לעומת המשמש האורגני שבו כמות ה-SO2 הייתה זניחה. כמות ה-SO2 בבננות ובתאנים תאמה למצוין בתקן ובתקנות בריאות הציבור.
זהירות עם הילדים:
חנק הוא סיבת המוות השנייה מבין תאונות הבית והפנאי בקרב ילדים והגורם ל-5.3 אחוזים ממקרי המוות בגין היפגעות בלתי מכוונת. מיכל זוהר שמשי, רכזת שלוחת בטרם במרכז הרפואי סורוקה, מבהירה כי אין להגיש לילדים שגילם פחות מחמש פיצוחים למיניהם ובעיקר גרעינים ובוטנים הידועים בתכונתם לספוח נוזלים, לתפוח ולחסום את דרכי הנשימה ובכך עלולים לגרום לחנק, פירות יבשים כמו צימוקים ואגוזים, וגם לא תאנים מיובשות, תמרים ומשמשים יבשים, שמרקמם הדביק עלול לגרום לחנק.
צחצחו שיניים:
בגלל תכולת הסוכר הגבוהה ודביקותם הגדולה של חלק מהפירות היבשים, אכילתם עלולה לזרז תהליך עששת, כך שמומלץ לצחצח שיניים לאחר אכילתם.

מה בצלחת?
צימוקים
100 גרם צימוקים מכילים כ- 250 קלוריות, כ- 1.5 גרם ברזל, כ-500 מ"ג אשלגן וכ-5 גרם סיבים. "הענבים, שמהם עשויים הצימוקים, ובמיוחד הזנים האדומים, מכילים חומרים טבעיים הנקראים ביופלבונואידים, שהם בעלי תכונות מיוחדות", מסבירה ד"ר רז. "לדוגמה, בקליפת הענבים נמצא ביופלבונואיד קוורצטין, המסוגל לאזן את רמת הכולסטרול בדם, לשפר את זרימת הדם, לסייע במניעת מחלות לב והוא אף בעל תכונות אנטי סרטניות. יש סיבה לחשוב שגם הצימוקים מכילים כמות מסוימת של קוורצטין, אך תכולתו לא נבדקה בהם".
תמרים
12 תמרים מכילים כ-275 קלוריות, 650 מ"ג אשלגן ו-2 גרם סיבים. "תמרים מהווים מקור מצוין לאשלגן, לברזל, לסידן ולסיבים תזונתיים", מסבירה ד"ר רז ומציינת גם כי תמרים מכילים את החומר טיראמין, העלול לגרום לכאבי ראש באנשים רגישים.
תאנים
חמש תאנים יבשות מכילות כ-260 קלוריות, 5 גרם סיבים, וכ-750 מ"ג אשלגן. "למרות הערך הקלורי הגבוה שלהן, התאנים מהוות מקור טוב למגנזיום, לאשלגן, לסידן, לברזל ולסיבים", מסבירה ד"ר רז. "תכולה גבוהה של סיבים מקנה לתאנים השפעה משלשלת, כך שהן מהוות מזון טוב לסובלים מעצירות, אך מצד שני עלולות לגרום לשלשולים בקרב אנשים רגישים".
שזיפים יבשים
שזיפים יבשים מכילים ריכוז גבוה של סוכר: חמישה שזיפים יבשים, מכילים כ-115 קלוריות. "שזיפים יבשים מהווים מקור עשיר בבטא קרוטן, ברזל ואשלגן. הם מכילים גם מגנזיום, זרחן וויטמינים מקבוצהB ", אומרת ד"ר רז שמוסיפה כי שזיפים יבשים ידועים כמועילים לעצירות, וזאת עקב תכולת הסיבים ונוכחות חומרי איסטין, בעלי השפעה משלשלת.
פיצוחים
"פיצוחים מכילים 45 קלוריות בשלושה אגוזי פקאן, בשלושה אגוזי מלך או בשתי כפות של גרעיני חמניות, אבטיח ודלעת", מפרטת בן אהרון. "מומלץ לא להגזים באכילת פיצוחים כדי לא לעלות במשקל".
עוד על תזונה נכונה:
תזונה בריאה, שיניים בריאות
דיאטה לסוכרתיים ולטרום-סוכרתיים
תזונה נכונה לבריאות הלב
שנה חדשה - תזונה חדשה
לאכול נכון: לחם
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תזונה נכונה
עוד כתבות בריאות באתר
כמוני
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
על האש: המדריך המלא למנפנפים
מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות