חזרה לקריירה שנייה

פנסיונרים? בית קפה ירושלמי מחפש אתכם לעבודה

קפה פרש המיתולוגי בירושלים יצא ביוזמה חדשה: העסקת גמלאים. "למבוגרים יש מוסר עבודה, שמחת חיים וניסיון", אומר המנהל מתי פרש. העובד רוני קיסר, 75.5: "זה ממלא את זמני, כוחי עוד במותניי"
שרי שיין 21/08/16
פנסיונרים? בית קפה ירושלמי מחפש אתכם לעבודה
מעדיף עובדים מבוגרים. מתי פרש (באמצע) עם העובדים הפנסיונרים רוני (מימין) ומולי. צילום: באדיבות מתי פרש

 

 

הקפה המיתולוגי קפה פרש בקרית יובל בירושלים תמיד היה סוג של סלבריטי. ככה זה כשאתה קפה שכונתי עם טעם של בית, שקיים כבר 55 שנה. בשבוע האחרון עלה בית הקפה שוב לכותרות, בזכות מיזם נפלא ומרגש של מתי פרש, מנהל המקום, ובנו של מרדכי (מוטק'ה) שהקים את הקפה - אז קונדיטוריה - ב-1961.

 

מודעה אחת קטנה עשתה רעש גדול. המודעה, המיועדת לגמלאים בלבד, מחפשת עובדים לתפקידי מלצרות ואחרים בגיל הפנסיה, בזו הלשון: "נשמח לקלוט אותך ולצרף אותך להיות חלק מהצוות המיוחד... מחכים לך". בינתיים הצטרפו אל הצוות מולי ורוני, ובקרוב כנראה יגיע פנסיונר נוסף אל המטבח. הראיונות בעיצומם.

 

היוזמה המבורכת עלתה לכותרות, ראשית בגלל שלצערנו הרב מדובר במקרה לא נורמטיבי. יותר מ–9,000 מבוגרים, רובם מעל גיל 70, נרשמו בשנה האחרונה כמחפשי עבודה. בעיקר בפורטל התעסוקה "דרוש ניסיון" לאזרחים בוגרים (הגדרה של הפורטל), השותף יחד עם עמותת "והדרת". בדפדוף אקראי לגמרי בפורטל אפשר למצוא משרות מכל הסוגים והמינים, מאב בית בבית דיור מוגן ועד טכנאים, שומרים, עובדי קבלה, עבודות מזכירות, ופה ושם גם משרות בתקשורת.

 

אמנם משרות רבות הן באזור מודיעין ובקצרין, אבל יש גם במרכז ובירושלים. מי מחפש עבודה בגילאים האלה? או מי שהפנסיה לא מספיקה לו וזקוק להשלמת הכנסה, או מי שממש צריך משרה מלאה, או כאלה שפשוט זקוקים לצאת מהבית ולמצוא עניין. יוזמה יש, כמה באמת מוצאים עבודה בפועל? לא הרבה. למה? כי בשטח, לא הרבה מקומות עבודה גילו את הפוטנציאל העצום שנמצא בעובדים בגיל השלישי. מתי פרש דווקא כן.

 

 

"העולם לא שייך לצעירים, הוא שייך לכולנו"

 

רצו עובדים קבועים בבית הקפה, שיהיו בגילאים של הלקוחות. קפה פרש, צילום: באדיבות מתי פרש

 

 

"בדרך כלל מי שמועסק בבית קפה אלה סטודנטים, או צעירים בין הצבא לטיול לחו"ל  וללימודים", אומר מתי פרש. "הם טובים, אבל כל הזמן מתחלפים. לי חשוב שיהיו פנים קבועות בבית הקפה, חוץ מהפנים של המשפחה שלנו. חשוב לי שיקבל את הלקוחות מישהו שהם מזהים ומכירים".

 

זאת הסיבה שהחלטת לתת מקום לפנסיונרים?

"מבוגרים נותנים לי יציבות. יש להם מוסר עבודה, יש להם שמחת חיים, ניסיון חיים, בשלות. זאת שכונה ותיקה מאד, ומסביבה יש ארבעה בתי אבות. המון לקוחות הם באותם גילאים, והעובדים המבוגרים מבינים את הצרכים שלהם. יש להם שפה משותפת איתם. העובדים המבוגרים יותר שמחים להגיע כל בוקר, ומרגישים את זה בעבודה. אני מקבל מזה המון נחת".

 

למה אתה חושב שבעלי עסקים נרתעים מלהעסיק פנסיונרים? העולם פשוט שייך לצעירים?

"העולם שייך לכולנו. אני לא יודע למה הם נרתעים, אולי הם רוצים פנים צעירות, אולי זה פשוט חוסר מודעות, אולי חוסר אכפתיות. הם לא מבינים למה העובדים האלה מסוגלים. הם רואים בהם כוח חלש, וזה בדיוק ההפך - אלה אנשים שעברו המון, יש להם ידע שלא יסולא בפז. אני מתייעץ איתם המון".

 

 

מייסד המקום, בן 84, עדיין עובד בקפה

 

"אדם שיש לו לאן להגיע, שעדיין צריכים אותו, זה מחזק אותו". מתי עם אביו, מרדכי, מייסד קפה פרש, ואמו. צילום: באדיבות מתי פרש

 

 

במקרה או שלא במקרה, אביו של מתי, מרדכי, זה שהקים את המקום, כבר בן 84. הוא מגיע יום יום לעבודה, גם אחרי בית הכנסת. זה המקום שבו הכיר את אשתו שהיתה לקוחה, והגיעה לעיתים קרובות רק כדי לקנות את העוגיות המפורסמות, שהיום נקראות על שמה עוגיות אורה. עוגיות מבצק עלים אוורירי, עם מילוי של שקדים וקינמון. אחרי שהתחתנו אורה הפכה למוכרת, ומרדכי המשיך כקונדיטור.

 

"היתה תקופה של חודשיים שאבא היה מאושפז ולא הגיע", מספר מתי ונחנק מהתרגשות, "הוא ממש הרגיש צורך לחזור כבר לעבודה. בן אדם שיש לו לאן להגיע, שעדיין צריכים אותו, זה מחזק אותו. זאת תחושה מעצימה. כל עוד אדם יכול לתרום, שלא יישב בבית, שלא יאבד את עצמו  לדעת, שיעשה הכל כדי להוכיח שהוא עדין ראוי, שיש לו מה להציע".

 

למי שהיה ספק, לא מדובר בהתנדבות - העובדים הפנסיונרים בבית הקפה מקבלים שכר יפה עבור עמלם. בינתיים, כאמור, עובדים שם  שניים. רוני קיסר בן 75.5, ומולי דובוב בת 59.

 

קיסר נשוי פלוס שתי בנות וחמישה נכדים. הוא היה ראש מדור רכש באוניברסיטת ירושלים במשך 44 שנה. בבית הקפה הוא עושה את מה שהוא יודע לעשות במשרה חלקית: מרכז את הקניות, דואג להחליף ציוד טכני שמתבלה, מנסה לפתור תקלות, ולעיתים כשיש צורך גם מוכר עוגיות.

 

 

"רוב הצעירים פה עובדים בשביל הכסף, אני עובדת בשביל הכיף"

 

"אני מורגל לסדר יום עמוס, ולא הייתי בנוי לבטלה", הוא אומר. "אני משכים מוקדם בחמש בבוקר, צועד, אוכל ארוחת בוקר וקדימה. בבית הקפה יש חברה מאד נעימה, אני פוגש אנשים שלא  פגשתי שנים מהאזור. אני מאד גמיש בשעות העבודה שלי, משתדל להיות שלוש פעמים בשבוע למשך שלוש שעות. זה ממלא את זמני בין הנכדים והאישה החמודה, שגם לה צריך להקדיש זמן".

 

על השאלה למה כדאי למעסיקים להעסיק פנסיונרים הוא משיב: "זה מאד יעיל. יש לנו מוסר עבודה מאד גבוה, זה משתלם לשני הצדדים. אני מרגיש שכוחי עדין במותניי, ויש לי המון לתת".

 

מולי דובוב, נשואה פלוס ארבעה ילדים, נכדה אחת ועוד אחת בדרך, עבדה כמנהלת מחלקה בהדסה במשך 35 שנה. לעבודה בקפה הגיעה דווקא דרך חברתו של בנה שעבדה במקום, וידעה את אהבתה לאפייה ולאנשים. מולי אחראית על הקופה ומוכרת עוגות. "הגעתי למשפחה כל כך חמה", היא אומרת, "השעות שלי מאד גמישות, אני עובדת פעמיים בשבוע, וזה משתלב נהדר גם כל החוגים שלי.

 

"נותנים לי פה סמכויות, מתייעצים איתי, וזה ממש החזיר לי את תחושת הביטחון. רוב הצעירים שעובדים פה עובדים בשביל להרוויח כסף, אני עושה את זה בשביל הכיף. בלילה שלפני המשמרת שלי אני ממש מאושרת. מעסיקים שנרתעים מעובדים בגילנו לא מבינים. העין של המבוגר שונה לגמרי מהעין של הצעיר. יש לנו יותר אחריות, אני מאחלת לכל הגמלאים שיהיה להם מה שיש לנו פה".

 

ומה חושבים הלקוחות על הפנים החדשות בקפה? אסתי אלירז, 66, לקוחה קבועה כבר 40 שנה, מאושרת ממה שקורה פה לאחרונה. "המהלך של תעסוקה לפנסיונרים הוא מבורך, וקשור לטוב הלב של המשפחה. המסירות והאכפתיות שלהם אל הלקוחות שלהם הן נדירות. מולי העובדת כל כך מסבירת פנים, כל כך נעימה. זה מדהים. מכיוון שגם אני מבוגרת אני מעריכה עוד יותר את מה שהם עשו". 

 

 

וגם בלמ"ס מחפשים עובדים מבוגרים

הנשים שפצחו בקריירה שנייה כנהגות אוטובוס

7 מיזמים שיעזרו לכם לחזור לשוק העבודה

8 טיפים למציאת עבודה בגיל 50 פלוס

להשתלב בשוק ההייטק אחרי גיל 60

ואיך מתלבשים לראיון עבודה?

עברתם את גיל 50? איך לכתוב קורות חיים אפקטיביים

 

הצטרפו לקהילת "הצעות עבודה" של מוטק'ה

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בקריירה שנייה

איך לוודא שיראו את קורות החיים שלכם

למעלה
חזרה