חזרה לבריאות טובה

פעילות גופנית לחולים במחלות שונות (ב')

איזו פעילות גופנית יכולים לבצע אנשים החולים במחלות שונות וממה כדאי להם להימנע? עם מי להתייעץ וממה להיזהר? חלק שני: מחלות עורקים כליליים, סוכרת, אי ספיקת לב ומחלות ריאה
גלעד שר 17/02/10
פעילות גופנית לחולים במחלות שונות (ב')

מחלות עורקים כליליים (לבביים)
בדיקת לב במאמץ, המשמשת לרוב לצורך אבחנת מחלות לב כליליות, עשויה לשמש מדד להערכת עמידות הלב והריאות לפעילות גופנית (קיבולת האימון). בעזרת מידע זה יכולים הרופאים לתת לחולה מרשם ספציפי לתוכנית אימונים. אנשים שעברו התקף לב, צנתור או ניתוח לב פתוח מתחילים את שלב השיקום בבית החולים. לרוב, אחרי שחרורם הם ממשיכים את פעילותם הגופנית תחת השגחה במסגרת מכון שיקום של בית החולים או מכון שיקום לב-ריאה אחר. אחרי 12 שבועות הם ממשיכים בתוכנית אימון לשימור המתבצעת באופן עצמאי בקהילה במסגרת של שיעורי התעמלות או מרכז כושר. הדגש העיקרי הוא על הפעילות האירובית. תרגילי גמישות וכוח יכולים גם הם להיות מומלצים. חולים עלולים לחשוש לעבוד כנגד התנגדות, אך עם השיפור בסיבולת השרירים רוב החולים יכולים להוסיף בהדרגה התנגדות קלה באמצעות משקוליות, גומיות או מכשירי כוח. לחולים שהסימפטומים שלהם משתנים בתדירות גבוהה, בעלי הפרעות קצב או לחץ דם גבוה שלא ניתנים לשליטה לא מומלץ להוסיף התנגדות.
סוכרת
לפני תחילת תוכנית לפעילות גופנית חולי סוכרת חייבים לעבור בדיקה גופנית יסודית. רופא או איש מקצוע רפואי אחר יכול לעזור בבחירת הפעילות הגופנית המתאימה. למשל, אם הרגליים איבדו תחושה, שחייה או רכיבה על אופניים יכולים להיות בחירה טובה מהליכה. במידה שהראייה לא טובה, פעילות גופנית בפנים עדיפה על פני פעילות בחוץ. פעילות גופנית סדירה משפרת את תגובת הגוף לאינסולין ומאפשרת לאינסולין ולתרופות לטיפול בסוכרת להיות אפקטיביים יותר. באופן אידיאלי, מומלץ לחולי סוכרת להתאמן עם בן זוג, במיוחד במצב שהסוכרת אינה תחת שליטה טובה. פעילות גופנית עלולה לגרום לרמות הסוכר לרדת מאוד. רמה נמוכה של סוכר בדם עלולה לגרום לסחרחורות ולעילפון. כדי למנוע ירידה חדה ברמת הסוכר חולי סוכרת חייבים להצטייד בחטיף או במשקה עתיר סוכר. הם צריכים לבדוק את רמת הסוכר שלהם לפני, במהלך ואחרי הפעילות הגופנית. אחרי תחילת תוכנית של פעילות גופנית המינון של כל תרופה הניתנת לטיפול בסוכרת עשוי להיות מופחת. הנעליים צריכות להיבחר בקפידה. אחרי פעילות גופנית חולי סוכרת צריכים לבדוק את כפות רגליהם ולראות שאין בועות, אזורים חמים, אדמומיות וקרעים העלולים להסתיים בדלקת.



אי ספיקת לב
אנשים עם אי ספיקת לב צריכים בשלב ראשון השגחה. הם צריכים להתחיל באיטיות ולהתמקד בביצוע פעילות גופנית בעצימות נמוכה לזמן ממושך יותר. הם עשויים להזדקק לחימום ארוך יותר (10 עד 15 דקות). אימון באינטרוולים המשלב מנוחה יכול להועיל. למשל, אנשים יכולים לבצע פעילות למשך שתיים עד ארבע דקות, אז לנוח במשך דקה, עד שיוכלו להתאמן ברצף 15 דקות ללא מנוחה. בהדרגה הזמן עולה ל-20 עד 30 דקות ללא מנוחה. פעילות אירובית חשובה לאנשים עם אי ספיקת לב, אך גם תרגילים הקשורים בחיזוק שרירי הנשימה (כולל הסרעפת), שרירי הבטן ושרירי הרגליים עשויים להקטין את קוצר הנשימה ולגרום לפעילות הגופנית להיות פחות מעייפת. במקרה של כאבים בחזה, קוצר נשימה או נפיחות ברגליים, יש להפסיק את הפעילות הגופנית וליצור קשר עם הרופא המטפל.
בעיות ריאה
אנשים עם בעיות ריאה, כגון מחלת ריאה חסימתית כרונית (Chronic obstructive pulmonary disease), צריכים להתחיל עם מעט פעילות גופנית ולהתקדם מאוד בהדרגה. פעילות הדרגתית חשובה מאוד, כיוון שתנועת האוויר פנימה והחוצה בכל נשימה נעשית בצורה איטית יותר. רופא יכול לעזור להתאים את הפעילות הגופנית לזמן שבו לתרופות יש ההשפעה הטובה ביותר. רופא יכול להגיד גם האם נטילת מנה נוספת של תרופה לפני הפעילות הגופנית יכולה לעזור. הפעילות הגופנית משפרת את ניצול החמצן על ידי הגוף, כך שאנשים עם בעיות ריאה יכולים לבצע את הפעילות בקלות רבה יותר ולהרגיש יותר טוב. הם יכולים להיות יותר פעילים. פעילות גופנית משפיעה גם על מצב הרוח ועל איכות החיים. גם מעט פעילות גופנית עוזרת בכך. אנשים עם בעיות ריאה יכולים להתחיל להפעיל את הידיים ואת הרגליים במצב של ישיבה. הם יכולים להתקדם מהליכה מחדר לחדר להליכה בחוץ, ובהדרגה להליכה למרחקים גדלים יותר. הלמידה כיצד לשלוט בנשימה יכולה לעזור. בזמן שאיפה אנשים צריכים להרפות את חגורת הכתפיים ולאפשר לבטן לצאת החוצה (נשימה סרעפתית). באופן כזה יש לבית החזה יותר מקום להתרחב וניתן לקלוט יותר חמצן. פעילות אירובית ללא זעזועים (Low Impact) ופעילות שמתמקדת בהפעלת פלג הגוף העליון, ובמיוחד שרירים הקשורים לנשימה, מומלצת. חלק מהאנשים הסובלים ממחלות ריאה עשויים ליהנות מתוספת חמצן בזמן הפעילות. הם עשויים להשתמש במערכת אספקת חמצן ניידת. חלק מפוליסות הביטוח מכסות את השימוש בחמצן, במידה שהדבר מומלץ על ידי רופא מומחה. אנשים שכבר מטופלים בתוספת חמצן צריכים לדבר עם רופאם על אפשרות להגדלת כמות החמצן בזמן פעילות גופנית.
עוד על פעילות גופנית בגיל מבוגר:

פעילות גופנית לחולים במחלות שונות (א')

תרגילים להאטת תהליך הירידה בצפיפות העצם

התעמלות בונה עצם: לא מאוחר להתחיל

פעילות גופנית בגיל מבוגר: שלושה מיתוסים

התעמלות במים בגיל הזהב: גם בריא, גם נעים

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום שיקום לב

פורום קרדיולוגיה - רפואת לב

פורום סוכרת אנדוקרינולוגיה
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה