פרישה בראש שקט

צילום: Shutterstock
היציאה לפנסיה היא נקודת מפנה כלכלית, המחייבת להיערך לשינויים בהכנסות, וגם בהוצאות. הפנינו כמה שאלות בנושא לד"ר אורלי רדליך ממכון רדליך - ייעוץ פיננסי למשפחות.
איך שומרים על רמת החיים אחרי היציאה לפנסיה?
ד"ר אורלי רדליך, מכון רדליך - ייעוץ פיננסי למשפחות: "מנהלים תקציב שוטף של הוצאות הבית, כלומר הכנסות והוצאות, ודואגים שההוצאות לא יעלו על ההכנסות. קובעים יעדים כלכליים לשנים הבאות, כמו חופשות, מעבר דירה, עזרה סיעודית, עזרה לילדים וכד', ומשלבים אותם בתכנון התקציב. אם אין מספיק הון למימון כל התוכניות, קובעים סדרי עדיפויות ובוחרים מה חשוב יותר, או מחפשים דרכים להגדלת הכנסה".
האם כדאי לחפש מקום עבודה חדש או לפתוח עסק כדי לשפר את המצב הכלכלי?
"אם הכנסות המשפחה לא מספיקות לכל ההוצאות השוטפות ולכל התוכניות, מובן שאחת ההמלצות תהיה למצוא הכנסה נוספת. בגיל מבוגר רצוי למצוא עבודה שכירה ובטוחה ולא לקחת סיכון עסקי. אם בכל זאת רוצים לבחור בעיסוק עצמאי, רצוי להתייעץ עם מומחים ולא להשקיע בעסק את כל כספי הפרישה.
"אפשר גם לרכוש מקצוע עצמאי שלא דורש השקעה כספית על משרד וציוד ויכול להניב רווחים טובים, כמו מקצועות הייעוץ, ייעוץ עסקי, ייעוץ לכלכלת המשפחה, אימון, וכד'. למי שבקיא במחשבים, יש כיום מגוון אפשרויות תעסוקה מהבית באמצעות האינטרנט בתחומים שונים כמו מכירות, כתיבת עבודות, הקלדות, מענה טלפוני, מכירת אוכל ביתי ועוד.
"מובן שבכל כיוון שבוחרים צריך להתייעץ לגבי ההשלכות מבחינת מיסוי וזכויות שונות".
איך מתמודדים עם ההכרח לעזור כלכלית לילדים? האם כדאי לתת סכום חודשי קבוע, לעזור בקניית דירה, מכונית וכד', או לעזור רק בשעת הצורך?
"אין הכרח לעזור לילדים, מדובר רק ברצון וביכולת. בגיל מבוגר חשוב לשמור על רמת החיים ועל איכות החיים, על מנת לחיות ברווחה כלכלית במהלך 20-30 השנים הבאות. אם העזרה לילדים אינה פוגעת בתקציב השוטף, ניתן בהחלט לעשות זאת. במקרה כזה רצוי לא לתת עזרה קבועה, כדי שזה לא ייתפס כמובן מאליו וכדי שהילדים ילמדו להתמודד מבחינה כלכלית. העזרה צריכה להינתן בעת הצורך, גם כדי לסייע בהוצאות גדולות כמו חתונה, בית או לימודים, וגם כשרוצים להעניק מתנה, סתם בשביל הכיף".
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
מבחינת מגורים, האם מומלץ לעבור בגיל מבוגר לגור בבית קטן יותר וחסכוני יותר?
"ברור שבית קטן יהיה חסכוני יותר ויאפשר למשפחה לשמור על רמת חיים טובה גם לאחר הפרישה, אבל צעד כזה עושים רק אם חייבים. אין צורך לעשות שינויים דרמטיים בחיים רק בגלל הפרישה. אם יש בעיה כלכלית כי ההכנסות ירדו באופן משמעותי, בהחלט כדאי לשקול צעד כזה".
אילו דרכים נוספות ניתן לנקוט כדי לחסוך בתקציב, או כדי להגדיל אותו (השקעות, למשל)?
"מי שחושש למצבו הכלכלי בגיל הפרישה, רצוי שיפנה לייעוץ מקצועי בנושא, שיעשה סדר וייתן כיוון כלכלי מתאים. חשוב לבנות תקציב משפחתי חדש, שיעמוד ברמת ההכנסות החדשה לאור הפרישה. חשוב לרכז את כל ההון המשפחתי, כמו מענק פרישה, קופות גמל, חסכונות, נכסים ועוד, בטבלה מסודרת ולייעד את הכספים לתוכניות עתידיות, כדי לא להתפתות להוצאות כספיות מיותרות.
"לגבי אפיקי החיסכון וההשקעה של ההון המשפחתי, רצוי להתייעץ עם איש מקצוע אובייקטיבי, כדי להימנע מסיכונים מיותרים הכרוכים בהשקעות לא בטוחות כמו הבורסה.
"חשוב גם לאתר את כל המידע שיש לגבי זכויות פיננסיות והטבות שיש לגמלאים, וליהנות מהן".
עוד על פרישה:
לפורום כלכלה, שוק ההון, ייעוץ, פנסיה וגמל: לחצו |

הגעתם לגיל פרישה ויש לכם תוכניות מפורטות לשנות הפנסיה. אולי אתם מתכננים לרכוש מקצוע או תחביב חדש, אולי...
בפסח אנחנו עושים סדר כמעט בכל דבר – בבית כמובן, בארון הבגדים, בארון התרופות ובנפש. אבל מה עם הארנק? במטרה...
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל שנה כ-70,000 איש מגיעים לגיל פרישה (נשים בגיל 62 וגברים בגיל 67)....