פרשתם לפנסיה מוקדם? מגיע לכם יותר

(צילום: Shutterstock)
אלפי עובדים שפרשו בפרישה מוקדמת לפני 2004 יוכלו להגדיל את הפנסיה שלהם ואף לדרוש החזרי מס בגלל פטור ממס בגובה של 35% מקצבתם. כך עולה מקביעה שהתקבלה באחרונה בבית המשפט המחוזי בחיפה. הקביעה מאפשרת לעשות זאת גם לפני שהפורשים הגיעו לגיל הפרישה לפי החוק, ואם פרשו מעבודתם עד ינואר 2004.
פסק הדין שהתקבל דן בתביעתם של אליעזר ריכנבך ואברהם קביצל, שני עובדים שפרשו לפנסיה מוקדמת מבנק לאומי בשנת 1996 (בגילים 46 ו?50) בוותק של 30 שנות עבודה. מאותו מועד קיבלו השניים פטור ממס על 35% מ"קצבה מזכה", וזאת למרות גילם הצעיר ומכוח החקיקה (סעיף 9 לפקודה), שנתנה פטור כזה גם לפי ותק בעבודה (30 שנה לגבר, 25 שנה לאישה).
בשנת 2004 תוקן סעיף 9 כך שהפטור חל רק על מי שהגיע לגיל פרישה ב?1 בינואר 2004. ביום זה שני הפורשים עדיין לא היו בגיל הפרישה, ולפיכך קבע פקיד השומה שהם אינם זכאים עוד לפטור.
עו"ד נחום פיינברג, המתמחה בדיני עבודה, מסביר: "השאלה היתה על מי חל התיקון לחוק - על מי שפרש החל ב?1.1.04 (במקרה זה השניים זכאים לפטור, שכן פרשו קודם לכן), או על מי שקיבל קצבה החל ב?1.1.04, גם אם החל לקבלה קודם (במקרה זה השניים אינם זכאים)".
השופטת שולמית וסרקרוג, שדנה בתיק זה, קבעה בפסק הדין כי התיקון חל רק על מי שפרש ביום 1.1.04 ואילך. בפסק הדין כתבה השופטת: "מי שפרש קודם, אם נאמר שהתיקון חל עליו, מאבד מעמד משפטי של 'פורש' שהיה לו, ולא ייתכן לשלול מעמד שהוא מעמד אל?חזור. הם גם לא יכולים להיות ב'ואקום' משפטי - לא 'פורש' ולא 'עובד' - בתקופה מאז 1.1.04 עד שיגיעו לגיל פרישה". לכן פסקה השופטת כי הפורשים ממשיכים להיות זכאים לפטור בנוגע ל?35% מהקצבה.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
בעקבות פסק הדין מנסה בימים אלה עו"ד חגי פריד (שייצג בתביעה את ריכנבך וקביצל) בשיתוף משרד רואי החשבון שוורץ, לרנר, דובשני ושות' לארגן קבוצה של תובעים לצורך החזר מס. רשות המסים עדיין יכולה להגיש ערעור על פסק דין זה עד חודש ספטמבר, ובימים הקרובים תקבל החלטה אם לערער.
אם תחליט הרשות לא לערער, פסק הדין ייהפך לפסק דין חלוט והרשות תהיה מחויבת להחזיר את כל הכספים שנגבו ביתר. להערכתו של רו"ח אמיר גבאי, מנכ"ל בי.פור יועצי פרישה, מדובר בעשרות אלפי פורשים ואולי אף יותר. לדבריו, "מדובר בפורשים ממשרד החינוך, בפורשים מהתעשייה האווירית ומתעשיות ביטחוניות אחרות, בפורשי קמ"ג וברבבות אחרים".
עו"ד פריד טוען שמדובר ב?400 מפורשי בנק לאומי שעונים אחד לאחד על הקריטריונים של פסק הדין, ובעוד כמה אלפים במקומות עבודה אחרים שעונים על הקריטריונים. בכל אופן, הוא מעריך שמדובר במיליוני שקלים של החזרי מס. כעת, על כל מי שפרש בפרישה מוקדמת לפני 1 בינואר 2004 לבדוק מחדש את זכאותו לפטור ממס, ובמידת הצורך להגיש דו"חות שנתיים למס הכנסה כדי לתבוע את החזר המס שהוא זכאי לו.
כמה שווה הפטור?
לפי חישוב שערך רו"ח גבאי, שווי הפטור יכול להגיע לאלפי שקלים מדי שנה, ולמאות אלפי שקלים עד גיל הפרישה הקבוע בחוק. לדבריו, "פורש שפרש ב?1 בינואר 2004 בגיל 55 מקבל קצבה חודשית של 7,200 שקל (גובה קצבה מזכה נכון לינואר 2008) וממשיך לעבוד במקום עבודה נוסף מחויב בשיעור המס המקסימלי של 47% (נכון לשנת 2008). אם הוא בחר במסלול פטור על הקצבה ולא במסלול פטור על מענק פרישה פיטורים, יסתכם שווי הפטור של פורש כזה בכ?14 אלף שקל ב?2008 בלבד. בהנחה שנותרו לאותו אדם 12 שנה עד גיל הפרישה הקבוע בחוק, 67, שווי הפטור יהיה כ?170 אלף שקל". (כלכליסט)
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
לפורום מימוש ומיצוי זכויות לחצו

הגעתם לגיל פרישה ויש לכם תוכניות מפורטות לשנות הפנסיה. אולי אתם מתכננים לרכוש מקצוע או תחביב חדש, אולי...
בפסח אנחנו עושים סדר כמעט בכל דבר – בבית כמובן, בארון הבגדים, בארון התרופות ובנפש. אבל מה עם הארנק? במטרה...
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל שנה כ-70,000 איש מגיעים לגיל פרישה (נשים בגיל 62 וגברים בגיל 67)....