חזרה לחדשות היום

צוואה, דמנציה ומה שביניהן

הדרישה העיקרית של החוק לצורך עריכת צוואה כשרה מחייבת כי עורך הצוואה יהיה כשיר מבחינה משפטית ורפואית. כיצד ניתן להימנע ממצב של צוואה בלתי חוקית
עו"ד אריאל דרור 18/01/12
צוואה, דמנציה ומה שביניהן

(צילום: Shutterstock)


עם התקדמות גילו של אדם, ועלייה בהיקף הרכוש הנצבר על ידיו במהלך השנים עולה הצורך בעריכת צוואה על מנת להבטיח כי רכושו יעבור לאחר פטירתו לאנשים בהם בחר ובהיקף הרצוי על ידיו. 

על פי חוק הירושה, אם אדם לא עורך צוואה אזי יעבור רכושו למשפחתו הקרובה ביותר, כאשר בדרך כלל בן הזוג מקבל חצי והילדים מתחלקים בחצי הנותר. יש מקרים שבהם אדם אינו רוצה להוריש לבני משפחתו את רכושו על פי הוראות החוק, אלא על פי חלוקה ההולמת את רצונו.
לצורך כך עליו לערוך צוואה, שבה ירשם במדויק למי הוא מוריש את רכושו, ובאיזה היקף.

בצוואה רשאי הוא לצוות את הרכוש גם לאדם שאינו בן משפחה, ואף להדיר בני משפחה מצוואתו.

ההשלכות המשפטיות של עריכת צוואה שאינה עומדת בהוראות החוק:

על אף שחוק הירושה נותן סמכות רחבה לכל אדם לצוות את רכושו לפי רצונו, הרי שחשוב לציין כי הדרישה העיקרית של החוק לצורך עריכת צוואה כשרה מחייבת כי עורך הצוואה יהיה כשיר לצוות. כלומר, על המצווה להיות כשיר מבחינה משפטית ורפואית להחליט למי הוא רוצה להוריש את רכושו, ובאיזו מידה.

אדם שאינו כשיר לצוות, כמו אדם הסובל מבעיה שכלית או נפשית, אינו יכול לערוך צוואה. אם אדם שכזה בכל זאת יערוך צוואה - בין אם על דעתו ובין אם בהשפעה של אחרים - קיימים סיכויים גבוהים כי היא תחשב כפסולה, והוראותיה לא יקוימו לאחר פטירתו. יצוין כי חוק הירושה אוסר השפעה של גורם שלישי על המצווה, זאת על מנת להבטיח כי הצוואה תכלול את רצון המצווה בלבד, ולא רצון של צד אחר בעל מניעים פסולים.

לעתים, לצערנו, נתקלים אנו במקרים שבהם אנשים, כמו חברים או מטפלים, מנסים להשפיע על אנשים מבוגרים לערוך צוואה ולכלול אותם בתוכה, אף שהם יודעים כי מצבם הנפשי או השכלי בעייתי, וזאת על מנת לקבל רכוש שאינו מגיע להם על פי דין.

חשוב להבהיר כי אף אם אדם ערך על דעת עצמו צוואה, ללא השפעת גורמים חיצוניים, אולם לא היה במצב כשיר לעשותה, לדוגמה בשל אובדן זיכרון חמור, אזי גם צוואה זו עלולה להיחשב כלא כשרה.

לצורך פסילת הצוואה יש להגיש תביעה בעניין וכן להביא הוכחות רפואיות, כגון חוות דעת מהרופא המטפל בעניין מצבו הרפואי של המצווה בעת עריכת הצוואה, שממנה עולה כי לא היה כשיר לעשותה. הליך משפטי זה הינו ארוך וסבוך, ורצוי להימנע ממנו במידת הניתן.


רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק


דוגמה למצב שבו אדם עלול להיות בלתי כשיר לצוות, היא כאשר הוא סובל מדמנציה המשפיעה על זכרונו ועל כושר קבלת החלטות שלו, ומחמירה עם השנים.

דמנציה היא מונח כללי להתדרדרות ביכולות השכליות, לרבות בזיכרון, בדיבור ובתפיסה, המובילה לפגיעה בביצוע פעילויות יומיומיות. מחלה זו מתקדמת עם השנים, כך שהסימפטומים מחריפים, ואף עלול להתעורר קושי בביצוע פעולות ללא עזרה חיצונית, כך שהדבר עלול להוביל לתלות בצד שלישי.

על מנת לאבחן דמנציה יש לגשת לרופא, שכן קיימים תסמינים שונים, וקיומו של תסמין מסוים אינו בהכרח מצביע על דמנציה, במיוחד בגיל מבוגר, שבו הזיכרון אינו כשהיה פעם.

כיצד ניתן להימנע ממצב של צוואה בלתי חוקית?

על מנת שלא להגיע למצב שבו בגיל מבוגר נעשית צוואה בלתי חוקית שעלולה לגרור הליך משפטי סבוך של פסילת צוואה, רצוי לערוך צוואה בגיל מוקדם יחסית, כאשר המצב הנפשי והקוגניטיבי תקין, כך שלא תהיה עילה לפסול את הצוואה.

על מנת לערוך צוואה בהתאם לדרישות החוק, שלא תיפסל על ידי בית המשפט ותכלול את רצון המצווה על בקשותיו השונות, רצוי וכדאי לערוך את הצוואה אצל עו"ד המתמחה בתחום של צוואות וירושות.

הבהרה: המאמר אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לכך ונכתב לצורכי מידע כללי.

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
לפורום ירושות צוואות ואפטרופסות לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

כל מה שצריך לדעת על רשלנות רפואית

בכל שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל קצת פחות מ-2,000 תביעות בגין נזקים שנגרמו מרשלנות רפואית. לפי הנהלת בתי...

לקריאת הכתבה
חייבים כסף? כל הדרכים להחזיר את החוב

אף אחד לא אוהב שחייבים לו כסף או להיות בצד החייב, אבל כולנו ודאי לקחנו בשלב כלשהו בחיים הלוואה מהבנק דוגמת...

לקריאת הכתבה
חושדים שמרמים אתכם? כך תדעו

הכתבה מטעם חברת Checknet

כולנו מכירים את סיפורי המרמה והונאה הנוגעים לכל תחומי החיים ומתפרסמים חדשות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה