צמחונות וטבעונות: לעשות את זה נכון

מרק דלעת. מתכון בהמשך. צילומים: אביטל סבג
ד"ר לוסי סלע, העוסקת ברפואה משלימה, בנטורופתיה ובתזונה טבעית, הייתה בעבר מהנדסת מזון שעסקה בפיתוח מוצרים שמהמקום שבו היא נמצאת היום יכולים להיקרא "ג'אנק". "התחלתי את הקריירה כעתודאית בטכניון ועבדתי בענף מזון בצה"ל, בפיתוח מנות קרב לחיילים", היא מספרת. "בהמשך עבדתי באבטחת איכות של מפעלי מזון ובפיתוח מוצרים לחברות מזון גדולות".
ולמה עשית מהפך?
"באופן אישי, תמיד עניין אותי נושא התזונה הנכונה, ובשלב מסוים החלטתי לעבור לעסוק באיכויות של המזון ופחות בתיעוש שלו. נרשמתי ללימודי רפואה משלימה, תזונה טבעית, נטורופתיה, רפואה סינית והומיאופתיה קלאסית ואחר כך עברתי להוראה ולניהול מגמות נטורופתיה במכללות שונות".
היו דברים בתעשייה שגרמו לך למעבר?
"יש במזון המתועש דברים מזיקים, כמו חומרים משמרים, צבעי מאכל, מלח וסוכר בכמויות לא ריאליות, אבל יש גם מזונות מתועשים שיכולים להשתלב באורח החיים. לא נחזור 200 שנה אחורה. אנחנו חיים בעולם עסוק וצריך שלפחות חלק מהמזון יהיה מוכן".
מה למשל יכול להשתלב?
"ירקות קפואים, שהערכים התזונתיים שלהם נשמרים במידה רבה ומאפשרים לקצר את זמן הבישול וההכנה, שימורי חומוס, שימורי אפונה או רסק עגבניות שהם ללא תוספים וסוכר, טונה בקופסאות. אלה מוצרים שיש בהם רק רכיב אחד או שניים ושיטת ההכנה, שכוללת עיקור ללא הוספת חומרים משמרים, לא פוגעת בצורה מסיבית בערכים התזונתיים שלהם. מובן שעדיף לאכול כמה שיותר מוצרים טריים, אבל בשעות הדחק, אפשר לשלב גם את אלה".
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
ד"ר סלע עומדת ביחד עם ד"ר חיים רוזנטל בראש צוות ההוראה של קורס דו סמסטריאלי בן 30 מפגשים במכללת רידמן המיועד, לדבריה, "לקהל הרחב ולאנשים שהם כבר צמחונים או טבעונים ורוצים לדעת איך לעשות את זה נכון".
מה זאת אומרת לעשות את זה נכון?
"כשמדברים על אורח חיים בריא, צמחונות וטבעונות נחשבות למילות קסם, אבל יש צמחונים וטבעונים שאוכלים המון ג'אנק. הוא אמנם מהצומח, אבל עדיין ג'אנק. חשוב לדעת מה נכון לאכול ואיך נכון להכין את המזון, איך להימנע מחוסרים תזונתיים ולהגיע לתזונה מאוזנת, אילו בדיקות דם צריך לעשות ומה נכון לאכול בכל תקופה בחיים".
חמש עונות במטבח - בישול טבעוני ברוח הזן" בהוצאת גפן
עוד על תזונה בריאה:

בקיץ אנחנו מחפשים לאכול ארוחות קלילות, כאלה שגם לא יגרמו לנו להזיע במטבח (מזה יש לנו בשפע בחוץ), וגם לא...
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...