צעדים פשוטים לשמירה על הלב
שני מחקרים חדשים מוכיחים כי בהחלט משתלם לנקוט בצעדים פשוטים ובריאים כדי להוריד את הסיכון להתקף לב: החל מאכילת דגני בוקר, עבור בכמויות מתונות של אלכוהול, פעילות גופנית, משקל תקין וכלה בהימנעות מעישון. עוד נמצא כי רוב התקפי הלב אצל נשים ניתנים למניעה
מערכת מוטק'ה
24/10/07

חוקרים מבית הספר לרפואה הארוורד שבבוסטון חקרו את הקשר בין ארוחת בוקר המבוססת על דגנים לאי ספיקת לב בקרב יותר מ-21 אלף גברים שהיו חלק ממחקר בריאות של רופאים. 1,018 מהם סבלו מאי ספיקת לב. מוסר nfc
הנה החלוקה על-פי צריכת דגני הבוקר:
מבין 6,995 משתתפים שלא אכלו דגנים, 362 סבלו מאי ספיקת לב.
מבין 4,987 משתתפים שאכלו מנת דגנים אחת או פחות בשבוע, 237 סבלו מאי ספיקת לב.
מבין 5,227 משתתפים שאכלו שתיים עד שש מנות של דגני בוקר בשבוע, 230 סבלו מאי ספיקת לב.
מבין 4,167 משתתפים שאכלו שבע מנות או יותר בשבוע, 189 סבלו מאי ספיקת לב.
[u]מאמרים נוספים על מחלות לב[/u]
[u]
ביטוח בריאות ראשון מסוגו לחולי לב
[/u]
[u]
התקף לב או שבץ עלול לחזור בתוך שנה מהארוע
[/u]
[u]
בדיקת דם תוכל לנבא מחלת לב עתידית
[/u]
[u]
שנת צהריים מפחיתה בחצי הסיכון למות ממחלת לב
[/u]
[u]
הפתעה: הקפה טוב נגד מחלת לב דווקא בגיל המבוגר
[/u]
[u]
תרופה תוריד הכולסטרול לסובלים מאי-ספיקת לב
[/u]
[u]
בדיקות פשוטות יוכלו לנבא הסיכוי להתקף לב
[/u]
עורכי המחקר כתבו כי על-פי הנתונים צריכה גבוהה של דגני בוקר על בסיס חיטה מלאה קשורה לסיכון נמוך יותר לאי ספיקת לב. במידה והממצאים יאושרו על-ידי מחקרים נוספים, צריכה גבוהה של דגנים מלאים יחד עם אמצעי מניעה אחרים תוכל לעזור להוריד את הסיכון לאי ספיקת לב. במסגרת מחקר נוסף, חוקרים מהמוסד קרולינסקה שבשטוקהולם חקרו דפוסים תזונתיים בקרב למעלה מ-24,400 נשים לאחר גיל המעבר. הנשים חולקו לארבע קבוצות על-פי דפוסי התזונה. דפוסי התזונה נקבעו על-פי תזונה "בריאה", שכללה נשים שאכלו כמויות גדולות של ירקות, פירות וקטניות; תזונה "מערבית/שבדית", שכללה נשים שאכלו בשר אדום, בשר מעובד, עוף, אורז, פסטה, ביצים, צ'יפס ודגים; "אלכוהול" שכללה נשים שיין, ליקר, בירה וחטיפים נכללו בתזונה שלהן, ותזונת "ממתקים", שכללה נשים שאכלו מזונות מתוקים אפויים, סוכריות, שוקולד, ריבה וגלידה. אף אחת מהנשים לא סבלה ממחלת לב, סוכרת או סרטן בתחילת המחקר. החוקרים גילו כי שני סוגי תזונה - "בריאה" ו"אלכוהול" - נמצאו קשורים לירידה בסיכון להתקף לב. הם דיווחו כי תזונה בריאה, כמויות מתונות של אלכוהול, פעילות גופנית, משקל תקין והימנעות מעישון מביאים לירידה משמעותית בסיכון להתקף לב. עורכי המחקר הדגישו כי תזונה בסיכון נמוך (ניקוד גבוה בדפוסי התזונה "הבריאה") המאופיינת בצריכה גבוהה של ירקות, פירות, דגנים מלאים, דגים וקטניות, בשילוב עם צריכת אלכוהול מתונה (5 גרם או פחות ליום), יחד עם שלוש התנהגויות המורידות את הסיכון (הימנעות מעישון, יחס של ירכיים למותניים נמוך מ-75% ופעילות גופנית) קשורים לירידה של 92% בסיכון בהשוואה לנתונים של נשים שלא הקפידו על תזונה המורידה את הסיכון, או על גורמים כאלה באורח החיים. שילוב זה של התנהגות בריאה שנמצא בקרב 5% מהנשים, עשוי למנוע 77% מקרים של אוטם שריר הלב באוכלוסיית המחקר.

[u]
רוב התקפי הלב אצל נשים ניתנים למניעה
[/u] התקף לב הוא לא גזירה משמים, לפחות אצל נשים: מחקר רחב היקף שכלל מעל 24 אלף נשים ונמשך כשש שנים מצא כי נשים יכולות להפחית משמעותית את הסיכון להתקף לב באמצעות אכילה נכונה, צריכה מתונה של אלכוהול, פעילות גופנית, שמירה על משקל תקין והימנעות מעישון. מוסר ynet בעשור האחרון, נרשמה הפחתה ניכרת בתמותה בעולם כולו ממחלות הלב הטרשתיות, בזכות הטיפולים הקרדיולוגיים המודרניים ובהם צינתור, תרופות ממיסות קרישים, תרופות המפחיתות רמות שומנים בדם ואמצעי הדמיה פרשנות רפואית "זהו מתכון ידוע גם אצל נשים וגם אצל גברים. מדובר כאן במחקר מאוד גדול על נשים, בעוד שמרבית המחקרים הגדולים בוצעו עד כה על גברים. עם זאת, המחקר בהחלט תומך בכל מה שידענו עד כה, ומביא אישור נוסף לחשיבות של כל הפרמטרים המגנים על הלב. שמירה על אורח חיים בריא מפחיתה דרמטית את התקפי הלב, וזה נכון בכל העולם. תזונה נכונה, פעילות גופנית, הימנעות מעישון - כל אלו מונעים עודף שומנים, משפרים את תפקוד האנדותל (השכבה הפנימית של כלי הדם), מאזנים את הסוכר בגוף, מפחיתים לחץ דם, מפחיתים את היווצרות קרישי הדם ומונעים התקפי לב". מחקר שערך האיגוד הקרדיולוגי הישראלי בשנת 2002 גילה כי קיימת עלייה בשיעור התקפי הלב בישראל. בשנת 2000 אובחנו 10,770 איש כסובלים מהתקף לב, ושנתיים אחר-כך, עלה המספר ל-12,000 מקרים - מתוכם, 26 אחוז הם של נשים, הלוקות בהתקף לב בגיל 70 בממוצע. מנגד, הגיל הממוצע להתקף לב ראשון אצל גברים עומד על 62 שנים. אחוז הנשים הלוקות בהתקף לב עולה עם הגיל. עד גיל 50, כ-11% מהתקפי הלב הם של נשים, בעוד שמעל גיל 75, 40% מהמקרים מתרחשים אצל הנשים. ההשערה היא כי ההורמונים הנשיים, ובהם האסטרוגנים, מגינים עליהן. ככל שמתקרבים לגיל הבלות, יורדת רמת האסטרוגנים בדם, ודרך מנגנונים שונים כמו עליית רמות שומנים, סוכרים והשמנת יתר, מגבירות הנשים את הסיכון להתקף לב. המחקר החדש שפורסם בגליון האחרון של כתב העת Archives of Internal Medicine נערך על ידי חוקרי מכון קרולינסקה בשטוקהולם. החוקרים בדקו את אורח החיים של 24,444 נשים בגיל העמידה החל משנת 1997. בזמן תחילת המחקר אף אחת מהנשים לא לקתה במחלות לב, סוכרת או סרטן. החוקרים בדקו את תזונתן של הנשים, ההיסטוריה המשפחתית של מחלות לב, רמת ההשכלה, הפעילות הגופנית, מידות הגוף, העישון וצריכת האלכוהול. במהלך שש שנות המחקר לקו 308 נשים בהתקפי לב. מרבית הנשים שלא לקו בהתקף לב כללו בתזונתן פירות וירקות ושתייה מתונה של אלכוהול. נשים ששמרו על תזונה נבונה ובה ירקות, פירות, דגנים מלאים, דגים וקטניות, ושתו כמות מתונה של אלכוהול (5 גרם ליום או פחות) היו בסיכון נמוך ב-57 אחוז ללקות בהתקפי לב, בהשוואה לנשים שצרכו תזונה עתירת שומנים. נשים ששילבו תזונה נבונה, שתיה מתונה, נמנעו מעישון, כללו פעילות גופנית היו בסיכון נמוך ב-92 אחוז ללקות בהתקפי לב. אשתקד פרסם האיגוד האמריקני לבריאות הלב המלצות חדשות לנשים למניעת התקפי לב. על פי ההמלצות, כל אישה בגיל 20 ומעלה צריכה להיוועץ ברופא לאיתור גורמי סיכון למחלות לב. נשים שנמצאו בסיכון בינוני, צריכות להפסיק לעשן, לאמץ אורח חיים בריא הכולל תזונה דלת שומנים, הפחתה במשקל ופעילות גופנית של 30 דקות ליממה לפחות. חלק מהנשים הללו יזדקקו לתרופות להורדת לחץ דם והפחתה ברמות הכולסטרול. בקרב נשים בסיכון גבוה המעמיד אותן בסכנה ללקות בהתקף לב או שבץ מוחי, ממליצים המומחים על תוכנית אגרסיבית יותר הכוללת פעילות גופנית יומית בת 60 עד 90 דקות ותזונה דלת שומנים ועשירה בסיבים תזונתיים. אצל נשים אלה, אסור שתעלה צריכת הכולסטרול על 300 מיליגרם ליממה. עוד בהמלצות לנשים בסיכון גבוה: הגבלה על צריכת האלכוהול עד לכוסית אחת ליממה, הגבלה בצריכת המלח של כפית אחת ליממה ולא יותר. כמו כן הומלץ לנשים אלה לשקול נטילה יומית של כמוסות אומגה 3 ותרופות להפחתת לחץ דם במידה וזה עולה על 140/90 (מאה וארבעים על תשעים). המומחים נוגעים בהמלצותיהם גם ברמות הכולסטרול המותרות. אצל נשים בסיכון גבוה, רמת הכולסטרול ה"רע" - LDL, אסור שתעלה על 70 מיליגרם לדציליטר. במקרים של רמות כולסטרול גבוהות, ישקול הרופא הוספת תרופות להורדת הרמות. אצל נשים מתחת לגיל 65 קובעים המומחים כי נטילה יומית של מינון אספירין נמוך מפחית את הסיכון לשבץ מוחי מסוג "איסכמי" ואת הסיכון ללקות בהתקף לב. לפיכך ובעצה אחת עם הרופא המטפל, קובעות ההמלצות כי יש לשקול טיפול יומי קבוע ומניעתי באספירין לנשים בסיכון.

[u]
ביטוח בריאות ראשון מסוגו לחולי לב
[/u]
[u]
התקף לב או שבץ עלול לחזור בתוך שנה מהארוע
[/u]
[u]
בדיקת דם תוכל לנבא מחלת לב עתידית
[/u]
[u]
שנת צהריים מפחיתה בחצי הסיכון למות ממחלת לב
[/u]
[u]
הפתעה: הקפה טוב נגד מחלת לב דווקא בגיל המבוגר
[/u]
[u]
תרופה תוריד הכולסטרול לסובלים מאי-ספיקת לב
[/u]
[u]
בדיקות פשוטות יוכלו לנבא הסיכוי להתקף לב
[/u]
עורכי המחקר כתבו כי על-פי הנתונים צריכה גבוהה של דגני בוקר על בסיס חיטה מלאה קשורה לסיכון נמוך יותר לאי ספיקת לב. במידה והממצאים יאושרו על-ידי מחקרים נוספים, צריכה גבוהה של דגנים מלאים יחד עם אמצעי מניעה אחרים תוכל לעזור להוריד את הסיכון לאי ספיקת לב. במסגרת מחקר נוסף, חוקרים מהמוסד קרולינסקה שבשטוקהולם חקרו דפוסים תזונתיים בקרב למעלה מ-24,400 נשים לאחר גיל המעבר. הנשים חולקו לארבע קבוצות על-פי דפוסי התזונה. דפוסי התזונה נקבעו על-פי תזונה "בריאה", שכללה נשים שאכלו כמויות גדולות של ירקות, פירות וקטניות; תזונה "מערבית/שבדית", שכללה נשים שאכלו בשר אדום, בשר מעובד, עוף, אורז, פסטה, ביצים, צ'יפס ודגים; "אלכוהול" שכללה נשים שיין, ליקר, בירה וחטיפים נכללו בתזונה שלהן, ותזונת "ממתקים", שכללה נשים שאכלו מזונות מתוקים אפויים, סוכריות, שוקולד, ריבה וגלידה. אף אחת מהנשים לא סבלה ממחלת לב, סוכרת או סרטן בתחילת המחקר. החוקרים גילו כי שני סוגי תזונה - "בריאה" ו"אלכוהול" - נמצאו קשורים לירידה בסיכון להתקף לב. הם דיווחו כי תזונה בריאה, כמויות מתונות של אלכוהול, פעילות גופנית, משקל תקין והימנעות מעישון מביאים לירידה משמעותית בסיכון להתקף לב. עורכי המחקר הדגישו כי תזונה בסיכון נמוך (ניקוד גבוה בדפוסי התזונה "הבריאה") המאופיינת בצריכה גבוהה של ירקות, פירות, דגנים מלאים, דגים וקטניות, בשילוב עם צריכת אלכוהול מתונה (5 גרם או פחות ליום), יחד עם שלוש התנהגויות המורידות את הסיכון (הימנעות מעישון, יחס של ירכיים למותניים נמוך מ-75% ופעילות גופנית) קשורים לירידה של 92% בסיכון בהשוואה לנתונים של נשים שלא הקפידו על תזונה המורידה את הסיכון, או על גורמים כאלה באורח החיים. שילוב זה של התנהגות בריאה שנמצא בקרב 5% מהנשים, עשוי למנוע 77% מקרים של אוטם שריר הלב באוכלוסיית המחקר.

רוב התקפי הלב אצל נשים ניתנים למניעה
[/u] התקף לב הוא לא גזירה משמים, לפחות אצל נשים: מחקר רחב היקף שכלל מעל 24 אלף נשים ונמשך כשש שנים מצא כי נשים יכולות להפחית משמעותית את הסיכון להתקף לב באמצעות אכילה נכונה, צריכה מתונה של אלכוהול, פעילות גופנית, שמירה על משקל תקין והימנעות מעישון. מוסר ynet בעשור האחרון, נרשמה הפחתה ניכרת בתמותה בעולם כולו ממחלות הלב הטרשתיות, בזכות הטיפולים הקרדיולוגיים המודרניים ובהם צינתור, תרופות ממיסות קרישים, תרופות המפחיתות רמות שומנים בדם ואמצעי הדמיה פרשנות רפואית "זהו מתכון ידוע גם אצל נשים וגם אצל גברים. מדובר כאן במחקר מאוד גדול על נשים, בעוד שמרבית המחקרים הגדולים בוצעו עד כה על גברים. עם זאת, המחקר בהחלט תומך בכל מה שידענו עד כה, ומביא אישור נוסף לחשיבות של כל הפרמטרים המגנים על הלב. שמירה על אורח חיים בריא מפחיתה דרמטית את התקפי הלב, וזה נכון בכל העולם. תזונה נכונה, פעילות גופנית, הימנעות מעישון - כל אלו מונעים עודף שומנים, משפרים את תפקוד האנדותל (השכבה הפנימית של כלי הדם), מאזנים את הסוכר בגוף, מפחיתים לחץ דם, מפחיתים את היווצרות קרישי הדם ומונעים התקפי לב". מחקר שערך האיגוד הקרדיולוגי הישראלי בשנת 2002 גילה כי קיימת עלייה בשיעור התקפי הלב בישראל. בשנת 2000 אובחנו 10,770 איש כסובלים מהתקף לב, ושנתיים אחר-כך, עלה המספר ל-12,000 מקרים - מתוכם, 26 אחוז הם של נשים, הלוקות בהתקף לב בגיל 70 בממוצע. מנגד, הגיל הממוצע להתקף לב ראשון אצל גברים עומד על 62 שנים. אחוז הנשים הלוקות בהתקף לב עולה עם הגיל. עד גיל 50, כ-11% מהתקפי הלב הם של נשים, בעוד שמעל גיל 75, 40% מהמקרים מתרחשים אצל הנשים. ההשערה היא כי ההורמונים הנשיים, ובהם האסטרוגנים, מגינים עליהן. ככל שמתקרבים לגיל הבלות, יורדת רמת האסטרוגנים בדם, ודרך מנגנונים שונים כמו עליית רמות שומנים, סוכרים והשמנת יתר, מגבירות הנשים את הסיכון להתקף לב. המחקר החדש שפורסם בגליון האחרון של כתב העת Archives of Internal Medicine נערך על ידי חוקרי מכון קרולינסקה בשטוקהולם. החוקרים בדקו את אורח החיים של 24,444 נשים בגיל העמידה החל משנת 1997. בזמן תחילת המחקר אף אחת מהנשים לא לקתה במחלות לב, סוכרת או סרטן. החוקרים בדקו את תזונתן של הנשים, ההיסטוריה המשפחתית של מחלות לב, רמת ההשכלה, הפעילות הגופנית, מידות הגוף, העישון וצריכת האלכוהול. במהלך שש שנות המחקר לקו 308 נשים בהתקפי לב. מרבית הנשים שלא לקו בהתקף לב כללו בתזונתן פירות וירקות ושתייה מתונה של אלכוהול. נשים ששמרו על תזונה נבונה ובה ירקות, פירות, דגנים מלאים, דגים וקטניות, ושתו כמות מתונה של אלכוהול (5 גרם ליום או פחות) היו בסיכון נמוך ב-57 אחוז ללקות בהתקפי לב, בהשוואה לנשים שצרכו תזונה עתירת שומנים. נשים ששילבו תזונה נבונה, שתיה מתונה, נמנעו מעישון, כללו פעילות גופנית היו בסיכון נמוך ב-92 אחוז ללקות בהתקפי לב. אשתקד פרסם האיגוד האמריקני לבריאות הלב המלצות חדשות לנשים למניעת התקפי לב. על פי ההמלצות, כל אישה בגיל 20 ומעלה צריכה להיוועץ ברופא לאיתור גורמי סיכון למחלות לב. נשים שנמצאו בסיכון בינוני, צריכות להפסיק לעשן, לאמץ אורח חיים בריא הכולל תזונה דלת שומנים, הפחתה במשקל ופעילות גופנית של 30 דקות ליממה לפחות. חלק מהנשים הללו יזדקקו לתרופות להורדת לחץ דם והפחתה ברמות הכולסטרול. בקרב נשים בסיכון גבוה המעמיד אותן בסכנה ללקות בהתקף לב או שבץ מוחי, ממליצים המומחים על תוכנית אגרסיבית יותר הכוללת פעילות גופנית יומית בת 60 עד 90 דקות ותזונה דלת שומנים ועשירה בסיבים תזונתיים. אצל נשים אלה, אסור שתעלה צריכת הכולסטרול על 300 מיליגרם ליממה. עוד בהמלצות לנשים בסיכון גבוה: הגבלה על צריכת האלכוהול עד לכוסית אחת ליממה, הגבלה בצריכת המלח של כפית אחת ליממה ולא יותר. כמו כן הומלץ לנשים אלה לשקול נטילה יומית של כמוסות אומגה 3 ותרופות להפחתת לחץ דם במידה וזה עולה על 140/90 (מאה וארבעים על תשעים). המומחים נוגעים בהמלצותיהם גם ברמות הכולסטרול המותרות. אצל נשים בסיכון גבוה, רמת הכולסטרול ה"רע" - LDL, אסור שתעלה על 70 מיליגרם לדציליטר. במקרים של רמות כולסטרול גבוהות, ישקול הרופא הוספת תרופות להורדת הרמות. אצל נשים מתחת לגיל 65 קובעים המומחים כי נטילה יומית של מינון אספירין נמוך מפחית את הסיכון לשבץ מוחי מסוג "איסכמי" ואת הסיכון ללקות בהתקף לב. לפיכך ובעצה אחת עם הרופא המטפל, קובעות ההמלצות כי יש לשקול טיפול יומי קבוע ומניעתי באספירין לנשים בסיכון.

תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות