קינוחים נהדרים מקוקוס

אין ספק שבשנים האחרונות גזרת הקינוחים הכשרים לפסח עשתה קפיצה גדולה, מאז עוגת המצות-שוקולד הבנאלית ועוגיות הבוטנים המדכאות. אבל בכל זאת, יש כוכב אחד שימשיך לזהור לעד בפסח, ובכלל: הקוקוס.
הקוקוס מיוחס אצלנו בראש למקומות טרופיים ולאיים בודדים, כשבפועל, קיימות עדויות לקיומו של עץ הקוקוס בניו זילנד ובהודו כבר לפני כ-15 מיליון שנה. ניתן להשתמש בקוקוס במגוון דרכים על ידי שימוש בחלקיו השונים: חלב הקוקוס משמש במטבחים רבים כתחליף חלב מוצלח בתבשילים ובקינוחים, ואת הפרי עצמו ניתן לטגן, לפורר או פשוט לאכול כמו שהוא.
אחד החלקים היותר טעימים ומזינים בקוקוס עצמו הוא דווקא מי הקוקוס, שאותם ניתן לשתות מהפרי לאחר שמבקעים אותו. לא סתם מתמודדי התכנית "הישרדות" נאבקים על כל אגוז ואגוז – במי הקוקוס, הנחשבים למזינים במיוחד, יש ויטמין C, אשלגן ומגנזיום המסייעים להפחתת לחץ הדם, ומכילים כמות קלוריות מועטה.
כמה קלוריות יש בקוקוס?
מי הקוקוס עשירים בוויטמין C, אשלגן ומגנזיום. צילום: Shutterstock
כשזה מגיע לקינוחים, נעשה שימוש בחלקים אחרים של הקוקוס, העשירים יותר בקלוריות. ב-100 גרם קוקוס טחון – הצורה הנפוצה ביותר לשימוש בקינוחים - יש כ-600 קלוריות. לעומת זאת, ב-100 גרם קוקוס טבעי כ-350 קלוריות. חלב קוקוס מכיל כ-230 קלוריות ל-100 גרם. ערך נוסף שיש לשים אליו לב הוא שבקוקוס אחוזי שומן רווי גבוהים: 57 גרם, כך שיש להשתמש במרכיב זה במודעות ובחוכמה.
כשאומרים קוקוס בפסח, האסוציאציה הראשונה שלנו היא עוגיות הקוקוס הוותיקות, שנדמה שמזוהות עם חג הפסח כמעט כמו המצות עצמן. כבר שנים שמציעים לנו עוגות עם תחליפי קמח שונים, כמו קמח תפוחי אדמה, קורנפלור, וכמובן - קמח מצה, אך אלה הופכים לרוב את התוצאה לכבדה, לא נעימה, ולמען האמת – לא הכי טעימה.
אבל בשנים האחרונות קינוחי הפסח הולכים ותופסים צורה מודרנית יותר וכבדה פחות. עד כדי כך, שניתן למצוא היום מספיק עוגות וקינוחים, שאם לא תדעו שהם כשרים לפסח, סיכוי סביר שלא תעלו על זה לבד.
הפתיחות שלנו בארץ למטבחים שונים בעולם פתחה אופציות לקינוחים אחרים - חלקם יכולים להוות פתרון מתוק, קליל ונפלא לימי חול המועד. הנה 4 אופציות טעימות, כשרות לפסח וקלות להכנה, שמומלץ לאמץ במהלך החג, ואפילו אחריו.
המרענן: טפיוקה
באדיבות השפים סוואלי אלדר וקוואן קמסינגנוק, מסעדת ZOZAMAMA
צילום: יח"צ
המרכיבים:
1/2 כוס פניני טפיוקה קטנים (חומר עמילני המגיע בגרגירים קטנים)
1 כוס מים
60 גרם אננס טרי
60 גרם תותים
קרח
לרוטב:
70 מ"ל חלב קוקוס
10 גרם מלח
30 גרם סוכר
ההכנה:
1. בסיר קטן מרתיחים את המים ומוסיפים את פניני הטפיוקה.
2. מבשלים על אש קטנה ומערבבים לעיתים קרובות. מבשלים עד שהפנינים גדלות והופכות לשקופות. מצננים.
3. חותכים את הפירות לחתיכות קטנות.
4. לרוטב: מערבבים היטב את כל המרכיבים.
5. אופן ההגשה: מניחים את פניני הטפיוקה בכלי הגשה יחד עם הפירות ו-3 קוביות קרח, ומעל מזלפים את הרוטב.
לאירוח: עוגיות מקרון עם קוקוס
של רשת קפה גרג
צילום: אסף לוי
המרכיבים (ל-35-40 יחידות):
7 חלבונים של ביצה
400 גרם סוכר
200 גרם קוקוס
גרידת לימון
ההכנה:
1. מניחים בסיר על אש קטנה את כל המרכיבים ומערבבים, עד שהתערובת הופכת לצמיגית. מצננים ומכניסים למקרר למשך לילה.
2. מחממים תנור ל-160 מעלות. מזלפים את התערובת על מגש עם נייר אפייה, ואופים כ-20 דקות עד שהעוגיות מקבלות גוון זהוב. לגיוון: ניתן להוסיף לתערובת פצפוצי שוקולד חום/ לבן.
משהו קטן וטוב: חטיף קוקוס מצופה שוקולד
של השף ניסים יעקב לוי, רשת רימונים
צילום: יח"צ
המרכיבים (ל-10 מנות):
450 גרם חמאה
500 מ"ל שמנת
500 מ"ל חלב קוקוס
400 גרם סוכר
800 גרם קוקוס טחון
1/2 כוס פינה קולדה
לציפוי השוקולד:
250 גרם שוקולד
250 גרם שמנת
ההכנה:
1. מרתיחים בסיר חמאה, שמנת, חלב קוקוס וסוכר.
2. מוסיפים קוקוס טחון ופינה קולדה, מערבבים תוך כדי בחישה כ-5 דקות, מורידים מהאש ויוצקים לתוך תבנית מרובעת רחבה. ניתן לבחור תבנית בהתאם לגודל החטיפים שתרצו.
3. ציפוי השוקולד: מרתיחים בסיר את השמנת, מכבים את האש ומוסיפים את השוקולד. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת חלקה.
4. יוצקים את הציפוי על תערובת הקוקוס, ומכניסים למקרר ל-3 שעות לפחות.
5. חותכים לריבועים ומגישים.
לבית: עוגת תפוזים-קוקוס
של השפית חמדת גולדברג, עמותת שפים למען השלום
צילום: Shutterstock
המרכיבים:
לתפוזים המסוכרים:
3-4 תפוזים
כוס סוכר
מקל קינמון
2 חתיכות ציפורן שלם
3 פלפל אנגלי שלם
1 כוכב אניס שלם
לעוגה:
2 תפוזים קטנים עם קליפה דקה
6 ביצים
1.25 כוס סוכר
200 גרם קוקוס טחון
1 כפית אבקת אפיה
50 גרם שקדים טחונים
1/2 כפית מלח
ההכנה:
1. התפוזים המסוכרים: פורסים את התפוזים ומסדרים בסיר. מוסיפים סוכר ותבלינים וממלאים מים עד לכיסוי. לאחר רתיחה מנמיכים את האש ומבשלים עד שעה או עד לריכוך.
2. מסננים ומוציאים את התבלינים.
3. מקררים ומסדרים בתבנית (קוטר 20) שלמה. מומלץ להשתמש בתבנית עם חור באמצע (סיר פלא).
4. העוגה: בסיר עם מים מבשלים את התפוזים עד לריכוך (לפחות שעה).
5. מסננים וטוחנים במעבד מזון עד לקבלת תערובת חלקה.
6. בקערה שמים את יתר המרכיבים ומערבבים. מוסיפים את מחית התפוזים.
7. מערבבים היטב ומכסים בניילון נצמד במקרר לפחות ללילה (ניתן להשתמש עד שלושה ימים).
8. מחממים תנור ל-170 מעלות, יוצקים מעל התפוזים המסוכרים ואופים בתנור למשך שעה.
ויש גם עיקרית מקורית: מתכון חגיגי לקדרת כבש, חומוס ופירות יבשים
סדנאות בישול: כך לומדים היום לבשל
טכניקות לבישול בריא: איך כדאי לאכול ירקות?
אפליקציית מתכונים חדשה תגוון לכם את התפריט
אביב הגיע: מתכון נפלא לפילה דג
אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...
הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...
כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...